Dodaj do ulubionych

Przystanki Kolejowe ???

IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 19.05.02, 19:11
W ktorymś wątku wyczytałem o przystankach/stacjach PKP ŁÓDŹ-RADOGOSZCZ,
ARTURÓWEK i STOKI... Ja przepraszam bardzo, ale mieszkam na Radogoszczy, i nie
słyszałem żeby na moich osiedlu był przystanek, a co dopiero stacja PKP... Może
ktoś to wyjaśnić mi raczy??? :)
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Przystanki Kolejowe ??? 19.05.02, 19:35
      To było kiedyś dawno i nieprawda. Szkoda,że kolej obwodowa już nie kursuje, bo
      na Widzew z Arturówka w 15 minut możnaby dojechać...

Ech...
    • geograf Re: Przystanki Kolejowe ??? 19.05.02, 20:12
      Stacja Łódź-Radogoszcz istaniała już wczasie II wojny. Przywożono tutaj i wywożono stad ludzi z Getta. Jeszcze sa jej pozostałości- pryz ulicy Admiralskiej. Zdaje mi się, że w budynkach tej stacji jakaś firma urzędzuje (badź urzędowała.
      Lódź Arturówek- przy Kasztelańskiej, niedaleko Radogoszcza-Wschodu, nie wiem jaki jest stan tej stacji.
      Natomiast Łódź-Stoki w pobliżu ul. Telefonicznej.

A może ktoś poprawi??
      • yavorius Re: Przystanki Kolejowe ??? 19.05.02, 20:13
        Łaaaaaaaaaaaał, skąd masz takie dane?
      • Gość: MarcinK Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 15:10
        Witam

Na przystanku Lodz-Arturowek nie bylem wieki, pamietam tylko wejscie na peron z
        nieistniejacej juz krancowki tramwaju 16 przy ulicy Lagiewnickiej i wiadukcie
        kolejowym.

Przystanek Lodz-Radogoszcz odwiedzilem dzisiaj. Widac, ze uzywany jest jeden
        tor, drugi zarosniety krzakami. Co ciekawe to tylko jeden tor jest zelektryfikowany,
        a drugi, mimo, ze jest przy nim peron, nie. Widac tez stary (poniemiecki?) budynek
        stacyjny - drewniany, z rampa, obecnie jest tam chyba jakis magazyn. Przy budynku
        slady trzeciego, slepego toru (oba wspomniane wczesniej tworza chyba (?) mijanke).
        Budynek stoi jakies 100m w kierunku Widzewa od wspolczenych acz zarosnietych
        peronow.

Przystanek Lodz- Stoki. Bylem dzisiaj. Jeden mocno zarosniety peron - krzaki, a nawet
        male drzewa. Jeden tor. Co ciekawe w niezlym stanie zachowaly sie schody od strony
        Pomorskiej prowadzace w dol na peron. Peron znajduje sie wlasnie od strony Pomorskiej
        tuz przy wiadukcie gdzie Pomorska przechodi nad torami (i krzyzuje sie z Mazowiecka).
        Tak wiec przy remoncie Pomorskiej nie ruszyli peronu. Bardzo ladnie widac caly peron
        od strony ulicy Lawinowej ale nie da sie przez krzaki i row dojsc stamtad do toru.
        Bardzo atrakcyjnie wyglada lokalizacja tego przystanku przy Centrum Kliniczno
        -Dydaktycznym (Uniwersytecie Medycznym).

Pozdrawiam, MarcinK
    • Gość: michał Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.g1.pl 20.05.02, 08:46
      Przystanki:
      - Radogoszcz, wbrew nazwie nie znajduje się na Radogoszczu, lecz na Marysunie
      przy ulicy Stalowej (pozostały tam perony, rozjazdy), jest przejście kolejowe
      dla pieszych. W czasie II wojny światowej była to stacja kolejowa łódzkiego
      getta. Co ciekawe dojeżdźał tam TRAMWAJ. Sieć tramwajowa zotała usunięta zaraz
      po wojnie. Nie wiem kiedy przystanek przestał być uzywany.
      - Arturówek - przystanek podobnie jak Radogoszcz, nieuzywany, pozotały z niego
      również tylko perony - znajduje się przy wiadukcie na ulicy Łagienickiej -
      kilkadziesiąt metrów od wiaduktu w stronę centrum
      - Stoki - przystanek został chyba zlikwidowany podczas remontu ulicy
      Pomorskiej. Nie wiem czy na pewno - ja jednak nie znalazłem tam żadnych sladów
      stacji, a według starych planów Łodzi znajdował się w okolicy Centrum kliniczno-
      Dydaktycznego AM
      Przystanki Arturówek, Radogoszcz i jeszcze Janów są zresztą zaznaczone także na
      niektórych współczesnych planach miasta
      • Gość: MarcinK Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 23:12
        Witam

A skad jechal tam tramwaj? Czy z okolic dzisiejszej petli przy Strykowskiej za cmentarzem
        zydowskim?

A tak na marginesie to moze ktos wie gdzie w Lodzi mozna (i czy mozna) kupic przedruki/kopie
        starych planow Lodzi, najlepiej przedwojennych?

I drugie pytanie. Kiedy wybudowano, a kiedy zlikwidowano wiadukt kolejowy na obecna
        Kilinskiego w okolicach dworca Fabrycznego. Ponoc pozostalosci wschodniej przypory
        widac bylo jeszcze w latach piecdziesiatych?

Pozdrawiam pytajaco, MarcinK
        • geograf Re: Przystanki Kolejowe ??? 20.05.02, 23:16
          reprinty można kupic w księgarni NIKE, na A. Struga
    • michal.ch Re: Przystanki Kolejowe ??? 20.05.02, 08:51
      A czemu o Dąbrowie nikt nie wspomina? Zapraszam pod wiadukt na Dąbrowskiego -
      tam są dowody, że budowano przystanek kolejowy.
      • Gość: michał Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.g1.pl 20.05.02, 09:31
        michal.ch napisał(a):

> A czemu o Dąbrowie nikt nie wspomina? Zapraszam pod wiadukt na Dąbrowskiego -
        > tam są dowody, że budowano przystanek kolejowy.

Nie wiem czy tam budowano przystanek ,czy też te zabudowania nie miały być ylko
        posterunkiem kontrolnym - z tego miejsca odchodzi bardzo wiele bocznic do
        łódzkich zakładów.

kolin@piatek13.com.pl
        • michal.ch Re: Przystanki Kolejowe ??? 20.05.02, 10:20
          Gość portalu: michał napisał(a):

> Nie wiem czy tam budowano przystanek ,czy też te zabudowania nie miały być tylko
          > posterunkiem kontrolnym - z tego miejsca odchodzi bardzo wiele bocznic do
          > łódzkich zakładów.

Miał być przystanek. Nie chodzi mi o te budynki. Ten duży murowany miał być
          nastawnią (i przez krótki okres był), a ten mniejszy był budką dróżnika (tam był
          przejazd kolejowy ze szlabanami, a w latach 80 już baz szlabanów - istniał on do
          czasu ukończenia wiaduktu). Chodziło mi o planowany, lecz niezbudowany peron.
          Pomiędzy dwoma torami liniowymi po stronie krańcówki MPK są schody prowadzące na
          przystanek linii tramwajowej na Widzew przez Dąbrowę Przemysłową (koncepcja
          również niezrealizowana). Schody mają wysoki pierwszy stopień (wysokość peronu).
          Miał tam być węzeł przesiadkowy pociąg-tramwaj.

• jasam Re: Przystanki Kolejowe ??? 01.06.02, 01:18
            michal.ch napisał(a):

> Miał tam być węzeł przesiadkowy pociąg-tramwaj.

Mieszkałem w pobliżu gdy budowali. Potwierdzam.
            pozdr.
    • Gość: michał Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.g1.pl 20.05.02, 11:27
      Odnośnie planowanych stacji. W planach z okresu lat 60. miał byc wybudowany
      prawdziwy dworzec dla Łodzi. Miał znajdować się w okolicy ulicy Zachodniej.
      Myslę, że miały się tam również spotykać tory z Kaliskiej na Fabryczną. Nie
      wiem czy dalej ten projekt funkcjhonuje w planach zagospodarowania
      przestrzennego. Może ktoś zna jakieś szczegóły tego planu?

kolin@piatek13.com.pl
      • michal.ch Re: Przystanki Kolejowe ??? 20.05.02, 17:30
        Pierwsze słyszę
        • geograf Re: Przystanki Kolejowe ??? 20.05.02, 19:43
          JEŻU!
          Gdzie on miałby powstac??
          A coz zabytkowymi budynkami?
          Ta budowa miałby zapewno poświęcic podnobna ilośc ofiar co przy budowie MAnhattanu, czy Piłsudskiego...dobrze, że nie zrealizowano go...
          • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 20.05.02, 20:00
            Czy Geograf nazywa zabytkiem zabudowe Drewnowskiej? :-)
            • geograf Re: Przystanki Kolejowe ??? 20.05.02, 20:04
              To ta kolej miała byc przy Drewnowskiej??
              Nie widziałem tej mapy, więc sugerowałem sie opisem kolegi.

Z reszta- jak każdy porzadny lokalny nacjonalista patriotyczny (ciekawy zbitek słów...) każdy budynke w Łodiz jest równie cenny:)
              • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 20.05.02, 20:10
                Wiara czyni cuda - jak mawiaja Starzy Endecy.
                • Gość: Ja Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 18:33
                  No to jeszcze jedno pytanie. Na planach Łodzi z przełomu lat 70tych i 80tych
                  zaznaczony jest przystanek Łódź Karolew na wiadukcie nad Waltera - Janke. Był,
                  czy nie?
                  • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 18:43
                    Moim zdaniem to byla typowa tworczosc kartograficzna. Karolew byl tylko przy
                    Wroblewskiego - i "zoltki" tam sie zatrzymywaly.
                    • Gość: Ja Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 19:40
                      A więc jednak coś było. Jak długo?
                      • Gość: mch Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.pai.net.pl 24.05.02, 19:52
                        A Janów? Na mapach jest zaznaczany jako stacja, a przecież jest to zwykła
                        wagonownia pod chmurką.
                        • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 19:54
                          Ale niektore zolki tam stawaly. Sam pamietam, bo akurat jechalem.
                      • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 19:57
                        Dokladnie nie wiemy. Ale to zdaje sie na Karolewie spotykaly sie tory normalne
                        z szerokimi - tylko ze ten przystanek byl na Kolei Obwodowej, a nie na
                        Kaliskiej. Budynek zreszta do dzisiaj stoi, jesli sie nie myle. A potem na
                        pewno zatrzymywaly sie ezt w l. 1970-tych.
                        • Gość: michał_k Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.05.02, 21:55
                          Co znaczy spotykały się tory normalne z szerokimi? Czyżbysmy mieli doprowadzoną
                          do Łodzi SHL? Budynek dworca istnieje do tej pory. Znajduje się między torami
                          kolejowymi kolei obwodowej przy przejeździe przy ulicy Wróblewskiego. Obecnie
                          znajdują się w nim mieszkania, a także kasa towarowa dworca Kaliskiego. Do
                          budynku prowadzi brukowana ulica. Nie wiem w jakich latach zatrzymywały się tam
                          pociągi. Na przedwojennych mapach, dworzec ten też jest oznaczony.

kolin@piatek13.com.pl
                          • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 22:02
                            No - jakto - przeciez Lodz to rubiez Imperium Cara Wszechrosji byla. Kolej
                            Kaliska byla szerokotorowa, kolej ze Skarzyska byla szerokotorowa i obiegala
                            Lodz od otwarcia tej pierwszej. Obiegala razem z torem normalnym, ktory
                            wychodzil od Kolei Fabrycznej.
                            • Gość: Tomek Kolej obwodowa IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 25.05.02, 11:56
                              Na początku lat 80 w gazetach (głównie Expressie) i programie lokalnym TV była
                              prowadzona dyskusja nt. możliwości wykorzystania kolei do obsługi
                              komunikacyjnej miasta. Wskazywano na konieczność wybudowania łącznicy w okolicy
                              ul. Liściastej miedzy linią Ł. Kaliska - Zgierz i Zgierz - Ł. Widzew, by
                              zamknąć obwodnicę kolejową wokół Łodzi. Planowano wykorzystywać istniejące
                              przystanki (w tym Arturówek, Radogoszcz i Stoki), wybudować nowe - Ruda (przy
                              Pabianickiej), Dąbrowa (przy Dąbrowskiego), Zarzew (przy Przybyszewskiego),
                              Koziny (przy Srebrzynskiej). Potem oczywiście wszystko rozeszło się po
                              kościach.
                        • Gość: MarcinK Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 27.05.02, 13:38
                          Witam

Lodz-Karolew nadal jako budynek stoi. A faktycznie jeszcze w latach 80 zatrzymywaly sie tam
                          zoltki. Na Janowie tez, tylko o ile pamietam napis nad budka przystanku brzmial
                          Lodz-Widzew-Towarowy.

Pozdrawiam, MarcinK

PS Wydaje mi sie tez, ze kiedy na stacji Olechow byly 3, a nie 2 jak teraz przystanki.

MK
                          • Gość: Ja Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 17:40
                            Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> PS Wydaje mi sie tez, ze kiedy na stacji Olechow byly 3, a nie 2 jak teraz przy
                            > stanki.

Na pewno były trzy. Tym razem ja kiedyś jechałem.
    • jasam Re: Przystanki Kolejowe ??? 01.06.02, 01:22
      Myślę, że o dworcu Łodź Chojny też mozna już w czasie przeszłym opowiadać ?
      pozdr.
      • Gość: Piotrek Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 08:45
        Według rozkładu PKP stacja istnieje. Tyle, żę się nic nie zatrzymuje :((.

Jeszcze dawniej były to Sudety (wspomnienia) a teraz Sudety wyjeżdżają później
        i dojeżdżają na Kaliski przez co tracą wiele czasu na zmianę czoła.
        • Gość: flip Re: Przystanki Kolejowe ??? IP: *.p.lodz.pl 01.06.02, 13:12
          Traca, bo PKP jest leniwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka