ventlan 08.10.04, 10:57 www.ipt_lodz.toya.net.pl/proj/proj_1/nocne.htm Zycze milej lektury i zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: J.S. Re: Reforma nocna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 08.10.04, 12:06 Uwaga! To nie projekt w stylu "krzysio dabrowa" tylko naprawde kawal dobrej roboty! Aha: Niektore serwery DNS nie przyjmuja podkreslenia "_" w nazwie hosta. W takim wypadku nalezy skorzystac z www.toya.net.pl/~pszalk/proj/proj_1/nocne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Dwie rozne czestotlwiwosci.... IP: *.prokom.pl 08.10.04, 12:45 Hmm wiec taki problem mozna rozwiazc chytrze... Tj nei da sie kazdego kursu zsynchronizowac w cetrum. OK. Ale mozna te od centrum pusic fikusniejsza trase tak by gdzies tam gdiemozna sie przersiasc czas przesiadki wyniosl np. 5 minut. I o po klopocie. W ten sposob mozna by bylo pokryc wieksza czesc miasta liniami nocnymi. ale to tylko tak sobie cos pod nosem szeleszcze..... W sumie OK. Jako dalszy etap proponowalbym zwiekszenie zasiegu komunikacji nocnje, ta mapka uswiadamia jak trudno sie noca dostac do wiekszosci rejonow Lodzi czyms innym niz taksowka czy wlasny blachosmrod. Jedna zaleta i wada zarazem to trzymanie sie obecnego schematu. W ten sposob Sroki maja dwa nocna polaczenia a np. caly duzy rejon pomiedzy Pabianicka a Rzgowska zadnego ... Jesli juz mzienono nuemrecje i relacje linii to chyba nie trzeba bylo si etak scisle trzymac obecnego schamatu. Np. moja kolejna uwaga - czemu tak gesto jest na tym schemacie w niektorych okolicah - np. rownlogle Kopenrika, Struga, Karolewska - czemu tu tak gesto a gdzie indziej w centrum pusto. Wg mnie wybrac ulice Kopernika i po klopocie. Czemu w miejscach gdzie malo kto mieszka nagle mamy co przecznice nocny autobus, tym bardziej ze sa spore rejona miasta nieobsluzone nocna komunikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Dwie rozne czestotlwiwosci.... 08.10.04, 12:54 Gość portalu: STUDI napisał: > Jedna zaleta i wada zarazem to trzymanie sie obecnego schematu. W ten sposob Sr > oki maja dwa nocna polaczenia a np. caly duzy rejon pomiedzy Pabianicka a Rzgow > ska zadnego ... W tej okolicy, jak już kiedyś pisałem, proponowałbym aby autobus nocny skręcał z Pabianickiej w Rudzką, następnie w Przestrzenną, dalej w Starorudzką, Pabianicką i z powrotem w stronę centrum (taki "objazd" zamiast klasycznej pętli). W ten dość prosty sposób całkiem sporo powiększamy zasięg autobusu, no i odpada problem "tymczasowości" pętli na Chocianowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Dwie rozne czestotlwiwosci.... 08.10.04, 14:20 Problem tymczasowości pętli na Chocianowicach jest juz od 10 lat. Widać że prowizorki są najtrwalsze. Ale jak wybudują (mam nadzieję) w przyszłym roku Ikeę to napewno będzie pętla z prawdziwego zdarzenia to zniknie tymczasowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Reforma nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 15:45 Proponuję jedną modyfikację dojazdu na Retkinię, która mocno ułatwiłaby życie mieszkańców Retkinii Południe. Autobus 158 powinien do pętli na Kusocińskiego jechać ulicą Wyszyńskiego do Popiełuszki i dopiero skręcić w Kusocińskiego, omijając Armii Krajowej. Wtedy przejeżdżałby środkiem osiedla wzdłuż linii tramwajowej i obie strony Retkinii - Południe i Pólnoc miały "tak samo blisko" do do tego autobusu. Problemem jest brak przystanków autobusowych na tym odcinku Wyszyńskiego, ale nie jest to chyba nierozwiązywalna sprawa, szczególnie w nocy gdy jest dużo mniejszy ruch - zablokowanie kawałka jednego pasa przez stojacy przez 30- sekund na godzinę autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Reforma nocna 08.10.04, 16:00 Gość portalu: michał_k napisał(a): > Proponuję jedną modyfikację dojazdu na Retkinię, która mocno ułatwiłaby życie > mieszkańców Retkinii Południe. Autobus 158 powinien do pętli na Kusocińskiego > jechać ulicą Wyszyńskiego do Popiełuszki i dopiero skręcić w Kusocińskiego, > omijając Armii Krajowej. Wtedy przejeżdżałby środkiem osiedla wzdłuż linii > tramwajowej i obie strony Retkinii - Południe i Pólnoc miały "tak samo blisko" > do do tego autobusu. Tez o tym myslalem i skoro nie jestem sam to chyba taka zmiane uwzglednie. > Problemem jest brak przystanków autobusowych na tym > odcinku Wyszyńskiego, ale nie jest to chyba nierozwiązywalna sprawa, > szczególnie w nocy gdy jest dużo mniejszy ruch - zablokowanie kawałka jednego > pasa przez stojacy przez 30- sekund na godzinę autobus. To raczej nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Reforma nocna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 11:32 Hm. Nie wiem na ile dałoby się "formalnie" wystawić przystanek - jezdnia biegnie tam w wykopie.Jeżeli nie byłoby przeciwwskazań typu, że musi być cośtam i cośtam w odległości tylu a tylu metrów, to ja jestem za i to pełną gębą, bo nareszcie nie musiałbyć drałować od 158 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Kompromis IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 08.10.04, 17:47 W jedna strone moze jechac Wyszynskiego, w druga Kusocinskiego i Armii Krajowej. Oczywiscie bez postoju na petli (i tak jest postoj na Kosciuszki) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Reforma nocna 08.10.04, 16:20 no więęęęęc kiedyś już z Tobą rozmawiałem na ten temat:) Nie mam raczej jakichś większych zastrzeżeń poza: 1)czemu 155 skręca w lewo w Narutowicza (to tak można?) zamiast jechać do Jaracza,jak za dnia robi linia 70? 2)czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby-mimo wszystko-puszczenie 154 prosto Dąbrowskiego do Rzgowskiej,później tą ulicą i w prawo w Paderewskiego? Chodzi o utrzymanie istniejącej relacji, do tego skorzysta z tego potencjalnie więcej ludzi,aniżeli z jazdy Kilińskiego-Broniewskiego,gdzie nia ma przystanków. Chyba,że chodzi o szybsza jazdę... 3)Wiem,że różne-rzeczy-się-mówiło o autobusach kursujących wcześnie rano po Alei Matek Polskich (wokół CZMP), ale obecnie nocny jedzie dokładnie bokiem osiedla. Może runda dookoła osiedla (przynajmniej Z centrum) nie byłaby taka zła? Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Reforma nocna 11.10.04, 11:35 geograf napisał: > 1)czemu 155 skręca w lewo w Narutowicza (to tak można?) zamiast jechać do > Jaracza,jak za dnia robi linia 70? Mozna w razie potrzeby ograniczyc czas dzialania zakazu do okreslonych godzin. Ostatecznie moze jechac Jaracza. > 2)czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby-mimo wszystko-puszczenie 154 prosto > Dąbrowskiego do Rzgowskiej,później tą ulicą i w prawo w Paderewskiego? Chodzi > o utrzymanie istniejącej relacji, do tego skorzysta z tego potencjalnie > więcej ludzi, aniżeli z jazdy Kilińskiego-Broniewskiego,gdzie nia ma > przystanków. Sluszna uwaga. > 3)Wiem,że różne-rzeczy-się-mówiło o autobusach kursujących wcześnie rano po > Ale i Matek Polskich (wokół CZMP), ale obecnie nocny jedzie dokładnie bokiem > osiedla. Może runda dookoła osiedla (przynajmniej Z centrum) nie byłaby > taka zła? Mi sie taka rundka troche nie podoba, do komunikacji nocnej mozna troche dojsc, a odleglosc tego osiedla od trasy nie jest chyba zbyt duza. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Reforma nocna 11.10.04, 17:30 ventlan napisał: > Mozna w razie potrzeby ograniczyc czas dzialania zakazu do okreslonych >godzin. Ostatecznie moze jechac Jaracza. > Ostatecznie? obsłużyłoby nieco większy kawałek miasta przy zaledwie dosłownie (dwu)minutowej stracie czasu... > Mi sie taka rundka troche nie podoba, do komunikacji nocnej mozna troche >dojsc, a odleglosc tego osiedla od trasy nie jest chyba zbyt duza. chyba? przejedź się. podobnie można odpowiedzieć na zarzuty,że pomimo wydłużenia nocnego na Choćki Ruda byłaby nieobsługiwana... Jeszcze jedno: przystanki na żądanie,przynajmniej poza centrum-prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Reforma nocna IP: *.retsat1.com.pl 03.09.05, 23:08 > > 1)czemu 155 skręca w lewo w Narutowicza (to tak można?) zamiast jechać do > > > Jaracza,jak za dnia robi linia 70? > Mozna w razie potrzeby ograniczyc czas dzialania zakazu do okreslonych godzin. > Ostatecznie moze jechac Jaracza. Albo wzorem skrzyżowania Śmigłego-Rydza z Milionową, wyłączyć z zakazu "pojazdy komunikacji miejskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Reforma nocna 08.10.04, 16:24 Moja propozycja z Radogoszcza: 155 puścić na Świtezianki (Okulickiego, Zgierska, Świtezianki), a 151 daać do Zgierza. A z drugiej strony także zamienić, aby 155 jechało do CZMP z 151 do Pabianic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Reforma nocna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 08.10.04, 17:48 > A z drugiej strony także zamienić, aby 155 jechało do CZMP z 151 do Pabianic. tak wlasnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Reforma nocna 08.10.04, 18:52 Gość portalu: J.S. napisał(a): > > A z drugiej strony także zamienić, aby 155 jechało do CZMP z 151 do Pabia > nic. > > tak wlasnie jest ## heh zamienić jedną krańcówkę z drugą. 155 do Pabianic, a 151 do CZMP. Pomyliło mi sie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Reforma nocna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 08.10.04, 20:23 No dobra, tylko po co...? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Reforma nocna 08.10.04, 20:27 Po to, aby połaczyć oba Radogoszcze nocna linia autobusową. Jednoczesnie, aby jedna linia nie musiała łaczyć Pabianic ze Zgierzem, jedna starczy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Reforma nocna 11.10.04, 11:40 hubar napisał: > Po to, aby połaczyć oba Radogoszcze nocna linia autobusową. Czy jest taka potrzeba? > Jednoczesnie, aby jedna linia nie musiała łaczyć Pabianic ze Zgierzem, I nie laczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makagigi Re: Reforma nocna IP: *.tpnets.com 11.10.04, 21:05 prosty trick - jesli zamienisz krancowki autobusow dojezdzajacych na Radogoszcze (co laczy sie z wydluzeniem tras zaledwie o kilkaset metrow), to oba osiedla malym kosztem zyskaja dodatkowa linie nocna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan28 Re: Reforma nocna IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 08.10.04, 18:42 152 rowniez mogloby jezdzic dookola osiedla Dabrowskiego-Tatrzanska- Broniewskiego (postoj przy Kossaka moze byc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan28 Re: Reforma nocna IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 11.10.04, 14:58 Skoro wyzej byla propozycja 158 przez osiedle z pominieciem krancowki przy kusocinskiego to 152 mialem na mysli by tez mijalo wiadukt gdyz nikogo tam nie dowozi a skoro zabieraja polaczenia na dabrowskiego(odc.Gojawiczynskiej-Tatrzanska) to w to miejsce 152 i przejezdza przez osidle centralnie i nikt nie musi dralowac od tatrzanskiej lub felinskiego czy tez gojawiczynskiej. Teraz chyba jasniej wytlumaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan28 Re: Reforma nocna IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 08.10.04, 18:57 Zapomnialem dodac ze 154 juz dawno moze jezdzic proponowana trasa jak do tej pory do Tatrzanskiej, pozniej Tatrzanska -Przybyszewskiego na Janow. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Reforma nocna 11.10.04, 11:45 Gość portalu: Bogdan28 napisał(a): > Zapomnialem dodac ze 154 juz dawno moze jezdzic proponowana trasa jak do tej > pory do Tatrzanskiej, pozniej Tatrzanska -Przybyszewskiego na Janow. Zgadza sie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=3751511&a=3751511 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan28 Re: Reforma nocna IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 11.10.04, 15:02 Sorry ze dubluje watek ale tak daleko to nie patrze w archiwum wiadomosci. Ale wydaje mi sie ze 154 jest lepsze gdyz ze 151 jedzie dluzszy odcinek razem w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Reforma nocna 08.10.04, 23:00 Widzę pewien problem z przystankami na Al. Kościuszki. Już to kiedyś omawialiśmy, ale nie pamiętam efektu. Należy pamiętać, że chodniki przy Al. Kościuszki są za dnia wykorzystywane jako parkingi. Postawienie tam znaków drogowych d-15 "przystanek autobusowy" oznacza niemożność parkowania samochodów na odcinku około 150 m. Jak zamierzacie rozwiązać tę niedogodność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Reforma nocna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 11:35 Tak jak w wielu miejscach, gdzie za dnia jest parking, a w nocy przystanek. ( w praktyce polega to na tym, że jest małym druczkiem "nocny", a policja w dzień nie reaguje i git) Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Reforma nocna 09.10.04, 11:58 Po pierwsze, ustawa nie przewiduje żadnych nadruków, naklejek, napisów itp. na znaku. Mogą być jedynie tabliczki rozszerzające informację podawaną przez znak. Jak na razie nie znalazłem nigdzie opcji, żeby znak d-15 obowiązywał tylko w nocy. Po drugie, jak policjanci są w dobrych humorach, to może nie zareagują. Jak będą w złych, to zapłacę stówkę. A jak przyjdą strażnicy miejscy? Oni są zawsze w złych humorach. Tak nie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Reforma nocna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 12:17 > Po pierwsze, ustawa nie przewiduje żadnych nadruków, naklejek, napisów itp. na > znaku. Tego nie kwestionuję. Mówiłem, o "zastosowaniu praktycznym". Zgodnie z jakimśtam rozporządzeniem numery linii i nazwy przystanku musza wisieć na oddzielnej tabliczce... Mogą być jedynie tabliczki rozszerzające informację podawaną przez znak. > > Jak na razie nie znalazłem nigdzie opcji, żeby znak d-15 obowiązywał tylko w > nocy. Jeżeli mogą być pod znakami zakazu/nakazu, czemu nie miałyby pojawiać się pod znakami informacyjnymi? Ale pewności, co do możliwosci zastosowania takiego rozwiązania - nie mam. W praktyce znaki "tylko nocne" są z pewnością na Wyszyńskiego. Od momentu jak jeżdżą Geantobusy, to chyba tylko ten przy Piaskach i przy Waltera - Janke (tj. w kierunku centrum). Na pewno także 153 na Kopernika. 158 na Narutowicza, 158 na Kopcińskiego i wiele wiele innych. Problem jest czysto formalny, myśle, że do rozwiązania, choć dobrze też, że został zauważony. A pomysł wykorzystania do tego celu al. Kościuszki rozpatrywał sam ZDiT, więc chyba zakładali jakieś rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Reforma nocna 10.10.04, 13:43 Gość portalu: Ja napisał(a): > > Jeżeli mogą być pod znakami zakazu/nakazu, czemu nie miałyby pojawiać się pod > znakami informacyjnymi? Ale pewności, co do możliwosci zastosowania takiego > rozwiązania - nie mam. > Mogą być także pod ostrzegawczymi i informacyjnymi, ale to wymaga wprowadzenia poprawki do ustawy. > W praktyce znaki "tylko nocne" są z pewnością na Wyszyńskiego. Od momentu jak > jeżdżą Geantobusy, to chyba tylko ten przy Piaskach i przy Waltera - Janke (tj. > > w kierunku centrum). Na pewno także 153 na Kopernika. 158 na Narutowicza, 158 > na Kopcińskiego i wiele wiele innych. Problem jest czysto formalny, myśle, że > do rozwiązania, choć dobrze też, że został zauważony. > Formalnie nie ma takiego znaku jak "tylko nocny". Ustawa tego nie rozróżnia i zatrzymanie sie w odległości mniejszej niż 15 m od takiego znaku grozi sankcjami, niestety. > A pomysł wykorzystania do tego celu al. Kościuszki rozpatrywał sam ZDiT, więc > chyba zakładali jakieś rozwiązanie... Mam nadzieję, mam nadzieję. Nie będę ukrywał, że często korzystam z parkingu na Al. Kościuszki i zlikwidowanie go oznaczałoby (nie tylko) dla mnie kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Reforma nocna 14.10.04, 17:31 Jest juz nowsza wersja z poprawkami wprowadzonymi po dyskusji na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan28 Re: Reforma nocna IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 15.10.04, 21:23 Od razu widac poprawe na osiedlach linie okolne sa najlepszym rozwiazaniem. Przynajmniej na Retkini oraz Dabrowie. Rozwiazania te sa bardzo konkretne i nie krzywdza czesci osiedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Reforma nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:51 Radio Łódź podało, że od końca października mają być zmienione trasy autobusów nocnych. Ma powstać centralny punkt przesiadkowy. Łodzianie mają zostać zaproszeni do dyskusji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tam To nie reforma... IP: *.retsat1.com.pl 02.09.05, 21:52 powiedziałbym - a rewolucja. Nareszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Reforma nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:14 Oto szczegóły: Centralny punkt: Kosciuszki/6 Sierpnia Częstotliwość: co 30 minut Linie (mogłem coś pokręcić - notowałem z radia): 151 Janów-Aleksandrów 152 Retkinia - Radogoszcz Wschód 153 Dubois - Szczecińska 154 Chocianowice - Radogoszcz Zachód 155 - Andrespol - ............... 156 Dąbrowa - Strykowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Reforma nocna IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.09.05, 16:32 > 151 Janów-Aleksandrów No nie co pol godziny tylko co godzine (4 kursy) reszta bedzie na Rojna. Widac ze niektore pomysly trafiaja do ZDiT :) Trzeba dokladnie przesledzic trasy i ewentualnie podsunac jakies pomysly na zmiany. Reforma jak najbardziej sluszna, nareszcie linie nocne beda naprawde wygodne dla podroznych. Jeszcze raz brawo dla ZDiT (nie rzebym sie podlizywal). Jeszcze tylko polaczenie 7 i 13 i 8mka na Lodowa i bedzie calkiem niezle (no i oczywiscie W- Zetka, tego nie popuszcze). Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Reforma nocna IP: 195.69.82.* 02.09.05, 18:53 www.radiolodz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1715&Itemid=1 Co to znaczy "SREDNIO co 30 minut"? :P Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Reforma nocna 02.09.05, 21:05 Przydałyby się szczegóły, bo w linię Adrespol-CZMP nie wierzę za bardzo... No i dwie linie z okolic Rudy (Chocianowice/Dubois) podczas gdy tylko jedna niby z Retkini (chyba,że inne bęgą pogięte w paragraf)...no same pyszności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Reforma nocna IP: 195.69.82.* 02.09.05, 21:39 > No i dwie linie z okolic Rudy (Chocianowice/Dubois) podczas gdy tylko jedna niby z Retkini Dokladnie, jakas bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
jabas reforma w ogóle 02.09.05, 19:58 w pewnym zachodnim mieście jest takie rozwiązanie: są linie jeżdzące "w kółko" które obejmują duży obszar miasta i są linie przecinające miasto wzdłuż i w poprzek - dość krótkie. Przesiadki z jednych na drugie są proste, bo są cztery duże pętle, na których spotykają się kółkowe i podłużne linie. Są ozxcywiście odmiennie oznakowane. I to funkcjonuje całkiem przejrzyście. Nie ma co prawda tramwajów, ale one mogą pełnić funkcje podłużnych i poprzecznych linii. Do tego są porządne mapy komunikacyjne, pokazujące jednoznacznie przesiadki. Miasto jest dość stare (dużo wąskich ulic jednokierunkowych) i rozmiaru Łodzi, więc pomysł może mógłby mieć rację bytu. Linie nocne jeżdżą podobnie - jedne w kółko inne w poprzek i wzdłuż miasta. Mnie się podobało. Bardzo łatwo było zorientować się w idei i z pomocą mapy (darmo w kiosku) trafić absolutnie wszędzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Reforma nocna IP: *.retsat1.com.pl 04.09.05, 00:01 Jak już reformować, to może zreformować jeszcze numerację. Zmiana np. numerów >=150 na np. >=200 lub >=300 (lub prościej: N1, N2, N3...) nie pozostawiałaby złudzeń, że zmiany nastąpiły (ludzie, w szczególności przyjezdni, nie byliby tak zaskoczeni zmianami, jak to było w przypadku tramwajów), a zwiększyłaby zakres numeracji dla linii dziennych. Teraz, w zakresie numeracji od 50 do 99 (50 numerów) mamy ok. 60 linii (jak dobrze policzyłem, to 62). Jak zechce się miastu przeprowadzić reformę linii dziennych autobusowych (tworząc komplet reform po reformach układu linii tramwajowych i linii nocnych), może się okazać, że przewidziany zakres numeracji linii autobusowych dziennych (wg przepisów porządkowych: od 21 do 40 oraz od 50 do 99, w sumie 70 numerów) będzie niewystarczający. Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Reforma nocna 04.09.05, 09:15 (wg przepisów po > rządkowych: od 21 do 40 oraz od 50 do 99, w sumie 70 numerów) będzie niewystarc > zający. Mozna by zmienic 46 na 16, wtedy autobusy mogly by miec numery od 20-99, czyli 80 numerów. Obecnie są 62 linie z czego kilka to bisy, nawet przy ogromnej rozbudowie liczba linii wzrośnie maksymalnie do 60-65(bez bisów). Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Reforma nocna 04.09.05, 10:20 dla autobusów są zarezerwowane numery od 21-40, póki co chyba wystarczy i nie trzeba zmieniać 46 w 16 Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Reforma nocna 04.09.05, 10:26 zmiana 46 na 16 to ostatecznosc :) Watpie aby robiac jakas rewolucje linii autobusowych dziennych dodali jakas nowa linie. jesli juz to moze 2 lub 3, wiec nie wiem dlaczego wojtas sie tak podnieca ze numerow zabraknie :P Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Reforma nocna 04.09.05, 10:32 dodanie nowych linii oznaczałoby, przy obecnym stanie posiadania, obniżenie częstotliwosci na innych liniach, więc szybko się nie można spodziewać autobusu linii 21 albo 40 :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Reforma nocna IP: *.retsat1.com.pl 04.09.05, 10:36 W sumie masz rację. Teraz doszedłem do jednego wniosku: jak przeprowadzali reformę w tramwajach, to liczbę linii ograniczono. To samo może czekać linie nocne. W tych przypadkach reforma to uproszczenie. I jakby coś takiego na liniach dziennych autobusowych mieli zrobić, to pewnie też mieliby na uwadze uproszczenie. A wiadomo, że prościej znaczy łatwiej do ogarnięcia, czyli zwiększenie ilości linii nie wchodziłoby w rachubę. Ale pozostaję za zmianą numeracji linii nocnych z pierwszego powodu: żeby ludziska nie byli nieświadomi zmian, zwłaszcza przyjezdni mający stare plany miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Hint dla ZDiT - numeracja IP: 195.69.82.* 04.09.05, 00:36 Nowe numery 161-166. Inaczej bedzie ogolna dezorientacja i awantury w nowych nocnych 151-156 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Reforma nocna IP: *.toya.net.pl 05.09.05, 01:54 to, ze nie ma na Przybyszewskiego nocnego to zgroza do której wszyscy sie przyzywyczailismy. Istnieje paradoks, ze osiedle czteropiętrowych bloków (za Zapadłą a przed Niciarnianą) jest autentycznie odcięte od świata. Chyba bym sie pociął gdybym miał tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Reforma nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:15 Nocna zmiana kursów Monika Gałązka, Wioletta Gnacikowska 05-09-2005, ostatnia aktualizacja 04-09- 2005 19:41 Koniec z nocnym czekaniem na przystankach. Wszystkie łódzkie autobusy będą spotykać się co pół godziny na al. Kościuszki. Za miesiąc zmienią się zasady kursowania nocnych autobusów. Po Łodzi będzie jeździć sześć linii. Wszystkie o jednej porze spotkają się na al. Kościuszki przy ul. 6 Sierpnia. Pasażerowie będą mogli się poprzesiadać. Takie nocne zjazdy zaplanowano co pół godziny. Chodzi o to, by łodzianie nie musieli w nocy czekać na przystankach i narażać się na niebezpieczeństwo, tylko wyjść z pubu lub imienin tuż przed odjazdem "swojej" linii. - Projekt skonsultują teraz jednostki pomocnicze. Wyrażą opinię i myślę, że za miesiąc będziemy mogli wprowadzić go w życie - zapowiada Włodzimierz Tomaszewski, wiceprezydent Łodzi. Zapewnił też, że nowy plan kursowania autobusów nie pociągnie za sobą dodatkowych kosztów. To kolejna zmiana w nocnym życiu miasta. W czerwcu Rada Miejska zrównała ceny biletów na liniach nocnych i dziennych. Dotychczas za podróżowanie po 22.30 trzeba było płacić drożej. Po Łodzi jeździ dziś osiem nocnych autobusów. Trzy skierowane są na Dąbrowę: po jednym z Teofilowa, Retkini i starych Bałut. O Dąbrowę zahaczają jeszcze linia 155, która jedzie z Radogoszcza Wschodu na Chojny, i linia 157 z Radogoszcza Zachodu na Rokicie. Nie ma natomiast żadnej linii łączącej Dąbrowę z Widzewa, a o to czytelnicy "Gazety" prosili od lat. To pierwsza zmiana w układzie linii nocnych od ponad 20 lat! W tym czasie powstało dużo nowych osiedli. Nocnej komunikacji jest np. pozbawiona Nowosolna, a Widzew, Olechów i Janów mają jedną linię nocną 153. Jeśli zmiany wejdą w życie, będzie nocna linia do Nowosolnej i dwie w kierunku Janowa, z których jedna pojedzie prosto ul. Rokicińską nawet dalej, bo aż do Andrespola. Druga pojedzie ul. Przybyszewskiego i tym samym połączy Widzew Wschód z Dąbrową. Propozycja przebiegu nocnych linii: * 151 - Janów - Hetmańska, Zakładowa, książąt Polskich, Przybyszewskiego, Piotrkowska, Radwańska, Kościuszki, Zachodnia, Lutomierska, Klonowa, Limanowskiego, Włókniarzy, Wielkopolska, Aleksandrowska, Traktorowa, Rojna, Szczecińska, Aleksandrowska - Aleksandrów * 152 - Maratońska - Popiełuszki, Wyszyńskiego (w wybranych kursach: gen. Waltera Janke, Nowe Sady, zajezdnia MPK, Nowe Sady, gen. Waltera Janke), Bandurskiego, Mickiewicza, Piłsudskiego, (zawracanie przy skrzyżowaniu z Sienkiewicza, powrót: Kościuszki, Mickiewicza), Mickiewicza, Kościuszki, Zachodnia, Limanowskiego, Łagiewnicka, Świtezianki - Radogoszcz Wschód * 153 - Szpital Matki Polki - Rzgowska, Broniewskiego, Kilińskiego, Piłsudskiego, Kościuszki, Więckowskiego, Zielona, Kasprzaka, Drewnowska, Borowa, Siewna, Rąbieńska, Traktorowa, Rojna, Rydzowa, Szparagowa, Wersalska, Szczecińska - cmentarz * 154 - Chocianowice - Pabianicka, Politechniki, Radwańska, Kościuszki, Narutowicza, Uniwersytecka, Strykowska, Telefoniczna, Pieniny, Pomorska - Nowosolna * 155 - Andrespol - Piłsudskiego, Mickiewicza, Kościuszki, Zachodnia, Zgierska, Włókniarzy, 11 Listopada - Radogoszcz Zachód * 156 - Dąbrowa - Dąbrowskiego, Tatrzańska, Broniewskiego, Paderewskiego, Pabianicka, Piotrkowska, Kościuszki, Zachodnia, Ogrodowa, Północna, Franciszkańska, Wojska Polskiego, Sporna, Zagajnikowa, Inflancka, Strykowska, Wycieczkowa, Kryształowa, Łupkowa - Rogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per pedes? IP: 195.69.82.* 05.09.05, 10:20 Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped 05.09.05, 10:26 154 chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped IP: 195.69.82.* 05.09.05, 10:33 No wlasnie srednio Uniwersytecka-Strykowska-Telefoniczna-Pieniny-Pomorska-Nowosolna Cos nie bardzo, chyba, ze spacer od Strykowskiej albo od ZKT1 Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped 05.09.05, 10:38 Gość portalu: J.S. napisał: > No wlasnie srednio W sumie racja... Powinien przy najmniej do ul. Tamka (Tamki?) jechać Pomorską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.09.05, 16:56 Pewnie GW sie walnela, powinno byc: Uniwersytecka-Pomorska-Telefoniczna... Ale trzeba sprawdzic, chociaz watpie aby ktos w ZDiT byl tak hmm... jakby to ujac... glupi aby pozbawic Lumumbowa polaczenia nocnego. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped IP: 195.69.82.* 06.09.05, 12:22 > Uniwersytecka-Pomorska-Telefoniczna... hehe ktoredy? Przez dzialki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped IP: *.toya.net.pl 05.09.05, 14:40 coś sie komus pomieszało bo 156 ma wygladać tak: 156 * ROJNA – Rojna, Traktorowa, Rąbieńska, Krakowska, Biegunowa, Solec, Drewnowska, Kasprzaka, Zielona, KOŚCIUSZKI, <Zamenhofa, Nawrot> (Struga, Tuwima), Kilińskiego, Narutowicza, Uniwersytecka, Pomorska, Konstytucyjna, Małachowskiego, Czechosłowacka, Edwarda, Pomorska, (Skalna, Juhasowa), Pomorska - NOWOSOLNA ROJNA – 9,9 km, 30 min = 2 brygady NOWOSOLNA – 18,6 km, 31 min = 2 brygady Razem 4 brygady dla częstotliwości co 45 minut. ...a nie tak jak w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Czy ja jestem slepy, czy na Lumumbowo per ped IP: 195.69.82.* 05.09.05, 14:58 Mylisz sie, to z projektu IPT Odpowiedz Link Zgłoś
play_lodz Pojezierska, Liściasta odcięte od świata? 05.09.05, 13:12 Jeśli 155 pojedzie Zgierską do Włókniarzy to pogratuluję w ZDiT'cie komuś osobiście chyba :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Pojezierska, Liściasta odcięte od świata? IP: 195.69.82.* 05.09.05, 13:27 Moze ustawia przystanek dla nocnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Ale fakt faktem IP: 195.69.82.* 05.09.05, 13:28 ze powinno jezdzic Zgierska-Pojezierska-Wlokniarzy Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Reforma nocna 05.09.05, 15:25 Już wychwycono kilka poważnych błędów, ale generalnie projekt nie jest zły... Nareszcie będą autobusy kursowały po ciągu Rokicińska-Piłsudskiego-Mickiewicza. Ale tym samym okolice Kopernika i Struga zostały bez autobusu...Chociaż od Kościuszki stamtąd nie jest tak daleko. Szkoda,że nie pokuszono się o puszczenie nocnego dookoła szpitala CZMP, a tylko prosto (bokiem osiedla!) Rzgowską. Hm. Nie jest tak źle. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Reforma nocna IP: 81.168.184.* 06.09.05, 21:55 > Już wychwycono kilka poważnych błędów, ale generalnie projekt nie jest zły... > Nareszcie będą autobusy kursowały po ciągu Rokicińska-Piłsudskiego- Mickiewicza. No fajnie, że nareszcie, ale jak się tak cieszysz, to mi jeszcze powiedz po co? Ludzię będą tam dojeżdżać do ŁCF, Parków Poniatowskiego i Źródliska, siedziby MultiBanku, Uniqui, Centralu, CentraluII, Urzędu Marszałkowskiego, Silver Screenu (to może jeszcze), Hotelu Ibis (wątpliwe), Oriona, Galerii Łódzkiej, budowy Philipsa czy do Palmiarni? A w ramach rewitalizacji Nawrot pozbawimy jakiegokolwiek połączenia. Niezbyt rozsądne, śmiem twierdzić. 125 powinno pojechać Kopernika lub Andrzeja, lub Skłodowkiej, zaś toto z Widzewa - Nawrotem i Tuwima. Tam są chociaż jakieś mieszkania, a to do mieszkań ludzie wracają po nocy. Oczywiście pomysł ciut szybszego nocnego, który popruje prosto Piłsudskiego też nie jest zły, ale nie przy tak oszczędnościowym kształcie reformy (tylko 6 linii!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall A Zgierz? IP: *.toya.net.pl 06.09.05, 13:37 W szczegóły nie mam czasu spojrzeć, ale skoro jeździć ma autobus do Aleksandrowa, czy Andrespola, to czemu nie do Zgierza??? 152 powinien pojechać dalej do Zgierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A Zgierz? IP: *.lodz.msk.pl 06.09.05, 15:00 Jak zapłaci, to będzie miał. Kiedyś miał tramwaj "101". Ponieważ do finansowania się nie palił, po kilku latach został z dwoma kursami "46 bus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: A Zgierz? IP: *.toya.net.pl 07.09.05, 16:40 No a tramwaj 11? To co, w dzień jest, a w nocy brak komunikacji? Ktoś w ogóle tam gadał na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A Zgierz? IP: *.lodz.msk.pl 08.09.05, 14:40 > No a tramwaj 11? To co, w dzień jest, a w nocy brak komunikacji? Za linię nocną Zgierz powinien zapłacić oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik a zajezdnie MPK nie uwzględniono!!! IP: *.pl 06.09.05, 10:20 Jak w nocy można dojechac do zajezdni autobusowych i tramwajowych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: a zajezdnie MPK nie uwzględniono!!! IP: 195.69.82.* 06.09.05, 10:44 ZKT1 - 154 ZKT2 - ? ZKT3 - 154 ZKA1 - ? ZKA2 - 152 ZKA3 - 151 153 Powinno byc skierowane w Dabrowskiego a nie w Broniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś