Dodaj do ulubionych

Piles nie idz !

11.04.02, 15:29
info.onet.pl/478558,11,item.html

Mysle ze to totalny absurd.
A moze nie?

peter
Obserwuj wątek
    • p8 Re: Piles nie idz ! 11.04.02, 15:38
      Nie piłeś, wypij...

panBozia

Absurd to był jak kiedyś panu na wsi jednej milicja zabrała prawo jazdy za
      prowadzenie roweru w stanie nietrzeźwym. To co przeczytałem kwalifikuje się
      do "Bzdury Tysiąclecia"

• petter Re: Piles nie idz ! 11.04.02, 15:39
      Dam caly artykul

Pijany pieszy stracił prawo jazdy

Białostocki sąd zabrał na sześć lat prawo jazdy pijanemu pieszemu - sprawcy
      wypadku drogowego. Usiłujący nie przejechać go kierowca samochodu został ranny.
      49-letniego białostoczanina sąd skazał także na karę dwóch lat pozbawienia
      wolności w zawieszeniu na cztery lata. Wypadek wydarzył się w lutym ubiegłego
      roku w Dojlidach Fabrycznych pod Białymstokiem.

"Pijany pieszy, u którego późniejsze badanie wykazało ponad trzy promile
      alkoholu, wtargnął nagle na jezdnię bezpośrednio przed jadącego poloneza.
      Kierowca auta chcąc uniknąć potrącenia gwałtownie hamował, w wyniku czego sam
      został ranny" - poinformował Jacek Dobrzyński z zespołu prasowego podlaskiej
      policji.

Według policji, piesi powinni liczyć się z tym, że za spowodowanie wypadku
      mogą, zgodnie z obowiązującym prawem, zostać pozbawieni prawa jazdy. W
      Podlaskiem w tym roku co czwarty z trzystu wypadków drogowych był spowodowany
      niewłaściwym zachowaniem się pieszego na drodze - podała rzeczniczka podlaskiej
      policji Maria Kubajewska.

peter
    • Gość: Mirek Bardzo słuszny wyrok! IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 18:31
      Bardzo słuszny wyrok i zgodny z prawem. Skoro nie potrafi przestrzegać
      podstawowych przepisów w ruchu DROGOWYM na piechotę (i zrobił komuś krzywdę),
      to można przypuszczać, że tak samo będzie postępował kierując pojazdem (a wtedy
      może zrobić jeszcze większą krzywdę).
    • petter Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 00:16
      Czy nie ma tutaj kierowcow?

peter
      • tulka Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 08:45
        Ja jestem kierowcą. I wcale się na ten wyrok nie oburzam. Rzeczywiście, jest w
        nim pewien brak logiki. Ale z drugiej strony uważam, że pijani sprawcy wypadków
        powinni byc karani każdą przewidzianą prawem karą, która będzie dla nich jak
        najbradziej dotkliwa. A wcale nie jestem pewna, czy pozbawianie mozliwości
        prowadzenia samochodu przez sześć lat nie jest dla takiego typa bardziej
        dotkliwe niż kara pozbawienia wolności w zawieszeniu.

Pozdrawiam
        Tulka
    • Gość: szwed Re: Piles nie idz ! IP: *.kappa.com.pl 12.04.02, 11:27
      Sąd zabrał prawo jazdy pijanemu pieszemu - sprawcy wypadku

PAP (11-04-02 14:49)

Białostocki sąd zabrał na sześć lat prawo jazdy pijanemu pieszemu - sprawcy
      wypadku drogowego. Usiłujący nie przejechać go kierowca samochodu został ranny.

49-letniego białostoczanina sąd skazał także na karę dwóch lat pozbawienia
      wolności w zawieszeniu na cztery lata.

Wypadek wydarzył się w lutym ubiegłego roku w Dojlidach Fabrycznych pod
      Białymstokiem.

"Pijany pieszy, u którego późniejsze badanie wykazało ponad trzy promile
      alkoholu, wtargnął nagle na jezdnię bezpośrednio przed jadącego poloneza.
      Kierowca auta chcąc uniknąć potrącenia gwałtownie hamował, w wyniku czego sam
      został ranny" - poinformował Jacek Dobrzyński z zespołu prasowego podlaskiej
      policji.

Według policji, piesi powinni liczyć się z tym, że za spowodowanie wypadku mogą,
      zgodnie z obowiązującym prawem, zostać pozbawieni prawa jazdy.

W Podlaskiem w tym roku co czwarty z trzystu wypadków drogowych był spowodowany
      niewłaściwym zachowaniem się pieszego na drodze - podała rzeczniczka podlaskiej
      policji Maria Kubajewska.

petter napisał(a):

> <a href="http://info.onet.pl/478558,11,item.html"target="_blank">info.onet.pl/4
      > 78558,11,item.html</a>
      >
      > Mysle ze to totalny absurd.
      > A moze nie?
      >
      > peter

• Gość: szwed Re: Piles nie idz ! IP: *.kappa.com.pl 12.04.02, 12:06
        Sędziowie, obrońcy, prokuratorzy i wszyscy adwokaci robią wszystko aby być
        pośmiewiskiem narodu. Zabójca Popiełuszki nazwał sądy cyrkiem i miał rację.
        Zabranie pijanemu pieszemu prawa jazdy jest juz bzdurą tysiąclecia, zabranie
        pijanemu prowadzacemu rower tez jest taka bzdurą, niezamknięcie zabójcy z
        długoletnim wyrokiem do wiezienia, wypuszczenie szefów koloseum i wiele innych.
        Złapanie pani sędzi po pijanemu jadącej samochodem, tłumaczacej się stanem
        stresu i cukrzycą jest kretyństwem. Taka osoba powinna dożywotnio być
        pozbawiona wszelkich uprawnień związanych z prawem. Sędzia wypuszczający szefów
        Coloseum winien być poprostu wyrzucony a nie przyjmowanie jego dymisji. W
        Polsce prawo i wymiar sprawiedliwości jest chory. Proponuje zabierać prawa
        jazdy pijanym chodzacym po własnym mieszkaniu. Prawnicy nie ośmieszajcie się.
    • Gość: blenda Re: Piles nie idz ! IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 13:55
      Absurd,a raczej kpina. Facet przecież specjalnie nie jechal smaochodem bo byl
      pijany czyli przepisów nichciał łamać. A zabieranie mu prawka to bezsend...
      • tulka Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 14:15
        Blendo, przepraszam Cię bardzo, ale skąd możesz wiedzieć, dlaczego on nie
        jechał samochodem?
        • geograf Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 16:44
          jeeeeeeeeeeju........
          to Łóź bogata jest... przecież ty wszyscy Panowie i Panie (sic!) stojacy i saczacy piwo pod barem nie prowadza bo sa pod wpływem....

Osobiście uważam, ze wyrok jest jak najbardziej sprzeczny.... sa zarówno dobre, jak i złe strony.... Niestety tak zawsze jest przy prekursorskich rzeczach...nie sadzicie?
          Zobaczymy...może jeszcze ten sposób się przyjmie??:)))
    • m..m Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 16:52
      Moze nie do konca na ten temat, ale pewnemu mojemu znajomemu, zawodowemu pilotowi, wladza
      sadownicza w ramach restrykcji za jazde samochodem po pijanemu zawiesila licencje pilota.
      Chlopak na rok zostal pozbawiony mozliwosci wykonywania zawodu. Nie widzialem sie z nim dosc
      dlugo, wiec nie wiem, czy zastosowany srodek prewencyjny odniosl pozadany skutek. Osobiscie
      watpie.
      Pozdrawiam
      M..M
      • geograf Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 17:37
        to w końcu popierasz czy nie??:))
    • por_borewicz Re: Piles nie idz ! 12.04.02, 22:34
      Bede kontrowersyjny? Jako kierowca pisze: jak łazic nie umie to tym bardziej
      nie powinien jezdzic.... A pisze tak, bo sam kilka razu mialem smierc w oczach
      przez pijanego pieszego. A taki rodzaj kary wydaje mi sie karzacy w odpowiednim
      stopniu. Nawet jak sobie wypil to leząc po jezdni czy nawet w jej okolicach nie
      powinien, jako kierowca badz co badz, powodowac zagrozenia.
      To tyle ode mnie...
      Pozdrawiam
      Por. B.
    • Gość: kasiaprim Re: Piles nie idz ! Nie piłeś- wypij !!! ( no txt) IP: *.pai.net.pl 14.04.02, 14:46
    • arturx2 Re: Piles nie idz ! 14.04.02, 18:32
      Spowodował wypadek DROGOWY a nie chodnikowy! Dlatego mu zabrali prawo do
      poruszania się po DROGACH. Bronicie kumpla (bo wam to się też moze przydarzyć)
      czy macie kłopoty ze zrozumieniem faktów?
      • michal.ch Re: Piles nie idz ! 14.04.02, 18:35
        Jak dla mnie, to i tak to całe wydarzenie jest dziwne. Jakoś jeszcze to do mnie
        nie dotarło. Cały czas jestem w szoku, że coś takiego mogło mieć miejsce.
        Niedługo będę się bał wyjść na ulicę po imprezie u znajomych, bo mi wlepią
        mamdat i 10 punktów, a potem zabiorą prawko na buty. I jak mam wtedy np. robić
        zakupy? Latać ponad chodnikami? :)))
        • geograf Re: Piles nie idz ! 14.04.02, 18:42
          na Twoim miejscu kupiłbym sobie klapki:) albo sandały (rzemyki??)
          Cóż, facet miał pecha, wyrok iście prekursorski ;) Jestem za!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka