Gość: Mała IP: *.lodz.mpsz.pl 09.07.02, 11:07 Co słyszeliście o 28 LO w Łodzi? Wypowiedźcie się na tamat nauczycieli, towarzystwa, poziomu i tego co Wam przyjdzie na myśl. Z góry dziękuję i pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simisola Re: XXVIII LO w Łodzi 09.07.02, 11:53 Miałam przyjemność skończyć tę szkołę przed 5 laty.Chodziła tam również wokalistka Blue Cafe Tańka Okupnik, ale chyba tu nie zagląda... Szkoła na pewno nie ma takich osiągnięc jak I czy XXI LO, ale nauczyciele są świetnie przygotowani, ich wiedza jest na naprawdę bardzo wysokim poziomie. Zawsze mozna było porozmawiać nie tylko o szkole, ale i o wszystkim. Świetna bibliotekarka i bibloteka, kółko fotograficzne i teatralne,własna gazeta. Wspominam ten czas baaaardzo miło, spotkałam tam fantastycznych ludzi, atmosfera w szkole jest ciepła, serdeczna,nie chodzi się tam ze strachem. Maturę też wspominam bardzo miło. Jak wszędzie, trzeba się starać, żeby coś osiągnąć. Także bardzo polecam; myślę, że jest to jedna z bardzo dobrych szkół wśród tzw. "średniaków". Ostatnio czytałam w prasie, że była awantura o zmianę dyrektora. Przez ostatnich 5 lat dyrektorem była pani Łacińska (za której ponownym wyborem optpwało całe grono pedagogiczne), natomiast kuratorium zaproponowało byłą dyrektorkę LO z Drewnowskiej (nie LO ekonomiczne, tylko to w połowie Drewnowskiej).Szkoła ta ma fatalną opinię i zawsze ładowało się tam dzieci, które nie dostały sie do innych szkół, by po roku je przenieśc do normalnych szkół. Także przed podjęciem decyzji radzę dowiedzieć się kto w końcu został dyrektorem. Dodam, że z mojego rocznika 95 % osób które chciały studiować, na studia się dostało; ci którzy nie mieli takiego zamiaru nie studiują. pzdr, s, Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: XXVIII LO w Łodzi 09.07.02, 12:07 Co do atmosfery w szkole to zgadzam się z Simisolą w pełni. I co do wyników egzaminów na studia też. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: XXVIII LO w Łodzi 09.07.02, 12:05 Znam to liceum dobrze. Jest to liceum przeciętne, nie mogę powiedzieć, żeby było genialne pod jakimś względem. Ale ma bardzo solidny poziom nauczania, a co za tym idzie dosyć wymagających nauczycieli, przynajmniej z niektórych przedmiotów. Dosyć słabo wypadają w rankingach, głównie z powodu złego wyposażenia szkoły (brak pracowni internetowej itp.) Największym dramatem jaki 28 LO przeżywa obecnie jest batalia o dyrektora. Władza - czyli Wydz. Oświaty Urzędu Miasta chce obsadzić to stanowisko swoją osobą, przyniesioną w teczce, powszechnie nielubianą w szkole w której pracuje i co tu ukrywać - słabej merytorycznie (czyli mierna ale wierna). W związku z tym odwołano obecną dyrektorkę, szanowaną i lubianą przez wszystkich. Oczywiście taka zmiana spotkała się z protestami nauczycieli - były programy w TVP3 i artykuły w "GW" i "Dz. Łódzkim". Czyli reasumując - szkoła niezła, choć nie wybitna. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostas Re: XXVIII LO w Łodzi IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.07.02, 16:06 skończyłem 'Broniewskiego' cztery lata temu, przede mną skończyli Go moi rodzice, a po mnie moja siostra i... żadne z nas, gdyby jeszcze raz mogło, nie wybrałoby innej szkoły. nie ma tam raczej nacisku na ucznia, że musi coś osiągnąć, ale jeżeli tylko chce, to może, a ekipa naprawdę solidnych nauczycieli (chociaż za wszystkich nie ręczę, bo od czterech lat mogło się nieco pozmieniać) mu w tym chętnie pomoże. atmosfera jest super, nauczyciele „ludzcy”, wśród uczniów żadnego niezdrowego współzawodnictwa. jedyna wada to brak funduszy, na czym najbardziej cierpi pracownia komputerowa i zaplecze sportowe. w skrócie – polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChrisBTO XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 16:16 Gość portalu: Mała napisał(a): > Co słyszeliście o 28 LO w Łodzi? Chodziłem tam za dyrektorowania Marcinkiewicza, babci Plocer i madame Renee. Strasznie dawno temu. Zimą ubiegłego roku była jakaś okrągła rocznica Szkoły: byłem oczywiście. W korytarzu piwnicznej szatni jest ta sama RURA, o którą tyle razy zawadzałem głową, zawadziłem i przy rocznicy. Przypomniałem sobie kolegę Rysia A., 'Szprychę', jedynego wyższego ode mnie w całej szkole. Tylko my dwaj zawadzaliśmy o RURĘ. Mała, nie masz co dalej szukać. To jest najlepsza szkoła w mieście: drugiej takiej RURY nie ma nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ 09.07.02, 16:18 Rurę potwierdzam. Ale na szczęscie byłem za niski. Mój kolega zawadzał o nią regularnie. ;-))) Ech stare dobre czasy... pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostas Re: XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.07.02, 16:26 a czy za "Waszych" czasów, uczyli tam już prof. R.N. od chemii, prof. S.K. od niemieckiego (kiedyś miała inne nazwisko) i oczywiście prof. M.S. od matematyki (jeśli macie taką książeczkę wydaną w zeszłym roku, to tam o prof. M.S. pisze się jako o symbolu tej szkoły)... zaczynam się rozczulać.. po wakacjach chyba pójdę odwiedzić moich byłych psorów... a! jeszcze jedno, czy tam nigdy nie było porządnego boiska? Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ 09.07.02, 16:31 Za moich wszyscy byli. Fajni ludzie. Zresztą nie tylko oni. I co tu ukrywać, pracuje tam jedna osoba bliska mi bardzo... ech. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChrisBTO Re: XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 16:36 Gość portalu: kostas napisał(a): > a czy za "Waszych" czasów, uczyli tam już prof. R.N. od chemii, prof. S.K. od > niemieckiego (kiedyś miała inne nazwisko) i oczywiście prof. M.S. od matematyki > > a! jeszcze jedno, czy tam nigdy nie było porządnego boiska? Pani Strumiłło od matmy? oczywiście była. ZADANIE NA PIĄTKĘ (CZWÓRKĘ). Innych inicjałów nie rozpoznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ 09.07.02, 16:46 Od niemieskiego to Pani Kolczyńska. A od Chemii to Pan Nowacki, ale yaa zawsze wolałem Panią Szulc ("trzy z dwoma na tle klasy") ;-). Pozdrawiam Yaa PS. łza się w oku kręci, cofam wszystko co napisałem - Mała to jest super szkoła !!! Drugiej takiej nie znajdziesz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostas Re: XXVIII LO w Łodzi - szkoła z RURĄ IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.07.02, 16:49 Gość portalu: ChrisBTO napisał(a): > Pani Strumiłło od matmy? oczywiście była. ZADANIE NA PIĄTKĘ (CZWÓRKĘ). Innych > inicjałów nie rozpoznaję. oj, chodziło mi o Panią Mariannę S. (Pani Strumiłło skończyła uczyć jak byłem w pierwszej, czy drugiej klasie i mało ją znałem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: XXVIII LO w Łodzi IP: *.lodz.mpsz.pl 09.07.02, 17:31 dziękuję wszystkim za opinie na temat tej szkoły... Już od nowego roku zacznę tam chodzić i mam nadzieję, że będzie także fajnie... POZDRAWIAM/ Mała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostas Re: XXVIII LO w Łodzi IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.07.02, 17:34 gratuluję wyboru. tylko, Mała, jak jesteś wysoka, to na tą rurę uważaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: XXVIII LO w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.22, 14:17 Jest lipiec 2022 rok. Siedzę w swoim biurze w pracy i przez zmatowiałe źródła pamięci, potwierdzam swój cień, swojego niby bycia w tym miejscu a raczej czasomiejscu. 1975-1979 to lata splątania mojej świadomości, nie do końca świadomej, bo młodej, z tą krainą wiedzy i mojej niewiedzy. Pozdrawiam Cię Przeszłości, z tej szatkownicy pomieszanych dat, wspomnień, mieniących się w kalejdoskopie niepewności i też emocji moich coraz mniejszych, śmierci bliższych, zawieszonych i tęskniących za pełnią życia przecież już niemożliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łasica kamcia Re: XXVIII LO w Łodzi IP: 2.3.STABLE* / *.gazeta.pl 24.07.02, 18:37 hohohohohoho. Ja nic nie wiem na temat tej szkoły ale wiem że 28 jedziemy do Chorwacji i będziemy obalać vinka!!!!!!! Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do zobaczenia w niedzielę o 7.00 przed autokarem!@@@@@@@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!! @@@@@@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!! @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś