Dodaj do ulubionych

Pasterze i pastuchy

09.04.05, 10:12
Jeżeli Kościół w Polsce chce wykorzystać tę chęć społeczeństwa do bycia
lepszym i do wiary, musi coś zrobić. Są księżą, którzy są pasterzami ale i
tacy co są pastuchami. Oni nie przyciągną społeczeństwa.
Otwieram listę pastuchów łódzkich:
Kościół MBZ na Łąkowej.
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Pasterze i pastuchy 09.04.05, 15:16
      Dane z www.archidiecezja.lodz.pl/dekanat/d14.html#1402

PARAFIA NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNY KRÓLOWEJ POLSKI
      91-362 Łódź
      ul. Zgierska 230/232
      Tel. kancelarii: 659-20-49
      www.parafiaradogoszcz.lodz.pl
    • ixtlilto Re: Pasterze i pastuchy 09.04.05, 15:28
      PARAFIA MATKI BOSKIEJ JASNOGÓRSKIEJ
      archidiecezja.lodz.pl/~mbj
      ul. Gogola 12
      Tel. kancelarii: 673-49-03

Parafia miała swoje "5 minut" na forum, po tekście w ŁGW...
      • mamma10 Oj ludziska, 10.04.05, 14:19
        jak zwykle GW z Łodzi węszy sensację. Kościół był otwarty - tyle że jak zwykle
        nie główne wejście tylko BOCZNE - od strony kaplic. Dwie wielkie kaplice są
        wykorzystywane jak kosciół - jest tam cieplej i łatwiej upilnować drani, którzy
        przychodzą zrobić drakę. Obok jest tzw. lasek, nie jest to bezpieczne miejsce.
        nie raz była tam zadyma.Marudzą gorliwcy, którzy pierwszy raz od wieków
        przyszil do kościoła nie wiedzieli którędy wejść. i zrobili dym. Księża byli
        wewnątrz z ludźmi którzy modlili się od wczesniejszych godzin i nie czekali na
        zewnątrz na niezorientowanych pobożnisiów chwilowych.
        Najwięcej hałasują ci co mają najmniej pojęcia. A kościół to bardzo nośny
        temat.
        Ja jestem z innej parafii ale znam wiele osób z MBJ. Byli tam i twierdzą że
        wiele z osób awanturujących się przed kościołem była pod wpływem. W końcu
        sobota wieczór....
        • Gość: Mols relegowac zlych proboszczow! IP: *.toya.net.pl 10.04.05, 16:06
          mamma10 napisała:

> jak zwykle GW z Łodzi węszy sensację. Kościół był otwarty - tyle że jak
          zwykle
          > nie główne wejście tylko BOCZNE - od strony kaplic. Dwie wielkie kaplice są
          > wykorzystywane jak kosciół - jest tam cieplej i łatwiej upilnować drani,
          którzy
          >
          > przychodzą zrobić drakę. Obok jest tzw. lasek, nie jest to bezpieczne
          miejsce.
          > nie raz była tam zadyma.Marudzą gorliwcy, którzy pierwszy raz od wieków
          > przyszil do kościoła nie wiedzieli którędy wejść. i zrobili dym. Księża byli
          > wewnątrz z ludźmi którzy modlili się od wczesniejszych godzin i nie czekali
          na
          > zewnątrz na niezorientowanych pobożnisiów chwilowych.
          > Najwięcej hałasują ci co mają najmniej pojęcia. A kościół to bardzo nośny
          > temat.
          > Ja jestem z innej parafii ale znam wiele osób z MBJ. Byli tam i twierdzą że
          > wiele z osób awanturujących się przed kościołem była pod wpływem. W końcu
          > sobota wieczór....

W każdej normalnej instytucji jest tak, ze jesli osoba ktorej powierzono
          wykonanie pewnego zadania lub pelnienia jakiegokolwiek stanowiska, naraza owa
          instytucje na pokazanie jej w zlym swietle, leci na zbity pysk! Jako czlowiek
          wierzacy i praktykujacy ufam, ze kosciol do ktorego przynaleze, jest instytucja
          zdrowa i wlasciwie dzialajaca a koscielni hierarchowie wiedza co trzeba zrobic,
          gdy kaplan zniecheca ludzi do chodzenia do kosciola. No bo na zdrowy rozsadek,
          po co utrzymywac tak wielka parafie, skoro coraz wiecej wiernych uczescza do
          innej swiatyni? Jest to pewien paradoks. Poza tym, jesli wierni (suweren, bo
          przeciez kosciol to ludzie) nie chca chodzic do jakiejs parafii, tej czy innej,
          a do pozostalych chodza i niektore nawet chwala, to chyba trzeba sie temu
          przyjrzec! Nie kazdy musi byc proboszczem. Mozna byc tez urzednikiem kurialnym,
          albo kapelanem zakladu karnego... Mam nadzieje ksiadz Metropolita nie pozwoli
          na Jankowskiego-bis, ktokolwiek by nim mial nie byc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka