margo251 13.08.02, 09:41 Posiadam psa rasy akita-inu.Od wielu miesięcy jest leczony bez skutku przez wielu lekarzy.Ostatnio chorobę określono jako sebaceus adenits.Co to takiego i jak to leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: PYTANIE: 13.08.02, 17:08 Nie rozumiem dlaczego twój lekarz w rozmowie z Tobą używa łaciny zamiast powiedzieć po prostu zapalenie gruczołów łojowych – ale to w końcu jego wybór – mieć kontakt z właścicielami czy nie – pozostawię to bez komentarza. Jak leczyć zapalenie gruczołów łojowych – sposoby są różne , kąpiele w specjalnych szamponach , stosowanie odpowiedniej diety i preparatów poprawiających metabolizm skóry , czasem antybiotyków przy współistniejącym nadkażeniu bakteryjnym . Niestety by zdecydować co trzeba robić - trzeba obejrzeć skórę – radzę zgłosić się do któregoś z psich dermatologów. Odpowiedz Link Zgłoś
margo251 SZANOWNY PANIE DOKTORZE ! 26.08.02, 09:37 W odpowiedzi na mój list z 13.08.2002 sam Pan sobie zaprzecza. Pisze Doktor o kontakcie mojego lekarza z właścicielem, o używaniu łaciny. Jednak używa Pan pojęcia "współistniejące nadkażenie bakteryjne"- to dla mnie nie zrozumiałe! Proszę również podać mi adres naprawdę dobrego psiego doktora od Zamościa po Białystok. Z poważaniem Maria Gołąbek. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: SZANOWNY PANIE DOKTORZE ! 26.08.02, 18:24 Droga Małgosiu ! Porównywanie mojego polskiego do łaciny jest nie fair - chyba wiesz co to znaczy. Nadkażenie bakteryjne - to powikłanie pierwotnie nie bakteryjnego procesu zakażeniem bakteriami . Współistniejące - tzn występujące równocześnie Niestety nie znam żadnego lekarza od Zamościa do Białegostoku - a może wydział w Lublinie. Pozdtrawiam Adam B. Pietroń Odpowiedz Link Zgłoś