Dodaj do ulubionych

Uwaga na CKK Profesja

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.01.05, 22:33
Czy ktoś z Was ma okazję uczyć, uczył się bądź ma taki zamiar w silnie
promującym się Centrum Kształcenia Kadr Profesja? Nie wiem czy to jest
powszechna praktyka w tego typu firmach edukacyjnych (nie mam stosownych
doświadczeń) ale koszty kształcenia podawane podczas rekrutacji na
jednoroczne kursy obowiązują tylko przez semestr. Przed drugim semestrem
następuje podwyżka i masz alternatywę albo godzisz się na podwyżkę, albo
rezygnujesz z nauki a kilkaset złotych zapłaconych w pierwszym semestrze
musisz uznać za wyrzucone w błoto.

Przed zapisaniem się do Profesji radzę zatem raz jeszcze zastanowić, mając
świadomość tego, że już za pół roku będziesz musiał płacić za naukę sporo
więcej.
Obserwuj wątek
    • kubako Re: Uwaga na CKK Profesja 14.01.05, 00:18
      a konkretnie to na jakim kierunku i o ile skoczylo to czesne? tez slyszalem o
      tym, ze tak robia :-(
      • gujot Re: Uwaga na CKK Profesja 14.01.05, 10:44
        kubako napisał:

> a konkretnie to na jakim kierunku i o ile skoczylo to czesne? tez slyszalem o
        > tym, ze tak robia :-(

Konkretnie na logistyce z 83 do 100 zł miesięcznie. Co przez semestr oznacza
        102 zł mniej w mojej kieszeni. Nauka odbywa się w 40 osobowej grupie, więc jak
        widać zwiększone wpływy z racji dużej liczby osób na danym kierunku też nie
        chronią od podwyżki. Przy czym jak wyjaśniła Pani Dyrektor, podwyżki są na
        wszystkich kierunach i na logistyce "są one stosunkowo niewielkie". A przy
        obecnie prowadzonej rekrutacji na pierwszy semestr podaje się dalej cenę 83 zł.
        Bardzo mi się nie podoba takie podejście do klientów.
        • Gość: Al_ A może darmo byś chciał? IP: *.toya.net.pl 14.01.05, 11:00
          • gujot Re: A może chciałbym uczciwie? 14.01.05, 11:13
            A może chciałbym po prostu uczciwie? Czyli albo:

a) Cena podawana przy rekrutacji obowiązuje przez cały rok (ewentualnie w
            momencie zapisywania się podawany jest minimalna liczba osób króra gwarantuje
            dla szkoły rentowność przy danej cenie. Spadek liczby uczestników danego kursu
            poniżej tej liczby skutkuje podwyżką o określoną sumę)

b) Przy rekrutacji podawana jest informacja, że w drugim semestrze czesne
            zostanie podwyższone.

I wówczas nie mam żadnych uwag. Ale kiedy po semestrze stawia się mnie w
            sytuacji, że albo godzę się na niezapowiadaną wcześniej podwyżkę, albo mogę
            sobie odejść, uznając kasę już zapłaconą za straconą jest to dla mnie
            zachowanie po prostu nieuczciwe. I właśnie takie zachowanie PROFESJI mi się nie
            podoba.
            • gray Re: A może chciałbym uczciwie? 15.01.05, 11:10

emmm... przeczytałeś umowę?
              • gujot Re: A może chciałbym uczciwie? 16.01.05, 17:21
                gray napisał:

>
                > emmm... przeczytałeś umowę?

Tak, przeczytałem. W umowie jest punkt mówiący, że istnieje możliwość jednej
                podwyżki czesnego w trakcie trwania nauki. Przy podpisywaniu umowy pytany o to
                pracownik sekretariatu Profesji tłumaczył ewentualną podwyżkę możliwym
                zmniejszeniem liczby słuchaczy po semestrze. Nic takiego nie nastąpiło (a sama
                grupa w trakcie trwania semestru rozrosła się do 40 osób) natomiast podwyżka
                została wprowadzona. A jak wyjaśniła dyrektorka profesji, podwyżki wprowadzone
                zostały na wszystkich kierunkach. Gdyby podczas zapisów informowano o
                OBLIGATORYJNEJ (bo taką w istocie jest) podwyżce w drugim semestrze niemiałbym
                pretensji. A tak brak rzetelnych informacji o rzeczywistym koszcie nauki w
                momencie zapisów uważam po prostu za nieuczciwy chwyt marketingowy.
                • gray Re: A może chciałbym uczciwie? 18.01.05, 08:16
                  gujot napisał:

> Tak, przeczytałem. W umowie jest punkt mówiący, że istnieje możliwość jednej
                  > podwyżki czesnego w trakcie trwania nauki.

no więc o co chodzi? przecież to pewne, że jeżeli podwyżka jest możliwa to
                  będzie. czy jakbym ci obiecał, że w tym roku możesz mnie raz poprosić o 100 zł.
                  to nie poprosiłbyś? :-)
    • Gość: ruli Re: Uwaga na CKK Profesja IP: *.toya.net.pl 16.01.05, 10:53
      No tak.Ja mam ta "przyjemność"uczyć się w Profesji.Właśnie zaczynam drugi
      semesrt.I tak jak to zostało powiedziane,przed końcem pierwszego semstru,kazali
      nam podpisac oswiadczenie,że zgadzamy się na podwyżke czesnego w drugim
      semestrze.Wynosi ona 20 zł więcej.Jednak na tym się nie kończy,gdyz wiadomo
      mi,że podwyżki są co semestr.Ja na szczęście jestem tylko na kierunku o dwóch
      semestrach,więc nie dam się już więcej na to nabrać!Moim zdaniem,jest to
      oszustwo.Powinni wyraźnie w umowie napisać,że z każdym semestrem będzie
      następowała podwyżka czasnego.Podejrzewam jednak,że wiele osób by na to nie
      poszło!Dlatego musieli zrobić taki chwyt-niestety ponieżej pasa...
      • Gość: Scandalo w ogrodach Edenu... IP: *.introweb.nl 17.01.05, 16:15
        Przeciez glosowaliscie wszyscy w Referendum za wejsciem do UE,ktora miala wam
        otworzyc drogi do Raju ,czyli pracy i ksztalcenia sie.Skoro w Polsce was
        oszukuja to studiujcie w nowej ,miezmierzonej ojczyznie.Czyzby cos sie nie
        spelnilo?Acha ,nie zapomnijcie rownie gorliwie zaglosowac za konstytucja UE,po
        tym spadnie na was deszcz euro,wierzcie mi.
        • kubako widze, ze LPR ma swoich ludzi od pisania na forum 17.01.05, 16:23
          przekaz romanowi ze jest fajny
    • Gość: tetetka5 Re: Uwaga na CKK Profesja IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.01.05, 09:00
      moja żona uczy się w Profesji na 3. semestrze prawa i administracji i niestety
      potwierdza się to co piszecie.Na 1.semestrze opłata wyniosła 75zł miesiecznie a
      na 4. semestrze będzie płaciła już 110 zł,a więc wzrost opłat wyniesie ponad
      50%.Mechanizm jest prosty -kusi się niskimi opłatami na początku ,a kiedy
      klient połknie haczyk czesne się podwyższa wiedząc ,że mało kto zrezygnuje po
      1. czy 2. semestrze.Jeszcze lepsze numery robiła szkoła na Przybyszewskiego 99
      (w biurowcu POLMO).Żona chciała zapisać się tam na prawo i administrację w
      semestrze zimowym 2002.Zdążyła wpłacić wpisowe i dwie raty czesnego ,a nauka
      jeszcze się nie zaczęła -dyrektorka uspokajała moję żonę ,ze jeszcze chwila a
      nauka się zacznie.Po prostu jeszcze zbierali grupę .W końcu okazało się ,że tej
      specjalności nię będzie.Zona poszła odebrać papiery i wpłacone pieniądze(270 zł)
      Wtedy zbajerowali ją ,aby wybrała inny kierunek-logistykę na którym nauka się
      rozpoczęła.Podpisała umowę ,ale w domu doszła do wniosku ,że ten kierunek jej
      do niczego nie jest przydatny(pracuje w urzędzie statystycznym).Poszła
      następnego dnia jeszcze raz -papiery wydali ,ale pieniedzy nie chcieli oddać.Co
      ciekawe żona nie była na żadnych zajęciach !!!Mało tego dyrektorka była tak
      beszczelna ,że stwierdziła iż tylko jej dobrej woli żona zawdzięcza to że nie
      musi płacić za cały semestr .W tym momencie ręce mi opadły.Jest przecież rzeczą
      oczywistą ,że do rozpoczęcia nauki nie doszło wyłącznie z winy szkoły,gdyż nie
      zebrano odpowiedniej ilości słuchaczy.Później próbowałem coś wskórać w
      Federacji Konsumentów i w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów-niestety
      bez skutku.Reasumując 270 zł diabli wzięli a szkoła pod zmienioną nazwą Wyższej
      Szkoły Działalności Gospodarczej w Warszawie z filią w Lodzi działa
      dalej.Pamiętajcie ten adres -Przybyszewskiego 99 uważajcie to są oszuści !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka