Dodaj do ulubionych

Pomysl dla Lodzi.

IP: *.bluewin.ch 25.05.02, 01:10
Moze juz kiedys o tym mowiliscie (w razie co mozecie nawet dac link :-)), ale
dzieki mojej malej wedrowce po podforum komunikacyjnym i dzieki temu watkowi:
www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=391&wid=1944099&aut=+micha%
B3&aid=1944099
przyszedl mi do glowy pomysl dla Lodzi. A mianowicie: czy nie mozna by z
jednej ze starych fabryk (osobiscie znam Uniontex) zrobic skansenu? Juz
wyjasniam: zrekonstruowac kilka pomieszczen fabrycznych, wstawic pare maszyn,
biura, na wzor Ziemi Obiecanej, czesc historyczna ze zdjeciami i opisami,
krotkimi filmikami (min. urywkami z tejze Ziemi Obiecanej), ale najwazniejszym
elementem byliby ludzie! Przebrani za robotnikow, przadki, wlasciciela,
buchalterow itp., ktorzy na dzwiek syreny do pracy ida, na inny z niej
wychodza. Po prostu odtworzyc epoke... Nie poszlibyscie zobaczyc? A pomyslcie
ile ludzi z zagranicy przyjechaloby po to do Lodzi....
Pomysl oczywiscie oparty na pomysle szwedzkiego skansenu, tylko tam jest
miasteczko, a tu bylaby fabryka... UNIKAT.
Napiszcie co myslicie...
Do.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Pomysl dla Lodzi. 25.05.02, 10:32
      Oj jak mi to się podoba:)

Ale muszę skrytykowac:(
      Jak na razie nie będzie na to pieniędzy:( Tyle miejsc pracy,a przy polskich kosztach...echy...chyba byłoby łatwiej urzadzic ten skansen niż utrzymac statystów:(

Ale pomysł wart zapamiętania:)
      • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.bluewin.ch 25.05.02, 10:34
        A coz to za krytyka?
        Wiadomo, ze nie ma pieniedzy. Ale to jest inwestycja z przyszloscia. I tak jak
        mowisz mnostwo miejsc pracy...
        Do.
    • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 13:01
      Jedni chodza ogladac zmiane warty, inni chodziliby ogladac zmiane zmiany.
      • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: 129.194.53.* 25.05.02, 13:22
        Czy flipom sie pomysl podoba czy nie podoba?
        I co flipy na ten temat mysla?
        Pozdr.
        Do.
        • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 13:42
          flipy mysla, ze byloby cudownie tak uzbierac maszyny na przyklad w starej
          czesci przedzalni (czyli od Herbstow), zeby ludnosc mogla podgladac, jak sie
          wytwarzalo, jak to halasowalo i jak wygladali ludzie. Zmiana zmiany doskonale
          sie w ten scenariusz wpisuje.
          Entre mogloby wygladac na przyklad tak, ze wchodzi sie do maszynowni (ktora
          byla w srodkowej czesci dlugasnej budowli) - a w niej obraca sie wielkie kolo i
          chodza z sykiem jakies tloki. Niestetyz, maszyny szlag trafil i jest tylko
          jednak malutka u Geyera. Wiec moze to powinno byc jak w teatrze zrobione.
          • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: 129.194.53.* 25.05.02, 14:11
            Czy na pewno szlag trafil? Moze gdzies sie kryja po magazynach, starych halach?

Moznaby w czasie "pracy" wytwarzac male obrusy itp, ktore mozna by bylo
            kupowac w sklepiku na terenie...

Do.
            • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: 129.194.53.* 25.05.02, 14:17
              Wiecie co? Dlaczego nikt mi nie powiedzial, ze ta nazwa Manufaktura czegos-tam
              to jest czesciowo to o czym mysle? Czesciowo, oczywiscie i dolacze sie do
              watku tamtego, ale okropnie nie lubie wychodzic na kretynke, a nie zajrzalam
              tam tylko przez ta nazwe.... Ciekawe czy dlugo nad nia mysleli....
              Do.
              • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: 129.194.53.* 25.05.02, 14:24
                Odwoluje. Jedno drugiemu nie przeszkadza, a moze nawet pomoze.
                Do.
          • jasam Re: Pomysl dla Lodzi. 25.05.02, 14:16
            Oj Flipy - czy dożyjemy takich czasow ?
            pozdr.
            Więcej jutro.
    • Gość: cumella Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.uni.lodz.pl 25.05.02, 14:20
      Baaaardzo mi się podoba!!! Brawo!

Pozdrawiam, Cumella
    • tulka Re: Pomysl dla Lodzi. 25.05.02, 17:09
      Mnie się podoba bardzo. Widziałam taki "żywy" skansen w Norwegii (wprawdzie
      miał charakter wiejski, ale nie widzę przeszkód, żeby mógł funkcjonować i
      ściągać gości również przemysłowy). Tyle tylko, ze z tego co wiem "mieszkańcy"
      pojawiają się tam jedynie latem. Zatrudniają wówczas na przykład studentów i
      emerytów, za niezbyt wielkie sumy zapewne (na tamtejsze warunki oczywiście). U
      nas może też znaleźliby się chętni na taką letnią pracę. Oczywiście zmorą jest
      problem sfinansowania całej tej inwestecji (ewentualne pensje dla "robotników"
      to tylko część kosztów). Obawiam się, ze całość nie byłaby tak dochodowa jak
      Manufaktura z przyległościami, a "dzis prawdziwych altruistów juz nie ma" i
      komuś, kto chciałby na cos takiego dać pieniądze, musiałoby sie to opłacać.
      Przykro mi, ze znów wychodzi na to, że "pomysł wspaniały, ale nierealny".
      Naprawdę bardzo mi się podoba i byłoby świetnie, gdyby mozna było coś takiego
      zorganizować. Na pewno warto o tym pamiętać...

Pozdrawiam
      Tulka
      • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 17:20
        Niepotrzebne jest jeszcze jedno muzeum w ktorym sie nie dotyka eksponatow.
        Przeciez tutaj jest mowa o mniejszej polowie jednego pietra - reszta nie musi,
        a nawet nie moze byc muzeum. Reszta niech sobie bedzie wszystkim innym.
        Przeciez ludzi trzeba sciagnac na jakis lep. Podobno takze chodzi o
        przyciagniecie kogos spoza Lodzi. Przyjda tylko na swiszczace i wyjatkowe. Tam
        sie juz rodzilby konglomerat - dla bardziej wyrafinowanych gustow jest przeciez
        galeria i koncerty u Herbstow. Jesliby do tego dodac kolejke zabytkowa
        (koniecznie z parowozem), jakies kameralne knajpki w famulach, schronisko
        mlodziezowe w magazynie przy stacji, nowe mieszkania i troche biur - a byc moze
        i z prawdziwego zdarzenia basen na terenie tkalni albo boisk - to to juz jest
        cos. Ktos u nas nosi sie z zamiarem zrobienia parku i malej galerii sztuki z
        kawiarnia nad stawem na dyplom - tez niezly pomysl na wejscie od Prominskiego i
        reklame z tej strony calosci. A moze by tak jeszcze tramwaj na Przedzalniana? -
        w sumie bylby tam blizej tego nowego, niz dzisiaj posrod obu okropnych jezdni.
        A jezdnie mozna by poszerzyc - niech sie dusza we wlasnym sosie.
        • tulka Re: Pomysl dla Lodzi. 25.05.02, 17:27
          Racja. W tej wersji- jak najbardziej.
          Oj, żeby tak ktoś to podchwycił...

Pozdrawiam
          • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 17:45
            To teraz cos powiem. Nie wiem kto moglby taka rzecz naszkicowac od strony
            polityczno-finansowej. Kto znalby sie na wszystkich dojsciach do subwencji,
            warunkach kredytowania i innych rzeczach, kto mialby wplywy we wladzach roznych
            szczebli - i nie wpychalby od razu jakiegos supermarketu. Musialby to byc ktos,
            kto nie bedzie liczyl na lapowy, bedzie czul o co chodzi i do czego sie
            zmierza. Prawdopodobnie tutaj nie ma ludzi do tego, niestety. Moze trzeba kogos
            importowac? Slyszalem ostatnio o Lille, gdzie sie rozne rzeczy robi - ten
            musialby dostac dobrego doradce, znajacego lokalne i narodowe sciezki (dojscia
            i szeroko pojete prawo).
            Narysowac na ekranie to jest czesc sztuki, ale podbudowac to konkretem to druga
            czesc rownie wazna.
            • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 17:52
              Mialem na mysli wlasciwie Roubaix kolo Lille.
            • geograf Re: Pomysl dla Lodzi. 25.05.02, 19:13
              Proponuję:
              Pepe- naszikcuje ekonomicznie, :)
              Flip-naszkicuje na papierze :)
              tylko kto naszkicuje i sprowadzi tu inwestora???

pozdrawiam
              Znowu sie rozmarzyłem, tak samo gdy Jasam opowiadał o tklani Uniontexu i wykorzystaniu jej...ech...
    • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.bluewin.ch 25.05.02, 20:50
      Sluchajcie, czyli wyglada, ze pomysl nie jest az tak nierealny. Jedyne (a moze
      az) co wymagane byloby od inwestora to "nieoczekiwanie" na natychmiastowy
      zysk. Ale to wlasnie jest pomysl dla Lodzi, na duza skale. Potem obok takiego
      kompleksu skansenowo-wypoczynkowego powstana nowe rzeczy. Generalnie nie
      jestem za unowoczesnianiem pomyslu, wolalabym raczej, zeby schroniska i baseny
      powstaly obok, a nie "w", bo najbardziej zalezaloby mi na urealnieniu calego
      miejsca. Stroje z epoki, szum maszyn, kolej dowozaca wegiel itp. Ale jesli to
      ma pomoc sciagnieciu zwiedzajacych to czemu nie?
      Bo to by wreszcie dalo naszemu miastu wyraz.
      Do.
      • tulka Pomysł 25.05.02, 21:28
        Pomysł rzeczywiście nierealny nie jest, ale trzeba kogoś, kto na to pójdzie.
        Kogoś z tzw. wizją. I tu dochodzimy do sedna problemu...
        • geograf Re: Pomysł 25.05.02, 21:37
          przede wszystkim nalezałoby znaleźc jakiegoś pasjonata albo ogólnie ludzi (organizację), którzy maja kasę i jednak jeszcze chca przy okazji zarabiania pieniędzy chca miec satysfakcję...
          Po prostu trzeba pokazac ludziom z zachodu, że Polska to nie tylko wa-wa i Kraków...
      • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 21:35
        No - cala fabryka nie moze byc muzeum. Wystarczy zauwazyc, ze tak naprawde, to
        2/3 przedzalni ma zupelnie nowa konstrukcje, a tylko mury zewnetrzne stare (nie
        liczac nadbudowy). Mozna tylko zadbac o to, zeby - jak juz sie wpadnie do tego
        swiata - to sie wydawalo, ze on jest naprawde. To powinno oddzialywac na
        dzieciaki - one maja sposoby na wyciagniecie pieniedzy z nieswoich kieszonek
        (nareszcie dzieciaki do czegos praktycznego sie przydadza).

Mieszkancy miasta powinni zas miec znizke... :-)
    • jasam Re: Pomysl dla Lodzi. 26.05.02, 00:01
      Przypominam wątek:
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=63&wid=157805&aid=157805
      "Czy Księży Młyn ma byc skansenem?"

Obecnie poszukuje sie nowoczesnych technologii dla znalezienia "nowego"
      zaszufladkowania Łodzi w kategoriach przemysłowych. Nikt nie chce wspominać
      włokiennictwa - więc co ?
      A w tym kontekście mowienie, że skansen podźwignie Łodź jest dość
      niebezpieczne. Wszyscy będa krzyczeć NIE !!!!!! Chcemy kosmicznych technologii,
      nowoczesnego miasta, supernowoczesnego otoczenia.
      Po tych latach spadku "wartości" miasta nie ma co się dziwić. Więc jeżeli
      wizjoner nie przedstawi tego w supernowoczesnym kontekście - przegra.

pozdr.
      Ale to jest właśnie cos co mogłoby zafunkcjonować, o ile miasto miałoby zbieżną
      strategię. A przy tysiącach kierunkow podejmowanych pseudodziałań - trudno
      znaleźć popierających wśrod decydentow.
      pozdr.
      • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 00:41
        A co to nowoczesne miasto?
      • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 11:43
        Wstyd mi okropnie, ale musze zapytac: co to jest Ksiezy Mlyn? Co tam jest
        takiego niezwyklego? I moze ja znam to miejsce, ale o tym nie wiem?

Do.
        • geograf Re: Pomysl dla Lodzi. 26.05.02, 12:09
          Do!
          Moje krzesło! Moje biedne zosteoporoziałe kosci!!
          Naprawdę nie wiesz co to Księży Młyn?
          Włacz GG, badź przybadź wieczorem na czat to Ci opowiem, nie chce tu pisac, bo anoż sie pomylę i ktoś mi to z impetem wypomni...:)
          pozdrawiam z piwnicy
    • Gość: margit Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 10:30
      pomysl bardzo,bardzo - ostatnio widzialam program w ktorym pan Gromman szukal
      inwestorow opowiadajac do niemieckiej kamery o problemach lodzkich (to w jednej
      osobie jak zrozumialam nastepca slynnycvh lodzkich fabrykantow i obecnie lodzki
      dycydent)Pieniedzy znacznych to nie da,ale umiejetnie podane w swiat moze
      wzbudzic zainteresowanie tym regionem.
      • Gość: mch Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.05.02, 10:45
        Dobre i to. Promocja jest potrzebna.
    • Gość: mch Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.05.02, 11:02
      Otóż pomysł ten pojawił się już dawniej, ale jakoś wątek o Księżym Młynie umarł
      śmiercią naturalną. Idea takiego skansenu jest wspaniała, ale to ogrom pracy
      organizacyjnej i konieczność przypływu fali powodziowej gotówki.

Natomiast jest szansa na uruchomienie kolejki turystycznej na terenie kompleksu
      Scheiblera. Na podforum komunikacyjnym jest o tym stosowny wątek (adres już był
      tu w poście startowym). Idea reaktywowania bocznicy zrodziła się w głowach
      kilku maniaków, m.in. mojej, a kierownictwo i patronat nad sprawą objął Jasam,
      który sumiennie wywiązuje się ze swoich zobowiązań i planów (za co wielkie
      dzięki dla niego). Na 23 czerwca tego roku, w niedzielę, planowany jest
      pierwszy przejazd turystyczny na tej kolejce, najprawdopodobniej narazie tylko
      za pomocą diesla SM30 + kilku starych wagonów, a z czasem z wykorzystaniem
      parowozu. Swoją pomoc oferują Skansem Taboru Kolejowego Zduńska Wola-Karsznice
      i Placówka Muzealna Skierniewice w Organizacji (należąca do Polskiego
      Stowarzyszenia Miłośników Kolei). W Skierniewicach jest parowóz, ale na remont
      samego kotła potrzeba około 60.000zł (poszukiwany sponsor! pilne!). Pasjonaci
      kolejowi, a także pracownicy PKP Zduńska Wola są bardzo zainteresowani
      uruchomieniem takiej linii turystycznej. Przeszkodą są jednak pieniądze, a
      dokładniej ich niedobór.

O PSMK można dowiedzieć się tutaj: www.psmk.org.pl

********************************************************************************
      Michał Chylak
      KMST przy IT MPK Łódź Sp.z o.o.
      michal.ch@poczta.gazeta.pl & marel@pai.net.pl
      www.lodz-miasto.w.pl - serwis miejski LodzCity (otwiera nowe okno; ramki)
      stacja.lodz.w.interia.pl - po szynach w Łodzi i regionie (ramki)
      ********************************************************************************
      • jasam Re: odnośnie kolejki na Księżym Młynie 26.05.02, 11:45
        Gość portalu: mch napisał(a):

> Natomiast jest szansa na uruchomienie kolejki turystycznej na terenie kompleksu
        > Scheiblera. Idea reaktywowania bocznicy zrodziła się w głowach
        > kilku maniaków, m.in. mojej, a kierownictwo i patronat nad sprawą objął Jasam,
        > który sumiennie wywiązuje się ze swoich zobowiązań i planów (za co wielkie
        > dzięki dla niego). Na 23 czerwca tego roku, w niedzielę,

Kilka wyjaśnien:
        Pomysł opisany został i złożony ok 10 lat temu w wydziale Promocji Miasta przez
        R. Bonisławskiego. Nic z tego nie wyniknęło, a przypominanie od czasu do czasu w
        mediach przez rożnorodne osoby też nic nie dało.
        Na jesieni Fundacja Księży Młyn planując swoje działania przewidywała
        uruchomienie takiej atrakcji.
        Podpowiedziałem na Forum, że na 23.czerwca szykuje sie impreza na Księżym Młynie.
        Kropka zachęcała nawet do zrealizowania jakiegoś pomysłu przez KFŁ. Nie doszło do
        żadnych konkretow. A mozna było to zrobić pod szyldem KFŁ.
        Dla Fundacji Księży Młyn realizuję ten projekt i informuję na forum, co udało mi
        sie zdziałać. Przejazd wagonu osobowego ciągnionego przez pojazd spalinowy bedzie
        dopasowany do innych zaplanowanych atrakcji.
        Natomiast najświeższą wiadomością jest, że na 90% bedzie drezyna motorowa, ktora
        bedzie wozić chętnych (po ograniczonym terenie - ale np. Przędzalniana -
        elektrownia przy Milionowej i spowrotem) po wykupieniu symbolicznej cegiełki.
        Cały program imprezy ukaże sie na forum po 4 czerwca.

> a z czasem z wykorzystaniem parowozu. Swoją pomoc oferują Skansem Taboru
        > Kolejowego Zduńska Wola-Karsznice i Placówka Muzealna Skierniewice w
        > Organizacji (należąca do Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei).
        > W Skierniewicach jest parowóz, ale na remont
        > samego kotła potrzeba około 60.000zł (poszukiwany sponsor! pilne!).

Jak na razie nie rozmawiałem z Karsznicami. Z pewnością trzeba będzie zapłacić za
        przyciagnięcie do Łodzi wagonu osobowego. Ale może będzie wynajęty bez opłat.

> Pasjonaci kolejowi, a także pracownicy PKP Zduńska Wola są bardzo
        > zainteresowani uruchomieniem takiej linii turystycznej.

Miłośnicy kolei z PSMK ze Skierniewic przyjadą 23.06 pogadać co mozna wspolnie
        dokonać w tym zakresie.
        pozdr.
        • Gość: Do. Re: odnośnie kolejki na Księżym Młynie IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 11:47
          Jasam, czy Ksiezy Mlyn i Uniontex to to samo? Czy ja jestem dzieckiem
          socjalizmu i nie wiem?
          Do.
          • Gość: margit Re: odnośnie kolejki na Księżym Młynie IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 12:00
            Otoz to, znow "zboczenia i manipulacje" w temacie glownym Mial byc Skansen -
            Ziemi Obiecanej i wokol niej! Boze!!!!!!
            • jasam skok w bok ? 26.05.02, 22:47
              Nie
              Ja zasugerowałem się wspomnieniem Unionteksu w pierwszym wpisie Do.
              A i jasam przemyśliwałem, aby naprzeciw willi Herbsta w przędzalni mogło
              powstac "żywe" muzeum techniki. W okolicznych domach warsztaty rękodzielnicze,
              pomiedzy domami hodowcy gołębi, itd.....
              Stąd i takie podświadome ulokowanie tegoż skansenu w pobliżu Księżego Młyna.
              Wobec tego zaskoczenie, że ktoś uznaje, że to nie na temat. :-))))
              Ale wszystko na dobrej drodze, jak widać poniżej
              pozdr.
        • Gość: mch Re: odnośnie kolejki na Księżym Młynie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.05.02, 12:14
          jasam napisał(a):

> Kilka wyjaśnien:
          > Pomysł opisany został i złożony ok 10 lat temu w wydziale Promocji Miasta przez
          >
          > R. Bonisławskiego. Nic z tego nie wyniknęło, a przypominanie od czasu do czasu
          > w
          > mediach przez rożnorodne osoby też nic nie dało.
          > Na jesieni Fundacja Księży Młyn planując swoje działania przewidywała
          > uruchomienie takiej atrakcji.
          > Podpowiedziałem na Forum, że na 23.czerwca szykuje sie impreza na Księżym Młyni
          > e.
          > Kropka zachęcała nawet do zrealizowania jakiegoś pomysłu przez KFŁ. Nie doszło
          > do
          > żadnych konkretow. A mozna było to zrobić pod szyldem KFŁ.
          > Dla Fundacji Księży Młyn realizuję ten projekt i informuję na forum, co udało m
          > i
          > sie zdziałać. Przejazd wagonu osobowego ciągnionego przez pojazd spalinowy bedz
          > ie
          > dopasowany do innych zaplanowanych atrakcji.
          > Natomiast najświeższą wiadomością jest, że na 90% bedzie drezyna motorowa, ktor
          > a
          > bedzie wozić chętnych (po ograniczonym terenie - ale np. Przędzalniana -
          > elektrownia przy Milionowej i spowrotem) po wykupieniu symbolicznej cegiełki.
          > Cały program imprezy ukaże sie na forum po 4 czerwca.

A więc już 10 lat temu były próby realizacji tego pomysłu. Nawet nie wiedziałem.
          No, ale to nazwisko - Bonisławski - można było się spodziewać. Jeżeli ten
          człowiek jest z nami, to już jego sama renoma jako znawcy i miłośnika Łodzi
          powinna nam trochę pomóc w promocji przedsięwzięcia.

> Jak na razie nie rozmawiałem z Karsznicami. Z pewnością trzeba będzie zapłacić
          > za
          > przyciagnięcie do Łodzi wagonu osobowego. Ale może będzie wynajęty bez opłat.

Oni mają tam cały skład turystyczny z czterech zabytkowych wagonów. Jeżeli
          impreza będzie przynosić zyski i będzie można za to utrzymać tabor, to napewno
          nam pomogą. Oni do tej pory nie mogą odżałować straty czynnego parowozu.
          Przejazdy turystyczne karsznickiego skansenu były dużą atrakcją, a ich "tekatka"
          zaglądała nawet na Kaszuby.

> Miłośnicy kolei z PSMK ze Skierniewic przyjadą 23.06 pogadać co mozna wspolnie
          > dokonać w tym zakresie.

PSMK posiada kilka parowozów, ale na ich odpalenie potrzeba funduszy. Jeżeli
          chodzi o wagony to mają tam całkiem ładne zbiory czynnych pojazdów. Zresztą
          ciekawi mogą dowiedzieć się wszystkiego ze strony stowarzyszenia.

• Gość: margit Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 12:28
      Gość portalu: Do. napisał(a):

> Moze juz kiedys o tym mowiliscie (w razie co mozecie nawet dac link :-)), ale
      > dzieki mojej malej wedrowce po podforum komunikacyjnym i dzieki temu watkowi:
      > <a href="www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=391&wid=1944099&au
      > t=+micha%"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=391&wid=
      > 1944099&aut=+micha%</a>
      > B3&aid=1944099
      > przyszedl mi do glowy pomysl dla Lodzi. A mianowicie: czy nie mozna by z
      > jednej ze starych fabryk (osobiscie znam Uniontex) zrobic skansenu? Juz
      > wyjasniam: zrekonstruowac kilka pomieszczen fabrycznych, wstawic pare maszyn,
      > biura, na wzor Ziemi Obiecanej, czesc historyczna ze zdjeciami i opisami,
      > krotkimi filmikami (min. urywkami z tejze Ziemi Obiecanej), ale najwazniejszym
      > elementem byliby ludzie! Przebrani za robotnikow, przadki, wlasciciela,
      > buchalterow itp., ktorzy na dzwiek syreny do pracy ida, na inny z niej
      > wychodza. Po prostu odtworzyc epoke... Nie poszlibyscie zobaczyc? A pomyslcie
      > ile ludzi z zagranicy przyjechaloby po to do Lodzi....
      > Pomysl oczywiscie oparty na pomysle szwedzkiego skansenu, tylko tam jest
      > miasteczko, a tu bylaby fabryka... UNIKAT.
      > Napiszcie co myslicie...
      > Do.

nic nie zrozumieli - ty sobie a dyskutanci sobie - typowe nasze bla.bla.bla.....
      • aniapakero Re: Pomysl dla Lodzi. 26.05.02, 12:39
        a wszystko konczy sie na pieniadzach...
        • Gość: messer Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 14:49
          To jest doskonały pomysł.Nie wiem jak to wygląda w tym szwedzkim skansenie,o
          którym piszesz,ale myślę że parę dobrych wzorców mozna zaczerpnąć z muzeum
          Hinekena w Amsterdamie.W starym browarze doskonale połączono przeszlość z
          nowoczesnością.W muzeum nie tylko biernie oglada sie eksponaty ale można przeżyc
          na własnej skórze niektóre procesy,np.droge butelki do piwa.Doskonałe.A na koniec
          dostaje się(wliczone w bilet) piwo.
      • Gość: flip Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 15:30
        Jak to nic nie zrozumieli? Przeciez to wszystko powinien byc jeden mechanizm.
        Kiedys sie mowilo: zwiedzania. Stare muzeum i skansen maszyn to tylko element
        tego wszystkiego, podobnie jak kolejka (z parowozem).
        • Gość: margit Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 20:33
          a zamiast piwa dostalabym tutaj ladny szaliczek albo apaszke,ladny pomysl
      • jasam Re: Pomysl dla Lodzi. 26.05.02, 20:40
        Gość portalu: margit napisał(a):

> nic nie zrozumieli - ty sobie a dyskutanci sobie - typowe nasze bla.bla.bla....

Przepraszamy za słowa odbiegające od oczekiwanej przez ciebie linii dyskusji.
        Ale nie ma tu superfachowcow. Kto chce coś wpisać może to zrobić i często ma
        intencje robienia czegoś dobrego dla tego miasta. Jeśli to za mało - przepraszam
        przynajmniej jasam.
        Wydaje mi sie że cos zostało zrozumiane, ale nikt nie jest w stanie przedstawić
        harmonogramu działań na najblizsze kilka lat, tak aby doprowadzić do realizacji
        tego ciekawego pomysłu. Czy w dyskusji zostało coś madrego podjete ? każdy może
        mieć inne zdanie.
        pozdrawiam i zachęcam do dalszej wymiany zdań.
        Ad vocem - Jerzy Grohman nie należy do decydentow tego miasta. Może nawet
        szkoda, że tak nie jest. Rzeczywiście po kilku latach ciszy jakby spojrzał
        ponownie przychylniej na Łodź i staje sie dobrym propagatorem. Może w najblizszym
        czasie dojdzie do realizacji spisanie jego wspomnień z Łodzi. A może nawet
        przyjedzie 23.06 na Księży Młyn.
        pozdr.

Uniontex - a Księży Młyn.
        Zakłady obejmują znacznie większy obszar. w skrocie można powiedzić że rozciągaja
        się od Księżego Młyna do Piotrkowskiej.
        Ale czesto nazwa Księży Młyn jest hasłem dla znacznie większego obszaru niz
        historycznie powinno sie uznawać. Stąd w rozmowach są często małoprecyzyjne
        sformułowania.

• Gość: margit Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 21:11
          nie wyrazam skruchy - poczatek byl z FABRYKA a powstal Ksiezy Mlyn to bardzo
          odbieglo od pomyslu DO,ktory byl inicjatorem tej dyskusji. Tylko tyle
        • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 21:45
          Dzieki za wyjasnienie. Nareszcie wiem i teraz zaluje, ze nie czytalam
          wszystkiego co zostalo wczesniej napisane o Ksiezym Mlynie. Ale nie szkodzi,
          jak widac zawsze znajda sie ludzie do dyskusji.
          Przede wszystkim chce powiedziec, ze nie nadaje sie do zaplanowania
          przedsiewziecia, bo nie dosc, ze nie pamietam dobrze jak jest na terenie
          fabryki w Lodzi to jeszcze nie znam sie na wielu rzeczach z organizacji.
          Moge natomiast opisac stan koncowy jaki sobie wyobrazam. Kazdy moze dopisac co
          dodalby lub ulepszylby w pomysle, a do kazdego podpunktu mogliby dopisywac sie
          specjalisci. Moze wreszcie ktos, kto "moze", przeczyta i sie zainteresuje?

pomysl:
          Fabryka skansen: odrestaurowane wejscia do fabryki oraz jednej hali
          przedzalni, jednej wykonczalni (nie znam sie na wlokiennictwie, ale pomysl
          jest taki, zeby na terenie fabryki mialy szanse powstac produkty, oczywiscie
          na mala skale). Do tego jedno pomieszczenie biurowe (moze byc polaczone z kasa
          biletowa). Nastepnie bardzo pieknie w to sie wkomponowywuje kolejka przewozaca
          po reszcie zakladu, ktory nie musi byc do zwiedzania (albo tylko jakas jego
          czesc). Dodatkowo mysle, ze na teren zakladu mozna by wprowadzic sklepik
          zakladowy (z wyrobami z zakladu i jakimis drobiazgami stylizowanymi na epoke).
          Jednym z waznych punktow calego przedsiewziecia bylaby sala z ekspozycja
          historyczna (zdjecia z epoki,z Lodzi, ktorych jest pelno) i mala sala kinowa z
          filmikami (czesc z Ziemi Obiecanej i male filmy zachowane do dzisiaj). Tak jak
          juz powiedzialam wczesniej najwazniejszym elementem calej imprezy sa ludzie:
          ubrani w stroje z epoki: przadki pracujace w przedzalni, robotnice z
          ubrudzonymi rekami w wykonczalni, buchalterow w rachubie i wszyscy inni, o
          ktorych zapomnialam lub nie wiem. Ludzi Ci powinni "normalnie" pracowac. Zeby
          mozna bylo podejsc do przadki i popatrzec jak powstaje tkanina, w farbiarni
          jak jest farbowana, a w rachubie spojrzec na zwoje zapisanego papieru. Moznaby
          wymyslec jakies specjalne atrakcje jak male protesty robotnikow, czy wypadki
          przy pracy, to juz dla specjalistow. Ludzie oczywiscie pracowaliby tylko w
          czasie zwiedzania i syrena oglaszalaby zmiane zmiany o 14tej.
          Uff. Na pewno macie mnostwo wspanianialych pomyslow. Prosze o plan
          przyszlosciowy. Ile lat? Ile pieniedzy? Ile ludzi? Co chcielibyscie dodac?
          Ujac?
          Ale serio.
          Pozdrawiam serdecznie.
          Do.
          • Gość: flip Quarry Mill, Styal, Cheshire, UK IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:03
            To wszystko teoretycznie tak moze funkcjonowac, czego dowodem jest Quarry Mill:
            www.quarrybankmill.org.uk/
            Tylko tak: czy te maszyny, ktore sa nadaja sie do prezentacji? To sa w
            wiekszosci niezbyt fotogeniczne rzeczy z lat 1970-tych. Starych nie ma prawie w
            ogole. W tym czasie nie bylo juz tych wszystkich okropnosci przemyslu, ktore
            robia wielkie wrazenie. Tutaj prawdopodobnie wszystko musialoby byc bardziej
            kompaktowe, bo po prostu "nie ma armat".
            Po drugie - nie wiemy jak to fukcjonuje ekonomicznie. Ale jakos funkcjonuje, a
            to juz jest bardzo wazne. Zreszta - moze byc, ze oplacaloby sie to w szerszym
            ujeciu, wlasnie jako magnes dla ludzi do miasta, w ktorym zostawialiby
            pieniadze na wszelki mozliwy sposob. No i wynosili dobre mniemanie.
            • Gość: flip Re: Quarry Bank Mill, Styal, Cheshire, UK IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:06
              Quarry Bank Mill - oczywiscie.
              • Gość: Do. Re: Quarry Bank Mill, Styal, Cheshire, UK IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 22:14
                Czyli da sie z ekonomicznego punktu widzenia.
                Nie uzurpuje sobie prawa wymyslenia calego pomyslu, bo nasunal mi sie
                oczywiscie w skojarzeniu z pierwotnym skansenem w Szwecji (niestety
                zapomnialam czy nazwa pochodzi od slowa szwedzkiego czy od nazwiska osoby,
                ktora to wymyslila.... kto pamieta?). Wynika rowiez, ze jest on podobny do
                tego w Norwegii i przynajmnie jesli chodzi o koncepcje to do tego w
                Amsterdamie i Anglii.
                I tak bym chciala, zeby cos takiego sie udalo. I wtedy nawet ta Manufaktura w
                Poznanskim nie przeszkodzilaby, a moze nawet pomogla, bo razem ma to nawet
                wiekszy wyraz.
                Pozdr.
                Do.

• jasam Żyjący skansen 26.05.02, 22:29
                  Jest to powiązanie z Poznańskim, gdzie planuja muzeum techniki dla dzieci. Tu
                  byłoby branżowe muzeum skansen.
                  Jest problem maszyn działających, a z epoki. utrzymanie ich w ruchu stwarza
                  wielokrotność kosztow eksploatacji.
                  po za tym warunki bhp inne były dawniej a inne teraz. skąd ten kurz i hałas.
                  Pewnie Inspekcja Pracy zamknełaby skansen pierwszego dnia.
                  A co dopiero inscenizacje wypadkow.

Ale naprawdę ważne jest całe otoczenie. Sama taka fabryka powinna stanowic
                  element w atrakcyjnej ofercie turystycznej większego obszaru Łodzi. Aby nie
                  tylko przyjechać do fabryki, ale też zobaczyć inne rzemiosło, skansen domow
                  tkaczy, może kapele podworkowe, itd.
                  I tu sie zaczyna tworzenie programu wykształcenia w mieście ciągu przyczynowo-
                  skutkowego związanego z rozwojem turystyki. I uwierzenie że w skali ogolnej dla
                  miasta jest to korzystne, mimo że dokładaja do utrzymania takiego skansenu.
                  pozdr.
                  • Gość: flip Re: Żyjący skansen IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:35
                    Obludna polska inspekcja pracy napewno ma jaskolki pod kapeluszem.
                    Pewnie, ze masz racje, jasamie, jak zwykle. To wszystko pasuje do hipermarketu
                    jak piesc do nosa.
                    A moze by sie tak wybrac do Quarry Bank Mill, uprzednio z nimi troche
                    pokorespondowawszy? Moze powinien pojechac Ktos z Magistratu, Fundacji,
                    Uniontexu i innych? Mozna by sprobowac jakos od zarzadu National Trust, zeby
                    dojsc do rzeczy, o ktorych sie nie mowi.
                    • jasam Re: Żyjący skansen 26.05.02, 22:38
                      I to jest realny pomysł dający jakiś kierunek działania pozytywnego.
                      Flipy myslą pozytywnie od 22.00 ???? :-))))
                      Znow po nocach w iaiu
                      pozdr.
                      • Gość: flip Re: Żyjący skansen IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:42
                        Tak - ale najpierw Magistrat powinien miec kogos, kto rzeczywiscie bedzie mial
                        za zadanie restrukturyzowac na wszystkich polach. Bo inaczej to jest jak kamien
                        w studnie.
                    • Gość: Do. Re: Żyjący skansen IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 22:44
                      Swietny pomysl dolozyc troche domow mieszkalnych i uliczek z epoki, zreszta
                      calosc obok :-).
                      Na pewno przydalyby sie konsultacje. Polecam tez ten skansen w Sztokholmie.
                      Do.
                      • Gość: Do. skansen.se IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 22:46
                        To adres:
                        www.skansen.se/
                        Do.
                        • Gość: flip Re: skansen.se IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:52
                          Ale fajne!
                          Oczywiscie pewne rzeczy stamtad sa pewnie bardzo przydatne. Tylko - Quarry Bank
                          Mill - to jest ta sama branza i wszystko mozna by niemal kopiowac.
            • Gość: flip Quarry Bank Mill, Styal, Cheshire, UK IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:15
              No i jeszcze po trzecie: to wszystko jest Znacznie Mniejsze.
              • Gość: Do. Re: Quarry Bank Mill, Styal, Cheshire, UK IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 22:22
                Ten skansen w Sztokholmie jest calkiem duzy. A pozostale nie wiem. $
                A tu nic nie trzeba budowac....
                Do.
                • Gość: flip Re: Quarry Bank Mill, Styal, Cheshire, UK IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:23
                  Mnie sie jednak wydaje, ze charakter muzeum moze miec tylko jakis sprytnie
                  wybrany fragment. Reszta powinna stac sie po prostu miastem w najlepszym
                  rozumieniu.
    • Gość: flip "Pomysl dla Lodzi"? IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 21:28
      margit powisi, to i skruszeje :-)

Co mi sie wydaje wazne, to zeby sie zdystansowac od takiego stawiania sprawy,
      ze skansen w fabryce to pomysl na Lodz. To moze byc pomysl na Lanckorone, ale
      nie na takie duze miasto. To moze byc jeden z pomyslow i tyle.
      • Gość: Do. Re: IP: *.bluewin.ch 26.05.02, 21:49
        Masz racje flipie. Tylko to Lodz byla centrum wlokiennictwa na przelomie XIX i
        XX wieku. I jest znana nie tylko w Polsce.
        Mnie sie wydaje, ze Lodzi brakuje "wyrazu", brakuje czegos niepowtarzalnego. A
        tu wlasnie jest szansa. Bo wszystkie inne rzeczy sa rowniez w innych miastach,
        a szczegolnie centra handlowo-rozrywkowe.
        Do.
        PS. Moze dopiszesz sie pod moim postem powyzej?
        Pozdr.
        Do.

• Gość: flip Re: IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 21:54
          No pewnie za tak. To jest "kreowanie pozytywnego image'u", a podobno doskonale
          dziala to przez kulture i wszystko dookola niej. Knajpy tez sa czyms takim, ale
          juz sie troche zgraly, a poza tym to za malo. Poznanski tez ma byc czyms takim,
          ale to, co tam sie szykuje, pachnie wylewaniem dziecka z kapiela.
      • Gość: margit Re: pomysl dla Lodzi IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 21:55
        flip-flap margity nie kruszeja.Powaznie - taka ciuchcia-salonka nostalgiczna po
        przystankach z Ziemi Obiecanej to super frajda.
        • Gość: flip Re: pomysl dla Lodzi IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:19
          No... :-)
    • jasam Do czytelnikow Forum 26.05.02, 22:14
      Wiem że niektore wypowiedzi ląduja na biurkach urzędnikow UMŁ. Czy ten wątek
      można podrzucić Miejskiemu Konserwatorowi Zabytkow. Niech wie co my tu mu
      szykujemy.
      I nie komentujmy czy to cos da czy nie. Ot tak - dla wiedzy.

pozdr.
      szczegolnie dla pani B.P.
      • Gość: flip Re: Do czytelnikow Forum IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:18
        Niewykluczone, ze okaza sie zbyt zajeci, zeby sie przejac. Sterowanie Nawa jest
        bardzo absorbujace.
        • Gość: margit Re: Do czytelnikow Forum IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 22:24
          wizja piekna,margit spiacy - dobranoc
          • Gość: flip Re: Do czytelnikow Forum IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:26
            To margit jest facet? :-)
            Dobranoc.
            • jasam Re: Do czytelnikow Forum 26.05.02, 22:31

> To margit jest facet? ?????????
              > Dobranoc.

• Gość: margit Re: Do czytelnikow Forum IP: *.pool.mediaWays.net 26.05.02, 22:42
                mialo byc o Lodzi,Fabryce,Skansenie,Biznesie a jest o plci czyli pupie
                Maryni.Margit jest(ku uspokojeniu...)byl i bedzie stuprocentowa
                kobietta,rocznik historyczny z Lodzi rodem.Milych snow
                • Gość: flip Re: Do czytelnikow Forum IP: *.p.lodz.pl 26.05.02, 22:48
                  Nawiasem mowiac, o ile nas pamiec nie myli rzecz jasna, plcie definiuja sie nie
                  tyle przez pupy, ile przez przeciwpolozna. :-)
    • jasam Re: Pomysl dla Lodzi. 28.05.02, 16:04
      Czyżby wszyscy stali w kolejce po stroje z epoki ?
      pozdr.
      • Gość: margit Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.pool.mediaWays.net 28.05.02, 17:46
        nie - preparujemy sami - pod czujnym okiem ludzi z biura (moze urzedu)
        konserwatora zabytkow w Lodzi.
        • jasam Re: Pomysl dla Lodzi. 28.05.02, 20:43
          Ależ - nie dali wytycznych, jakie będa dobre.
          Chyba, ze coś przegapiłem i skansen juz zatwierdzono.
          pozdr.
    • Gość: Do. Re: Pomysl dla Lodzi. IP: *.bluewin.ch 04.06.02, 21:22
      Padlo pytanie: co to jest nowoczesne miasto. Dlugo myslalam i wiem: nowoczesne
      miasto to takie, ktore zna swoja wartosc, nie boi sie swojej przeszlosci, a
      wrecz przeciwnie: potrafi z niej korzystac i czerpac inspiracje dla swojej
      terazniejszosci i przyszlosci. To miasto z charakterem.
      Co Wy na to?
      Do.
      PS. Z rosmyslem kontynuuje ten watek, moze ktos chce cos dopisac? Pozdr. Do.
      • Gość: Do. z roZmyslem... (no txt) IP: *.bluewin.ch 04.06.02, 21:24
    • hubar Do przeniesienia na podForum no txt 04.12.02, 17:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka