Dodaj do ulubionych

Przedszkole

08.08.05, 11:59
Aż się przykro robi co się wyrabia kosztem naszych najmłodszych. Tyle lat
istniejące przedszkole nr2 niestety nie wytrzymało naporu niekompetencji i
braku pomysów. Piękny plac zabaw zastępi mały ogródeczek przy szkole
podstawowej numer 2. Ciekawe co się stanie z budynkiem ???
Obserwuj wątek
    • adamari1 Re: Przedszkole 08.08.05, 21:54
      Mam z tym miejscem zwiazanych sporo cieplych wspomnien, bo sama tam uczeszczalam
      wiele lat temu. Nie mialam pojecia, ze chca je zamknac.
      • edmurphy Re: Przedszkole 08.08.05, 23:49
        No właśnie: likwidują czy zlikwidowali? Co z tym przedszkolem?
        • solomniaregit Re: Przedszkole 09.08.05, 07:33
          Od 1 września dzieci uczęszczać będą już do przedszkola, które mieścić się
          będzie w szkole podstawowej nr2(od wschodniej strony). Teraz trwa tam adaptacja
          pomieszczeń. Dziwne tylko,że na tem remont znalazły się środki, a na
          remontowanie starego budynku zawsze ich brakowało. Koszmar. Będą
          miały "śliczny" plac zabaw: taki malutki, że nie wiem czy starczy miejsca na
          piaskownicę i huśtawki. Chyba, że ma być to tor przeszkód...
          W ubiegłym roku to samo groziło szkole podstawowej nr 1, ale rodzice twardo
          postawili na swoim i szkoła nadal funkcjonuje. Gdzie więc jesteście Rodzice
          dzieci z przedszkola -zobaczcie gdzie będą się uczyć wasze dzieci.
          • dinozaurka Re: Przedszkole 09.08.05, 10:39
            Kilka, a może kilkanaście lat temu był planowany "zamach" na przedszkole przy
            ul. 1 Maja. Też już sytuacja wyglądała na przegraną, ale rodzice staneli na
            wysokości zadania i placówka istnieje zdaje się do dziś. Więc rodzice,
            uwierzcie, naprawde DUŻO ZALEŻY OD WAS, dużo możecie zrobić dla swoich dzieci,
            nie tylko narzekać na decyzje (nie zawsze trafione) innych
            • ibir1 Re: Mają nas wszystkich w d.... 09.08.05, 12:18
              Jest różnica w tym, że przedszkole znajduje się w budynku dawnego EMITU -
              diabli wiedzą kto jet właścicielem - a w budynku szkoły Podstawowej nr 2,
              którego właścicielem jest Gmina. Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o
              kasę czyli cięcia budżetowe. I tu jest ten "pic". A to że nasze kochane dzieci
              będą chodzić do przedszkola o kiepskich warunkach to radni mają serdecznie w
              d.... .
              • mordor81 Re: Mają nas wszystkich w d.... 13.08.05, 14:05
                ja słyszałem conieco na temat przyszłego zagospodarowania tego budynku ale nie
                bede sie wypowiadał, dopóki nie sprawdze tych informacji:)
                • ibir1 Re: Mają nas wszystkich w d.... 14.08.05, 19:47
                  Ja też słyszałem. Ale mogą to być plotki, od których w Żychlinie aż uszy
                  puchną.
                  • edmurphy Re: Mają nas wszystkich w d.... 14.08.05, 22:06
                    Wiem na ten temat niewiele, ale z tego co wiem przedszkole musi zostać
                    przeniesione, bo budynek nie jest własnością gminy. To jest chyba główna
                    przyczyna, czy tak? A co do plotek uchylcie rąbek.....
                    • ibir1 Re: Mają nas wszystkich w d.... 15.08.05, 00:55
                      Zgadzam się z tym, że należy szukać oszczedności. Mam na myśli pozbywnia się
                      lokalizacji dzierżawionych, za które gmina i my podatnicy ponosimy koszty. Ale
                      w ostatnim czasie zostało poczynione wiele ruchów lokalizacyjnych bez żadnego
                      przemyślenia. Gmina sprzedała za grosze budynek po starej aptece, w której
                      mieściła się biblioteka. Pytanie. Ile lat po remoncie w tym budynku mieściła
                      się biblioteka i jakie koszty zostały poniesione ? Wiem, że inwestycja była nie
                      trafiona a koszty remontu olbrzymie. Bibliotekę przeniesiono do budynku po
                      internacie w parku. Remont, koszty, itd. Czy nie należało do tego budynku
                      przenieść przedszkole z pięknym otoczeniem a biblotekę do Domu Kultury, w
                      którym panują puchy. Byłyby oszczędności z tytułu etatów dyrektorskich /
                      dyrektor biblioteki ?, dyrektor MGOSiR ? / a dzieci miały by przedszkole w
                      pięknym parku.
                      • edmurphy Re: Mają nas wszystkich w d.... 15.08.05, 21:27
                        Dokladnie to chyba nie takie grosze, ale fakt, że pomysł nie był najlepszy.
                        Biblioteke przeniesiono do budynku może większego, ale równie zaniedbanego, a
                        poza tym położonego dla niektórych zbyt daleko. Masz rację "zamienił stryjek
                        siekierkę na kijek", nie był to najlepszy pomysł. Zmieniły się też godziny
                        pracy biblioteki, co niektórym utrudnia życie. Nie znam argumentów, którymi się
                        kierowane. Zdaje się, że jednym migły być koszty ogrzewania, tam były piece
                        akumulacyjne, ale nowy właściciel założył własną kotłownię, można? można.
                        Natomiast jeśli chodzi o połączenie instytucji kultury tzn. domu kultury i
                        biblioteki to jest to już prawnie niemożliwe, choć był taki moment, że można
                        było i wiele gmin takie ruchy wykonało. Ale obie instytucje pewnie by się w
                        budynku gok-u zmieściły tym bardziej, że jak napisałeś, a z czym się zgadzam,
                        w gok-u puchy. Rozmawiałeś może na ten temat z którymś z kilku radnych, których
                        znasz? Jakie jest ich zdanie na temat funkcjonowania i oceny propozycji
                        programowych obu placówek? Bo idą na to zdaje się niezłe pieniądze?
                      • ibir1 Jak w nowym przedszkolu.... 02.09.05, 16:51
                        Jakie wrażenie po dwóch dniach ? Czy jest tak źle jak pisano ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka