Dodaj do ulubionych

LTR - Zgierz ?

IP: 213.199.233.* 21.02.05, 12:51
W sprawie LTRu powstała dziwna sytuacja, mianowicie na 23-02-05 zapowiedziano
konsultacja czy ma byc tramwaj czy kompleks rekreacyjny. Sytuacja wręcz
śmieszna, bo władze miasta wiedzały przecież o LTRze a nie informowały
wczesniej społeczeństwa co doprowadziło do tego że powstały różne komcepcje
zagospodarowania terenu przed szkołą nr 12 nie uwzgledniające tego że bedzie
tam krańcówka tramwajowa. Jestem ciekaw jak z zaistniałej sytuacji wybrną
władze miasta, jaki znajda kompromis.
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: LTR - Zgierz ? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 21.02.05, 16:20
      Konsultacje społeczne z reguły dają taki wynik, jaki jest wygodny.

pozdrawiam
      • Gość: Zgierzak Re: LTR - Zgierz ? IP: 213.199.233.* 25.02.05, 11:16
        Na zebranie w wiekszości przybyli przeciwnicy tramwaju, mało tego prezentacja
        idei wskazywała na naciski łodzi , bo jak zgierz niezłozy projektu to niebędzie
        w Zgierzu tramwaju ani na Kilinśkiego ani do Ozorkowa. Mało tego z informacji
        uzyskanych od urzedników bedących na spotkaniu to porealizacji projektu linia
        do Ozorkowa przestałaby istnieć. Ciekawe jaką decyzje podejmą władze miasta
        zgierza. Czyli przyszłość linii 46 jest pod znakiem zapytania.
        • Gość: Aleksej Re: LTR - Zgierz ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.02.05, 12:44
          Szkoda tylko ze juz konsultacje w Zgierzu byly i linia na os. 650-lecia jest
          wytyczona i jest we wniosku zlozonym do 1.6 ZPORR, wiec troszke sie spozniono.
          Czekamy na decyzje komitetu sterujacego.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: leslaw_m Re: LTR - Zgierz ? IP: 81.219.126.* 27.02.05, 09:55
            a przepraszam jakie są argumenty przeciwników tramwaju?
            bo ja długo szukałem w głowie i nie wymyśliłem nic
            chyba przyszli tam ludzie przeciwni wszystkiemu?
            rozumiem potrzebę terenów rekreacyjnych,
            ale kto będzie przebywał na obiekcie na uboczu,
            no chyba nie dzieci?
            za to wieczorami wiadomo kto:żulia ogólnie
            więc będą to tylko w błoto wyrzucone pieniądze
            • geograf Re: LTR - Zgierz ? 27.02.05, 11:16
              no właśnie, na uboczu. czy tramwaj nie jest budowany zbyt daleko od centrum osiedla?
              • Gość: Zgierzak Re: LTR - Zgierz ? IP: 80.51.47.* 27.02.05, 15:44
                Argumenty przeciwników to grozba rozsypania się bloków (rozchodzi sie oblok 12
                na osiedlu róg Gałczyńskiego i Parzęczewskiej) te pieniadze przeznaczyć na coś
                innego. Generalnie w moim odczuciu sprzeciw wywołał sposób przedstawienia
                projektu (projekt został przedstawiony pod koniec zeszłego roku czyli potym jak
                został odrzucony projekt łódzki w pierwszym podejściu) Problem wynika też z dróg
                na osiedlu które wymagają prawie kapitalnych remontów a problem jest czyja to
                droga, Miasto konczy Parzęczewską ale Tuwima czy Staffa nadają sie do remontu.
                Mało tego zbiegło to się z informacjami o Cityrunerach że są "be" jakoś nie
                docierał do ludzi argument że najpierw trzeba wyremontować torowisko a potem
                puszczać nowoczesne tramwaje. Na zebraniu przeważali ludzie starsi dla których
                argument dobrego dojazdu do Łódzi już tak nie przemawia. Co prawda w telewizji
                lokalnej był program na temat tramwaju i zauważyłem stonowanie stanowiska
                przeciwników tego projektu. Interesuje mnie jeszcze jeden aspekt projektu
                mianowicie na zebraniu nie było informacji że już wstąpiono o dofinsowanie
                twierdzono że dopiero będzie więc coś mi tu niegra, jeśli ktoś wie czy Zgierz
                wystąpił o dofinasowanie projektu to proszę i informacje.
                • Gość: J.S. Re: LTR - Zgierz ? IP: 195.69.82.* 27.02.05, 15:51
                  Czy na tym "spotkaniu" byl ktos na tyle kompetentny aby mial prawo sie
                  wypowiadac, czy Zgierz wystapil o dofinansowanie czy nie?
                  • Gość: Zgierzak Re: LTR - Zgierz ? IP: 80.51.47.* 27.02.05, 18:32
                    Był Pan Prezydent Kwiatkowski
                • leslaw_m Re: LTR - Zgierz ? 28.02.05, 00:07
                  a przepraszam, kto obliczył,że ten blok runie od tramwaju?
                  przecież to bzdura
                  te stare bloki są zbudowane w konstrukcji szkieletu zelbetowo_stalowego
                  i wybaczcie ale w takiej technologii mozna drapacz chmur postawic
                  i zaden tramwaj go nie zepsuje
                  bzdura bzdura i jeszcze raz bzdura
                  • Gość: barnaba Re: LTR - Zgierz ? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 01.03.05, 14:06
                    W Groznym takie bloki wytrzymywały ostrzał pociskami ciężkiego kalibru.
              • Gość: Zgierzak Re: LTR - Zgierz ? IP: 62.233.181.* 27.02.05, 15:46
                A propo czy nie zadaleko od centrum osiedla wydaje mi się że propozycja jest
                kompromisem wymuszonym przez koszty inwestycji, ale może jestem w błędzie.
                • Gość: J.S. Re: LTR - Zgierz ? IP: 195.69.82.* 27.02.05, 15:53
                  Pisales, ze przed SP 12 - to chyba nie jest az takie ubocze?
                  • Gość: Zgierzak Re: LTR - Zgierz ? IP: 80.51.47.* 27.02.05, 16:15
                    Były głosy aby tramwaj jechał ulicą Tuwima a najlepiej jakby objezdzał osiedle
                    pozostawiam to bez komentarza.
              • leslaw_m Re: LTR - Zgierz ? 28.02.05, 00:01
                linia przebiegać ma przez skrzyzowanie parzęczewskiej i gałczynskiego
                a to nieformalne centrum osiedla
                a krancówka nie musi być przecież w scislym centrum
                a lokalizacja na terenach na przeciw szkoły jest korzystna dla zachodniej
                częsci osiedla która ma najdalej do częsci okreslonej przez nas jako centrum

nie jestem przeciwny terenom rekreacyjnym,
                ale łatwo wybudować jakis pseudo kompleks
                ale kto go ochroni przed wandalami
                i amatorami winka pod chmurką
                miedzy blokami jest wystarczająco dużo miejsca
                aby uządzić teren dla ludzi
                gdzie rodzice nie będą się bali wypuścic swoich dzieci
                a dorosli posiedziec na przysłowiowej ławeczce
          • Gość: pytanie Re: LTR - Zgierz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 21:59
            > Szkoda tylko ze juz konsultacje w Zgierzu byly i linia na os. 650-lecia jest
            > wytyczona i jest we wniosku zlozonym do 1.6 ZPORR

To w koncu jest w tym wniosku czy nie ma. Z wczesniejszych informacji wynikalo, ze zlozyli tylko odnosnie czesci lodzkiej.
    • Gość: Ja Jest okazja IP: 81.168.184.* 03.03.05, 20:13
      Jeśli chcielibyście jeszcze się czegoś dowiedzieć w tym temacie - to zapraszamy
      na jutro na konferencję IPT. Jednym z referentów będzie Przemysław Wnuk z ZDiT.
      Szczegóły tu:
      www.ipt_lodz.toya.net.pl/news/news1.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka