IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 13:08
Tak głosi tablica na krańcówce przy Wyszyńskiego... jeszcze nie wiem co się
stało, ale wszystkie trmwaje od ulicy Wróblewskiego w kierunku Retkini stoją.
Puścili autobusy zastępcze, więc musiało stać się coś poważnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: mat26 Re: Wypadek IP: *.interserwer.pl 11.06.02, 13:42
      Jak ktos cos bedzie wiedzial to niech da znac!
      • geograf Re: Wypadek 11.06.02, 15:55
        Ja nie wiem o co chodiz, ale akurat dzisiaj przejeżdżałem obok Kaliskiego (na szczęscie w 8-ce). Ok. 12 tramwaje stanęły "w dołku"- 12, 10 i 14 w obie strony, a następnie gdy wracałem z Teofilowa (ok. 14) tramwaje zaczęły się kierowac na Teofilów, zapewne Żabieniec. Wszystkie tramwaje zamiast na Retkinię, właśnie tam.

Czyli może to wskazywac, że sytuacja powtórzyła się, bo były jakieś kursy na Popiełuszki....

Ktoś zna szczegóły??
        • Gość: Nameless Czy ktoś zna szczegóły? Hehe IP: 213.146.37.* 11.06.02, 16:07
          Niestey bezskutecznie próbuję dowiedzieć się co się stało, ale w żadnym
          intenetowym serwisie nie ma nic na ten temat! Mam prośbę: jeśli ktoś z was
          będzie oglądał ŁWD o 18:00 i powiedzą o tym, napiszcie co się stało - siedzę w
          szkole, nie mam możliwości obejrzeć wiadomości. Z góry dziękuję! :)

• Gość: Piotrek Re: Czy ktoś zna szczegóły? Hehe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 17:53
            Musiała to być duża awaria/wypadek ponieważ o 17:45 jeszcze jeździły zastępcze.
            Ale przed chwilą(17:52) koło moich okien śmiegnęła 12 w kierunku pętli
            Wyszyńskiego.
            • Gość: Ł.S. Szczegóły IP: *.toya.net.pl 11.06.02, 18:13
              Gość portalu: Piotrek napisał(a):

No i pokazali w ŁWD. Na skrzyżowaniu Bratysławska/Waltera Janke (!) zderzył się
              1005+1006 jako 12/3 jadący w kier. centrum z samochodem osobowym marki Audi. W
              wyniku zderzenia tramwaj wykoleił się pierwszym wózkiem pierwszego wagonu, wpadł
              na słup trakcyjny i poważnie go wygiął. Wymiana słupa tłumaczay długi czas braku
              komunikacji tramwajowej. Ponoć tramwajowi, który jechał przez skrzyżowanie
              pierwszeństwa ustępowały grzecznościowo samochody. Jeden był niegrzeczny i bum.
              Szkoda, bo na pewno będzie wina motorniczego. :(
              Aha, 2 osoby ranne.

Pozdrawiam,
              Łukasz Stefańczyk
              • geograf Re: Szczegóły 11.06.02, 18:24
                może przyspieszy to reorganizację tamtego "skrzyżowania" i w końcu tramwaj uzyska bezwzględne pierwszeństwo...
                • Gość: MarcinK Re: Szczegóły IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 21:03
                  Albo swiatla. Generalnie skrzyzowanie jest idealne dla naparawy blacharki samochodu na koszt
                  MPK. Otoz tramwaj po przekroczeniu jednago pasa nie miesci sie i blokuje tyle drugi pas. Czy
                  naprawde tak trudno jest zalozyc swiatlo zolte migajace przelaczane przez tramwaj zblizajacy
                  sie do skrzyzowania na czerwone? Cos takiego bylo juz wiele lat temu w Pabianicach jak
                  trmwaj przekraczal jezdnie wjezdzajac do miasta.

Pozdrawiam, MarcinK
                  • geograf Re: Szczegóły 11.06.02, 21:27
                    poczekamy, zobaczymy...
                    zazwyczaj to jakiś przykry wypadek zachęca tych u górze do naprawiania badź poprawiania czegoś..może tak będzie i tym razem??
                  • zamek Re: Szczegóły 11.06.02, 23:12
                    Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Czy
                    > naprawde tak trudno jest zalozyc swiatlo zolte migajace
                    przelaczane przez tramwaj zblizajacy
                    > sie do skrzyzowania na czerwone? Cos takiego bylo juz
                    wiele lat temu w Pabianicach jak
                    > trmwaj przekraczal jezdnie wjezdzajac do miasta.
                    Było i jest między Teklinem a Dąbrową. Działa sprawnie.
                    Kilka takowych sygnalizatorów jest także w Krakowie na
                    Wadowickiej i Zakopiańskiej. A nie wiem, czy pamiętacie,
                    że na "przejściówce" między starą a nową Karolewską koło
                    Dworca Kaliskiego też była taka sygnalizacja.
              • dzekil Re: Szczegóły 11.06.02, 18:57
                Widziałem całe zdażenie zupełnie przypadkiem, bo akurat tamtędy
                przejeżdżałęm,. Wyglądało nieciekawie. Pech chciał, że tramwaj uderzył akurat
                w słup, który podtrzymuje trakcję na rozjazdach na wjeździe na pętlę przy
                Bratysławskiej i tramwaje musiały jeździć, aż na Żabieniec. Co do komunikacjii
                zastępczej, to wracałem ok. 16:30 na Retkinię i żadnego autobusu niestety nie
                uraczyłem. Podobnie jak inni zezłoszczeni pasażerowie, któzy musieli się
                stłoczyć w autobusach normalnych linii...
                Pozdrowienia dla speców od organizacji ruchu - totalny brak informacji,
                ludzioe zdezorientiowani stoją na przystankach tramwajowych i czekają,
                komuniakcja zastępcza może jest, ale jakoś jej nie widać... i wszystko było by
                wybaczalne, gdyby nie to, że ta sytuacja trwała 4 godziny po całym zdażeniu.
                Chyba MPK powinno nieco lepiej koordynować komuniakcją w sytuacjach
                nadzwyczajnych.
                Pozostawiając Was z tą refleksją,
                Dżekil <><
                • Gość: milotram Re: Szczegóły IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 11.06.02, 22:01
                  a moze zainteresować tym redakcję -tym skrzyzowaniem ,pamiętam jak na krótki
                  okres przebudowy węzla komunikacyjnego przy dw.kaliskim były takie swiatła przy
                  których tramwaj wiezdzając na odpowiednie miejsce miał zawsz swiatlo zielone.
                  • Gość: Nameless Re: Szczegóły IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 22:39
                    Dobra, tylko żeby przebudować skrzyżowanie potrzeba kasy.... A MPK i miasto
                    wydało już wystarczająco dużo na jeden remont, więc wątpię, by znaleźli
                    pieniądze na drugi. Ale zawsze można mieć nadzieję. Codziennie jeżdżę tą trasą
                    do szkoły i codziennie tramwaj stoi tam czasami dwie, trzy minuty. Kłóci się to
                    z ideą "szybkiego tramwaju", bo co z tego, że z Widzewa do skrzyżowania Waltera
                    Janke-Bandurskiego tramwaj dojedzie w 20-30 min, skoro na tej właśnie krzyżówce
                    spędzi kilka minut, czekając na przejazd! Zdecydowanie jestem za modernizacją
                    tego odcinka drogi, ale obawiam się, że możemy na niego długo poczekać....
                    Pomysł zainteresowania Redakcji bardzo mi się podoba... :) Może to coś da.

Pozdrawiam, Nameless...
                    • Gość: łażej Przestawić znaki IP: *.retsat1.com.pl 12.06.02, 10:56
                      Wystarczy przecież przestawić znaki. Światła nie są od razu potrzebne. Kto
                      wymyślił, że tramwaj nie jest na tym skrzyżowaniu uprzywilejowanym pojazdem??
                      Ciekawe też jakie pobudki tym kimś kierowały. Koszt przestawienia znaków
                      zamknie się w granicach pensji za godzinę pracy robotnika. A skrzyżowanie
                      będzie bezpieczniejsze.
              • Gość: Ł.S. A Citek... IP: *.toya.net.pl 11.06.02, 23:18
                Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

W związku z zatrzymaniem miało dzisiaj miejsce ciekawe wydarzenie. Otóż Citek
                (jeszcze nie wiem który) zjechał do ZKT-1 ulicami: Kopernika, Gdańską, Zieloną,
                Narutwicza, itd. Na Kopernika, Gdańskiej i Zielonej był pierwszy raz w życiu. :)

Ł.S.
                • zamek Re: A Citek... 11.06.02, 23:21
                  A jak tam mu było na zakrętach, a szczególnie na
                  zawijasie Kopernika/Gdańska? Co na to zaprzysięgli
                  przeciwnicy?
                  Pozdrawiam
                  • Gość: mat26 Re: A Citek... IP: *.interserwer.pl 12.06.02, 08:30
                    Pewnie jechał 1 km/h :P
                • Gość: Bart Re: A Citek... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 23:35
                  Gość portalu: Ł.S. napisał:
                  > W związku z zatrzymaniem miało dzisiaj miejsce ciekawe wydarzenie. Otóż Citek
                  > (jeszcze nie wiem który) zjechał do ZKT-1 ulicami: Kopernika, Gdańską, Zieloną,
                  >
                  > Narutwicza, itd. Na Kopernika, Gdańskiej i Zielonej był pierwszy raz w życiu. :
                  > )
                  >
                  > Ł.S.

Kurcze, wiedziałem, że tak będzie. Już te ekipy torowe na Kopernika, które niemal
                  codziennie tam coś robiły, powinny były mi dać do myślenia. W zeszłym roku tam
                  się nic nie działo, ale w tym, to ciągle coś naprawiają. Może w czwartek też
                  Cityruuner tamtędy przejedzie - może go spotkam, wszak będę miał wtedy tam
                  egzamin...

Pozdrawiam,
                  Bartosz Stępień
                • Gość: łażej Re: A Citek... dlaczego??? IP: *.retsat1.com.pl 12.06.02, 11:09
                  Dlaczego Citek wracał trasą dwunastki???? Przecież Mickiewicza, Piłsudskiego i
                  Kopcińskiego były jak najbardziej przejezdne. Chyba to nie miało żadnego
                  związku z wypadkiem. Dlaczego więc wybrano tę trasę???
                  • dzekil Re: A Citek... dlaczego??? 12.06.02, 11:14
                    A może jechał z Centrum i nie miał jak zawrócić... więc skręcił z Mickiewicza
                    w al. Włókniarzy, a potem w Kopernika.

Pozdrawiam,
                    Dżekil <><
                    • Gość: Ł.S. Re: A Citek... dlaczego??? IP: *.toya.net.pl 12.06.02, 11:28
                      dzekil napisał(a):

> A może jechał z Centrum i nie miał jak zawrócić... więc skręcił z Mickiewicza
                      > w al. Włókniarzy, a potem w Kopernika.

Bingo! :)

Pozdrawiam,
                      Ł.S. :)
                      • dzekil Re: A Citek... dlaczego??? 12.06.02, 11:58
                        Czy wątpiłeś kiedykolwiek w moją domyślność ;)?
                        Pozdrawiam!
                        Dżekil <><
                • Gość: Jote Re: A Citek... IP: 212.191.37.* 12.06.02, 13:15

> Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
                  >
                  > W związku z zatrzymaniem miało dzisiaj miejsce ciekawe wydarzenie. Otóż Citek
                  > (jeszcze nie wiem który) zjechał do ZKT-1 ulicami: Kopernika, Gdańską, Zieloną,
                  >
                  > Narutwicza, itd. Na Kopernika, Gdańskiej i Zielonej był pierwszy raz w życiu. :
                  > )

Gdanska, Zielona!!! Cos mi sie zdaje, ze bede musial kamere w oknie zalozyc...

Pozdrawiam,
                  Jan Szulew, KMST
                  • Gość: Ł.S. Re: A Citek... IP: *.toya.net.pl 12.06.02, 14:53
                    Gość portalu: Jote napisał(a):

> Gdanska, Zielona!!! Cos mi sie zdaje, ze bede musial kamere w oknie zalozyc...

Prosimy o webcam. :)

Pozdrawiam,
                    Ł.S.
                    • Gość: Jote Re: A Citek... IP: 212.191.37.* 12.06.02, 14:55

> Gość portalu: Jote napisał(a):
                      >
                      > > Gdanska, Zielona!!! Cos mi sie zdaje, ze bede musial kamere w oknie zalozy
                      > c...
                      >
                      > Prosimy o webcam. :)

Coz, szanse ze przejedzie tamtedy CR sa niewielkie... To juz lepiej webcam na
                      Strassenbahnstrasse :)

J.S.
                      • Gość: Ja Re: A Citek... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 19:25
                        Dobra. Jako, że sporo wtedy widziałem, to opowiem. O tym, że tramwaj rąbnął w
                        słup, to akurat dowiedziałem się od was, ale kilka rzeczy dodam. Po pierwsze:
                        był ładny sznureczek tramwajów, to było gdzieś przed drugą. W sznureczku stał
                        też któryś z Cityrunnerów. Co ciekawe może godzinę później wszystkie trammwaje
                        jadące z centrum wyprowadzono jakoś na trasę bo ich nie było. Cityrunner jadący
                        tyłem a potem manewrujący na skrzyżowaniu Mickiewicza/Włókniarzy to musiał być
                        ciekawy widok (bo chyba tak to zrobili).
                        Autobusy zastępcze - pięć, lub cztery - krótki Merc, krótkie Volvo, dwa lub
                        trzy Ikarusy. Jeździły - Wyszyńskiego, Waltera - Janke, zawracały na wysokości
                        Nowych Sadów, wjeżdżały ślimakiem na Maratońską, Bandurskiego, w lewo we
                        Włókniarzy i zawracały na wysokości Karolewskiej. Jeździły raczej
                        nieregularnie. Informacji (jakieś tabliczki, cokolwiek) - brak. Z ciekawszych
                        rzeczy to zdaje się, że wykorzystując fakt, że tramwaje i tak nie jeżdżą
                        wstawiono rozjazd na potrzeby remontu torowiska na Bratysławskiej i tutaj punkt
                        dla MPK.
                        Czyli rozumiem, że na czas awarii Citki pojechały do zajezdni? Bo wieczorem
                        jeszcze oba widziałem.
                        • Gość: Ł.S. Re: A Citek... IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 19:42
                          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Czyli rozumiem, że na czas awarii Citki pojechały do zajezdni? Bo wieczorem
                          > jeszcze oba widziałem.

Nie pojechały do zajezdni. Jeździły objazdem: al. Włókniarzy, Kopernika, Gdańska.
                          Zielona, Narutowicza, Kopcińskiego.

Pozdrawiam,
                          Ł.S.
                          • Gość: Ja Re: A Citek... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 19:52

> Gość portalu: Ja napisał(a):
                            >
                            > > Czyli rozumiem, że na czas awarii Citki pojechały do zajezdni? Bo wieczor
                            > em
                            > > jeszcze oba widziałem.
                            >
                            > Nie pojechały do zajezdni. Jeździły objazdem: al. Włókniarzy, Kopernika, Gdańsk
                            > a.
                            > Zielona, Narutowicza, Kopcińskiego.
                            >
                            > Pozdrawiam,
                            > Ł.S.

Hę tak w kółko?
                            Również pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka