gabi1 05.06.02, 21:59 w moim ogródku winniczków jest zatrzęsienie. Przyjemne z pozytecznym - zebrać i zjeśc.Tylko jak i z czym ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Do. Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? IP: *.bluewin.ch 05.06.02, 23:27 Dobrze umyc. Wlozyc do lodowki, niech czekaja, a w tym czasie przygotowac sos, a wlasciwie nadzienie: maslo wymieszac z czosnkiem (najlepiej swiezo wycisniety, ale moze byc w proszku), do tego ziola prowansalskie (najlepiej zielone) posiekac drobno i wymieszac z maslem (widelcem, albo jesli duza ilosc to mikserem). Nastepnie do kazdego winniczka wlozyc lyzeczke pasty maslano- ziolowej i zapiec w podgrzanym do 180 st. piekarniku przez 15 minut. Slimaki wyjmowac malymi widelczykami. Smacznego. Do. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ltfc Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? IP: 217.153.10.* 06.06.02, 14:35 dobry przepis, ale można jeszcze dodać do tego stopionego sera gorgonzola, albo innego w tym typie. no i nie zapomnij o kieliszeczku żubrówki do tego! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 06.06.02, 16:50 przepraszam, nie mogłam się powstrzymać od napisania tego co poniżej: FUJ! :(P Odpowiedz Link Zgłoś
kx Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 06.06.02, 16:52 Oj Ixiku, ślimaczki są pyszne! (jeśli tylko za szybko nie uciekają z talerza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: 06.06.02, 17:19 Jejq! ja nawet nie mogłam jeść mięsa z królika. Jak mi Naczelna kazała zamieszać sos z królika to bałam się, że jak ruszę łyżką w garnku to zaraz zobacze futerko tego zwierzątka... Hmm... moja rodzinka ma do dziś ubaw jak mam zamieszać sos.. a ja naprawdę nie chciałam jeść takiego małego króliczka... pozdroofka, Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim ______________________________Pychotka ! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.06.02, 17:09 ixtlilto napisał(a):> FUJ! :(P No, co Ty! Przed chwila zanim weszlam na Forum, zjadlam 12 - co prawda gotowych, ktore trzeba bylo rozmozic i zapiec , ale przepis -jak wyzej. Pychotka ! A czasem udaje mi sie kupic gotowe, ale nie w muszelkach, tylko w malutkich buleczkach i taka buleczke wypelnia slimaczek zanurzony w maselku ziolowo- czosnkowym. Do piekarnika i za 10 min. paluszki lizac !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kx Re: ______________________________Pychotka ! 06.06.02, 17:12 za ślimaczki i małże oddałabym teraz duszę... ale narobiłaś Kaśka apetytu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim Re: ______________________________Pychotka ! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.06.02, 20:57 Małze -tez mam, ha! A ja to jestem taki wynalazek, ze gdy mam doła, to nie ide na wodke- tylko zjadam takie pychotki. A najchetniej maly sloiczek kawioru z cytrynka... Nie dość, ze to zdrowsze lekarstwo to jeszcze tansze niz gorzałeczka... Tylko głupio brzmi: "Mam chandre, to moze bysmy tak po jednym...slimaczku (słoiczku-niepotrzebne skreslic)" Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1 Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 09.06.02, 22:14 Droga Do!!! Powiedz mi tylko jeszcze jedno. Czy po tygodniu odchudzania tych biednych badx co bądź ślinaków i ich ugotowaniu należy stopę ślimaka odciąć a wmętrzności wydłubać(zgroza :()i ponownie włożyć resztki skorupiaka do muszli? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 10.06.02, 02:48 Cały problem z tymi winniczkami polega na tym, ze trzeba je najpierw ŻYWE wrzucić do wrzątku. A o sposobie patroszenia nie napiszę, bo nieprawdopodobnie barbarzyńska. Też uwielbiam slimaki i jadam w nieprzyzwoitych ilościach. Kupuję gotowce. A na ogrodowe winniczki jest sposób: zbierać regularnie co kilka dni i wynosić daleko od domu. Jest nadzieja, że do zimy nie zdążą wrócić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do. Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? IP: 129.194.53.* 10.06.02, 12:23 Tak jak kropka napisala trzeba je zywe upiec, ale mozna zamrozic przedtem (tez zywe, wiec nie wiem jak tam sie czujecie...). A jesli przygotujesz jak mowilam to wyciagajac stope slimaka malym widelczykiem wyicgasz o calego i takiego wlasnie calego do buzi. Mniam mniam. W skorupce nie pozostaje nic. No, moze troche sosu :-) Pozdr. Do. PS. Kawiorek z cytrynka.... ach.. i niekoniecznie prawdziwy. Do. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1 Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 10.06.02, 22:58 Dzięki Do! Jak będziesz w Starym Kraju daj znać to zjemy po ślimaku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś