Dodaj do ulubionych

PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22!

07.07.05, 22:34
Pewnie niektórzy z młodych gości forum nie pamiętają już o tej funkcjonalnej
linii. Łączyła ona Helenówek z Dąbrową. Trasa przebiegała ulicami: Zgierską,
Zachodnią, Północną, Kilińskiego, Narutowicza, Kopcińskiego itd. Niestety
reforma zrobiła swoje. Nie pytano nikogo o zdanie. Dzisiaj może to być linia 16,
która w bardzo funkcjonalny sposób połączy owe rejony bez przesiadek.

Obserwuj wątek
    • mihhes Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! 07.07.05, 22:53
      22 powinno wrócić , ale na odcinku Julianów - Niższa,
      • mihhes Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! 07.07.05, 22:57
        przywrócenie 22 powinno spowodować skierowanie 7 z kozin-srebrzyńska-...-
        kościuszki-piotrkowska-pl.Niepodległości-Rzgowska-Niższa
        • gtg2002 Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! 07.07.05, 23:10
          pytanie tylko skąd wziąść wagony do obsługi takiej linii? A może sprowadzić M8S
          nie tylko na BRUS?
    • teufel Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! 07.07.05, 23:13
      1) 4 łączy Dąbrowe z Helenówkiem
      2) W Łodzi mamy system przesiadkowy.
    • Gość: J.S. Przywrocic tramwaj linii 23 IP: 195.69.82.* 07.07.05, 23:31
      Laczyl Telefoniczna z Zabiencem, a ja nie lubie sie przesiadac, bo mi zimno :>
      • koleszlodzi Re: Przywrocic tramwaj linii 23 07.07.05, 23:40
        Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Laczyl Telefoniczna z Zabiencem, a ja nie lubie sie przesiadac, bo mi zimno :&#
        > 62;

Ok zgoda. Widzę że Ciebie nie da się przekonać. Masz prawo do swojego zdania.
        Tylko to nie chodzi również o mnie ale o wiele innych osób, które kończą pracę
        zimą po 22:00 i wracają tramwajami z przesiadką. Taki tramwaj 22 załatwiał,
        rozwiązywał ten problem na tak naprawdę długiej trasie.

• Gość: J.S. Re: Przywrocic tramwaj linii 23 IP: 195.69.82.* 07.07.05, 23:55
          Ja rozumiem. Tez chcialbym np. powrot linii 27 i 29. Ale nie mozna miec
          wszystkiego - decyduje o tym tzw. "ograniczenie budzetowe". W naszym przypadku
          albo malo i czesto, albo duzo i rzadko.
          • Gość: wieloryb Re: Przywrocic tramwaj linii 23 IP: *.toya.net.pl 08.07.05, 08:15
            Gość portalu: J.S. napisał(a):
            > W naszym przypadku albo malo i czesto, albo duzo i rzadko.

Oby w końcu nie zrobili mało i rzadko.
            • pawel-strzalka Re: Przywrocic tramwaj linii 23 08.07.05, 08:30
              Gość portalu: wieloryb napisał(a):

> Oby w końcu nie zrobili mało i rzadko.

to akurat może się zrobić samo i w dość szybkim czasie
              • Gość: mihhes Re: Przywrocic tramwaj linii 23 IP: *.lodz.mm.pl 08.07.05, 08:55
                mogliby kupić jakieś tramwaje z niemiec jak robią to inne miasta , problemy
                taborowe rozwiązane
      • Gość: SzK Re: Przywrocic tramwaj linii 23 IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 08.07.05, 13:09
        Tak, ale koniecznie obsługiwane enkami i przegubami.
    • Gość: barnaba Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! IP: *.devs.futuro.pl 08.07.05, 16:39
      Pomysł wbrew pozorom nie jest zły.

Na Zgierskiej zlikwidowano "45", nie dając nic w zamian. Już teraz w "11" jest
      tłok, a jeśli dojdzie do skutku budowa LTR, tłok ten jeszcze wzrośnie. Wątpię,
      by ktość zdecydował o zwiększeniu częstotliwości "11", "4" a zwłaszcza "46".

Kiedyś proponowałem skierowanie do Helenówka "7", którą zastąpiłaby na Kozinach
      (a w przyszłości i na Złotnie) nowa linia jadąca ul. Kościuszki i Piotrkowską
      na Niżsżą lub Dąbrowę ("7" w takim układzie pojechałaby na Widzew lub Lodową).

W Łodzi nie ma problemu braku taboru. Jest natomiast problem braku chęci zakupu
      taboru. Nie musimy mieć nowych CR-ów, możemy śladem TP przymierzyć się do
      zakupu używanych składów niemieckich. Trzeba tylko chcieć.
      Ostatecznie, można od TP odkupić po cenie złomu przegubowce ;)

pozdrawiam
      • koleszlodzi Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! 08.07.05, 17:08
        Barnaba - ten twój pomysł skierowania 7 na Helenówek też nie jest zły. Uważam że
        ta linia byłaby bardzo funkcjonalna. Ważne żeby tramwaj jechał ul. Narutowicza
        gdyż na pl. Dąbrowskiego są ważne szlaki komunikacyjne miasta. Ale czy ktoś ma
        pomysł jak zachęcić MPK do takiej zmiany?
        • Gość: barnaba Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! IP: *.devs.futuro.pl 08.07.05, 17:40
          Gwoli ścisłości- nie MPK, a władze miasta a konkretnie Zarząd Dróg i Transportu.

Obawiam się, że pomysł skierowania "7" na Helenówek spotka się z entuzjazmem
          tej instytucji. Za to pomysł zastąpienia jej na Kozinach inną linią nigdy nie
          zostanie zrealizowany.

pozdrawiam
          • koleszlodzi Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 22! 09.07.05, 08:24
            Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Gwoli ścisłości- nie MPK, a władze miasta a konkretnie Zarząd Dróg i Transportu
            > .

Ok. ale MPK ma swój znaczący głos w tej sprawie. Są przecież u nich ludzie od
            lobbowania. Tam gdzi są interesy i pieniądze, tam pojawia się lobbing:)

Pozdrawiam
            • camelot Re: PRZYWRÓCIĆ TRAMWAJ LINII 27!! 10.07.05, 21:24
              Ja popieram linię 27. Kiedyś na Pabianickiej były dwie linie miejskie i jedna
              podmiejska, pozostała tylko 11 + mutacja 11A, na Politechniki były dwie linie
              miejskie teraz jedna miejska i jedna podmiejska. Czyli jakby to nie nazwać jest
              teraz poprostu tłok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka