Dodaj do ulubionych

HURRRA ! Oddali prawko...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:49
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2772348.html
Obserwuj wątek
    • cassani PO sobie strzeka samobója, najpierw Gilowska 17.06.05, 14:42
      bawila się w Dzien Dziecka teraz ta se jeżdzi nabani.
      Co do sądu który nakazuje oddawanie prawa jazdy pijakom:
      wciąż uważam że całe szczęście iz nasze prawodawstwo nie powstało na bazie
      anglosaskiego - gdzie istnieje precedens, było by juz po nas.
      • literka_m Re: PO sobie strzeka samobója, najpierw Gilowska 17.06.05, 15:09
        abstrahujac od osoby poslanki, zaczac trzeba od tego, ze w wielu krajach nikt
        nie twierdzilby takich farmazonow, jak ten, ze jechala po pijaku. Miala 0,24
        promila, a przy badaniu krwi jeszcze mniej, znaczy to, ze wypila najwyzej male
        piwko lub zjadla torta dobrze nasaczonego spirytusem albo jakies 6-8
        cukierkow "pokerowy".
        Oczywiscie o tym wiedza nieliczni. Wazna jest sensacja i dopiep.... .

• cassani Re: PO sobie strzeka samobója, najpierw Gilowska 17.06.05, 15:15
          nie kolego - ważne jest prawo i jego respektowanie a nie sensacja. Jak Pani
          posłanka uważała ze próg jest za niski to mogła przez 4 lata spróbowac to
          zmienic - WŁAŚNIE ONA JEST POSŁEM NA SEJM KTÓRY JEST USTAWODWCĄ, NIE?? - jesli
          tego nie zrobila to powinna :
          1. przestrzegać prawo
          2. odpowiedzieć jak każdy inny jesli je złamie

tak na koniec: sam chyba nie wierzysz w te bzdury o torcie. Tak było na pewno -
          zjadła 6 kg jabłek i sie jej sfermentowały. to wielce prawdopodobne.
          • literka_m Re: PO sobie strzeka samobója, najpierw Gilowska 17.06.05, 15:23
            > 1. przestrzegać prawo

jezeli jestes za przestrzeganiem prawa, to zapewne wiesz, ze jazda z alkoholem
            we krwi miedzy 0,2-0,5 promila to wykroczenie, traktowane tak samo jak
            przekroczenie predkosci. Za to nie zabiera sie prawa jazdy

> tak na koniec: sam chyba nie wierzysz w te bzdury o torcie. Tak było na
            pewno -

nie wierzylem. Do pewnego dlugiego weekendu, na ktory pozyczylem alkometr i
            zacalem robic eksperymenty ;). Uwierz mi, wyniki sa tak dynamiczne, tak
            zmieniaja sie w zaleznosci od czynnikow trzecich, ze.... ksiazke moglbym
            napisac.
            Maly przyklad jedno piwo wypite do kolacji powodowalo u mnie wskazanie ok 0,2
            promila czyli na granicy. To samo piwo wypite na czczo juz 0,8 promila. Tylko w
            pierwszym przypadku poziom alkoholu utrzymywal sie przez godzine w drugim przez
            15 minut. I co Ty na to ?
            • cassani Re: PO sobie strzeka samobója, najpierw Gilowska 17.06.05, 15:46
              no ja to że Pani poseł potwierdziła ze dzień wcześniej cos wypiła. a jak się
              pije to sie nie jeżdzi.
              Podrugie - wykroczenie - za ten poziom można nie zabrać prawa jazdy ale mozna
              je też zabrać o cyzm decyduje sąd - a tu chodzi o to że sąd miał gó.. do
              gadania bo Pani nieskazitelna poseł ma immunitet - i tu jest pies pogrzebany a
              nie czy miała 0,2 czy 20,0 promili - o to że nie potrafi odpowiedzieć za swoje
              czyny - o to mi chodzi.

Tak na marginesie powiem Ci jak to robia lekarze jak ich złapia - przede
              wszystkim do alkomatu zawsze mozna sie przyczepic i sobie zażyczyć badania
              krwi. jedziesz na badanie i troche ci moze w międzyczasie spaść we krwi, a jak
              zajedziesz na miejsce to mówisz że masz homofilię - no i masz extra z 2
              następne godzinki na otrzexwienie zanim sie połapia co i jak robic.
              • Gość: bis Re: PO sobie strzeka samobója, najpierw Gilowska IP: *.retsat1.com.pl 17.06.05, 18:52
                > zajedziesz na miejsce to mówisz że masz homofilię - no i masz extra z 2
                > następne godzinki na otrzexwienie zanim sie połapia co i jak robic.

a może pedofilię albo nekrofilię, wtedy się dopiero nie mogą połapać...

ja bym jednak optował za hemofilią, ale specjalistą to nie jestem
    • greg-61 Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 15:02
      Spokojnie!
      Oddali prawko prawdopodobnie i z innej przyczyny
      1). Może alkomat nie miał atestu.
      2). Może alkomat nie miał badania dopuszczającego do uzytku (np. dotyczacego
      skalowania).
      3). Moze był tylko do badania na zasadzie wskazania obecności i służące do
      skierowania na badanie (wiarygodne) krwi, którego ktoś zapomniał wykonać! Skoro
      trzy pokazały rózne wartości w tak krótkim okresie czasu --> znaczy badanie do
      bani: do podważenia przez każdego prawnika.
      4). Może wykonujący badanie nie miał przeszkolenia do wykonywania tej czynności.
      5). Może wykonujacy badanie nie ma wiarygodnego poświadczenia, że przeczytał
      instrukcje obsługi omawianego urzadzenia.

Słowem prawo jest dla maluczkich - Ci wyżsi sie tylko z tego smieją i znajdą
      furtkę wyjścia ;)
      • literka_m Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 15:13
        >Skoro
        > trzy pokazały rózne wartości w tak krótkim okresie czasu --> znaczy badanie
        > do
        > bani: do podważenia przez każdego prawnika.

skoro w tak krotkim czasie byly tak rozniace sie wyniki, znaczy to nic innego,
        jak to, ze dawka alkoholu byla minimalna, spozyta na pusty zoladek. Ale o
        badaniu alkomatem i fizjologii organizmu trzeba cos wiecej wiedziec, niz
        czytanie gazet.
        • cassani Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 15:16
          obys kiedyś nie stracił kogos bliskiego bo ktos z naprzeciwka miał zaledwie
          0,24 promila.
          wiem co mówię
          • literka_m Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 15:26
            > obys kiedyś nie stracił kogos bliskiego bo ktos z naprzeciwka miał zaledwie
            > 0,24 promila.

obys nie stracil nikogo bliskiego nawet bez tych 0,24 promila.
            I zeby nie bylo, ze BAGATELIZUJE sprawe alkoholu !!! Nie !!! Ale wolalbym, aby
            kierowcy mieli po 0,24 promila niz bylo po nieprzespanej nocy (na co niestety
            nie ma paragrafu)
            • cassani Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 15:47
              anyway - powinna odpowiedziec jak kazdy inny - ja czy Ty
            • Gość: bis Re: HURRRA ! Oddali prawko... IP: *.retsat1.com.pl 17.06.05, 18:55
              były sobie takie badania i wynik w skrócie był następujący:

jazda w mieście po pijanemu zagraża bezpieczeństwu bardziej niż gdy jest się przemęczonym, natomiast odwrotnie jest "w trasie"

• greg-61 Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 19:17
          "skoro w tak krotkim czasie byly tak rozniace sie wyniki, znaczy to nic innego,
          jak to, ze dawka alkoholu byla minimalna, spozyta na pusty zoladek. Ale o
          badaniu alkomatem i fizjologii organizmu trzeba cos wiecej wiedziec, niz
          czytanie gazet".

Uczepiłeś się jednego znanego Ci przypadku bądź swoich badań. Natomiast badanie
          z krwi jest w stanie określic jaki poziom alkoholu był w chwili zdarzenia tj. x
          godz. po fakcie!
          Bada się tzw. opad. Nistety alkomatami nie bardzo można to potwierdzić, gdyż
          alkomaty to wskaźniki.
          Natomiast Twoje teoria o pustym zolondku ma zasadność lecz to są jedynie
          dywagacje.
          Gwoli ścisłości ze sprzętem i badaniami mam do czynienia prawie na codzień więc
          nie zarzucaj mi gazet jako jedynego źródła wiadomosci.
    • mag.gie Re: HURRRA ! Oddali prawko... 17.06.05, 16:26
      Uwaga, na drogach. Jak juz odbierze je to pewnie ze szczęścia sie nawali!!!!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka