melania29 09.02.09, 19:50 moj synaek wlasnie konczy 4 miesiace zjada max 100ml mleczka z jedna lyzeczka kaszki. dostaje 7 posilkow na dobe. gdy sie urodzil wazyl 2900 teraz 6400. Pani doktor czy synek zjada tyle ile powinien czy moze za malo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwucha50 Re: synek zjada max 100ml 11.02.09, 22:54 mój synek skonczył własnie roczek i nigdy nie jadł wiecej niż 120 ml mleka no moze zdzrzyło sie kilka razy ze zjadł 150ml. myśle po prostu ze to zalezy od dziecka. i widocznie wiecej nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: synek zjada max 100ml 11.02.09, 23:11 Napiszę ci, bo mam (miałam?) podobny problem, chociaż mój synek ma w tej chwili 5,5 miesiąca. Kiedy jego rówieśnicy jedli 120 ml, on nadal 60 ml 8-9 razy na dobę (2 x w nocy), udało się zwiększyć ilość do 90 ml po jakimś czasie, ale nadal karmień było sporo, bo aż 7, jak u ciebie. Moja starsza córka w wieku 5 miesięcy jadła już 5 posiłków w ciągu dnia i jeden w nocy, a tu pełne rozregulowanie, szczególnie, że nie chciał jeść warzyw, tylko owoce, więc musiałam podawać mleko. Od niespełna dwóch tygodni co któryś posiłek zjadał 120 ml, pozostałe 90 ml (co 3 godziny jedzenie). Z uwagi na problemy z miękką potylicą i zbyt dużym poziomem d3 poszłam do pediatry, która wypytała mnie o wszystko (prywatnie!). Powiedziała, że ona powtarza rodzicom, iż nieważne ile dziecko zjada na jeden posiłek, ale czy przy takim jedzeniu przybiera na wadze. A mój przybiera, bo na pół roku powinien podwoić wagę urodzeniową (3600) a kilka dni po ukończeniu 5 miesięcy ważył 7450. Ponadto powiedziała, że mam mu stopniowo przedłużać przerwy między posiłkami, bo jak on je często to siłą rzeczy nie zje więcej. Powinien jeść 180 - 210 ml!! W życiu mu tyle nie wcisnę. Ma mieć 5 posiłków dziennie (nie liczymy nocy). Mija dzisiaj 4 dzień od wprowadzania zmian i jest super, tzn. w ciągu dnia je - około 8.30 120 ml - przed spacerem około 11.00 owoce (ilość mniej więcej jednego słoiczka - robię sama) - około 14.00 120 ml -około 18.00 warzywa, mięsko, żółtko - przed spaniem 21.00 kasza 150 ml W nocy dwa razy po 90 ml. Tu nie zwiększam ilości, bo ma się oduczać jedzenia w nocy ("posiłek" herbaciany na razie nie przeszedł). Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: synek zjada max 100ml 12.02.09, 01:06 Witam, Przybytki masy ciała sa prawidłowe,co swiadczy o tym,ze mmaluch jest zywiony prawidłowo :)Moze po prostu lubi jesc mniej a czesciej ? Odpowiedz Link Zgłoś