09.02.05, 09:28
nie wiem jak Wam ale mnie ten stary Zgierz bardzo się podoba,
www.zgierz.pl/miasto/7-serwis/2-czywieszze/1-ciekawostki/dluga/dluga1.htm
Obserwuj wątek
    • 48xmax1 Re: długa 09.02.05, 14:33
      Pierwsza z prawej i druga z lewej jaki to obecny fragment - chyba te
      obiekty "kiedys tam" zdemontowano?
    • sh4rky Re: długa 09.02.05, 14:57
      48xmax1 sprecyzuj bardziej o co ci chodzi bo za cholere nie wiem o których
      zdjęciach mówisz :P
      • 48xmax1 Re: 09.02.05, 17:28
        Chodzi mi o pierwsza z prawej, patrzac od gory (taki budynek z arkadami? i
        grupa ludzikow stojacych przed) i druga pocztowka z lewej - od gory, gdzie za
        drewnianym plotem calkiem, calkiem budynek - kosciol,szkola,palacyk? Nie
        potrafie tego jak pisalam umiejscowic w obecnym wygladzie ulicy.
        • sh4rky Re: 09.02.05, 18:22
          Ten placyk z ludźmi to najpradopodniej widok na obecny "Big Star" (po prawej -
          Apteka) i cukiernię "Impasto" (po lewej - budynek z arkadiami)
          A ten kościółek przypomina mi ten z Nowego Miasta, nie wiem pod jakim jest
          wezwaniem, ale chodzi mi o ten koło ul. Kolejowej. Ewentualnie nieistniejący już
          kościół, który stał na placu przy skrzyżowaniu ulic Długiej i Narutowicza.

Oczywiście w obydwu przypadkach mogę się mylić bo to rzecz ludzka ;)
          • booloo Re: 09.02.05, 18:45
            no mi sie wydaje że te arkady to obecny przystanek długa/trasa.. i tego budynku
            na przeciwko też nie ma bo zapewne wyburzono w czasie budowy drogi
        • booloo Re: 12.02.05, 18:40
          te arakdy to tzw. "jatki" -sklepiki żydowskie,
          • zgierzak Re: 13.02.05, 01:21
            Wiadomo, hala targowa. Jak np. na Zielonym Rynku w Łodzi. Gdzieś w archiwach
            żydzianych leży stara książka rejestracyna zgierskich biznessmenów z lat
            międzywojennych, kiedy dolar kosztował 8 zł, ale mieli eksportowe możliwości!
            Ten plan poprowadzenia drugiej nitki 1-ki do Danzig wcale nie był taki głupi. A4
            wytrzymało do teraz.
            Teraz poważnie: 4 zdjęcia to budowlanka, 1 to widok z dachu kamienicy obok
            bodowlanki. Jedno b.stare. Mam jeszcze jedną składankę z
            bud/zzsp-cośtam/panoramę Zgierza z ok. górki na budach. Brak stawu(rozlewiska)i
            panorama przemysłową. postaram się znaleźć ten plik. Pozdrowienia dla MMZ.
            Uwaga: Na Dąbrowskiego znajduje się bardzo charakterystyczny zbiornik wody na
            wieży murowanej, góra obita była papą a teraz to szlag trafia. Jest to bardzo
            unikalny obiekt - grał nawet w filmach - przemysłowy. Niewielkim kosztem można
            go jeszcze uratować. W Łodzi został stracony na terenie wifamy dużo większy
            obiekt tego typu. Drewno w kominkach a cegły na składach. Proszę pana MW i MMZ o
            rozpoznanie tego tematu.
            • booloo Re: 13.02.05, 10:13
              jakoś nie kojarze tego zbiornika.. będę sie musiał przypatrzeć.

a staw to w miedzywojniu przebudowali (tak słyszałem) a wcześniej to były
              trzęsawiska.. bardzo ładny park jaki był to tzw. "ogrody królewskie" wokół
              łaźni.. jest zdjecie bramy w tej publikacji żydowskiej co podaliscie linka..

Kojarzycie moze tzw. kamienicę boruty, murowana, podobno najpiękniejsza
              kamienica Zgierza. Oczywiscie szlag ją trafił.. a stała gdzieś w okolicach
              Piątkoweskiej, tam gdzie teraz ten supermarket komuszy
              • booloo Re: 13.02.05, 15:46
                zbiornik już kojarze, to taka wieża ciśnień tuż obok komina
    • zgierzak Re: długa 10.02.05, 00:04
      Dobry wybór fotek, ciekawe czy jest więcej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka