edytka1984r 22.07.05, 15:31 fajnie, ze boeingi beda mi lądowac km od domu! czy oni zglupieli?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teufel Re: lublinek co to ma byc?? 22.07.05, 15:41 To się wyprowadź!! Lotnisko istnieje w tym miejscu od kilkudziesiąciu lat, a Ty mi wyglądasz na ok. 21. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: lublinek co to ma byc?? 22.07.05, 15:46 Zawsze moglo byc gorzej, ot taka awionetka na dachu wiezowca... Albo ten nieszczesny wielki samolocik, ale tylko 900m od Ciebie. Kurde no po prostu niemozebne, miasto ma lotnisko... Skandal. No wprost nie do uwierzenia. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.76.* 23.07.05, 13:51 Przeprowadź się do centrum Łodzi. Pomieszkaj trochę w okolicy Mickiewicza/Kościuszki albo przy ciągu Kopcińskiego-Rydza. Zatęsknisz za hukiem samolotów kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciechboski Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:21 Rozkapryszona primadonna!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gru Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.toya.net.pl 23.07.05, 18:23 tez mieszkam nie daleko lublinka i nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka1984r Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.toya.net.pl 23.07.05, 19:20 hej ale dlaczego na mnie najezdzacie ze tak powiem, ja nie jestem "rozkapryszona primadonna" i bardzo sie ciesze ze nasze miasto ma lotnisko i sie rozwija, tyle ze bylo to lotnisko bardziej rekreacyjne, a teraz chca z niego zrobic okecie, a ile od w-wy jest okecie a ile lublinek od lodzi? tak pewnie zaraz wyskoczycie ze to nie ma byc okecie, ale wlasnie wszytsko zmierza w tym kierunku, powiekszenie pasa startowego, plyty itd w tym roku i juz sa plany na nastepne powiekszania.. wszystko byloby swietnie ale taki boeing 767 np to juz halasu troche robi, nie chcialabym zeby mi szyby popekaly a jak helikopter leci to juz sie trzesa.. ale nie wazne zaraz zostane skrytykowana za to ze uwazam iz lotnisko, na skale miedzynarodowa powinno zostac oddalone od miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilot Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.07.05, 19:33 Szczegolnie OKECIE jest oddalone od miasta! Bylas kiedys na Okeciu? A wogole, kto mowi o 767? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 10:19 Wokół Okęcia jest masa osiedli.Z balkonu mojej rodziny widać lądujące i startujące samoloty.Ruch jest niesamowity i jakoś nie przeszkadza.Po krótkim czasie człowiek się przyzwyczaja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: lublinek co to ma byc?? 24.07.05, 16:56 > boeing 767 np to juz halasu troche robi, nie chcialabym zeby mi szyby popekaly > a jak helikopter leci to juz sie trzesa.. ale nie wazne zaraz zostane > skrytykowana za to ze uwazam iz lotnisko, na skale miedzynarodowa powinno > zostac oddalone od miasta. No wiec niestety masz problem. Zmien okna albo wyprowadz sie.Za duzo pieniedzy i pracy zostało włożone w to lotnisko, wiec nie bedzie 'oddalone od miasta', a bedzie tam gdzie jest, i na dodatek bedzie sie dalej rozwijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Re: lublinek IP: *.man.lodz.pl 24.07.05, 19:30 > a ile od w-wy jest okecie Licząc skrupulatnie: 0 km - Okęcie jest w Warszawie ;-) Tak samo, jak Lublinek w Łodzi. Niedawno byłem u znajomych na obrzeżach Warszawy, którzy wynajmują całkiem luksusowe mieszkanie z bardzo dużym tarasem (chyba 20m2 lub więcej!). Ten taras to świetne miejsce dla "spotterów" bo ich dom leży dokładnie na ścieżce podejściowej na Okęcie. Samoloty przelatywały co kilka minut. Z początku wielka atrakcja, z czasem to rzeczywiście może się znudzić i nawet przeszkadzać. Ot takie życie w duzym mieście... Przykład Warszawy jest więc nienajlepszy... Tak samo, jak części innych miast europejskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat29 Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.07.05, 16:37 No jasne, lepiej niech cale miasto przeobraza sie w smierdzaca prowincje, bo jakas rozkapryszona blondynka zorientowala sie, ze mieszka kolo lotniska. Budynki mieszkalne w poblizu lotnisk sa na calym swiecie. W Londynie jest tyle lotnisk, ze wszystkie samoloty przelatuja nisko nad miastem i caly czas slychac ich huk w dowolnym miejscu. Tutaj 8 milionom ludzi to nie przeszkadza, bo sa na tyle rozsadni, ze wiedza ze polaczenia lotnicze to blogoslawienstwo dla miasta a mieszkancy Retkinii tak przyzwyczaili sie do swojego smrodu, ze za chwile beda protestowac, zeby nie otwierac okien. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: lublinek co to ma byc?? 26.07.05, 01:38 Edydta, to nowe wcielenie oburzonego na komunikację pana Henryka, bohatera Expresu Ilustrowanego :P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:00 Prostuję: pan Henryk z Retkińskiej pisze głównie do Dziennika Łódzkiego. Pozdrawiam, Albert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacho Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.07.05, 22:30 Z wypowiedzi Etyty wynika jasno, że nic nie wie o lotniskach, a na pociechę powiem Ci, że nad moim blokiem przelatywały ATR-y ( jak były loty z Warszawy), wprawdzie ATR to nie Beneg, ale hałasu było tyle, że bardzo często myliłem odgłosy samolotu z przejeżdzającym ulicą autobusem i często przegapiałem lecący samolot, a muszę powiedzieć, że lubiłem pogapić się na lecącego ATR-ka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.08.05, 14:27 hehe nad moim blokiem terz latał Atr-ek co jakiś czas cos słyhać ;] Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: lublinek co to ma byc?? 27.07.05, 20:28 Ej, zejdzcie z tej dziewczyny. Ona po prostu obawia sie ze miejscu jej domu (czyli max pozytywne odczucia....) bedzie cos zagrazac w postaci huku ladujacego samolotu (czyli cos raczej negatywnego....). I to jest to. I zamiast wrzeszczec na nia, proponuje asertywnie wytlumaczyc ze bedzie to tylko jeden samolot czy kilka samolotow. I juz... :))) A juz Toje texty protz w postaci... "... zmien se okna lub miejsce zamieszkania" sa oznaka skonczonego chamstwa. "Wez se zmien lysine bo mi przeszkadza", tez se tak napisac moge..... Podpadles mi i to mocno, prezesie..... maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: lublinek co to ma byc?? 27.07.05, 21:09 > zamieszkania" sa oznaka skonczonego chamstwa. "Wez se zmien lysine bo mi > przeszkadza", tez se tak napisac moge..... Pisz co chcesz. > Podpadles mi i to mocno, > prezesie..... Wiesz co, nie chce mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:52 Prezesie Protz! Awansowałeś! Moje gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: lublinek co to ma byc?? 28.07.05, 15:35 Skoro taka ludu wola... dziękuje bardzo za gratulacje. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.artnet.pl 28.07.05, 18:54 Widzę, że jest urodzaj na Prezesów. Tego nam nigdy nie brakowało. Ciekawi mnie jednak czego Prezesem zostałeś? Portu Lotniczego? Bo o moim odwołaniu na razie nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: lublinek co to ma byc?? 28.07.05, 19:18 > Ciekawi mnie jednak czego Prezesem zostałeś? Przez aklamacje zostałem kiedys prezesem Klubu sceptyka, ale klub niestety zawiesił działalnośc. :( > Bo o moim odwołaniu na razie > nic nie wiem. Tez nic o tym nie słyszałem. Zreszta, to chyba pytanie nie do mnie? A tak w ogole to piszesz serio? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: lublinek co to ma byc?? 01.08.05, 20:53 błagam, przyśpieszcie Lodzermensche jak tylko jest to możliwe wszystkie niezbędne prace na Lublinku, tak by ów szokujący swoją ultranowoczesnością łódzki terminal otworzył swoje podwoje w terminie czyli w pażdzierniku i rozpoczął się wreszcie gwałtowny i eksplozyjny w sensie przyrostu liczby pasażerów ruch lotniczy z Łodzi na cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.08.05, 15:01 dobrze powiedziane :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitum PulsBiznesu IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 02.08.05, 15:00 zamieszczam art z pulsu biznesu, bo nie widzialem by byl cytowany na forum www.pb.pl/ content.aspx?sid=2284&guid=c46c2985-8827-4aac-a341-9599c8e12498 W październiku zakończy się modernizacja łódzkiego lotniska 15:51, 08 lipca 2005 W październiku zakończy się modernizacja łódzkiego lotniska Lublinek . Pas startowy ma być wydłużony, a droga kołowania poszerzona. Jesienią lotnisko zacznie obsługiwać połączenia z Londynem. Jak poinformował w piątek PAP prezes zarządu Portu Lotniczego Lublinek Leszek Krawczyk, modernizacja, która do tej pory kosztowała 20 mln zł, ma sprawić, aby w Łodzi mogły lądować boeingi średniej wielkości. Do końca lipca zakończy się wydłużanie pasa startowego o 660 m - do długości 2,1 km. Terminal pasażerski także powinien zostać zmodernizowany. "W tej chwili to najważniejsze zadanie. Zostało mało czasu i nie ma środków na przebudowę obiektu" - powiedział prezes. "Zdecydowano, że zamiast modernizacji starego, powstanie nowy, tymczasowy terminal, który będzie mógł obsłużyć jednorazowo czterokrotnie więcej pasażerów niż obecny. Ma służyć 2-3 lata" - dodał. 30 października ma odlecieć z łódzkiego lotniska pierwszy samolot tanich linii lotniczych Ryanair do Londynu. "Zainteresowanie wśród mieszkańców jest bardzo duże, na pierwsze loty wykupiono wszystkie miejsca. Gdybyśmy zaczęli przed sezonem letnim, powodzenie byłoby jeszcze większe" - zapewnił. Jak wyjaśnił prezes, trwają rozmowy z przedstawicielami innych tanich linii, którzy sami zgłaszają swoje oferty. Dzięki temu w najbliższym czasie mogą zostać uruchomione kolejne połączenia, m.in. z Pragą, Rzymem i Paryżem, a także z Ukrainą i Niemcami. W połowie października wznowione zostanie połączenie Łodzi z Warszawą. Obsługiwane będzie przez LOT. Lotnisko planuje także uruchomienie lotów czarterowych. "Jestem przekonany, że łódzkie biura będą zainteresowane organizowaniem wycieczek z Lublinka, zamiast oferować klientom loty z Warszawy czy Katowic, jak dotychczas" - stwierdził Krawczyk. Podkreślił, że właśnie w ten sposób rozwinęło się lotnisko w Poznaniu. Lublinek od lat boryka się z kłopotami. Połączenia z Warszawą, Kopenhagą czy Kolonią zawieszono, gdyż przynosiły starty. "Te działania były związane z chęcią zaistnienia na mapie lotniczej w Europie" - wyjaśnił Krawczyk. "Sami szukaliśmy przewoźników. Ci, których znaleźliśmy, mieli po prostu wolne samoloty i dali się przekonać. Zdawaliśmy sobie sprawę, że będą deficytowe - bo nie były to tanie linie, a kierunki mało atrakcyjne. Jednak dzięki tym działaniom udowodniliśmy przewoźnikom, że do Łodzi można latać" - dodał. (PAP) ############################### Od października startuje połączenie lotnicze z Łodzi do Londynu 16:08, 21 czerwca 2005 W październiku rozpocznie działalność połączenie lotnicze z Łodzi do Londynu. Linię będzie obsługiwać irlandzki przewoźnik Ryanair - poinformował we wtorek wiceprezydent Łodzi Włodzimierz Tomaszewski. Pierwszy samolot z Łodzi do Londynu ma polecieć 30 października. Trasę będą obsługiwać samoloty typu Boeing 737, zabierające na pokład blisko dwustu pasażerów. W Londynie będą lądować na lotnisku Stansted. Tomaszewski poinformował, że miasto na promocję połączeń z Londynem wyda rocznie 105 tys. euro, pod warunkiem że samoloty będą latać codziennie. Kwotę tę musi jeszcze zaakceptować rada miejska. Zdaniem dyrektora ds. komunikacji Ryanair, Petera Sherrarda, bilet na lot w jedną stronę bez podatków i opłat lotniskowych będzie kosztował 19 złotych. "Łódź wkrótce stanie się ważnym ośrodkiem turystycznym dla Brytyjczyków. Powstaną tu nowe miejsca pracy. Poprzez promocję połączeń lotniczych będziemy promować Łódź" - powiedział Sherrard. Rozmowy przedstawicieli Łodzi z irlandzkim przewoźnikiem były prowadzone od kilku miesięcy. By samoloty Ryanair mogły latać do Łodzi, konieczna była przebudowa pasa startowego. Planowana jest również przebudowa terminalu pasażerskiego, która pozwoli na zwiększenie liczby obsługiwanych podróżnych do około 500 tys. osób rocznie. Loty z Łodzi do Londynu będą pierwszymi połączeniami realizowanymi z lotniska Łódź-Lublinek przez tzw. taniego przewoźnika. Obecnie z lotniska nie latają rejsowe samoloty. Wcześniej realizowane były połączenia z Kolonią i Kopenhagą, ale zostały zawieszone. Jesienią zeszłego roku wstrzymano także stałe loty na trasie do Warszawy. Ryanair jest jedną z największych europejskich tanich linii lotniczych. Od marca samoloty tej firmy latają z Wrocławia do Londynu. Przewoźnik zapowiada, że 23 września uruchomi połączenia z Poznania do Londynu, a tydzień później ają rozpocząć się codzienne loty na trasach z Londynu do Łodzi, Gdańska, Rzeszowa, Szczecina i Bydgoszczy. Ponadto, tego samego dnia firma zapowiada rozpoczęcie lotów z Frankfurtu do Gdańska (4 razy w tygodniu), zaś 1 listopada z Frankfurtu do Rzeszowa (3 razy w tygodniu). hop/ je/ kaj/ (PAP) ################## Rośnie liczba pasażerów na polskich lotniskach 15:18, 26 lipca 2005 Według prognoz Międzynarodowego Stowarzyszenia Przewoźników Lotniczych (IATA), Polska znajduje się na drugim miejscu (po Chinach) wśród najbardziej dynamicznie rozwijających się rynków lotniczych na świecie - poinformowali we wtorek posłów z sejmowej komisji infrastruktury przedstawiciele administracji lotniczej. Polskie porty lotnicze obsługują coraz więcej pasażerów. Od roku 2001, w którym obsłużono 6,3 mln pasażerów, do roku 2004 (blisko 9 mln pasażerów) wzrost wyniósł 41 proc. W ciągu tylko jednego roku 2004 wzrost ten wyniósł 26 proc., w tym warszawskim porcie lotniczym o 17,8 proc., a w portach regionalnych średnio o 47,2 proc. Największy wzrost ruchu pasażerskiego zanotowano w ostatnich latach na lotnisku w Katowicach. W ubiegłym, roku z jego usług skorzystało ponad 622 tys. pasażerów, co oznacza wzrost w porównaniu z rokiem 2003 o 240 proc. W ciągu jednego roku obecności na polskim rynku tani przewoźnicy osiągnęli 11,9 proc. udziału w rynku. Wzrost przewozów lotniczych wymaga realizacji wielu inwestycji w rozwój infrastruktury lotniczej. Rządowa informacja na ten temat wymienia między innymi budowę Terminala 2 na lotnisku Warszawa-Okęcie (zakończenie inwestycji jest planowane na I kwartał 2006 roku), wydłużenie pasa startowego drogi startowej do 2100 metrów i planowaną budowę dworca lotniczego w porcie lotniczym Łódź-Lublinek. Jak poinformował Urząd Lotnictwa Cywilnego (ULC) 11 lipca, dwanaście polskich lotnisk w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2005 roku obsłużyło ponad 3,9 mln pasażerów, o 37,9 proc. więcej niż przed rokiem. ULC podał, że w analogicznym okresie roku ubiegłego lotniska te obsłużyły nieco ponad 2,8 mln pasażerów. Prym w tej kategorii wiedzie lotnisko Warszawa-Okęcie: ponad 2,5 mln pasażerów od stycznia do maja 2005 r., wzrost o 23,2 proc. w ciągu roku. Jeszcze większy przyrost liczby obsłużonych w tym czasie pasażerów odnotowało lotnisko Katowice-Pyrzowice: 354 tys. pasażerów od stycznia do maja 2005, o 248,2 proc. więcej niż rok temu. Duży wzrost odnotowało także lotnisko Kraków-Balice: 515,5 tys. pasażerów, wzrost o 124,6 proc. Dane ULC dotyczą lotnisk: Warszawa-Okęcie, Kraków-Balice, Katowice-Pyrzowice, Wrocław-Starachowice, Poznań-Ławica, Łódź-Lublinek , Gdańsk-Rębiechowo, Szczecin-Goleniów, Bydgoszcz, Rzeszów, Zielona Góra, Szczytno. W ubiegłą środę w Warszawie podpisano trzy umowy kluczowe dla uruchomienia Portu Lotniczego Modlin. Jak powiedział wówczas PAP prezes spółki Port Lotniczy Modlin Marek Sidor, planowany termin uruchomienia lotniska to przełom roku 2005 i 2006. Lotnisko ma obsługiwać tanie linie i loty czarterowe. Docelowo będzie mogło obsługiwać do 2 mln pasażerów rocznie. Lotnisko w Modlinie to dawne lotnisko wojskowe. Położone jest 35 km na północ od Warszawy, obok drogi kr Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: PulsBiznesu 05.08.05, 14:33 > Zdaniem dyrektora ds. komunikacji Ryanair, Petera Sherrarda, bilet na lot w > jedną stronę bez podatków i opłat lotniskowych będzie kosztował 19 złotych. > "Łódź wkrótce stanie się ważnym ośrodkiem turystycznym dla Brytyjczyków. > Powstaną tu nowe miejsca pracy. Poprzez promocję połączeń lotniczych będziemy > promować Łódź" - powiedział Sherrard. I właśnie na to liczę. Brytyjczyków nie będzie trudno przyciągnąć do Łodzi. Dlatego ogromnie mnie cieszy decyzja władz Łodzi i przeznaczeniu ponad 100 tys. zł na promocję Łodzi. Uważam, że powinno się przede wszystkim promować w Wielkiej Brytanii Piotrkowską, nasze puby i przysłowiowe już piwo za niecałego funta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baseman Re: lublinek co to ma byc?? IP: *.smrw.lodz.pl 04.08.05, 19:03 Dwie wspaniałe wiadomości w łódzkiej prasie i to jednego dnia. Serce się krajało kiedy wszystkie uruchomione połączenia po kilku miesiacach przestawały istnieć. Teraz bedzie już inaczej, mam rację ????? Też tęsknie za ATRka Odpowiedz Link Zgłoś