Dodaj do ulubionych

Archiwalia - Litzmannstadt 1943

30.05.05, 22:26
Po raz n-ty z lubością oglądałem sobie archiwalne galerie u Sz. P. Prezesa i
coś mnie zastanowiło.

Popatrzcie na tę fotkę:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/gala1f3.htm

Po zachodniej stronie Piotrkowskiej widać wąski tor. Czy ktoś z Forumowiczów
ma pojęcie co to było?

I jeszcze jedna sprawa: jak to było wtedy z ul. Zarzewską? Dochodziła do
Piotrkowskiej? Dzisiaj to Sieradzka przecież.

Z góry dzięki za informacje :-)
Obserwuj wątek
    • xk Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 30.05.05, 23:47
      1 czy to na pewno jest tor? Bo mi wygląda na zabudowany rynsztok
      2 jeśli to jest tor to może mieć związek z przeprowadzoną przez Niemców
      przebudową obecnego placu Niepodległości (np. kolejka do bruku itp.)

pozdr
    • michal.ch Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 31.05.05, 09:09
      To robocza wąskotorówka 600 mm. Istnieją zdjęcia sugerujące, iż w Łodzi istniała
      ona jeszcze przed wojną i związana była z budową kanalizacji.
      • Gość: Bart Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 IP: 193.151.115.* 31.05.05, 15:12
        z budową kanalizacji to związane były 1000mm kolejki, podłączone zresztą do
        miejskiego systemu torowego.
        • michal.ch Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 31.05.05, 16:02
          Hmm, a archiwach ZWiK-u ta kolejka wychodząca na przedmieścia w dolinach
          rzecznych nie wygląda na 1000 mm. Podobnie jak ta na fotkach Geneweina (tutaj z
          kolei już na 99% można stwierdzić, że to 600 mm).
          • Gość: Bart Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 IP: 193.151.115.* 26.07.05, 19:53
            Powiem tak: pójdziesz na Wierzbową, do Izby Tradycji ZWiK, do tamtejszego
            kustosza (ma tak samo na nazwisko jak Ty), pozdrowisz go ode mnie i spytasz się
            o dokumentacje. Inaczej to będziemy sobie gdybać do końca świata.
    • Gość: magik Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 IP: *.pl 14.07.05, 12:19
      sluzbowo napisał:
      > I jeszcze jedna sprawa: jak to było wtedy z ul. Zarzewską? Dochodziła do
      > Piotrkowskiej? Dzisiaj to Sieradzka przecież.

Zarzewska odchodziła wówczas od Piotrkowskiej - ale ówczesna Zarzewska obecnie
      nazywa się Przybyszewskiego!!!
      Dzisiejsza Zarzewska nosiła wówczas nazwę "Nowozarzewska", a czy zaczynała się
      na Piotrkowskiej, czy dopiero na Rzgowskiej (jak obecnie) tego niestety nie
      wiem.

Jedno jest pewne podpis pod zdjęciem trochę mija się z prawdą.
      • Gość: luki Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 IP: *.toya.net.pl 14.07.05, 12:41
        > Zarzewska odchodziła wówczas od Piotrkowskiej - ale ówczesna Zarzewska
        obecnie
        > nazywa się Przybyszewskiego!!!
        > Dzisiejsza Zarzewska nosiła wówczas nazwę "Nowozarzewska", a czy zaczynała
        się
        > na Piotrkowskiej, czy dopiero na Rzgowskiej (jak obecnie) tego niestety nie
        > wiem.

Sęk w tym, że _ówczesna_ Zarzewska nazywała się Trierer Strasse. Podpis jest
        więc odniesieniem do czasów współczesnych. Masz jednak rację, że trzeba to
        poprawić, gdyż przedłużenie Zarzewskiej dochodzące do ul. Piotrkowskiej to już
        ul. Sieradzka. :)
        • Gość: magik Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 IP: *.pl 15.07.05, 11:17
          Fakt, podałem przedwojenne nazwy ulic.
          1943 to okres okupacji w czasie którego obowiązywały nazwy nadane przez
          niemców. :)
          Tak patrzątrz z perspektywy czasu, niby jedna droga, zaledwie 100lat i już mamy
          trzecią czy nawet czwartą nazwę ulicy. ;)

P.S.
          Niewtajemniczonym należy przypomnieć iż obecna Przybyszewskiego w 1990r.
          też zmieniła swojego patrona z Stefana Przybyszewskiego na Stanisława
          Przybyszewskiego.
      • Gość: luki Re: Archiwalia - Litzmannstadt 1943 IP: *.toya.net.pl 14.07.05, 12:53
        Nie ruszałem tych fotek ponad 5 lat, więc chyba najwyższy czas, żeby je jeszcze
        raz lepiej przeskanować oraz zrobić porządne opisy z typami wagonów i
        niemieckimi nazwami ulic. :) Jak to zrobię, to dam znać z odpowiednimi linkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka