Gość: STUDI IP: *.prokom.pl 14.03.05, 12:00 Podobno od 20 marca 157 będzie dojeżdżać nie na Dubios ale na Chocianowice. A czemu nie dalej do Pabianic.... A busiarz olewa fakt że chętnych jest kilkakrotnie więcej niż jego złom moze pomieścić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukalo Re: 157 na Chocianowice. 14.03.05, 12:04 Gość portalu: STUDI napisał: > Podobno od 20 marca 157 będzie dojeżdżać nie na Dubios ale na Chocianowice. Ja raz jadąc miałem okazję dojechać 157 do Odrzańskiej, gdzie wysiadła jedna z pasażerek, bus zawrócił i pojechał do Dubois na właściwą trasę :) A à propos Pabianic: W jednym z B10L widziałem poręcz poziomą jak od automatu biletowego z linii 11 - może przypadek, a może coś szykują w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: 157 na Chocianowice. 15.03.05, 14:41 A kto zaplaci za kursy do Pabianic? (linia nocna samofinansujaca sie to bylby chyba evenement) ukalo napisał: > W jednym z B10L widziałem poręcz poziomą jak od automatu biletowego z linii 11 Nie jest to czasem pozostalosc po wczesniejszym testowaniu jakiegostam automatu...? Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: 157 na Chocianowice. 15.03.05, 14:45 > A kto zaplaci za kursy do Pabianic? (linia nocna samofinansujaca sie to bylby > chyba evenement) A busy (zapchane jak pisze Studi) to charytatywnie jeżdżą? > > W jednym z B10L widziałem poręcz poziomą jak od automatu biletowego z lin > ii > 11 > Nie jest to czasem pozostalosc po wczesniejszym testowaniu jakiegostam > automatu...? Oczywiście możliwe, że taką poręcz miały też testowane wcześniej automaty. Ja tego nie wiem, dlatego m.in. to napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 157 na Chocianowice. IP: *.prokom.pl 15.03.05, 15:30 busy jeżdż a utrzymując się tylko i wyłacznie z wpływów z pobiarania opłat za przejazd. Nocny przejazd busem do Pabianic kosztuje 4 zeta. Kursuje jeden bus w nocy w cyklu 2 godzinnym. Jak widac mozn tyle że busiarz nie ma ksegowości, kadrowych, prezesów, dyrektorów, kierowników, mechaników itd. Przeglądy - sorry rekacja jest wtedy jak sie rozkraczy. Eskploatuje się zużywane elementy dotad az się rozpadną. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: 157 na Chocianowice. 15.03.05, 15:34 > Jak widac mozn tyle że busiarz nie ma ksegowości, kadrowych, prezesów, dyrektor > ów, kierowników, mechaników itd. A MPK ma ich niezależnie od tego, czy 1 autobus zrobi 2 dodatkowe kursy na dobę - więc argument nietrafiony... > Przeglądy - sorry rekacja jest wtedy jak sie rozkraczy. > Eskploatuje się zużywane elementy dotad az się rozpadną. A to fakt, w MPK jest całkiem inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 157 na Chocianowice. IP: *.prokom.pl 15.03.05, 15:32 Wiesz co w tedy na przystanku przy Centralu stalo około 100 osób. Wepchnęło się kilkadziesiąt osób. Inne przystyanki - zero szans na wejście. Jeden kurs to 60 * 4 = 240 zeta. W druga stronę owszem mało chętnych. Za 22 km trtasy, okoó 50 minut jazdy. Keirowca i tak pracuje więcej niz 12 godzin, po prostu pracując wieśzosć dnia w wwekendy ma zarwaną cała noc. .... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: 157 na Chocianowice. 15.03.05, 17:05 podjerzewam,że tacy ludzie wsiedliby w centrum,a później byłyby spore problemy na Chocianowicach, gdyby próbowano wymusić na nich zakupienie biletu....oj byłyby awantury. nie czarujmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 157 na Chocianowice. IP: *.prokom.pl 15.03.05, 17:17 A czy problemem jest otwarcie tylko przednich drzwi i pobranie za przejazd? Potrafi busiarz, potrafi PKS to i MPK tez może robić. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: 157 na Chocianowice. 15.03.05, 17:21 Tak, tylko, że takie 157 jechałoby przez całe miasto, przewoziło również tych z migawkami i biletami łódzkimi. A komercyjny odcinek zaczynałby się na Małym skręcie, bądź na Choćkach. Co wtedy zrobić z ludźmi,którzy są w środku i nie ma jak otworzyć im przednich drzwi, by wsiedli? O osobnej linii nie ma co marzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 157 na Chocianowice. IP: *.prokom.pl 15.03.05, 17:24 Powtarzam inni przewoznicy nie maja z tym problemów. Czemu w tym przypadku maja być. Ponadto jaki kłopot wysiąśc przednimi drzwiami. A jak wsiadasz pokazujesz migawkę. Proste. Nikt jakoś nie protestuje w autobusach PKS że musi okazać bilet kierowcy. Więc czemu miałby to byc problem w nocnym autobusie (dla kogoś kto ma migawkę lub ważny bilet). Sorry ale wyszukujesz sztuczny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: 157 na Chocianowice. 15.03.05, 22:57 To znaczy, że postulujesz reformę sposobu jeżdżenia nocnymi w całej Łodzi? W zasadzie nie jest to zły pomysł, tylko niekiedy może być nieprzyjemnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 157 na Chocianowice. IP: *.prokom.pl 16.03.05, 09:34 A obecnie jest przyjemnie? Odpowiedz Link Zgłoś
teufel MPK 17.03.05, 19:09 Od nocy 20/21 marca 2005r. we wszystkie dni tygodnia, w wybranych kursach, będzie dojeżdżać do Chocianowic linia 157 KOMUNIKAT nr 308 W relacji Dubois - 11. Listopada oraz 11. Listopada - Dubois w oznaczonych kursach autobusy dojadą ul. Pabianicką do przystanku usytuowanego przy skrzyżowaniu Pabianicka - Chocianowicka, a następnie zawrócą na dotychczasową trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf widzieliście rozkłady? 17.03.05, 22:07 Ludzie...słabo mi. Czy teraz każde wydłużanie/zmienianie będzie się wiązało z dodaniem kolejnego wariantu kursowania? Co takiego jest na Dubois, że musi być tam nocny (poza osiedlem emerytowanych emerytów)? Czy nie można było zrobić przez całą noc kursy na Dubois, przeplatane z tymi do Chociek (co drugi na każdą z krańcówek). Halo! Ale burdel w rozkładzie...:/ Tak,ciesze się,że wydłużono do Chociek,ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: widzieliście rozkłady? IP: 195.69.82.* 17.03.05, 22:23 > Czy nie można było zrobić przez całą noc kursy na Dubois, przeplatane z tymi do Chociek (co drugi na każdą z krańcówek). > Halo! To by byl dopiero burdel, halo. > Ale burdel w rozkładzie...:/ Burdel jest bo sa 2 rozklady z kazdej petli zamiast jednego. Wystarczy scalic je w jeden, kursy z pominieciem Chocianowic pogrubiona czcionka i oznaczyc "A", oraz dodac dodatkowa kolumne czasu przejazdu dla tychze kursow, z kreskami miast czasow przejazdu na odcinku Pabianicka/Dubois-Chocianowice- Pabianicka/Dubois. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: widzieliście rozkłady? 17.03.05, 22:37 z drugiej strony 157 wydłużmy do Zgierza, dodajmy kolejną literę, kolejną kolumnę i w ogóle będziemy konkurowali z Kozią Wólką o miano najczytelniejszych rozkładów komunikacji miejskiej (tutaj już też piję do tworów typu 70/7A etc.) :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: widzieliście rozkłady? IP: 195.69.82.* 17.03.05, 23:18 > z drugiej strony 157 wydłużmy do Zgierza, dodajmy kolejną literę, kolejną kolumnę Wez, przestan pieprzyc, za przeproszeniem Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: widzieliście rozkłady? 17.03.05, 23:20 nie, nie przestanę. coraz bardziej irytuje mnie to łódzkie przeciąganie-wyciąganie, dodawania i brudzenie w tabliczkach z rozkładami:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: widzieliście rozkłady? IP: 195.69.82.* 17.03.05, 23:35 No to sobie pomysl jak mialby wygladac rozklad wedlug twojego pomyslu co drugiego kursu tu a co drugiego tam. Czy teraz juz przestaniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: widzieliście rozkłady? 18.03.05, 08:11 co drugi kurs na inną krańcówkę też nie jest rozwiązaniem. tak samo, jak nie jest rozwiązaniem to,co wymyślono na najbliższy czas. pozostaje mieć nadzieję,że to się wkrótce zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: widzieliście rozkłady? 18.03.05, 07:47 geograf napisał: > Ludzie...słabo mi. > Czy teraz każde wydłużanie/zmienianie będzie się wiązało z dodaniem kolejnego w > ariantu kursowania? Myślę że na tabliczkach przystankowych będzie to lepiej. 11 jak wrzucili na WWW to też był burdel, a później poprawili. Pewnie trzeba ręcznie w Busmanie takie warianty poprawiać... > Co takiego jest na Dubois, że musi być tam nocny (poza osiedlem emerytowanych e > merytów)? > Czy nie można było zrobić przez całą noc kursy na Dubois, przeplatane z tymi do > Chociek (co drugi na każdą z krańcówek). Ja, chociaż mieszkam prawie przy Dubois nie mam pojęcia po kiego. Zazwyczaj góra 2 osoby jadą dalej niż do Pabiancka/Dubois (lub Dubois/Pabianicka, bo zatrzymuje się na obu - przed i po skręcie w prawo!). Pisałem już na forum, że moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby puszczenie 157 Pabianicką do Rudzkiej, następnie kółeczko Rudzka-Przestrzenna-Starorudzka-Pabianicka i dalej na Radogoszcz obecną trasą. Sądzę, że na to kółeczko znalazłoby się sporo chętnych - tamte okolice są dość rozległe, a ostatnia 50 odjeżdża z placu Reymonta o 22:30, czyli dość wcześnie, zważywszy że trudno to miejsce nazwać centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: widzieliście rozkłady? 18.03.05, 08:07 Nie wiedziałem, że jesteś staruszkiem/emerytem jak rzekł Geograf;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: widzieliście rozkłady? 18.03.05, 09:00 teufel napisał: > Nie wiedziałem, że jesteś staruszkiem/emerytem jak rzekł Geograf;-) Nie jestem. A tu znowu masz braki w logicznym myśleniu? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: widzieliście rozkłady? 19.03.05, 12:46 Gdy byłem w Radzie Osiedla Odrzańska około 10 lat temu stwierdziliśmy, że po północy od ronda w kierunku Chociek nie ma możliwości żadnego dojazdu pojazdem MPK nocnym. Na planie miasta rejon Pabianickiej był biała plamą w komunikacji nocnej. Długo wtedy walczyliśmy z MPK aby coś tu nocnego jeździło. I po 2-3 latach walki dano nam linię 157 na Dubois. Pytanie dlaczego na Dubois. Odpowiedź bo była tam pętla autobusowa. Kulisy tej sprawy jednak były trochę inne. Od początku sugerowaliśmy i chcieliśmy nie Dubois ale pętle przy Chocianowickiej. Ówczesne władze MPK twierdziły, że ta pętla na Choćkach jest tymczasowa i po przebudowie Pabianickiej zostanie zlikwidowana. Kombinowali jak mogli. Nawet w ramach testów pewnego pięknego dnia z całą komisją jeździliśmy autobusem i rozważaliśmy rózne rozwiązania zakończenia tej trasy. Był pomysł aby autobus zawracał na Pabianickiej przy Rudzkiej. Okazało się wtedy że jest to dość trudne i niebezpieczne ponieważ był dość duży ruch. Tylko, że te próby były robione w południe a autobus miał jeździć w nocy. Tej drobnej różnicy nie zauważono. U tak została Dubois wtedy była tam duża jednostka wojskowa, jedyny dojazd do lotniska i duże zakłady remontowe. Pamietam wtedy, że motorniczowie z Chociek też postulowali aby tam była pętla 157 ponieważ mogli oni w nocy wyjechać lub dojechać do pracy w zajezdni. Ale wtedy były jeszcze chyba nocne tramwaje służbowe dowożące tych ludzi. Później wybudowano estakadę a pętla na Choćkach jak istniała tak istnieje do dzisiaj. I jeszcze raz okazało się, że prowizorki są najtrwalsze. Cieszę się, że wreszcie ktoś powrócił do pomysłu z przed 10- 12 lat. Teraz na Dubois nie ma już jedostki wojskowej, nie ma głównego dojazdu do lotniska i dlatego nie ma chyba potrzeby aby wszystkie kursy były na Dubois. Właśnie co drugi kurs powinien być na Dubois na wszsytskie napewno na Chocianowice. Poza tym coś zaczyna mi tu pachnieć związkami z planami budowy IKE-i stąd chyba te zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: 157 na Chocianowice. 21.03.05, 11:54 Gość portalu: STUDI napisał: > Podobno od 20 marca 157 będzie dojeżdżać nie na Dubios ale na Chocianowice. Ostatecznie trochę śmiesznie to jest zrobione, ale sensownie, zważywszy, że chodzi o pracowników MPK. Kursy "bliżej wieczora" najpierw jadą na Dubois, a na choćki zaglądając już w drodze na Radogoszcz (tak aby motorowi jadący po pracy nie robili kółka). Kursy "bliżej rana" natomiast robią odwrotnie - najpierw jadą na Chocianowice, a potem Dubois, dzięki czemu motorowi jadący do pracy nie zapoznają się z pętlą Dubois. Zdaje się też, że niektóre kursy w środku nocy w ogóle nie zachaczają o Chocianowice - czy to jadą w jedną, czy drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: 157 na Chocianowice. 21.03.05, 13:11 Tylko po co takie kombinacje skoro mogliby puscic tam wszystko skoro na Dubois ta linia jest tak "strasznie" potrzebna. Zaloze sie tez ze kierowcom pewnie lepiej by sie stalo w nocy przy duzej ulicy i zajezdni a nie przy lesie na zadupiu za przeproszeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: 157 na Chocianowice. 21.03.05, 13:37 ventlan napisał: > Tylko po co takie kombinacje skoro mogliby puscic tam wszystko skoro na Dubois > ta linia jest tak "strasznie" potrzebna. > Zaloze sie tez ze kierowcom pewnie lepiej by sie stalo w nocy przy duzej ulicy > i zajezdni a nie przy lesie na zadupiu za przeproszeniem. A to już zupełnie inna para kaloszy... Tym bardziej że 62 jeździ od wczesnych godzin porannych aż do późnego wieczora. (Przystanek Dubois/Pabianicka w stronę pętli Dubois: pierwszy kurs 4:28, ostatni 22:56) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: 157 na Chocianowice. 21.03.05, 16:32 czasami mam wrażenie, że dla MPK więcej waży jeden głos protestu, aniżeli dwa głosy zdrowego rozsądku... ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 157 na Chocianowice. IP: *.pl 01.08.05, 10:12 większa ilość kursów przez Choćki www.mpk.lodz.pl/showarticle.action?article=903 czyli zmiana trasy ma rację bytu, szkoda tylko że tak późnio to zauważono w MPK i ZDiT Odpowiedz Link Zgłoś