areyoubetter 04.12.07, 19:14 Ja to ugryźć Nie ma odpowiednika, więc jak by to zgrabnie...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: studniówka 04.12.07, 19:46 Alez JEST odpowiednik: "le Père Cent" ;- - powozenia. Odpowiedz Link
areyoubetter Re: studniówka 04.12.07, 20:24 Feline, żartujesz? bo nie czuję... Pere-cent - czy to na pewno to? Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 04.12.07, 20:27 Najzupelniej powaznie: Père Cent = studnowka od pokolen. Odpowiedz Link
areyoubetter Re: studniówka 04.12.07, 20:35 Wielkie dzięki! To może jeszcze Cię wykorzystam? Jeśli możesz to poratuj - jak powiedzieć osoba pełnosprawna (ma być mowa o sporcie osób niepełnosprawnych - to wiem, ale ci pełnosprawni- nie mam pojęcia) i jeszcze jechać na gapę.Pozdrawiam panią anestezjolog Odpowiedz Link
janou Re: studniówka 05.12.07, 15:32 niepelnosprawny-handicapé,invalide pelnosprawny-valide www.cnrtl.fr/ Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 05.12.07, 17:58 Janou, dzieki za wyreczenie ;-D nie zdazylam zablokowana na bliku. Areyoubetter - czyzbym muiala przyjemnosc "zanieczulac"??? Mam nadzieje, ze you ARE better ;-D Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 05.12.07, 18:09 Przepraszam, jestem ciutke zmeczona i klawiatura "me joue des mauvais tours" (chyba, zeby to oczeta...) - bylam oczywiscie zablOkowana na blOku ;-D. Odpowiedz Link
janou Re: studniówka 05.12.07, 19:07 felinecaline napisała: > Janou, dzieki za wyreczenie ;-D c'est le sixième sens)) Odpowiedz Link
ela.tu-i-tam Re: studniówka 06.12.07, 08:23 Dziewczyny (i chlopcy) najmilejsze: eureka ! Jestem tu od stu lat, maz Francuz z dziada pradziada, troje dzieci juz po studniowce, ale Père Cent nie znalam. Gdy opowiadalam o studniowce i balu maturalnym, to niektorzy mi mowili ze to anglo-saksonski zwyczaj (czasem najwyrazniej z intencja ze anglo to bee). Bale akurat sa w grandes écoles, ale to juz dalej po maturze, i troche ekskluzywnie. fr.wikipedia.org/wiki/P%C3%A8re_cent Odpowiedz Link
mrsjo2000 Re: studniówka 06.12.07, 13:05 Tez po raz pierwszy sie z tym spotkalam i zastanawiam sie cey przecietny Francuz wie co to jest "Père Cent" ?! Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 06.12.07, 13:43 Moja wiedza, czyniaca mnie "nieprzecietna" w tej dziedzinie siega moich wlasnych lat studenckich i wczesnych lat praktyki, kiedy w moim srodowisku albo zywe byly jeszcze wspomnienia "des potaches" z okres poprzedzajacego "bac" albo przejeci faktem zblizania sie tego ewenementu w zyciu ich pociech rodziciele sporo o tym wool mnie dyskutowali. No, ale przyznaje, niemal cwiercwiecze to duzo, zeby te wspomnieni i cala tradycja mial czas wywietrzec. Odpowiedz Link
areyoubetter Re: studniówka 06.12.07, 18:20 Dzięki, jesteście nieocenione. Dzięki za "valides" - oczywiście znam, ale jak trzeba użyć, to mam zaćmę, a w słowniku nie wszystko można znaleźć. A z tą jazdą na gapę?... Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 06.12.07, 18:27 Tu bede zdecydowanie ponizej przecietnej, bo oprocz banalnego "passer en fraude" nic mi nie przychodzi do glowy (brak doswiadczenia w praktykowaniu, rowniez srodkow transportu zbiorowego, jestem zwolenniczka covoiturage'u i korzstam z przyjacielskiej "podwody". Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 06.12.07, 18:29 Pdnosnie pozdrowien - merci bcp u ponawiam pytanie: czyzbym znieczulala? Odpowiedz Link
areyoubetter Re: studniówka 06.12.07, 19:57 Nie miałam tej "przyjemności" - po prostu znajomość internetowa... Jestem uzależniona od forum gazety i niektórych już po prostu kojarzę. Coś mi się zdaje, że masz też siostrę bliżniaczkę - czy mam rację? Odpowiedz Link
felinecaline Re: studniówka 06.12.07, 20:57 Ooooch, to az nazbyt (ostatnio) czeste zjawisko biologiczne ;-P).. Ostatnio mam ja niestety sporo mniej, uwiodl Ja Antet-wariat (znajomy antykwariuz, jako, ze i oa w antykach biegla przezywaja nirwane wsrod staroci (coz w tym dziwnego?stosownie do wieku - najmlodsze juz nie jestesmy). Janou, o tym, ze "au frais de la princesse" to wiedzialm, ale to dotyczy wszystkiego, co sie dzieje kosztem przecietnego podatnika - mr Dupont przejedzie sie bez biletu metrem a Mr S... ozy poleci sobe na ente wakacje w roku w tropiki ;-D. Ja na to mowie ""au frais de Tante Marianne" ;-D. Odpowiedz Link
janou Re: studniówka 06.12.07, 20:42 areyoubetter napisała: > > A z tą jazdą na gapę?... -------------- Odpowiedz Link
mrsjo2000 Re: jazda na gapę 07.12.07, 18:38 janou napisała: > areyoubetter napisała: > > A z tą jazdą na gapę?... > -------------- Odpowiedz Link