Dodaj do ulubionych

Powrót GT6 i nie tylko

22.11.04, 15:48
Wraz z zakończeniem prac remontowych na Pomorskiej do liniowej eksploatacji powróciła seria GT6. Na czas objazdów wagony odstawiono. Powód był banalny - konieczność rozkręcania bocznych kaset i robienia nowych tablic na ten krótki czas, kiedy linię "43" skrócono do Północnej. Na Brusie dali sobie z tym spokój. W zamian za to wagony przeszły przegląd i tak np. w wozie 42 naprawiono uszkodzenia lakieru powstałe podczas jednej ze studenckich imprez promocyjnych, a we wnętrzu rzucają się teraz w oczy nowe pokrowce na siedzenia. Stara tapicerka nie kryła swojego wieku, więc przyszedł już czas na odnowienie foteli. Trzeba przyznać, że wygląda to nawet całkiem fajnie. Pokrowce są zdejmowane, więc w razie zabrudzenia wystarczy je zdemontować i wyprać. I co w zimie najważniejsze: nie siedzi się już tyłkiem bezpośrednio na lodowatym skaju.

Z innych ciekawostek z Brusa informuję, że dziś po trasie "43" śmigała techniczna eNka (platforma). Widok o tyle radujący oczy, że w morzu wszędobylskiego białego puchu jest to obecnie jedyny zielony akcent na podłódzkich torach tramwajowych. ;)

Druga eNka (pług wirnikowy) czeka w pogotowiu na sygnał wyjazdu i wyruszy jeśli tylko zajdzie taka potrzeba. Zima spłatała nam figla, bo zapowiadano, że jej praktycznie w tym roku nie będzie. A jednak...
Obserwuj wątek
    • teufel Re: Powrót GT6 i nie tylko 22.11.04, 16:42
      Trzeba przyznać
      > , że wygląda to nawet całkiem fajnie. Pokrowce są zdejmowane, więc w razie zabr
      > udzenia wystarczy je zdemontować i wyprać.

Boję się, że przez to, że jest zima, mogą szybko się brudzić, ale zobaczymy:)
    • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.11.04, 20:05
      Nie napisałeś, że odmalowali też wagon 47. Niestety w tę samą mało zjadliwą
      reklamę... :(
      • michal.ch Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 09:19
        No fakt. Jeszcze umowa nie wygasła. Przez tą różową reklamę z punktu widzenia hobbystycznego wagon 47 jest mniej interesujący. Swoją drogą TP ma i tak bardzo dużo tramwajów w malowaniu zakładowym. Dokładnych danych nie znam, ale z obserwacji wnioskuję, że mają największy w Łodzi procent taboru w barwach firmowych.
        • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.11.04, 12:43
          > Dokładnych danych nie znam, ale z obserw
          > acji wnioskuję, że mają największy w Łodzi procent taboru w barwach firmowych.

Nie jest to aż takie oczywiste. W MPK od czterech lat też systematycznie reklam
          ubywa. Jak będę miał więcej czasu, to to policzę, bo jestem ciekaw jak sprawa
          wygląda.
          • ukalo Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 13:04
            > Nie jest to aż takie oczywiste. W MPK od czterech lat też systematycznie reklam
            >
            > ubywa. Jak będę miał więcej czasu, to to policzę, bo jestem ciekaw jak sprawa
            > wygląda.

Nie wiem czy już wiesz, ale tu nie pisałem, więc wrzucam:
            Do zakładowego powrócił skład 3360+3361 oraz wagon 3250, niestety 3321 nie odnowili, więc trochę to nierówno wygląda.
            • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.11.04, 13:45
              > Nie wiem czy już wiesz, ale tu nie pisałem, więc wrzucam:
              > Do zakładowego powrócił skład 3360+3361 oraz wagon 3250, niestety 3321 nie
              odno
              > wili, więc trochę to nierówno wygląda.

3360+61 widziałem, a 3250 nie. Dzięki za info. 3250 miał reklamę Radia Plus,
              trzeba więc namierzyć pozostałe wagony z tą reklamą, czy jeszcze ją mają.
          • michal.ch Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 18:00
            > Nie jest to aż takie oczywiste. W MPK od czterech lat też systematycznie reklam
            >
            > ubywa.

I chyba tempo tego procesu zaczyna być dla firmy zastraszające, skoro zaczynają intensywnie promować reklamę na tramwajach poprzez stacje radiowe.
        • Gość: Gość STUDI Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl 23.11.04, 15:58
          Napewno największy procent z 7 wagonów 6 w barwach zakładowych. A ponadto GT6
          nadają się tylko na LTR.
          • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.11.04, 16:51
            > Napewno największy procent z 7 wagonów 6 w barwach zakładowych.

Ale o czym Ty mówisz?
            • sluzbowo Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 17:48
              To nie Studi, tylko jakiś palant, który się pod niego podszywa i myśli, że się
              nikt nie zorientuje. W innym wątku podszywał się pod geografa, ale nieudolnie,
              bo mu się literki przestawiły.

Marna piracka kopio! (to do tego gostka, nie do Ciebie, luki) Styl wypowiedzi
              Studi'ego jest rozpoznawalny na kilometr, nie dasz rady go podrobić! Spadaj!
              • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.11.04, 18:20
                sluzbowo napisał:

> To nie Studi, tylko jakiś palant, który się pod niego podszywa i myśli, że
                się
                > nikt nie zorientuje. W innym wątku podszywał się pod geografa, ale
                nieudolnie,
                > bo mu się literki przestawiły.

Bardzo możliwe, Studi nie nadaje przecież z sieci TOYA...

>
                > Marna piracka kopio! (to do tego gostka, nie do Ciebie, luki)

:))

> Styl wypowiedzi
                > Studi'ego jest rozpoznawalny na kilometr, nie dasz rady go podrobić! Spadaj!

Masz rację, nie jest przyjemne jak ktoś się pod Ciebie podszywa, zwłaszcza gdy
                wypisuje bzdury. :(
                Z drugiej strony tego kogoś co się podszywa z TOYI nie będzie trudno
                namierzyć. :P
              • xk Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 22:11
                nie tylko pod Geo, podszywał się też pode mnie
                • teufel Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 22:40
                  Dlatego ja zawsze nadaje jako zalogowany:P
    • Gość: Aleksej Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: 81.168.185.* 23.11.04, 16:04
      Te pokrycia sa swietne, estetyczne i latwe to prania, ale boje sie ze jakiemus
      debilowi zachce sie odklejac te pokrowce. Wagon 42 prezentuje sie swietnie, ale
      47 wyglada dziwnie, szczegolnie ze sa tylko bialy i rozowy a nie ma zadnych
      napisow, jak by to bylo MKT przerazilbym sie ze znowu kombinuja z barwami
      zakladowymi :)

W dodatku zauwazylem nowe tablice boczne w 43 i 43Bis (moze byly wczesniej,
      dawno nie jechalem) i wagon nr. 1 zostal chyba na nowo pomalowany (na zewnatrz
      i w srodku siedzenia). Widac ze TP jak na swoje mozliwosci dba o swoj tabor,
      803N z TP sa o niebo lepsze od 803N z MKT, nawet od modernizacji.

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • Gość: Gość STUDI Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl 23.11.04, 16:32
        Napewno MKT niebyło by stać na takie pomalowanie wagonu , kolory i szpachla
        dobrane świetnie tylko już brakło pieniędzy na litery.
        Proponuję zrzutkę.
        • Gość: Aleksej Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: 81.168.185.* 23.11.04, 16:34
          Zrzute to ja proponuje na porzadne cyfry dla Citka 1206 :)

Pozdrawiam,
          Aleksej

P.S.
          Po zarwanej nocce mam wysmienity humor :)
        • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.11.04, 17:01
          Gość portalu: Gość STUDI napisał(a):

> Napewno MKT niebyło by stać na takie pomalowanie wagonu , kolory i szpachla
          > dobrane świetnie tylko już brakło pieniędzy na litery.
          > Proponuję zrzutkę.

Ty jak coś powiesz...
          Tak ich nie stać, że właśnie kończą modernizację piętnastego kanciaka #11.
          Ale Twoja propozycja ze zrzutką jest bardzo dobra. W styczniu do odświeżenia
          wstawiony będzie wagon 28 - możesz się coś zasponsorwać. MKT na pewno będzie
          wzruszona. :)
          • Gość: STUDI Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 17:56
            Tylko ciekawe ze nie ja to napisalem.....
            STUDI, Ten oryginalny .....
      • michal.ch Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 17:50
        > 47 wyglada dziwnie, szczegolnie ze sa tylko bialy i rozowy a nie ma zadnych
        > napisow, jak by to bylo MKT przerazilbym sie ze znowu kombinuja z barwami
        > zakladowymi :)

Hehe, to chyba na 1 kwietnia by się nadawało. :) Tak przy okazji: zapomniałem dodać, że również wagon 47 zyskał pokrowce na fotele. We wnętrzu tez chlapnęli farbą, bo jeszcze czuć jej zapach. Zabawne są drzwi motorniczego: połączone z pozostałymi i w efekcie na przystanku również i one się otwierają.

> W dodatku zauwazylem nowe tablice boczne w 43 i 43Bis (moze byly wczesniej,
        > dawno nie jechalem)

Tak. Dawno nie jechałeś. Te tablice już były wcześniej. :)
        Szkoda, że już nie można wkręcić na film "17" lub "9" jak dawniej.

> i wagon nr. 1 zostal chyba na nowo pomalowany (na zewnatrz
        > i w srodku siedzenia). Widac ze TP jak na swoje mozliwosci dba o swoj tabor,
        > 803N z TP sa o niebo lepsze od 803N z MKT, nawet od modernizacji.

TP ostatnio szaleje (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Jak na swój wiek ich wagony prezentują się bardzo dobrze. Szkoda tylko, że miejscami wchodzą ogniska korozji. Np. w 42 w dolnych stopniach zaczynają pojawiać się dziury - widać sól robi swoje. :(
        • Gość: luki Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.11.04, 18:13
          > Tak. Dawno nie jechałeś. Te tablice już były wcześniej. :)
          > Szkoda, że już nie można wkręcić na film "17" lub "9" jak dawniej.

"9"?? ZTCP na filmie miały: 8, 17, 43, 43bis i chyba 23.
          • michal.ch Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 18:25
            Dobra, strzeliłem z tą "9". W każdym razie co by nie powiedzieć, tego już nie ma i to se ne vrati. Wywalono starą treść bocznych filmów i teraz są same 43 oraz 43bis.
        • Gość: Aleksej Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.11.04, 19:59
          Ja pisalem o nowych tablicach w 803N a nie w GT-6 :), byly podczas objazdow, bo
          widac nadal troche niezdartej naklejki, ale wygladaja jak nowki.

Zreszta TP juz kilka miesiecy temu zapowiadalo ze 'odswierzy' swoj tabor, mieli
          m.in. wymienic szyby na nieporysowane (ale z tego nic nie wyszlo), zreszta
          jakby chociaz w jednym wagonie wyminili dykte na sciankach i szyby na nowe to
          bysmy mieli najladniejsza 102/803 w Polsce :) zreszta i tak chyba mamy
          najladniejsze.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: Jagaciarz Re: Powrót GT6 i nie tylko IP: *.devs.futuro.pl 23.11.04, 20:11
            Fakt-w barwach "lódzkich" przeguby prezentuja sie swietnie-jakby im lat ubylo i
            rzeczywiscie wygladaja schludniej i ladniej niz te z MKT.Po zakonczeniu ich
            eksploatacji (nawiasem mówiac ciekawe,kiedy to nastapi-czy doczekaja np.
            2010??...) fajnie by bylo,jakby 1 z nich zostal zabytkowym,o czym chyba kiedys
            juz pisal Aleksiej.
            Mielibysmy i 102ke i 803ke,moze jeszcze kanciaka z MKT:). No ale to kwestia
            przyszlosci.

A wracajac do linii 23-czy cala podlegala pod Brusa czy byla dzielona jeszcze z
            inna zajezdnia?
            • michal.ch Re: Powrót GT6 i nie tylko 23.11.04, 20:14
              Należałoby zachować wszystkie kanciaki, bo nie istnieją dwa takie same. :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka