booloo 09.02.05, 09:28 nie wiem jak Wam ale mnie ten stary Zgierz bardzo się podoba, www.zgierz.pl/miasto/7-serwis/2-czywieszze/1-ciekawostki/dluga/dluga1.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
48xmax1 Re: długa 09.02.05, 14:33 Pierwsza z prawej i druga z lewej jaki to obecny fragment - chyba te obiekty "kiedys tam" zdemontowano? Odpowiedz Link Zgłoś
sh4rky Re: długa 09.02.05, 14:57 48xmax1 sprecyzuj bardziej o co ci chodzi bo za cholere nie wiem o których zdjęciach mówisz :P Odpowiedz Link Zgłoś
48xmax1 Re: 09.02.05, 17:28 Chodzi mi o pierwsza z prawej, patrzac od gory (taki budynek z arkadami? i grupa ludzikow stojacych przed) i druga pocztowka z lewej - od gory, gdzie za drewnianym plotem calkiem, calkiem budynek - kosciol,szkola,palacyk? Nie potrafie tego jak pisalam umiejscowic w obecnym wygladzie ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sh4rky Re: 09.02.05, 18:22 Ten placyk z ludźmi to najpradopodniej widok na obecny "Big Star" (po prawej - Apteka) i cukiernię "Impasto" (po lewej - budynek z arkadiami) A ten kościółek przypomina mi ten z Nowego Miasta, nie wiem pod jakim jest wezwaniem, ale chodzi mi o ten koło ul. Kolejowej. Ewentualnie nieistniejący już kościół, który stał na placu przy skrzyżowaniu ulic Długiej i Narutowicza. Oczywiście w obydwu przypadkach mogę się mylić bo to rzecz ludzka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: 09.02.05, 18:45 no mi sie wydaje że te arkady to obecny przystanek długa/trasa.. i tego budynku na przeciwko też nie ma bo zapewne wyburzono w czasie budowy drogi Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: 13.02.05, 01:21 Wiadomo, hala targowa. Jak np. na Zielonym Rynku w Łodzi. Gdzieś w archiwach żydzianych leży stara książka rejestracyna zgierskich biznessmenów z lat międzywojennych, kiedy dolar kosztował 8 zł, ale mieli eksportowe możliwości! Ten plan poprowadzenia drugiej nitki 1-ki do Danzig wcale nie był taki głupi. A4 wytrzymało do teraz. Teraz poważnie: 4 zdjęcia to budowlanka, 1 to widok z dachu kamienicy obok bodowlanki. Jedno b.stare. Mam jeszcze jedną składankę z bud/zzsp-cośtam/panoramę Zgierza z ok. górki na budach. Brak stawu(rozlewiska)i panorama przemysłową. postaram się znaleźć ten plik. Pozdrowienia dla MMZ. Uwaga: Na Dąbrowskiego znajduje się bardzo charakterystyczny zbiornik wody na wieży murowanej, góra obita była papą a teraz to szlag trafia. Jest to bardzo unikalny obiekt - grał nawet w filmach - przemysłowy. Niewielkim kosztem można go jeszcze uratować. W Łodzi został stracony na terenie wifamy dużo większy obiekt tego typu. Drewno w kominkach a cegły na składach. Proszę pana MW i MMZ o rozpoznanie tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: 13.02.05, 10:13 jakoś nie kojarze tego zbiornika.. będę sie musiał przypatrzeć. a staw to w miedzywojniu przebudowali (tak słyszałem) a wcześniej to były trzęsawiska.. bardzo ładny park jaki był to tzw. "ogrody królewskie" wokół łaźni.. jest zdjecie bramy w tej publikacji żydowskiej co podaliscie linka.. Kojarzycie moze tzw. kamienicę boruty, murowana, podobno najpiękniejsza kamienica Zgierza. Oczywiscie szlag ją trafił.. a stała gdzieś w okolicach Piątkoweskiej, tam gdzie teraz ten supermarket komuszy Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: 13.02.05, 15:46 zbiornik już kojarze, to taka wieża ciśnień tuż obok komina Odpowiedz Link Zgłoś