Dodaj do ulubionych

OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻCIE..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 13:26
Może ktoś z Was mógłby mi pomóc w tej sprawie. W zeszłym roku dostałam
dopłatę 495 złotych, w tym 640 złotych. Jest to kompletna paranoja, gdyż
mieszkam sama, przykręcałam kaloryfery po zeszłorocznym rachunku i kupiłam
grzejnik elektryczny. W tym roku po otwarciu rachunku szlag mnie o mało nie
trafił. Mieszkam w typowym retkińskim bloku, 53 m, zimą było w mieszkaniu
zimno gdyż jak pisałam wcześniej oszczędzałam w tym roku, praktycznie cały
dzień nie ma mnie w domu.
Komukolwiek o tym opowiadam nie może uwierzyć, że mam tyle kasy do dopłaty,
gdyż rodziny czteroosobowe mniej płacą. Dodam, ze co miesiąc płącę za
ogrzewanie w czynszu około 120 złotych.
Nie wiem do kogo się zgłosić w tej sprawie, kto może mi pomóc.
Może komuś z Was udało się załatwić podobną sprawę, moze ktoś mi wyjaśni jak
obliczane jest zużycie ciepła z liczników.
Czy mam się zgłosić do Federacji konsumentów, niezależnych ekspertów, gazet?
Nie mam zamiaru płacić gdyż jak uświadomią sobie, że znaleźli jelenia to tak
będzie co roku.

Pozdrawiam i proszę o porady co zrobić.
Dominika
Obserwuj wątek
    • Gość: a_za Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ IP: *.res-polona.com.pl 16.08.05, 13:32
      Masz liczniki, czy podzielniki?? Bo to bardzo istotne!
      • Gość: Dominika Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:03
        Nie wiem czym się one różnią. To co spisują nie jest identyczne z tym co
        na "liczniku" czy też urządzeniu pomiarowym które wisi na kaloryferze.
        • citoyen Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ 16.08.05, 14:51
          To, co "wisi" na kaloryferach, to podzielniki ciepła.
          Nie ma podstawy prawnej do stosowania podzielników kosztów zużycia ciepła
          oraz regulacji pozwalających na kontrolę prawidłowości ich stosowania.
          Stosowanie tych urządzeń, które służą jedynie do podziału kosztów energii
          cieplnej, a nie o pomiaru jej zużycia, prowadzi do krzywdzących
          dopłat.Podzielniki kosztów nie są przyrządami pomiarowymi w rozumieniu ustawy z
          dnia 3 kwietnia 1993 roku - Prawo o miarach (Dz.U. nr 55, poz. 248 ze zm.)
          Oznacza to, że urządzenia te nie podlegają żadnemu zatwierdzeniu, legalizacji
          czy uwierzytelnieniu. Brak jest przepisów regulujących system dokonywania
          rozliczeń na podstawie podzielników kosztów zużycia ciepła, jak również brak
          regulacji pozwalających na kontrolę prawidłowości ich stosowania i działania
          tych urządzeń.
          Proszę odmówić płatności opartej na tak wątłej podstawie.
          • Gość: a_za Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ IP: *.res-polona.com.pl 16.08.05, 15:52
            Niestety, nie jest to takie proste. Odmowa płatności kończy się w sądzie, i
            mimo iż jak słusznie zauważyłeś, nie ma podstaw prawnych dla stosowania
            podzielników, to jednak są umowy zawierane z firmami rozliczającymi, są zarządy
            spółdzielni i prezesi którzy te umowy podpisują, i są ludzie którzy na
            podzielnikach nieźle zarabiają. Znam kilka osób, które odmówiły płacenia wg
            rozliczeń podzielnikowych i niestety sprawę w sądzie przegrywali - właśnie
            dlatego że nie ma jasnych przepisów, sądy interpretują je tak jak im się żywnie
            podoba (czytaj: tak jak dla sądu i jego "bliższych" jest korzystnie). Jedyne
            wyjście, to przynajmniej pilnować reguł, jakie narzucają firmy rozliczające.
            Albo działać masowo, wspólnie z innymi mieszkańcami budynku - na rzecz pozbycia
            się tego draństwa.
    • keridwen Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ 16.08.05, 17:21
      polecam forum wspolnoty mieszkaniowe
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=523
      • Gość: Dominika Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:35
        Dziękuję za podpowiedzi, mam pytanie do citoyena czy sam miał kiedyś problem z
        oszustami rozliczającymi CO. Naprawdę nie wiem gdzie się zwrócić i co zrobić
        zeby nie płacić dużych pieniędzy za nic tym złodziejom (drugi rok z rzędu). Czy
        nie ma jakiejś mozliwości żeby zastrzec sobie, ze chcę ogrzewać mieszkanie tak
        aby dopłata była maksymalnie np 200 złotych. Przecież te podzielniki to jest
        kpina w biały dzień, jeżeli w żaden sposób nie można tego zweryfikować.
        • johana2 Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ 17.08.05, 11:18
          Przede wszystkim napisz do firmy rozliczającej ciepło a potem do zarządu
          Spółdzielni, aby na piśmie przedstawili ci rozliczenie całego budynku. Wg mnie
          rzeczywiście coś tu jest nie tak. Może być też taka możliwość że podzielniki
          masz po prostu źle zawieszone i wskazują one nieprawidłowy stan zuzycia ciepła.
          Nie zapominajmy że nie są to liczniki. Podzielniki ciepła, jak sama nazwa
          wskazuje, służą do odpowiedniego, wg odczytu w lokalach, podziału zużytego
          przez cały opomiarowany budynek ciepła - podziału kosztów tego zużytego ciepła.
          Pozdrawiam
        • Gość: a_za Re: OSZUKALI MNIE NA DOPŁACIE ZA CENTRALNE, POMÓŻ IP: *.res-polona.com.pl 17.08.05, 14:15
          Dominiko, musisz dokładnie popatrzeć w swoje rozliczenie kosztów ciepła. Co
          roku powinnaś dostawać druk z rozliczeniem kosztów ciepła. Wszelkie reklamacje
          składasz do spółdzielni mieszkaniowej, (czy wspólnocie - nie wiem kto jest
          prawnym właścicielem). Nie ty podpisywałaś umowę z firmą rozliczającą i nie ty
          będziesz się z tą firmą użerała, to jest obowiązek stron podpisujących umowę.
          Sposobów rozliczania jest tyle co firm rozliczających, ale generalnie, zgodnie
          z ustawą energetyczną, każde mieszkanie musi mieć określony wsp. położenia
          mieszkania w bryle budynku korygujący wskazania podzielników. Dla mieszkań
          narażonych na straty ciepła (np. szczytowe) ten wsp. musi być mniejszy od 1.
          Drugim wsp. przez który mnoży się wskazania podzielnika jest wsp. mocy
          grzejnika, każdy grzejnik o takiej samej mocy musi mieć taki sam współczynnik.
          Porównaj na rozliczeniach z poprzedniego i tego roku, czy te współczynniki nie
          uległy zmianie - one nie mogą być zmieniane, ale firmy często naciągają wynik
          podwyższając właśnie owe współczynniki. Ja wiem, że to jest skomplikowane, ale
          mam sporą wiedzę w tym zakresie. Mogę dokładnie przeanalizować twoje
          rozliczenia, ale muszę mieć więcej danych. Czy masz możliwość zeskanowania tych
          rozliczeń, albo przefaksowania. Pisz na adres: a_za@op.pl podam ci numer faksu.
          A może gdzieś blisko mieszkasz? Napisz w e-mailu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka