Dodaj do ulubionych

Klima w cityrunnerach

IP: *.interserwer.pl 16.07.02, 14:49
Przedwczoraj chyba slyszalem w łódzkiej trójce wypowiedź szefa MPK, który w
końcu przyznał się, że dużym brakiem Cityrunnerów jest brak klimatyzacji.
Ludzie podobno dzwonią do MPK, żeby się poskarżyć, że tym "nowoczesnym"
tramwajem w czasie upałów po prostu nie da się jeździć! Pan z MPK stwierdził,
że klimatyzacja dl takiego tramwaju kosztowałaby około... 4 miliardów zł! No
a MPK na to nie stać. Więc może trzeba było pomyśleć, zanim kupowano te
tramwaje i kupić tańsze ale w pełni przystosowane do naszych wwarunków?!
Teraz podobno "MPK przeprogramowywuje sterowanie nawiewami, żeby bardziej
chłodziły. No cóż... Tramwaj może i mamy nowoczesny tylko nieprzystosowany
ale do polskiego klimatu ani do łódzkich torowisk...
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaab Re: Klima w cityrunnerach IP: *.lodz.msk.pl 16.07.02, 18:35
      A czy w następnych egzemplarzach nie można by w takim razie powiększyć
      otwieranych okien? Rozwiązanie proste, tanie i od lat wypróbowane...
      • Gość: mat25 Re: Klima w cityrunnerach IP: *.interserwer.pl 17.07.02, 09:46
        Obawiam się, że nie można. To jest system, który ma jakąś tam swoją
        specyfikację i nie można w nim nic zmieniać. Tak więc latem pozostanie nam
        kisić się w źle wentylowanych, praktycznie bez otwieranych okien Citkach.
        W sumie to można reklamować Łódź jako miasto, gdzie za jedyne 2 zł można
        skorzystać z półgodzinnego pobytu w jednej z 15 supernowoczesnych saun na
        kółkach :)))
        • Gość: Phak Re: Klima w cityrunnerach IP: 212.191.37.* 17.07.02, 13:56
          Gość portalu: mat25 napisał(a):

> Tak więc latem pozostanie nam
          > kisić się w źle wentylowanych, praktycznie bez otwieranych okien Citkach.

Nikt ci nie kaze
          • Gość: mat26 Re: Klima w cityrunnerach IP: *.interserwer.pl 17.07.02, 14:24
            No juz za pare miesiecy jak bede chcial pojechac gdzies 10-tka to nie bede mial
            raczej wyboru...
            • geograf Re: Klima w cityrunnerach 17.07.02, 14:36
              za pare miesięcy nie będzie już tak gorąco i nie będzie problemu;)
              poza tym- jeżeli chcesz unikać 10-tki zawsze możesz pojechać 8+14....

P.S. a może do przyszłego lata eksperci w MPK znajdą jakiś sposób na ten problem??
              • ziel Re: Klima w cityrunnerach 18.07.02, 05:53
                Za pare lat wszyscy bedziemy sie kisic w smierdzacych autobusach/tramwajach, w
                ktorych nadal nie bedzie klimatyzacji. A okna sa takie male, bo zaden
                projektant nie wpadl na pomysl, zeby mozna byc takim kretynem, zeby zamykac 150
                ludzi w nagrzanej puszce do 50 stopni C.
              • Gość: mat26 Re: Klima w cityrunnerach IP: *.interserwer.pl 18.07.02, 12:41
                geograf napisał:

> za pare miesięcy nie będzie już tak gorąco i nie będzie problemu;)
                > poza tym- jeżeli chcesz unikać 10-tki zawsze możesz pojechać 8+14....

Nie sądzisz, że to trochę dziwne, że żeby mieć bardziej komfortowe warunki
                podróży trzeba się będzie rozglądać za starymi tramwajami albo przesiadać?
                Przecież to Cityrunner miał podnieść ten komfort... Tymczasem latem to jest
                jeden wielki rozgrzany piec bez okien i bez klimy. Dla ludzi, którzy mają np.
                kłopoty z sercem to może być ostatnia przejażdżka :(
                • geograf Re: Klima w cityrunnerach 18.07.02, 18:30
                  poczekajmy, eksperci z Wiednia mają sie u nas zjawić...może coś pomogą?? A w razie czego, myślę, że MPK wymieni okna w citkach na przesuwane...(takie jak zamienia w niskopodłogowych autobusach...)

Będzie lepiej- myślmy pozytywnie:)
        • michal.ch Re: Klima w cityrunnerach 18.07.02, 15:46
          Gość portalu: mat25 napisał(a):

> Obawiam się, że nie można. To jest system, który ma jakąś tam swoją
          > specyfikację i nie można w nim nic zmieniać.

W Krakowie np. zmieniono. Tamtejsze "bombowce" z kolejnej już serii dostały
          fabryczne duże przesuwne szyby (jak w starych 105/805N). Tam też ludzie
          protestowali, więc poprawiono. W Łodzi jest w tym problem, że wszystkie
          Cityrunnery są już gotowe (w częściach, ale są :)).

Sauna w cenie biletów? Dobry pomysł. :)))

P.S.
          W pierwszym poście znowu napisałeś o torowiskach. Powtarzasz się. Tak naprawdę
          każdy z oferowanych nam pojazdów wymagał modernizacji trasy. I po raz kolejny
          (znowu chyba nieskutecznie) poprawiam głupoty, które pisze prasa...
          • mat25 Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 10:44
            michal.ch napisał:

> P.S.
            > W pierwszym poście znowu napisałeś o torowiskach. Powtarzasz się. Tak
            naprawdę
            > każdy z oferowanych nam pojazdów wymagał modernizacji trasy. I po raz kolejny
            > (znowu chyba nieskutecznie) poprawiam głupoty, które pisze prasa...

Nie chodzi o to, ze ja nie chcę, żeby wymieniono torowiska bo one czy tak czy
            tak to powinny zostac wymienione. Chodzi o kolejność inwestycji. Moim zdaniem
            najpierw powinny być wymienione szyny na całej trasie a póżniej kupowane
            nowoczesne tramwaje.
            • Gość: Jote Re: Klima w cityrunnerach IP: 212.191.37.* 19.07.02, 10:58
              mat25 napisał:

> Moim zdaniem
              > najpierw powinny być wymienione szyny na całej trasie a póżniej kupowane
              > nowoczesne tramwaje.

Po co?

J.S.
    • ixtlilto "Super tramwaj, super parówa" 18.07.02, 19:35
      Dziś miałam okazję chechać 1202 i słuchac kilku wypowiedzi współpasażerów.
      Wszystkie wypowiedzi dotyczyły ofc ciepła panującego wewnątrz.
      Jedna pani stwierdziła, że "ten tramwaj jest taki zamurowany", a inni: "on jest
      dobry na zimę", "tu są takie małe okienka", "za chwilę się tu rozpłynę", "co za
      gówno kupili", "mogi kupić klimatyzację", "nigdy więcej już nie wsiądę do tego
      tramwaju, poczkam na następny"...

i ogólnie wszystko dookoła tego, że w Citku jest gorąco...

Ja mam propozycję... Wiem, że Citki już są gotowe, ale nie można by chociaż w
      ramach gwarancji wymienić okien?
      • geograf Re: 'Super tramwaj, super parówa' 18.07.02, 19:49
        ixtlilto napisała:

>ale nie można by chociaż w
        > ramach gwarancji wymienić okien?

I chyba właśnie w ramach tej gwarancji nie można nic zmieniać, bo gwarancja traci ważność:((
        Ale kto wie....??
        • mat25 Re: 'Super tramwaj, super parówa' 19.07.02, 10:41
          Mysle, ze to jest kwestia dogadania się. W końcu Łódź zawarła z Bombardierem
          kontrakt na ogromną sumę i takich klientów traktuje się indywidualnie i dba się
          o nich. Tak się przynajmniej dzieje w cywilizowanych krajach.
          • zamek Re: 'Super tramwaj, super parówa' 19.07.02, 11:03
            Jakbyś sobie poczytał na www.bombardier.com/, to
            może zauważysz, ze kontrakt z Łodzią jest jednym z
            najmniejszych realizowanych przez Bombardier
            Transportation. Ale przecież ty zawsze wiesz swoje...
            • zamek poprawa linka 19.07.02, 11:05
              www.bombardier.com/
            • Gość: mat26 Re: 'Super tramwaj, super parówa' IP: *.interserwer.pl 19.07.02, 16:13
              Ja kolego wiem to, co widzę. Wsiadam do Cityrunnera i czuję ten zaduch i
              potworny upał. Może kiedyś przejechałbyś się tym tramwajem, gdy jest gorąco i
              posłuchałbyś, co ludzie mają na ten temat do powiedzenia. No, ale ty przeciez
              zawsze wiesz swoje...
              A tak na marginesie to wydaje mi się, że wiele osób zachłysnęło się tym, że
              będziemy mieć w Łodzi "nowoczesny" tramwaj. Nie ważne, że niepraktyczny w
              polskich i łódzkich warunkach - ważne, że zachodni i drogi i ładnie błyszczący
              się w słońcu.
              • michal.ch Re: 'Super tramwaj, super parówa' 19.07.02, 16:21
                Zauważ, że moda na takie okienka panuje wśród producentów taboru komunikacji
                publicznej już od dawna. Na autobusy tak ludzie nie protestują, pomimo że okna
                są takie same, a tylko nieliczne z nich mają klimę (klimę, czy dmuchawy? - przy
                okazji pytanie do autobusiarzy) więc szefostwo MPK nie sądziło, że z
                Cityrunnerem mogą być takie problemy. Gdyby to przewidzieli napewno już w
                projekcie uwzględniono by duże okna przesuwne. Teraz możemy liczyć już tylko na
                to, że fachowcy podrasują wiatraki w Citku. Sądzę, że to wystarczy. Gorzej jak
                zacznie tak dmuchać, że strony w gazetach lub książkach czytanych przez
                podróżnych same będą się przewracać. :)))
                • geograf Re: 'Super tramwaj, super parówa' 19.07.02, 22:15
                  jest to wentylacja- przeczytane słowa kogoś z MPK w którymś numerze ŁGW :P
                • geograf Re: 'Super tramwaj, super parówa'. 19.07.02, 22:16
                  jest to wentylacja, zapewne jakieś dmuchawy/wiatraki;)- przeczytane słowa kogoś z MPK w którymś numerze ŁGW :P
                • belami Re: 'Super tramwaj, super parówa' 06.08.02, 11:01
                  Oj, protestowali. Pamietasz pierwsze autobusy niskopodlogowe w Lodzi? Te w
                  ktorych otwieraly sie tylko dwa czy cztery okienka? Wtedy byla pierwsza
                  awantura. Niestety autobusy, ktore maja niskie, uchylne okienka sa
                  rowniez "gorace". I ludzie na to narzekaja. Wystarczy przejechac sie takim g...
                  w czasie upalu. CR jest dokladnie taki sam. Nie jestem jedynym, ktory czeka na
                  nastepny sklad, aby nie korzystac z darmowej sauny, o ktorej byla mowa w tym
                  watku.
              • zamek Re: 'Super tramwaj, super parówa' 19.07.02, 17:11
                Szefuniu, nie przeczę, że w Citku jest gorąco. Ale o
                kontraktach Bombardiera paplesz trzy po trzy w myśl
                zasady "tym gorzej dla faktów".
              • Gość: Słupnik Re: 'Super tramwaj, super parówa' IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 22:46
                Gość portalu: mat26 napisał(a):

> Ja kolego wiem to, co widzę.
                > Wsiadam do Cityrunnera i czuję ten zaduch
                > i potworny upał.
                > Może kiedyś przejechałbyś się tym tramwajem,
                > gdy jest gorąco i posłuchałbyś,
                > co ludzie mają na ten temat do powiedzenia.
                > No, ale ty przeciez
                > zawsze wiesz swoje...

To brzmi jak hip-hopowa piosenka.

Słupnik
    • dominic Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 14:10
      A ja nadal podtrzymuję swoje zdanie, że do citków po prostu powinno się dokupic
      klimatyzację. Z tego co wiem to jest taka techniczna możliwośc. Problem może
      stanowić tylko gigantyczny koszt wynoszący kilka milionów złotych, ale wierzę,
      że gdyby dobrze poszukać w budżecie MPK, zaoszczędzić tu i tam / skończyć z
      kretyńskimi wyjazdami służbowymi po całym świecie / to może by się te pieniądze
      znalazły. Jestem optymistą ;).
      • michal.ch Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 16:29
        Tylko ciekawe gdzie by te ustrojstwa klimatyzatora wcisnąć? Na dachu nie ma już
        miejsca - wszystko zajętę przez aparaturę + pantograf.
        • ixtlilto Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 20:37
          właśnie miałam zapropomować/ zapytać się o szyberdach w Citkach.. ale mam
          jakieś takie wrażenie, że cała aparatura leży na dachu... i nic z tego :/
        • geograf Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 22:18
          w takim raqzie jak rozwiązywana jest sprawa aparatury i klimatyzacji w modelach wyposażonych w to drugie??
        • dominic Re: Klima w cityrunnerach 20.07.02, 11:40
          Ktoś gdzieś kiedyś gadał, że jest możliwość założenia klimy tylko jest to
          ogromny wydatek i dlatego się na to nie zdecydowano. Nie wiem, czy jest to
          prawda bo fachowcem nie jestem.
          • geograf Re: Klima w cityrunnerach 20.07.02, 15:34
            P.Rydecki tak wypowiadał się na łamach GW, wymienił tez sumę 4 mln złotych za jedną kilmę...
            • dominic Re: Klima w cityrunnerach 20.07.02, 21:04
              za jedną? a nie za wszystkie???
              • geograf Re: Klima w cityrunnerach 20.07.02, 21:15
                powtarzam za tym, co zostało napisane w GW, ale mi tez wydaje się to dziwne...klimatyzacja wartości połowy połowy samego tramwaju...dziwne...

a czy ktoś z ekspertów wie jak jest??
    • hubar Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 14:52
      Obawiam się ze niedługo dojdzie do tego co widziałem jak wracałem z kibicami z
      jakiegoś meczu. Wracaliśmy nowym autobusem, w którym zrobiło się okropnie
      gorąco, więc kilku panów niewytrzymało i na siłę "otworzło" okienka na dół.
      Efekt- cała powierzchnia lufcików była "otwarta".
      • geograf Re: Klima w cityrunnerach 19.07.02, 22:19
        gdy jakikolwiek mecz odbywa się na ŁKS-ie, bądź Widzewie Citki zjeżdżają z trasy na odpoczynek;)
    • Gość: Grzybek Re: Klima w cityrunnerach IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.09.02, 21:12
      To dziwne, że kontrakt na wszystkie cityrunnery wyniósł 200 mln nowych zł, a
      Pan prezes MPK mówi, że nie stać go na wydanie 4 miliardów zł (prawidłowo
      chciał powiedzieć 400 tys. nowych zł) na istalację klimatyzacji.
      • Gość: MarcinK Re: Klima w cityrunnerach IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 14:56
        W kwestii formalnej: Citki kosztowały około 100mln, a nie 200mln. Jednak
        400tys to i tak niewiele.

MarcinK
    • geograf sytuacja w środku jesienią i zimą:) 14.09.02, 12:25
      Ciekawy jestem jaka będzie sytuacja w Citkach zimą podczas morzów i teraz, jesienia??

:)

Ktoś coś przewiduje??
      :)
      • michal.ch Re: sytuacja w środku jesienią i zimą:) 14.09.02, 14:03
        Przewiduje, że jesienią, tak samo jak wiosną i latem, będzie ciepło (delikatnie
        mówiąc). A zimą zobaczymy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka