Dodaj do ulubionych

Nowy dworzec PKS kosztem kolejnego marketu?

11.12.04, 02:07
Ostanio głośno było na temat powstania nowego supermarketu koło dworca PKS.
Podobno wzamian za "wpuszczenie" Lidla do Sieradza ten miałby wybudować nowy
dworzec i połączyć ulice Łokietka z Jana Pawła na swój koszt. Radni miasta są
podzieleni a co Wy o tym myślicie?
Ja uważam, że powinno się dopuścić do budowy a protesty typu: nie wpuszczać
bo upadną osiedlowe sklepiki uważam za bezpodstawne. Dlaczego?
Ponieważ ci którzy nie kupowali dotychczas w marketach to nagle nie zaczną w
nich robić zakupów. Nowy market głównie może zaszkodzić już istniejącym w
mieście dużym sklepom.
Ale jak dla mnie istnieje jeszcze jeden problem. Czy aby na pewno ten
supermarket zrealizuje zapowiadane inwestycje. Bo jakoś nie chce mi się
wierzyć, że wyłoży 12 mln zł na ten cel(bo tyle zapowiadają). Oby się tylko
nie skończyło na tym, że sklep wybudują a w miejscu dworca powstanie kilka
marnych wiat...
Obserwuj wątek
    • sbi Re: Nowy dworzec PKS kosztem kolejnego marketu? 11.12.04, 14:33
      Mi osobiście to nie przeszkadza, choć Lidl nie specjalnie mi się podoba - tzn. sklepy tej marki raczej są z tzw. dolnej półki. Bardzo za to chciałbym aby wreszcie w Sieradzu pojawił sie jakiś market przemysłowy - coś w stylu Nomi, Obi czy Castoramy.
      Natomiast jeżeli chodzi o wywiązanie się z zobowiązań finansowych dotyczących "inwestycji towarzyszących" to wystarczy dobra umowa w której zadba się o interesy miasta i mieszkańców. Moim zdaniem tak powinno sie o to dbać a nie przez organizowanie protestów "sklepikarzy" którzy występują głównie w swoim imieniu.
      • babeczkaa Re: Nowy dworzec PKS kosztem kolejnego marketu? 11.12.04, 17:37
        mnie tez to nie przeszkadza :) myślę też, że Sieradzowi potrzebna jest
        taka "dolna półka" jak to nazwał sbi, pozdrawiam
        B.
      • zjk7 Zadbajmy o WSZYSTKICH mieszkancow Sieradza 01.01.05, 15:52
        Chwileczke - nie mam nic wspolnego z handlem - ale skoro zastawnawiamy sie nad
        tym, czy wejdzie do nas jeszcze jeden "market" - to uczciwie zastanowmy sie nad
        interesem wszystkich mieszkancow miasta, w tym TAKZE sklepikarzy i handlarzy.
        Przeciez takze oni sa z Sieradza: to ze jak pisal przedmowca dbaja "o wlasny
        interes" - to raczej wyraz braku zaufania do tych, ktorzy powinni patrzec sie na
        interes wszystkich mieszkancow. Jesli jedyne co otrzymuja to wybor: wysokie ceny
        lokali w centrum oraz z laski wybudowana wiate przy Bartku lub na targowisku...

Matwi mnie to, ze nie bardzo slyszalem a takiej alternatywie... Inna rzecz ze
        sie tym nie interesowalem - wiec moze ktos podpowie co sie dzieje w tej sprawie.
        Moze ktos kto jest nie tylko konsumentem - ale wlasnie handlowcem - wiec by sie
        wypowiedzial, jakim sposobem mozna zachowac, czy pogodzic wejscie nowego
        "marketu" z interesami sieradzkich sklepikarzy.

Pozdr
        Z
        • sbi Re: Zadbajmy o WSZYSTKICH mieszkancow Sieradza 01.01.05, 23:17
          Już raz zdaje się wzieli, załozyli jakąś spółkę - nazwy nie pamiętam - która dostała grunt pomiędzy dworcem PKS a Marusią. I teraz po kilku latach (zaczęło się jeszcze za Michalskiego, sprawa jest w sądzie.
          A były takie szumne zapowiedzi, miało powstać centrum handlowe z wieloma sklepami zarządzane i prowadzone przez lokalnych handlowców.
          Nic przeciwko nim nie mam, nawet chętnie wydawałbym swoje pieniadze w Sieradzu, tylko jak w tym starym dowcipie - dajcie mi szansę i zróbcie porządne sklepy, dobrze zaopatrzone i otwarte wtedy gdy klienci mają czas na zakupy.
          • zjk7 A jednak handlowcy sie wykazali 02.01.05, 08:37
            Pisalem w poprzednim liscie o watpliwosciach, co do zdania handlowcow w sprawie
            "marketu". Przedmowca takze o tym napisal. Ale wczoraj doczytalem sobie w Naszym
            Tygodniku dodatku Dziennika (przy okazji - dodatek lodzki Gazety jest
            fatalny!!!), ze handlowcy z Sieradza zebrali 6000 podpisow w protescie przeciw
            "marketowi" (i to jeszcze ponoc wiosna).

Jakby nie patrzec to podpisy ponad 10% mieszkancow Sieradza (i to wliczajac
            niemowlaki). Trudno wiec powiedziec by handlowcy sie nie wykazali...

A porzadnych sklepow jest duzo - tyle ze teraz trzeba sie nachodzic po calym
            miescie. Moze to i dobrze? - wiele osob prowadzi siedzacy tryb uycia, to troche
            ruchu sie kazdemu przyda :-)

Pzdr
            Z
            • sbi Re: A jednak handlowcy sie wykazali 02.01.05, 12:15
              zjk7 napisał:

> ... Ale wczoraj doczytalem sobie w Naszym Tygodniku dodatku Dziennika (przy
              > okazji - dodatek lodzki Gazety jest fatalny!!!)

Zgadzam się, szkoda że nie sprzedają Gazety bez dodatku

> ze handlowcy z Sieradza zebrali 6000 podpisow w protescie przeciw
              > "marketowi" (i to jeszcze ponoc wiosna).

No to jeśli są tacy sprawni i zorganizowani to czemu w ten sposób usiłują zablokować konkurencję w ten sposób?. Nie lepiej po prostu odebrać klientów lepszymi warunkami?

>
              > Jakby nie patrzec to podpisy ponad 10% mieszkancow Sieradza (i to wliczajac
              > niemowlaki). Trudno wiec powiedziec by handlowcy sie nie wykazali...

Pewnie, że się wykazali. Tylko jakoś nie zauważyłem tej akcji w sklepach, a jedynie tylko wyniki w gazecie. Nie wiem czy pamietasz plebiscyt przed wyborami samorządowymi na forum śp. Mediacomu - Janukowycz mógłby się uczyć. :)

> A porzadnych sklepow jest duzo - tyle ze teraz trzeba sie nachodzic po calym
              > miescie. Moze to i dobrze? - wiele osob prowadzi siedzacy tryb życia, to
              > troche ruchu sie kazdemu przyda :-)

Jak lubisz to pobiegaj, ja zamiast chodzić lub jeździć od sklepu do sklepu wolę ten czas spędzić inaczej :D
              • zjk7 Wole PKS 02.01.05, 17:06
                sbi napisał:

> No to jeśli są tacy sprawni i zorganizowani to czemu w ten sposób usiłują zablo
                > kować konkurencję w ten sposób?. Nie lepiej po prostu odebrać klientów lepszymi
                > warunkami?
                Hm... trudno malym sklepom konkurowac z molochami. Troche to jest tak jak z
                akcja "teraz Polska" - moze i ciut drozej i gorsze (choc niekoniecznie!!!) ale
                wspieram swoje.

>
                > >
                > > Jakby nie patrzec to podpisy ponad 10% mieszkancow Sieradza (i to wliczaj
                > ac
                > > niemowlaki). Trudno wiec powiedziec by handlowcy sie nie wykazali...
                >
                > Pewnie, że się wykazali. Tylko jakoś nie zauważyłem tej akcji w sklepach, a jed
                > ynie tylko wyniki w gazecie. Nie wiem czy pamietasz plebiscyt przed wyborami sa
                > morządowymi na forum śp. Mediacomu - Janukowycz mógłby się uczyć. :)

Nie przyjmowalbym, ze zbieranie podpisow bylo nieuczciwe. Inna sprawa, ze raczej
                trzeba podpisy zweryfikowac. Ale nie to jest wazne: a wlasciwie dlaczego miasto
                nie spytalo sie mieszkancow co tam wybudowac?

Ja nie jestem ani za handlowcami ani za kupujacymi - sklepow Ci u nas w zasadzie
                dostatek. Dla mnie to zaden wybor...

Za to:
                - dworca PKS wlasciwie nie mamy (no nie oszukujmy sie, chyba ze chcemy sie wstydzic)
                - stacja PKP powoli sie sypie, na Sieradz Warta usunieto nawet wiaty (za to
                odpowiada PKP, ale jakby ich pogonic i dofinansowac...)
                - kina tez nie ma (Piast to sklep, Nysa tez nie dziala, seanse tylko w TM)
                - dobrej restauracji dluuugo szukac (choc znajdzie sie, ale nie w centrum)
                - dobrego hotelu brak (chocby 4 gwiazdki - chociaz moze i Przystan ma tyle?)
                - w hali sportowej - wlasciwie tez sklep (nie bylem tam dawno, ale nie zacheca)
                - a basen? (ogolnodostepny)
                - dawny OSIR? (miasto nad rzeka!!!)
                - ... kazdy moze cos jeszcze dodac
                Zreszta sami widzimy, ze mlodziez narzeka bo "nudno w Sieradzu i nic sie nie
                dzieje".

Dobrze, ze choc Teatr Miejski dziala i jest stadion.
                Moze to sa (z wyjatkiem OSIRu :-) ) instytucje, ktore w centrum powinny sie
                znalezc? Ale to tylko moje zdanie.

> Jak lubisz to pobiegaj, ja zamiast chodzić lub jeździć od sklepu do sklepu wolę
                > ten czas spędzić inaczej :D
                :-) :-) :-)

Pzdr
                Z
                • esie Re: Wole PKS 02.01.05, 17:46
                  zjk7 napisał:
                  sory że wcinam sie w dyskusje ;)
                  >> Nie lepiej po prostu odebrać klientów lepszymi warunkami?
                  > Hm... trudno malym sklepom konkurowac z molochami. Troche to jest tak jak z
                  > akcja "teraz Polska" - moze i ciut drozej i gorsze (choc niekoniecznie!!!)
                  > ale wspieram swoje.

Nie mam nic przeciw wspieraniu, one nie powinny walczyć ze soba a raczej się uzupełniać, na pewno nie będę rano leciał do "marketu" po świeże pieczywo i mleko, ale jeżeli za np. Pepsi mam zapłacic o 40% więcej to nie bedę robił z siebie idioty.

> Nie przyjmowalbym, ze zbieranie podpisow bylo nieuczciwe. Inna sprawa, ze
                  > raczej trzeba podpisy zweryfikowac. Ale nie to jest wazne: a wlasciwie
                  > dlaczego miasto nie spytalo sie mieszkancow co tam wybudowac?

moim zdaniem nie o to chodzi, po prostu ludzie którzy mogliby rozruszać nasz miasto najczęściej "głosują nogami", a tym którzy pozostaja najlepiej jest tak jak jest. Takie przynajm,niej wrażenie można odnieśc znając reakcje władz miasta i czytając to forum.

> Za to:
                  > - dworca PKS wlasciwie nie mamy (no nie oszukujmy sie, chyba ze chcemy sie
                  ....
                  ciach

czyżby, podobno charakterystyczne dla Polaków narzekanie, nie da się miało i nas opanować ? Myślę że nie tędy droga

• zjk7 Re: Wole PKS 02.01.05, 18:09
                    esie napisał:
                    > Nie mam nic przeciw wspieraniu, one nie powinny walczyć ze soba a raczej się uz
                    > upełniać, na pewno nie będę rano leciał do "marketu" po świeże pieczywo i mleko
                    > , ale jeżeli za np. Pepsi mam zapłacic o 40% więcej to nie bedę robił z siebie
                    > idioty.

Pewnie!

>
                    > > Nie przyjmowalbym, ze zbieranie podpisow bylo nieuczciwe. Inna sprawa, ze
                    > > raczej trzeba podpisy zweryfikowac. Ale nie to jest wazne: a wlasciwie
                    > > dlaczego miasto nie spytalo sie mieszkancow co tam wybudowac?
                    >
                    > moim zdaniem nie o to chodzi, po prostu ludzie którzy mogliby rozruszać nasz mi
                    > asto najczęściej "głosują nogami", a tym którzy pozostaja najlepiej jest tak ja
                    > k jest. Takie przynajm,niej wrażenie można odnieśc znając reakcje władz miasta
                    > i czytając to forum.

Ano najpierw sprobujmy rozruszac to forum. Moze kiedys sie zdecydujemy na
                    zrobienie akcji w jakiejs konkretnej sprawie? Tym bardziej zapraszam do
                    uczestniczenia w dyskusjach na forum.

>
                    > > Za to:
                    > > - dworca PKS wlasciwie nie mamy (no nie oszukujmy sie, chyba ze chcemy si
                    > e
                    > ....
                    > ciach
                    >
                    > czyżby, podobno charakterystyczne dla Polaków narzekanie, nie da się miało i na
                    > s opanować ? Myślę że nie tędy droga

Przepraszam, ale jak mam zachecic kogos z innego miasta do wizyty w Sieradzu?
                    Gdzie go przenocuje, gdzie zjem z nim obiad? W wolnym czasie co mu zaproponuje?
                    Kina zlikwidowane (ale pamietajmy o Teatrze Miejskim). Nie narzekam, tylko
                    robie "rachunek sumienia" - i wlasnie przeciwnie do narzekania skladam
                    propozycje: a moze bysmy powspierali powstanie w planowanym miejscu sensownego
                    dworca... kina... ........

Pzdr
                    Z

>
                    • disperse Re: Wole PKS 23.02.05, 15:41
                      > Ano najpierw sprobujmy rozruszac to forum. Moze kiedys sie zdecydujemy na
                      > zrobienie akcji w jakiejs konkretnej sprawie? Tym bardziej zapraszam do
                      > uczestniczenia w dyskusjach na forum.

Jasne. A później Ci piszą "czepiasz sie", "jesteś nie wychowany", "nie masz co
                      robić, tylko siedzisz na forum", "nie chce mi sie z Tobą gadać", "wymądrzasz
                      sie"...

Gra nie warta świeczki.
                • samdej Re: Wole PKS 03.01.05, 01:06
                  Widzę, że sporo kwestii zostało tutaj poruszone. Spróbuję się odnieść co do
                  niektórych.

I tak.

Jeśli chodzi o budowę kolejnego marketu w Sieradzu to nie mam nic przeciwko
                  temu. Fakt, że powinien on powstać gdzieś na obrzeżu miasta, szkoda "zaśmiecać"
                  centrum tego typu obiektem. Ale skoro dzięki niemu może doczekamy się wreszcie
                  jako takiego dworca PKS to niech już będzie.

Jeśli zaś chodzi o sieradzkich kupców to lepiej by było jeśli zaczęli by oni
                  wspólnymi siłami próbować chociaż konkurować z marketami a nie blokować wejście
                  następnym. Co prawda molochów nie pokonają, ale też nie o to tu chodzi.
                  Przecież tak jak już ktoś napisał nikt nie będzie latał po chleb i mleko do
                  marketu. To po pierwsze a po drugie ten kto nie kupował do tej pory w marketach
                  nagle nie zacznie w nich się zaopatrywać z powodu powstania kolejnego. Chodzi
                  tu tylko o robienie od czasu do czasu promcji, przecież wiadomo, że jak w ten
                  sposób skusi się klienta to ten nie omieszka przy okazji kupić czegoś jeszcze.

Co do tych 6 tys. zebranych podpisów to nie ma co się oszukiwać, pewnie jakieś
                  2/3 osób albo nie wiedziało wogóle pod czym się podpisuje albo podpisało tylko
                  dlatego żeby dano im spokój. A ciekawe jakie było pytanie ? Bo raczej wątpię
                  żeby wpomniano w nim o szansie na dworzec dzięli temu marketowi.

Co do spółki "Miasto Partner", którą utworzyli kupcy to rzeczywiście mówi się,
                  że miał tam powstać market. Ile w tym prawdy, nie wiem. Ale patrząc na projekt
                  niedoszłego centrum (który cały czas stoi przed placem budowy) to trudno mi
                  uwierzyć w to żeby nasi kupcy mieli aż tyle kasy żeby wybudować tak okazały
                  budynek. Ale tu nie tylko w tym leży problem, ponieważ celem spółki miało
                  być "wybudowanie obiektu usługowego wraz z usługami kultury – zgodnie z planem
                  zagospodarowania przestrzennego i wydanym pozwoleniem na budowę" (patrz
                  sieradz.tbd.lodz.pl/x.pro/ModArticles/ShowArticle/art671383092.html) a
                  później chyba jakoś zapomniano o tym, że miały być tam również
                  świadczone "usługi kultury" a to m.in. dla tych usług miasto wniosło aport w
                  postaci terenu pod budowę.
                  Szkoda, że to tak się wszystko skończyło a miało być tak pięknie...
                  • zjk7 Re: Wole PKS 03.01.05, 19:12
                    Wlasnie - miasto nas sie nie pytalo o zdanie. A z tego forum bodajze sbi wysylal
                    list w sprawie wystroju swiatecznego miasta... Moze bysmy sie zastanowili -
                    wypracowali wspolne stanowisko - i podobny list w tej sprawie sformulowali?
                    • esie Re: Wole PKS 03.01.05, 19:58
                      Mam trochę mieszne uczucia.
                      Z jednej strony taka demokracja bezpośrednia daje poczucie wpływania na "losy historii", z drugiej jednak mam wrażenie że może to spowodować pewien czasowy paraliż decyzjny jeżeli o wszystkich sprawach miałoby się decydować w referendach, w końcu to nie Szwajcaria (chociaż szkoda :).
                      Trudno jest znaleźć złoty środek, ale w końcu budowa sklepu (mniejszyego czy większego) nie jest chyba sprawą aż tak ważną aby ogłaszać referendum, regulują to chyba jakieś przepisy. Jeżeli mi coś nie bedzie sie podobało to czy też mam protestować argumentując nie bo nie? Bo jak na razie żadnych racjonalnych argumentów wydaje mi sie że nie było.
                      Poza tym w końcu po coś wybieraliśmy radnych. Jedyne co mnie w tej chwili martwi to to, że bardziej słychać tych na których ja nie głosowałem :(.
                      • zjk7 Re: Wole PKS 04.01.05, 07:55
                        Trudno sie nie zgodzic, z jednym zastrzezeniem... poniewaz jako mieszkancy
                        "odpuszczalismy" miastu tyle lat, w dodatku "nie patrzylismy radnym na rece" -
                        no to sie miasto i radni przyzwyczaili, ze interes mieszkancow nie jest bardzo
                        wazny. Wiec i teraz nie mamy - jak w tytule calego watku - dworca PKS (itd itd -
                        nie wymieniam, choc mam ochote).

Moze zatem taki sygnal od strony mieszkancow by sie przydal - a w jakiej sprawie
                        (czyli czy w tej konkretnej) i kiedy to inna rzecz.

A czy nie bylo racjonalnych argumentow??? Oj - racjonalne argumenty znajdziesz
                        na aktualnym dworcu PKS. Idz tam postoj codziennie po 2 godziny na deszczu i
                        mrozie, nie miej gdzie usiasc z bagazami, nie miej jak dojsc z dziecmi po zakup
                        biletow bo kaso-poczekalnia mikroskopijnych rozmiarow... Przepraszam ze nie bede
                        Ci towarzyszyl, jakos chce jeszcze zyc i nie uczestniczyc jako ofiara linczu ;-)

Poza tym, jesli jedyne co podrozny przejedzajacy przez Sieradz bedzie widzial na
                        dworcu to jeszcze jeden sklep - tak wyglada wiekszosc miast... dlaczego nie
                        mozny by pomyslec o hotelu, restauracji, "centrum kulturalnym". Sklep to
                        podrozny ma wszedzie - a wysiasc i odpoczac, zjesc cos porzadnie i elegancko (bo
                        nie kazdy lubi lub ma ochote na pizze), przenocowac... ciezko z tym.

Pzdr
                        Z
                      • disperse Re: Wole PKS 23.02.05, 15:52
                        > Jeżeli mi coś nie bedzie sie podobało to czy też mam protestować
                        > argumentując nie bo nie? Bo jak na razie żadnych racjonalnych argumentów
                        >wydaje mi sie że nie było.

Nie pzrekonuje Cię argument że to:

* kolejny market sa 3 inne w bliskim sąsiedztwie biedronka, sedal, polo.
                        * kolejny market w centrum miasta
                        * kolejny market który nic nie wniesie poza obniżeniem jakości towarów.

Plus widze taki... może upadną 3 pozostałe :/ ?
                  • disperse Re: Wole PKS 23.02.05, 15:47
                    > Jeśli chodzi o budowę kolejnego marketu w Sieradzu to nie mam nic przeciwko
                    > temu. Fakt, że powinien on powstać gdzieś na obrzeżu miasta,
                    szkoda "zaśmiecać"
                    >
                    > centrum tego typu obiektem.

Dokładnie, tym bardziej że nie jest to jedyny w okolicy. Jest biedronka, polo,
                    sedal...

> Ale skoro dzięki niemu może doczekamy się wreszcie
                    > jako takiego dworca PKS to niech już będzie.

Nie wiem na iloe to prawda ale ten dwozrec to "kasy biletowe w markecie".
                    Dziękuję, naprawde pomyślcie co widzi osoba która ptzyjedzie do sieradza,
                    wysiada z autokaru a tu market. Jak to wygląda ? To byłby chyba ewenement w
                    skali krajowej.

> Co do tych 6 tys. zebranych podpisów to nie ma co się oszukiwać, pewnie
                    jakieś
                    > 2/3 osób albo nie wiedziało wogóle pod czym się podpisuje albo podpisało
                    tylko
                    > dlatego żeby dano im spokój.

I do kogo masz o to pretensje ? NIGDY sie nie podpisuje jeśli nie wiesz co to
                    jest. Poza tym nie wie,m skąd masz takie statystyki że akurat 2/3 nie była
                    świadoma :/
          • cree3 Re: Zadbajmy o WSZYSTKICH mieszkancow Sieradza 02.01.05, 11:24
            sbi napisał:

"Już raz zdaje się wzieli, załozyli jakąś spółkę - nazwy nie pamiętam - która dostała grunt pomiędzy dworcem PKS a Marusią. I teraz po kilku latach (zaczęło się jeszcze za Michalskiego, sprawa jest w sądzie. A były takie szumne zapowiedzi, miało powstać centrum handlowe z wieloma sklepami zarządzane i prowadzone przez lokalnych handlowców."
            W efekcie, jak ćwierkaja wróbelki, faktycznie miało powstać tam centrum handlowe, ale... nie stworzone przez lokalnych handlowców tylko przez pewnych "muszkieterów" z Francji, a lokalni handlowcy zgarnialiby tylko niemałą kasę za wynajem obiektu, zbudowanego w dużej części za pieniądze miasta. To jest właśnie przykład przedsiebiorczości sieradzkich sklepikarzy! Miasto pewnie zorientowało się w tym przekręcie, wycofało się ze spółki i stąd sprawa w sądzie.
            • samdej tesco 23.02.05, 14:28
              My tu sobie o lidlu a tym czasem tesco ma zamiar się w Sieradzu pobudować...
              • paenka Re: tesco 23.02.05, 14:33
                a skad to wiesz? hhe ja sie nawet ciesze:D bo mi sie skoncyzly ciekawe miejsca do wycieczek:D heheheheh
                • sbi Re: tesco 23.02.05, 14:53
                  A pieniądze są na te wycieczki ??
                  • paenka Re: tesco 23.02.05, 14:54

a musza być? nie mozna sobi pochodzic poprostu??
                    • mapi4 Re: tesco 23.02.05, 17:26
                      A tymczasem po cichu niemały pawilonik wybudował się na osiedlu za szpitalem i nikt nie wie co tam właściwie będzie.
                      • paenka Re: tesco 23.02.05, 17:29
                        ale gdzie z tylu? za blokami na armii krajowej??
                        • mapi4 Re: tesco 23.02.05, 17:44
                          Nie za blokami. Przy AK, pomiędzy blokiem nr 14 a budyneczkiem w którym jest teraz Żabka i apteka, trochę odusniety od ulicy na wprost pierwszej części parkingów przed szpitalem. Całkiem spory pawilonik z "okrągłym" wejściem pośrodku.
        • jopp67 Re: Zadbajmy o WSZYSTKICH mieszkancow Sieradza 23.02.05, 19:02
          Słuchaj zjk7, kim Ty jesteś? czy ktoś sie martwi aby Tobie było dobrze w tym
          mieście i tym kraju.Ja mieszkam na małym osiedlu w Sieradzu są tu dwa sklepy w
          których nic nie ma więc ja w to wbijam i tak nie robię większych zakupów w
          Sieradzu z tego powodu, że jestem wciąż gdzieś w drodze robię zakupy w różnych
          miejscach , a kiedy mam coś kupić w sieradzu skręca mnie, ponieważ w każdym
          większym sklepie ekspedientki zamiast robić co do nich należy lustrują cię od
          góry do dołu.Szczególnie w DH WARTA I TYM OBOK.Nie ma czegoś takiego w innych
          miastach.
          • hajdana Re: Zadbajmy o WSZYSTKICH mieszkancow Sieradza 23.02.05, 19:23
            chyba nikt ci nie odpowie, zjk7 już się czynnie nie udziela :(
            pozdrawiam :)
          • sbi A może wolałbys robić zakupy w takim sklepie ;) 24.02.05, 00:08
            Sklep ...

Szedł facet ulicą i zobaczył nowy sklep. Myśli sobie - wpadnę.
            Wita go miły, uśmiechnięty sprzedawca:
            - Dzień dobry, w czym możemy panu pomóc, co chciałby pan kupić?
            Facet się zastanowił i mówi:
            - Rękawiczki.
            - To proszę podejść do tamtego działu.
            Facet idzie do wskazanego działu i mówi:
            - Potrzebuje rękawiczki.
            - Zimowe czy letnie?
            - Zimowe.
            - To proszę przejść do następnego działu.
            Facet poszedł:
            - Dzien. dobry, potrzebuje zimowe rękawiczki.
            - Skórzane czy nie?
            - Skórzane.
            - To proszę podejść do działu następnego.
            Facet lekko podenerwowany podchodzi do wskazanego stoiska:
            - Chce kupić zimowe, skórzane rękawiczki.
            - Z klamerką czy bez?
            - Z klamerką.
            - Proszę podejść do następnego stoiska.
            Facet już wkurzony, ale idzie nic nie mówiąc:
            - Potrzebuje rękawiczki, zimowe, skórzane, z klamerka.
            - Klamerka na zatrzask czy na rzepy?
            - Na rzepy.
            - Zapraszam do działu naprzeciwko.
            Facet nie wytrzymuje i wrzeszczy:
            - Proszę przestać nade mną się znęcać, dajcie mi rękawiczki i pójdę sobie!
            - Proszę pana, proszę nabrać cierpliwości, chcemy panu sprzedać dokładnie takie rekawiczki, jakie pan potrzebuje.
            Facet idzie dalej:
            - Proszę o rękawiczki zimowe, skórzane, z klamerka na rzepy.
            - A jaki kolor?

Aż tu nagle otwierają się drzwi do sklepu, wchodzi klient z sedesem świeżo wyrwanym z podłogi, od którego odstają kawałki glazury, niesie go na wyciągniętych rękach, podchodzi do lady i krzyczy:
            - Taki mam sedes, taką glazurę, dupę wam wczoraj pokazałem, sprzedajcie mi wreszcie papier toaletowy!

• paenka Re: Nowy dworzec PKS kosztem kolejnego marketu? 25.02.05, 13:48
      A ja mam takie pytanie. Kiedy będa trramwaje w Sieradzu??
      • esie Re: Kiedy będa trramwaje w Sieradzu?? 25.02.05, 20:00
        Mi się śniło że już są :)
        I to kilka razy !
        • paenka Re: Kiedy będa trramwaje w Sieradzu?? 25.02.05, 20:46
          hehe a gdzie są przystanki, chętnie skorzystam;D
        • disperse Re: Kiedy będa trramwaje w Sieradzu?? 26.02.05, 14:18
          A mnie sie do tej pory wydawało ze to ja fantazjuje w snach ;)))
    • ebusia_fam_fatal a co z biedronka? 01.03.05, 10:57
      gdzie ja teraz bede kupowac dżem z biedronek ;) ?
      popsuli biedronke przy jana pawla. urwali jej czulki, dziury w scianach robia..
      przerabiaja na inny market? wie ktos cos?
      • esie Re: a co z biedronka? 01.03.05, 13:03
        > gdzie ja teraz bede kupowac dżem z biedronek ;) ?

pewnie na POW można jeszcze dostać dżem z Biedronki :)

> popsuli biedronke przy jana pawla. urwali jej czulki, dziury w scianach
        > robia..

może na wiosnę przyleci nowa, ładniejsza biedronka
    • sbi No i nici z supermarketu 11.03.05, 12:09
      W dzisiejszym dzienniku przeczytałem, że inwestor się wycofał bo nie udało mu
      się wykupic wszystkich działek.
      • zodiak72 Gratulacje dla p. M. Owczarka ! 11.03.05, 12:27
        za skuteczną obronę - jak reduty Ordona - okolicznych budek z zapiekankami i
        blaszaków;-) Takich ludzi jak On - powinno być u nas więcej!
        • sbi Re: Gratulacje dla p. M. Owczarka ! 11.03.05, 14:05
          Kurde zaczyna mi coraz bardziej brakować na tym forum emotikonów. Rozumiem
          Zodiac, że jak mawiał pewien "majster" miało to byc wężykiem, wężykiem :)

Jeśli natomiast na serio to ciekaw jestem dlaczego zupełnie inne zdanie ma p.
          Owczarek w sprawie supermarketów w Zduńskiej. :(
          • zodiak72 Re: Gratulacje dla p. M. Owczarka ! 11.03.05, 14:09
            "Gratulacje" w przenośni (wężykiem);-) Niestety;-( A potem narzekania, że tu
            nikt nie chce inwestować;-)
          • disperse Re: Gratulacje dla p. M. Owczarka ! 11.03.05, 15:34
            Jak to dlaczego ?
            Jak zbudują w zduńskiej to może nie zbuduja w sieradzu ;)
            • zodiak72 Re: A jednak podobno powstanie 12.03.05, 06:37
              Wlasnie uslyszalem w NR, że market i infrastruktura wokol jednak powstanie
              (okolice obecnego dworca PKS). Podobno informacje o wycofaniu się inwestora
              nagłośniono CELOWO;-) By umożliwić uporządkowanie spraw gruntowych. Cytuję za
              Naszym Radiem;-)
              • zodiak72 a prace mają ruszyć od kwietnia n/t 12.03.05, 06:41

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka