Gość: mysza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 09:31 Napisze troszeczke pozniej bo proza zycia zmusza do wykonania kilku zajec buuuu. co czytacie i co warto ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? 08.06.02, 09:53 Ja głownie historia , literatura polityczna , filozofia . Takie tam rózne ciekawe rzeczy ;-))) Ale z literatury pieknej polecam ( ostatnio sobie kupiłem i przeczytałem jednym tchem ) : Pamiętnik Róży , Consuelo de Saint Exupery . Pamiętnik zony Antoine de Saint Exupery . Swietna ksiazka , ukazująca zycie tych dwoje " strasznie pokreconych " ludzi . Dotychcczas sie jawił Antoine jako taki doskonały bez skazy a tu klops .Zreszta jedno było warte drugiego . Polecam swietna książka . ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 10:01 ja przez przypadek odkrylam ostatnio Ronalda Firbanka,czytalam "Tworczosc"tam zamiescili fragment i to mnie zachecilo.To powiesc tak absurdalna,ze wylam ze smiechu.nie znalam wczesniej tego autora i podobno w Posce nic wiecej nie wydano a pisal duzo.jesli wpadnie ci w rece polecam.Teraz kolega przyniosl mi serie ksiazeczek na temat ksenofobii wsrod roznych nacji,przebrnelam przez Anglie,Chiny a teraz czytam trzecia poswiecona Grecji to co w nich napisano jest w stanie rozsmieszyc najwiekszego ponuraka,na dzisiejszy dzien jak znalazl. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 10:43 A co do historycznych ksiąg . Wspominalem w ktoryms z poprzednch wątków ze kupilem za grosze w antykawriacie trzy ksiazki za 20 zł. Są to Pamietniki posłów Austriackiego i Pruskiego w Polsce w czasie powstania Kosciuszkowskiego .kiedys PAX mial taką wlasnei serię Pamietnikarska teraz to sie niestety urwalo .Kiedys kupilem np . Pamietniki Adama Cartoryskiego za 7 zł. Dla ludzi interesujacych sie historią wyborna lektura. A ta trzecia ksiazka to Waterloo 1815 . Dlaczego ludzie pozbywają sie takich ksiażek za grosze . Toz to swietokradztwo . Acha polecam ksiazke "Pamietnik Cezarego Borgii " to fabularyzowana troche kontrowersyjna biografia Cezarego Borgii , pióra Nigela Baldwina . Cezar borgia był synem papieza Aleksandra IV Borgii . To wlasnie on byl owym " ksieciem Makkiavellego" .Zapewniam ze nie jest to typowy pamietnik , i czyta sie swietnie .Polecam ;-) pzdr mian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 09:49 Taki mały link , moze nie typowa ksiązka ale są tu super rzeczy ktorych na prożno szukac w ksiegarniach , bibliotekach . Mam nadzieje ze bedzie sie to rozwijac o jeszcze mnie j " popularne " i zapomniane pozycje . julia.univ.gda.pl/~literat/autors.htm pzdr mian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 19:39 kupilam dzisiaj w antykwariacie biografie Bony Sforzy napisana przez Marie Bogucka,przejrzalam z grubsza i zanosi sie na pasjonujaca lekture,mocna kobieta ciekawe czasy chyba sie nie rozczaruje.wydal to PIW kiedys czolowe wydawnictwo,doprowadzone teraz do upadku,szkoda........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 12:32 A ja teraz czytam ksiazke ktora zakupilem juz baaardzo dawno temu , tylko jkos tak odlozylem ja na polke i sie zapodziala . i to był blad . Jest to ksiazka wydana przez Instytut Badan Literackich. " Nie szablą lecz piórem " Batalie publicystyczne II Rzeczpospolitej. Sa tam zamieszczone artykuły z gazet wydawanych w 20 leciu miedzywojennym . Na przerózne tematy np. Batalia po wybraniu Gabriela Narutowicza na prezydenta , batalie obyczajowe Boya , sprawa wojny w Hiszpanii , Bereza Kartuska . Super pisane artykuły , wspaniali autorzy ( Boy-Żeleński , Cat-Mackiewicz , Ksawery Pruszyński , Stanisław Stroński , Adolf Rudnicki , Wasilewski , Adolf Bocheński ) . Mam nadzieje ze powstanie taka antologia tekstów z poczatków istnienia III Rzeczpospolitej . Polecam naprawde niezłe . mian Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Może trochę o ksiązkach ????? 25.06.02, 09:32 Umberto Eco - "Baudolino" Historia wloskiego Sowizdrzala w kontekscie dworu Fryderyka Barbarossy i spladrowania Konstntynopola przez krzyzowcow w XIII wieku. Ksiazka tak interesujaca, ze pomimo 600 stron, polknalem ja w 3 wieczorno-nocnych seansach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 17:13 a ja mam teraz taka ramotke ale bardzo sympatyczna ferdynanda Gregoroviusa "Wedrowki po Wloszech" to niemiecki pisarz i zbior jego esejow z podrozy opisuje wszystkie najbardziej znane miejsca polwyspu a poniewaz napisal to w 1850 roku to to co znamy mozna obejrzec przez mgielke czasu,swietna lekka rzecz i czasami pomimo uplywu czasu potrafi zaskoczyc przemysleniami na temat Italii. Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Może trochę o ksiązkach ????? 25.06.02, 17:26 Podziwiam mysza, jezeli dobrze pamietam to jego "Wloskie wedrowki" to w sumie 5 tomow. Warto przypomniec, ze Gregorovius bardzo czesto zajmowal sie tematyka polska, miedzy innymi w ksiazce "Werdomar i Wladyslaw" czy "Historii polskiego losu i cierpienia" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 17:36 podobno 5 ale ja mam tylko dwa kupilam na wyprzedazy za male pieniadze i z tego co widze chyba trafilam ale jestem dopiero we Florencji takze wszystko przedemna.Wydal to PIW w 90 roku i lezalo to w magazynach,a teraz ktos odnalazl a ja mam duzo radosci poniewaz znam wiele tych miejsc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 13:46 kolezanka przyniosla mi dzisiaj "Mitologie dla doroslych"S.Stabryły.spodziewam sie rzeczy ciekawych a moze zadziwiajacych no ale to zostawiam na wieczor.podziele sie przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Może trochę o ksiązkach ????? 28.06.02, 09:25 Po raz pierwszy w zyciu, czytajac ksiazke tak sie zdenerwowalem, ze rzucilem ja po kilkudziesieciu stronach w kat. Ale ad rem. Niedawno buszujac w mojej ulubionej ksiegarni, natrafilem na niemieckie wydanie ksiazki Gustawa Herlinga "Dziennik pisany noca". Poniewaz przed laty czytalem juz to ksiazke w jezyku polskim, postanowilem ponowic znajomosc, chcac sie przekonac jak odbiore to dzielo w innym jezyku. Horror! Pomimo, ze ksiazka ukazala sie nakladem renomowanego wydawnictwa C. Hanser w Monachium, tlumaczenie bylo tak fatalne, ze calkowicie wypaczylo sens ksiazki i intencje autora. Naocznie przekonalem sie, jak wazna jest rola tlumacza (dobrego tlumacza) w przekazie literatury na innym jezyk! Odpowiedz Link Zgłoś
mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? 29.06.02, 13:41 Uwielbiam fantastyke i fantasy w kazdej postaci . I nie tylko o ksiazki tu chodzi ale i o filmy . Na początek dwie powieści stanowiące klasykę fantastyki : Asimov - Fundacja Herbert - Diuna Bardzo lubie wracac do tych ksiazek , są naprawdę wytchnieniem . Z fantasy oczywiscie Sapkowski , Le Guin , Wagner czy Tolkien . Bajeczki ale czyta sie swietnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 16:17 o to lubimy to samo ja teraz skonczylam trylogie M.Lackey poswiecona magii swietna rzecz,bardzo cenie Norton caly "Swiat czarownic"czesto do tego wracam no i oczywiscie Tolkien no ale to jest oczywiste :)) czy podobal ci sie film ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.02, 21:59 Ten film ogładałem w kinie ( niestety wiekszosc innych nowosci ogladam na Divix) i nie zaluje , ten film powinno sie wylacznie ogladac w kinie , jesli nie z powodu gry aktorow , czy potraktowania filmu przez rezysera , to na pewno dla pieknych zdjec . Pzdr . Zobaczymy mmoze nastepne czesci beda lepsze mian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 22:04 z przeciekow ktore czasami dochodza wyglada i mozna miec nadzieje ze druga czesc bedzie lepsza,tez uwazam ze tego rodzaju filmy powinno ogladac sie w kinie mialam go na wiele dni przed premiera w kinach i duzo kosztowalo mnie zeby sie nie zlamac i nie obejrzec,ale wytrwalam i nie zaluje.uwazam ze najslabszymi sekwencjami byly te w swiecie Elfow,inaczej go sobie wyobrazalam nie tak widzial to rezyser no ale trudno- czekamy na czesc druga :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 18:30 poniewaz jest goraco i ciezko sie skupic na czymkolwiek przenioslam sie do "Swiata czarownic" A.Norton przez kilka lat zgromadzilam wszystkie tomy jej powiesci i czesto do nich wracam,nie bardzo trzeba myslec a rozrywka znakomita.dzisiaj czytam "Zwierciadlo Przeznaczenia"-swiat magii tej dobrej i tej zlej,elfy magowie no i oczywiscie czarownica - dobra niosaca swiatlo jak to okresla autorka.polecam swiat czarownic, chociaz najlepszy jest w dlugie jesienne wieczory,ale dla relaxu w upalne dni tez niczego sobie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 13:59 Ach wczasy wczasy , zostałem zaproszony do uczty bogów ;-))) Nadrobiłem naprawdę niesamowicie . Az mi zwracanpo uwagę zybym trochę sie poopalal a nie tylko nos w ksiązkę , gazetę i siedzi . Hi hi ale wspaniały wypoczynek . Nie wiem czy czytał ktoś z was książkę Romaina Rolanda " Colas Breugnon " . Cudo !! Radośc zycia bije z tej ksiązki . Maxi luzak XVII wieku . Naprawdę , wszelkim samobójcom polecam tą książkę , może bedą wiedzieli dlaczego Bóg ich przysłał na świat ;-)) pzdr serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 15.07.02, 11:05 Będąc na urlopie przejechałem sie na rynek do najbliższego wiekszego miasta tzn . Gostynina . I cóż tam upolowałem ? Ano nieduży kramik z książkami , wprawdzie większość tych książek to były jakies dziwne podręczniki z lat piećdziesiątych ale udało mi sie kupić dwie ksiązeczki za 2 symboliczne złotówki ( smieszne pieniądze ) Nie wiem czy pamietacie , w KIW była taka seria Koliber i z tej serii , " Żmija " Tołstoja ( dwa opowiadanka i " Wielki Gatsby" Scotta Fitzgeralda ( przyznam sie ze jeszcze tego wczesniej nie czytałem ) . Za 2 zł , rewelacja nie ? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuki Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.isko.net.pl 31.07.02, 10:12 wakacje, wiec czas na wieksza lekture. czytam wlasnie Rodzine Thibault du Garda. siedem tomow, jestem w polowie trzeciego. lubicie takie kolosy? z innej beczki Zagajewskiego w cudzym pieknie. dla mnie bomba. polecam jak nie czytaliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 12:08 czytam teraz Niewinnych w piekle J.Morrowa jest to kontynuacja Piora Archaniola dziwna rzecz w skrocie wyglada to tak ze Bog umarl.jego martwe trzykilometrowej dlugosci cialo unosi sie na falach Atlantyku.Aniolowie rozpaczaja,wierzacy pograzaja sie w smutku,ateisci sa wsciekli bo skoro umarl to znaczy ze istnial,feministki szykuja atak bombowy na boskie zwloki (to niedopuszczalne zeby bog byl mezczyzna).to tak krotko o czesci pierwszej - wdrugiej chociaz Bog juz nie zyje ludzie chetnie obarczaja go za wszystkie niepowodzenia.Boskie Cialo zostalo zamienione w atrakcje turystyczna,odwiedzana tlumnie przez zadnych sensacji ludzi........................reszta przedemna,na gorace dni niezla lektura nie trzeba za wiele myslec - a pomysl naprawde ciekawy.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.nmg.mayersche.de / 192.168.87.* 31.07.02, 16:52 Nie bylbym soba, gdybym nawet na urlopie nie grzebal na polkach ksiegarni. Z Freiburga zabieram z soba "Ideologie uczciwego zycia" Alberta Schweitzera. Mam lekture na pozne godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 19:06 "powyzej byl blekit,a ponizej inny blekit,dwie niezmierzone otchlanie" czytam sobie "Oblicza wod" Silverberga.swiat pozbawiony kontynentowa po bezkresnych oceanach plywa kilka sztucznych wysp.grupa wygnancow z jednej z nich plynie poszukujac oblicz wod mitycznego ladu,jedynego ktory ocalal.czyta sie swietnie. w antykwariacie nabylam natomiast ksiazke "Jeszua II"napisal to dzielo niejaki Beniamin Zetoff a wydal Krakowski Klub Artystyczno-Literacki i powiem wam niejedno czytalam ,ale jestem w lekkim szoku.zeby opisac co przeczytalam do tej pory musialabym uzyc slow ktorych uzyc nie bardzo potrafie jest to dzielo skandalizujace napewno..........sprobuje :Jeszua wchodzi do kanalow pod ziemie by pocic sie krwawym potem za grzechy ludzi,tam zostaje umazany fekaliami,krag jego uczniow obdarzonych skandaliczna (tak okreslil to autor)swiadomoscia religijna,do pewnego momentu hamuja swoja agresje srodkami odurzajacymi,potem wywoluja okrutna wojne.dalej opisywane sa sceny tak okrutne i obrzydliwe,ze trudno przez to przebrnac,jezeli mi sie uda moze wroce do tematu........... na takie kwiatki mozna trafic podczas szperania wsrod ksiazek. mian pozycji o ktorych pisales nie bylo-ale bede baczyla :)))))pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 17:48 brne dalej przez to "dzielo" idzie jak po grudzie,jednym jestem bardzo zdziwiona ze organizacje koscielne wraz z partiami wiadomymi nie protestowaly przeciwko wydaniu tego dziela,no chociaz kilka lat uplynelo moze dlatego.ta wypowiedz wlasciwie niczego nie wnosi ale chcialam sie podzielic swoimi przemysleniami hi hi juz nie nudze...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 15:17 Podnosze ten wątek bo uważam ze warto . Moze zeby rozruszac . Co sądzicie o nowym Noblu literackim . Przyznam sie szczerze ze nie znam ani trochę tego autora , ale oczywiscie postaram się zdobyć i przeczytać jakąs jego książkę . A co do nagrody Nobla , jakoś brakuje mi tej nagrody w dziedzinach które jakoś nie znajdują uznania w oczach jury np fantastyka naukowa ( przykład naszego Lema chocby ;-)) pzdr mian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 16:30 ja tez niestety nic nie wiem na temat zwyciezcy,ale nie musimy sie wstydzic bo z tego co czytalam to jego rodacy tez sa zdziwieni i nie bardzo znaja jego tworczosc :).czytam wlasnie bardzo ciekawa ksiazke "Kabaret".napisala ja Lisa Appignanessi.to ciekawa pisarka piszaca na temat roznych dziedzin sztuki."Kabaret"poswiecony jest dziejom tego gatunku w Europie ze szczegolnym uwzglednieniem Francji i Niemiec gdzie ten gatunek osiagnal szczyty popularnosci.autorka omawia poszczegolne teatrzyki i sylwetki najbardziej znanych artystow.Anna Kreczmar pieknie przetlumaczyla poetyckie teksty wiec jest co smakowac :)brakuje mi bardzo rozdzialu poswieconego kabaretowi w Polsce no ale nie mozna miec wszystkiego.a teraz przytocze slowa jednego z najwiekszych kabaretowych przebojow.Piosenka ktora w filmie "Blekitny Anioł"spiewa glowna bohaterka Lola - Lola - znacie to posluchajcie : jestem od stóp do głów stworzona dla miłości, to cały jest mój świat,i więcej nic. ona istotą jest mej kobiecości i bez miłości już nie mogę życ. mężczyżni suną ku mnie,niby cmy z ciemności, jeśli opalą skrzydła,co tu kryć, nie moja wina - jam stworzona dla miłości, to jest mój cały świat i wiecej nic. .................................................................. ich bin von kopf bis fuss auf liebe eingestellt denn das ist meine welt und sonst garnichts. das ist - was soll ich machen - meine natur. ich kann halt lieben nur und sonst garnichts. manner umschwirren mich wie motten um das licht und wenn sie verbrennen dafur kann ich nichts. ich bin von kopf bis fuss auf liebe eingestellt denn das ist meine welt und sonst garnichts. no teraz mozemy sobie zanucic :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 09:25 Czyz to nie Marlena Dietrich grała w Błekitnym Aniele ( mogę sie mylic ;-)) a co do kabaretów , rzeczywiscie była to ( bo chyba tak mozna o tym pisac - niestety ) wspaniała rzecz , czyz to wlaśnie nie " lata dwudzieste , lata trzydzieste " kojarzą się z tynm rodzajem sztuki . Gdzies mi sie kołacze w głowie taka myśl ( skądś usłyszana lub przeczytana ) iż te lata międzywojenne były przetańczone , prześpiewane . Ludzie z pewnością reagowali na wojnę w ten sposób . I właśnie wtedy we wczesnych latach dwudziestych bodajże Berlin był jedną ze stolic kulturalnych Europy , a co się poźniej z nim stało wiadomo ;-(( A może rzucisz nam tutaj parę ciekawych kawałków z tej książki , jakies ciekawostki itd. pozdrawiam mian mądrala ';-)( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 09:50 bardzo chetnie ,zabiore sie do tego popoludniu ma byc dluuuuugieeeee i deszczowe wiec postukam z przyjemnoscia - teraz spacer ......................................................................... ten obowiazkowy :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 13:32 narodziny kabaretu - Paryż 1881.czarny kot sciskajacy lapa szyje zarznietej gesi-takie bylo godlo pierwszego kabaretu.oczywiscie jego siedziba byl Montmartre,wijace sie polne drogi,wiatraki tu osiadl Chat Noir.ten kabaret w swych zaczatkach byl bardziej laboratorium artystycznym niz tym co dzisiaj nazywamy kabaretem.jak pisze autorka byl ozywczym gruntem dla wytartych formul.sukces Czarnego Kota zmienil dzielnice w artystyczne centrum Paryza i potoczylo sie jak lawina powstaly:La Lune Rousse,Les Pantins a najslynniejszym byl Le Mirliton (Fujarka)to dla tego kabaretu powstaly slynne plakaty Toulouse- Lautreca,ktore podziwiamy do dzis.pozostalo wiele tekstow spiewanych w tym kabarecie,malowaly codzienne zycie uliczne,pelne nedzy i ludzi pozbawionych domowego ogniska oto jeden z nich: patrzcie,to one wdzięki stracone i już bez grosza, choćby w pończosze. ulicznice, ladacznice. gdy zmrok nadchodzi ona wychodzi i wzrokiem wodzi. włosy skręcone, piersi znużone, piersi znużone stopy strudzone. chryste nad nami, słodkie zbawienie, nad ich grobami, ogrzej kamienie. to raczej powazne teksty,nie takie jakie kojarzymy z dzisiejszymi smiesznotami,ale takie byly poczatki.i ciekawostka w paryskich kabaretach wystepowali tylko mezczyzni , kobiety musialy poczekac do chwili kiedy kabaret trafil do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 18:29 Tingentangel - i jestesmy w Niemczech rok 1900 atmosfera calkiem odmienna od paryskiej.w Niemczech Wilchelma panowala mniejsza swoboda ducha.kulture uznawano tylko wtedy kiedy jej wysoki ton niebezpiecznie zblizal sie do nudy i niezrozumienia.zalozycielem Niemieckiego kabaretu byl Birbaum .w Niemczech kabaret jako forma elastyczna,utracil francuski figlarny ton,a jego satyra nabrala powagi i agresywnego impetu.w Berlinie tryumfy swiecil spektakl "Der lustige ehemann (wesoly malzonek)a to malenka probka: loczek,fioczek,wieniec róż, tańczę z moją żoną. tańczę wokół krzaku róż i ogłaszam święto już niby paw ogonem.................... to byly poczatki,ale lawina poczela sie toczyc Niemcy staly sie niekwestionowanym nr.1 na kabaretowej mapie swiata .ale o tym pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.waw-kor.leased.ids.pl 20.10.02, 08:22 poniewaz dzisiaj zastepuje kolege i musze kes czasu odsiedziec , czytam sobie zbior opowiadan ze "Swiata czarownic"zawsze chetnie do tego wracam i przenosze sie w innw swiaty.to wspaniala lektura na jesien,mozna sie oderwac od rzeczywistosci :)mysza ze swiata czarownic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Thomas Pynchon IP: *.mediacom.pl 22.10.02, 19:27 Czy ktoś z Was czytał "V" Thomasa Pynchona? Siedzę właśnie przy "Tęczy grawitacji" - wspaniala.... na razie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Thomas Pynchon IP: *.waw-kor.leased.ids.pl 22.10.02, 21:41 witam,nie znam tej ksiazki moze troszke wiecej :)))pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 20:40 Własnie kupiłem Sapkowskiego nową książkę , zobaczymy co zacz . Narrenturn . Jak przeczytam recenzję tu wstawię ;-)) pozdrowienia mian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 08:16 czekamy,a ja dalej w swiecie czarownic - teraz "Klucz keplianow" - niezle pomysly :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 15:24 Myslałem ze bedzie lepsze , w sumie opasła ksiązką ( 600 stron ) , Sapkowski musiał bardzo duzo zrodeł przwertowac . Za duzo aluzji do współczesnosci . No i za bardzo fantasy . Prawdę mówiac spodziewałem sie raczej dobrej ksiązki historyczno przygodowej , moze także jakos atakującą Polaków , takie czytałem wczesniej zapowiedzi , A tymczasem dostałem troszkę poważniejszą wersję Kajko i Kokosza . No moze jak przeczytam kiedys drugi raz to zmienie zdanie , ale troche mnie Sapkowski roczarował , nie moze sie pozbyc " geraltowskich " naleciałosci . jest pisarzem fantasy i tylko takim niestety . pozdrawiam mian krytyczny ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 17:29 za duzo smokow i czarownic :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mian Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 19:21 smoków nie , raczej czarownic i magów ;-)) Latanie na dębowej ławce ;-))) ale przeczytanie tej ksiązki polecam pozdrawiam mian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Może trochę o ksiązkach ????? IP: *.waw-kor.leased.ids.pl 11.11.02, 20:06 dobrze nabede droga kupna i sprobuje do tej pory jego tworczosc jakos mnie odrzucala,no ale dla samej tej lawki chyba warto :)) przeciez ostatnio zyje caly czas w swiecie czarownic , wiec to bedzie wydluzeniem tej rzeczywistosci :) pozdrawiam latajac na miotle jestem tradycjonalistka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mian Harry Poter ... 16.05.04, 13:48 Zeby nie bylo , ze nikt nic nie czyta. Przeczytalem ostatnio trzy pierwsze czesci Harrego , pierwsze dwie przeczytalem w jeden dzien ( ach cóż to było za przeżycie ) , trzecią w tydzień ( coś mnie nie wciągnęło ) , czwartą od 3 tygodni nie mogę skończyć . Chyba zmęczenie materiału , za dużo tych czarownic , czarowników itd . Ogólnie powiem tak , pierwsze dwie części , jako nowość świetne , reszta chyba tak bardziej dla kasy pisane , dużo powtórzeń , niepotrzebnych wątków .Ale ogólnie wszystko na plus . pzdr mian Odpowiedz Link Zgłoś