Dodaj do ulubionych

"Rondo" Inwalidów po raz n-ty

08.08.02, 10:11
Właśnie malowane sa poziome pasy na tym rondzie.
Czy to jest rondo drogowcy nie mogą sie zdecydować. Czytałem kiedyś w prasie
wypowiedzi drogowców i policji o jakichś odmianach ronda z większą średnicą i
wtedy jest to jakis dziwny twór.

Teraz chyba powstanie tam skrzyżownaie z pierwszeństwem z lewej strony.
Na dziś jadąc do centrum mamy znak - rondo i wymalowane linie do jazdy na
prost. Czyli jadąc środkowym pasem na wprost nie musimy ustępować miejsca
temu z prawej ? Na rondzie musimy, ale oznakowania poziome jakby temu
zaprzeczały.

Czy ktoś wie o co chodzi ?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • aric Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 08.08.02, 10:53
      Pracując w Selgrosie, przejeżdzałame tamtedy prawie codziennie. Pamietam, jak
      zmieniali skrzyżowanie w rondo. Co się wtedy działo. Huk, fajerwerki, tragedia.
      Może chcą znów uatrakcyjnić mieszkańcom Widzewa życie.
      • geograf Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 08.08.02, 12:12
        a może po prostu malują tam oznakowanie jak na innych łódzkich rondach??
        czy zakłopotanie Jasama nie jest podobne do pierwszych wątpliwości w stosunku do malowania Rodna Insurekcji Kościuszkowskiej??
        Bedzie dobrze...kiedyś wybudują ta estakadę...:P
        • jasam Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 08.08.02, 14:59
          Jak było dużo stłuczek, tłumaczono, że to jest "rondo - nie rondo".
          A wszystko wynika z tego że jest szerokie i robi wrażenie jazdy na wprost.
          A przecież skoro są znaki oznaczające ruch okrężny, wystarczy wymalować
          stosowne pasy jak dla normalnego ruchu okrężnego i każdy kierowca wiedziałby
          jak się zachować i włączyć kierunkowskaz przy zjeździe z ronda.

Dziś jest tam pomieszanie z poplątaniem, bo przez te 3 dni malowanki wskazują
          co innego niż znaki pionowe. Gdyby zebrali się i jednej nocy przemalowali i
          ustawili stosowne znaki z wcześniejszymi tablicami o zmianie organizacjoji
          ruchu - wszystko byłoby normalnie. Ale po co. To nie problem drogowców a
          kierowców.
          pozdr.
    • Gość: flip Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty IP: *.p.lodz.pl 08.08.02, 14:08
      A czy tam tramwaje maja sygnalizacje wzbudzana? Bo jak nie - to mie mamy wiecej
      pytan.
      • jasam Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 08.08.02, 14:52
        Nie widziałem żadnego wzbudzania - po czym go poznać ?
        pozdr.
        • Gość: flip Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty IP: *.p.lodz.pl 08.08.02, 15:07
          Najlepiej po tym, czy tramwaje dlugo czekaja na swiatlo. :-)
          • geograf Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 08.08.02, 15:53
            Przepraszam, czy mi się zdaje, czy na Rodndzie Inwalidów w ogóle nie ma sygnalizacji??

P.S. Chyba w ogóle w Łodzi nie ma nigdzie sygnalizacji wzbudzanej na potrzeby tramwajów...ale zapewne sie mylę...
            • yaa Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 09.08.02, 08:56
              Na rondzie - nierondzie Inwalidów nie ma żadnej sygnalizacji. Szczerze mówiąc
              nie wiem czy włączać kierunkowskaz zjeżdzając z tego ronda czy nie. Zawsze to
              robiłem ale kiedyś czytałem wypowiedź policjanta drogówki, który stwierdził, że
              nie powinno się "migać" i teraz nie wiem. Może te pasy pomogą, choć pewien nie
              jestem. A swoją drogą to rondo nosi doskonałą nazwę biorąc pod uwagę ilość
              wypadków. A może zrobimy tak jeszcze np. Rondo stłuczek, Aleję Wypadków i
              Kolizji, itp.
              Pozdrawiam
              Yaa
              • jasam Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 09.08.02, 10:41
                Szanowni znawcy prawa
                Czy wypowiedzi prasowe policjantow są zgodne z Kodeksem Drogowym ?
                Czy skrzyżowanie, przed którym stoi znak drogowy oznaczający ruch okrężny nie
                wyznacza jednoznacznie że znajdujemy sie na rondzie i powinniśmy włączyć
                kierunkowskaz zjeżdżając z niego. Teraz po wymalowaniu pasa na wprost - chyba
                oznakowania kłócą się ze sobą.
                Może jakiś znawca Kodeksu drogowego określi czy zlikwidowano "ruch okrężny" ?
                A może drogówka zrobiłaby z tym jakiś porządek a w prasie podano WIARYGODNĄ
                interpretację jak mają tam jeździć kierowcy.

ROZPORZĄDZENIA MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ ORAZ SPRAW
                WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
                z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

§ 36.
                1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się
                dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo
                kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu, przed kierującym wjeżdżającym
                (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
                3. Kierujący, zmieniając pas ruchu na skrzyżowaniu oznaczonym znakiem C-12 ,
                jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu poruszającemu się po pasie
                ruchu, na który zamierza wjechać (wejść).
                -----------------------------------------------
                Czyli pasy powinny być wymalowane wokół ronda i wówczas jednoznacznie wiadomo,
                że zjeżdżając "na wprost" z pasa środkowego powinienem przepuścić pojazd
                znajdujący się na pasie prawym, jeżeli on jedzie dookoła ronda. A skoro
                zmieniam pas ruchu to włączam kierunkowskaz.
                To przepuszczanie jadącego z prawej jest trudne do realizacji - ale tyle
                stanowią przepisy.

Niestety musżę po tym bublu drogowym często przejeżdżać i ze zwiększoną uwagą
                rozglądać się jakie przepisy tego dnia obowiązują. A skoro znaki pionowe są
                ważniejsze od malowanek na jezdni - czyli obowiązuje RUCH OKRĘŻNY.
                pozdr.
                • ixtlilto Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 09.08.02, 18:01
                  Ależ pasy są wymalowane wokół wyspy!
                  Ale chyba już wiem o co Tobie chodzi od początku (a zastanawiam się nad tym od
                  rana). Na tych nowych "malowankach" są nałożone na siebie pasy dookoła wyspy i
                  pasy kierujące kierowców na wprost, w lewo i prawo. Czyli jest na pierwszy rzut
                  oka "misz-masz". Ale jak się przyjrzeć- to wszystko gra.
                  Jadący na wprost z Rokicińskiej mają 4 pasy do wyboru: jeden na prawo, 2 na
                  wprost i jeden na lewo/wprost. Jadąc tym ostatnim (najbliżej osi jezdni)
                  zostajemy wyprowadzeni po okręgu na zewnętrzny pas- a następnie jedziemy prosto-
                  opuszczając rondo i włączając kierunkowskaz.
                  Jadąc jednak z Rokicińskiej do centrum jedziemy tak, że wcale nie zmieniamy
                  pasa ruchu (a przynajmniej nowe, namalowane znaki tego nie sugerują), jednak-
                  jakoże znajdujemy się na rondzie włączamy migacz.

Spodobało mi się to co powiedział pewien Pan w TV :), że te pasy mają nauczyć
                  jeździć kierowców. I trzeba przyznać, że teraz jak każdy się trzyma swojego
                  pasa to jest jako-taki porządek.
                  Jasamie- zwróć uwagę, że na innych rondach jeździsz tak jak i na
                  tych "pomalowanych", tyle tylko, że tu masz dokładnie pokazane po którym pasie
                  masz jechać.

Ja nie widzę problemu. (widzę zaś to rondo)

Ixtlilto
                  • jasam Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 12.08.02, 12:33
                    ixtlilto napisała:

> Ale jak się przyjrzeć- to wszystko gra.
                    ?????
                    > Jadąc jednak z Rokicińskiej do centrum jedziemy tak, że wcale nie zmieniamy
                    > pasa ruchu (a przynajmniej nowe, namalowane znaki tego nie sugerują), jednak-
                    > jakoże znajdujemy się na rondzie włączamy migacz.

Jadę do centrum : mam znak "rondo" i wymalowane 2 pasy do jazdy na prost.

Czyli włączamy prawy kierunkowskaz jadąc po pasie do jazdy na wprost, a
                    oznaczenie ronda dotyczy tylko jednego (lewego) pasa ?
                    W Kodeksie chyba nie przewidują skrzyżowań o różnorodnym typie organizacji
                    ruchu, w zależności którym pasem jedziemy.

Jednak nie rozumiem. Zatrzymam się i pospaceruję aby zobaczyć czy rzeczywiście
                    przepisy drogowe są tam jednoznaczne.
                    Może Yaa wracając z W-wy oceni swym fachowym okiem ?

pozdr.
            • michael00 Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 09.08.02, 17:20
              geograf napisał:

> [...]
              > P.S. Chyba w ogóle w Łodzi nie ma nigdzie sygnalizacji wzbudzanej na potrzeby
              > tramwajów...ale zapewne sie mylę...
              > [...]

Masz rację - mylisz się. :-)

• geograf Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 09.08.02, 21:13
                a więc gdzie??
                :)
                • geograf Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 09.08.02, 21:14
                  oczywiście chodzi nam tutaj o normalny ruch uliczny :)
                • michael00 Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 10.08.02, 11:40
                  geograf napisał:

> a więc gdzie??

Tak sobie myślę, że nieporozumienie może dojść, bo nie wiem jak rozumieć
                  pojęcie "sygnalizacja wzbudzana na potrzeby tramwajów". Tak jak ja to rozumiem,
                  to widzę to np. na Rondzie Waryńskiego, Kopcińskiego/Narutowicza.
                  • geograf Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 10.08.02, 17:11
                    sygnalizacja wzbudzana na potrzeby tramwajów to oznacza, że gdy tramwaj nadjeżdża i poruszy jakiś tam punkt (np. na linii energetycznej) wtedy światła zmnieniają sią na korzystna dla niego.
                    Na Rondzie Waryńskiego coś takiego z pewnością nie istnieje, bo w przeciwnymr azie tramwaje nie stałyby w oczekiwaniu na przejazd przez skrzyżowanie nawet 5 minut....
                    • michael00 Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 11.08.02, 10:04
                      geograf napisał:

> sygnalizacja wzbudzana na potrzeby tramwajów to oznacza, że gdy tramwaj
                      nadjeżd
                      > ża i poruszy jakiś tam punkt
                      >[...]

A może przejechać nad przeznaczonymi dla niego pętlami indukcyjnymi?

> Na Rondzie Waryńskiego coś takiego z pewnością nie istnieje,

Jeżeli z pewnością, to nie będę zaprzeczał :-)

>bo w przeciwnymr a
                      > zie tramwaje nie stałyby w oczekiwaniu na przejazd przez skrzyżowanie nawet 5
                      m
                      > inut....

No chyba, że jednak by istniało, tylko na przykład źle działało - że tak długo
                      trzeba czekać, albo inaczej się nie dało itp. Ale by istniało. No, ale jak z
                      pewnością, to z pewnością.
                      A co z tym drugim skrzyżowaniem?
            • Gość: Ł.S. Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty IP: *.toya.net.pl 11.08.02, 12:24
              > P.S. Chyba w ogóle w Łodzi nie ma nigdzie sygnalizacji wzbudzanej na potrzeby
              t
              > ramwajów...ale zapewne sie mylę...

Ale jest przejazd tramwaju przez drogę krajową nr 14 na linii pabianickiej w
              Ksawerowie, tuż przy granicy z Pabianicami. Są tam sygnalizatory z czerwonym
              sygnałem dla kierowców, które wzbudza tramwaj.

Pozdrawiam,
              Ł.S.
    • hubar Re: 'Rondo' Inwalidów po raz n-ty 12.08.02, 22:09
      Ostatnio jechałem tamtędy. Jak wcześniej nie miałem wątpliwości że przy
      zjechaniu z ronda miałem włączyć kierunkowskaz w prawą stronę. Teraz po
      pomalowaniu pasów już dwa razy zapomniałem się i w ostatnim momencie wcisnąłem
      migacz.
      Sądzę że pasy na tym rondzie są dobrze zorysowane, ale te strzałki stranie mylą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka