Dodaj do ulubionych

JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!!

26.09.05, 17:24
aż miło, że ponad 60% społeczeństwa miało to w dupie.
Bardzo miło!!!
I co teraz powiecie, mądrzy naganiacze do urn? Ci wszyscy, którzy pokazali
wam dupę, to nic nie warte stworzenia.
Tyle milionów?
Do wyborów to pewnie poszli tylko członkowie ugrupowań i ich rodziny. Plus
paru oszołomów.

Oj piękna jesień za oknem, piękna.
Obserwuj wątek
    • adamari1 Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 26.09.05, 17:34
      Wlasciwie od poczatku nie mialam zamiaru glosowac. I tu juz nawet nie chodzi o
      przekonania, czy brak przekonan politycznych - nie opowiadam sie po zadnej
      stronie, bo na polityce sie nie znam, nudzi mnie ona smiertelnie, a jedyny
      wniosek jaki moge wysnuc na podstwie obserwacji, to to, ze ktokolwiek by sie do
      wladzy nie dorwal, i tak bedzie kradl, i tak.
      Szkoda mojego czasu na zlodziei :/
      • zodiak72 Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 26.09.05, 21:10
        To dobrze, że mamy w Polsce centralnej wielu tak mądrze myślących ludzi.
        A wiesz, czemu? Bo stwierdzam, że są jeszcze głębsze obszary prowincjonalizmu, niż powiat sieradzki, hehehe;-)))) Odbijamy się ze strefy stanów dolnych;-)
        • edmurphy Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 26.09.05, 22:34
          Dziś po wyborach było tak samo jak przed tylko jeszcze smutniej zwłaszcza po
          przeczytaniu waszych postów.
          • sieradzak Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 26.09.05, 23:49
            edmurphy napisała:

> Dziś po wyborach było tak samo jak przed tylko jeszcze smutniej zwłaszcza po
            > przeczytaniu waszych postów.

No cóż stary, widzę i ... żal dupsko ściska - dla mnie pocieszajce jest tylko,
            że gdzieś jest gorzej jak u nas ;-) Mała to pociecha, ale zawsze to coś ;-)

• sieradzak Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 26.09.05, 23:47
          zodiak72 napisał:

> To dobrze, że mamy w Polsce centralnej wielu tak mądrze myślących ludzi.
          > A wiesz, czemu? Bo stwierdzam, że są jeszcze głębsze obszary prowincjonalizmu,
          > niż powiat sieradzki, hehehe;-)))) Odbijamy się ze strefy stanów dolnych;-)
          >

O cze zodiak ;-) Ty Tu ? ;-)
          No też zaszedłem i wniosek mam podbny ;-) Sieradzew jawi się jako ostoja
          oświecenia ;-) O dziwo, sam żem jest strasznie zdwiwiony, bo myślałem, że gorzej
          jak u nas to być nie może ;-)
          • acid33 Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 27.09.05, 14:40
            Pozdrawiam Sieradz z jego niespełnionymi marzeniami o potędze wielkomiejskiej i
            wiecznym ogonie za Zduńską!
            • zodiak72 Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 27.09.05, 18:37
              Dzięki!
              Ja również pozdrawiam Żychlin, szczególnie tę jego częśc, którą reprezentujesz wlasnymi poglądami. Z jego .... brakiem jakichkolwiek marzeń;-) Już nie mówiąc o byciu czyimkolwiek ogonem;-)
              • edmurphy Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 27.09.05, 22:45
                Witam Sieradz, cześć chłopaki, miło że wpadliście na nasze forum. Jak widzicie
                jest gorzej niż można sobie wyobrazić. Ale mam nadzieję, że Acid ma po prostu
                zły dzień, albo dojrzewa, a wiecie, że to okres buntu i wypinania się na
                wszystkich i na wszystko. Ale jestem optymistą, lubię tego faceta za jego
                poczucie humoru, czasem kąśliwe, czasem właśnie trochę niedojrzałe. Będą
                jeszcze z niego ludzie :-))
                Widzę, że po wyborach wszyscy jesteśmy "nieco" zaskoczeni. Czy Wy też
                najbardziej popularnością samoobrony? To bardzo daje do myślenia. Sądzę, że
                narodowi kończy się po prostu cierpliwość. Dla mnie lekkim zaskoczeniem jest
                słaby wynik lewicy, zwłaszcza Sdpl, czyżby SLD-owski elektorat był faktycznie
                betonowy?
                • sieradzak Smutek wielki ;-) 28.09.05, 02:16
                  edmurphy napisała:

> Witam Sieradz, cześć chłopaki, miło że wpadliście na nasze forum. Jak widzicie
                  > jest gorzej niż można sobie wyobrazić. Ale mam nadzieję, że Acid ma po prostu
                  > zły dzień, albo dojrzewa, a wiecie, że to okres buntu i wypinania się na
                  > wszystkich i na wszystko. Ale jestem optymistą, lubię tego faceta za jego
                  > poczucie humoru, czasem kąśliwe, czasem właśnie trochę niedojrzałe. Będą
                  > jeszcze z niego ludzie :-))

No cóż, mnie to .... mało obchodzi, co se ten gostek pitoli ;-) Sprawa Sieradz -
                  Zduna, to sprawa między nami i Żychlinowi wara od tego, bo .... pewnie i od
                  kołtuna i od webra za to się w mordę dostaje, jak się łapy między drzwi wkłada
                  ;-) Zresztą nie o relacje na linii zduna - sieradz tu chodzi ;-) a o porównie
                  Sieradz - Żychlin ;-) Jakby ten gostek czytać umiał i to co czyta rozumiał - to
                  pewnie zauważył by nasz (mój i zodiaka) krytycyzm w stosunku do naszego miasta i
                  zastanowił się, że może te ludki mają rację, ale do takiej detukcji to trzeba
                  mieć przynajmnie trzy aktywne komórki szare.

> Widzę, że po wyborach wszyscy jesteśmy "nieco" zaskoczeni.
                  > Czy Wy też
                  > najbardziej popularnością samoobrony? To bardzo daje do myślenia. Sądzę, że
                  > narodowi kończy się po prostu cierpliwość. Dla mnie lekkim zaskoczeniem jest
                  > słaby wynik lewicy, zwłaszcza Sdpl, czyżby SLD-owski elektorat był faktycznie
                  > betonowy?

No nie da się ukryć ;-( W samym Sieradzu przeraziło mnie 20 % poparcie dla SLD -
                  choć było to do przewidzenia. W samym Sieradzu Samoobrona 12 % więc przyawoicie,
                  choć też wysoko ;-( Ale przy braku partii centro-prawicowych i tak cud, że
                  wygrał PiS i trzecie było PO.

Co do powiatu sieradzkiego, to gdzieś we łbie kołatała się myśl, że samoobrona
                  może być tak wysoko, dość dobrze mam te tereny zjeżdżone, więc ... Jednak
                  starałem się myśleć pozytywnie ;-) ale to za mało ;-(

No cóż, wynik SLD to właśnie ten stały beton ! SDPL - straciło już dawno,
                  popierając rząd Belki więc tu nie liczyłem na cud ;-)

Czy wyniki mówią, że "narodowi kończy się po prostu cierpliwość", generalnie w
                  skali Polski tak, dlatego wygrał PiS i PO, w skali województwa łódzkiego,
                  chełmskiego, koszalińskiego (gdzie najlepsze wyniki ma Samoobrona) - to raczej
                  objaw flustracji i opuszczenie. I te tereny jewnie wołają o ... pomoc i jest to
                  swoisty akt desperacji. Właśnie na tych terenach rząd i władze lokalne powinny
                  skupić swoją uwagę i skierować swoje działania, aby za 4 lata, nie było 95 %
                  poparcia dla Samoobrony. Mam nadzieję, że warszawka i łódź to zauważą ? ;-(

No nic trzeba żyć dalej ;-) i mieć nadzieję, że coś drgnie na lepsze i nie
                  zapominać że za rok bodaj, wybory samorządowe, które są w pewnym sensie i
                  znaczeniu ważniejsze od tych parlamentarnych czy prezydenckich. Mając nadzieję,
                  że PiS i PO zrobią jakiś ład i skład na górze, czas oczyścić doły z
                  karierowiczów, leni i idiotów w samorządach lokalnych - czego Wam i sobie życzę
                  z całego sieradzkiego serducha ;-)
    • ibir1 Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 27.09.05, 22:55
      Hehe, w Żychlinie już po. Zostało sporo makulatury z malowanymi buźkami. A
      teraz w Żychlinie będą niektórzy robić sobie nadzieję na lepsze. A powiem wam,
      że ta lekcja już była przerabiana za AWS z premierem Buzkiem na czele. Jeżeli
      ktoś zapomniał to mu przypominam, że wielu z tych panów zmieniło swoją skórkę,
      np. z ZCHN na PiS. Będą teraz POPiS-ywać się i wymądrzać czego to dobrego dla
      nas nie upier.... Zobaczymy co oni takiego dobrego dla nas .....dolą. A
      chciałoby się, no nie. Ciekawe czy potrafią ?
      • sieradzak może jednak będzie odbicie od dna ? ;-) 28.09.05, 01:58
        ibir1 napisał:

> Hehe, w Żychlinie już po. Zostało sporo makulatury z malowanymi buźkami. A
        > teraz w Żychlinie będą niektórzy robić sobie nadzieję na lepsze. A powiem wam,
        > że ta lekcja już była przerabiana za AWS z premierem Buzkiem na czele. Jeżeli
        > ktoś zapomniał to mu przypominam, że wielu z tych panów zmieniło swoją skórkę,
        > np. z ZCHN na PiS. Będą teraz POPiS-ywać się i wymądrzać czego to dobrego dla
        > nas nie upier.... Zobaczymy co oni takiego dobrego dla nas .....dolą. A
        > chciałoby się, no nie. Ciekawe czy potrafią ?

No tak ;-) Jednak beton AWS i SLD chyba powoli tonie, a właściwie ztonoł, więc
        może warto tym, którzy zbłądzili dać szansę ? No cóż, człowiek też często
        zmienia miejsca pracy, ale czy to powód, żeby w nowym miejscu nie był lepszym
        pracownikiem niż w poprzednim ;-) Demokrację mamy raczej młodą, polityków od
        początku transformacji z przypadku życiowego (poza SLD i PSL - bo ci mieli
        dłłłługie tradycje). Więc ci ludzie musieli się gdzieś tej polityki uczyć i
        nabierać doświadczenia ;-)

Czy mają szansę ? Zapewne czas pokaże, ale myślę że są większe szanse nato niż
        się wydaje ;-) A już na 100 % nie może być gorzej niż za SLD. Chyba sięgneliśmy
        dna w tej materii więc ... może jakaś prosta nastąpi ? Czego sobie, Tobie,
        Żychlinowi i Sieradzowi życzę ;-)
        • ibir1 Re: może jednak będzie odbicie od dna ? ;-) 28.09.05, 09:00
          Oby tak było. Mam taką nadzieję. Ale ...........

" Nadzieja jest dobrym śniadaniem, lecz kiepską wieczerzą ".
          FRANCIS BACON
      • edmurphy Re: JAK TAM PO WYBORACH? - HEHE!!! 28.09.05, 02:16
        Ibir tak zamotałeś, że nie wiem kogo masz na mysli. Jakies konkretne osoby czy
        tak ogólnie snujesz refleksje. Chyba późna pora mi szkodzi na myślenie. Ci co w
        Żychlinie POPIsywali się czego to oni nie zrobili dla nas zostali skasowani,
        zwłaszcza AWS-ZCHN-aterazcośtam. Czy właściwie Cię odbieram?
        Ja też z utęsknieniem czekam, aż ktoś ponakleja nowe ogłoszenia na te
        usmiechnięte twarzyczki, niektóre lekko pokancerowane przez co bardziej
        zagorzałych fanów - zwłaszcza pana 1,5%
        • edmurphy Re: smutek wielki, sieradzaku 28.09.05, 02:32
          Rozgorzała dyskusja, oj rozgorzała. Przeleciałem po kilku forumach i wszędzie
          biadolenie, że nie ci, a tamci, że samoobrona chyba najwieksze narzekania. A
          trzeba było nie filozować (z całym szacunkiem do filozofów) tylko ruszyc dupkę
          i iść na wybory.Kogo wybraliśMY, ten będzie nami rządził. My w powiecie
          kutnowskim tak ostro głosowaliśmy, że mamy tylko jednego reprezentanta, wójta
          gminy Dąbrowice, pana Tadeusza Woźniaka PiS. To mądry człowiek, nie jest
          członkiem PiSu, startował z tej listy, bo jak mówił w czwartek w Zychlinie
          przed wyborami, ten program był mu najbliższy. Pan Woźniak bowiem osobiście
          przeszedł po ulicach Żychlina, wchodzil do sklepów rozmawiał z ludźmi,
          prezentując swoją kandydaturę i ludziom się to podobało. Ale czy ten jeden
          człowiek będzie mógł cokolwiek zmienić dla naszego bezrobotnego powiatu? Oby
          tylko nie zapomniał, że istniejemy.
          Mam nadzieję, że Sieradz lepiej zadbał o swoje interesy? Bardzo się to przyda w
          świetle polityki stolicy naszego województwa do "prowincji", jaką dla nich
          jesteśmy, tu w pełni się z Tobą Sieradzaku zgadzam, że Łódź promuje tylko
          siebie przy użyciu województwa, kompletnie o nim nie myśląc, a zwłaszcza
          pomijając nową jego część.Pozdrowienia dla wszystkich sieradzaków (i
          sieradzanek), trzymta się :-))))
          • dinozaur.57 Re: smutek wielki, sieradzaku 28.09.05, 09:27
            Masz rację. A szczególnie z tym, że Łódź promuje tylko siebie zapominając o
            naszym mieście. Przypomina im się Żychlin gdy szukają poparcia przed wyborami.
            Ale nie tylko Łódź o nas zapomina. Kutno nie jest lepsze. Myślę, że wina leży
            też po naszej stronie.
            Powiem krótko:
            - jak nas widzą tak nasz piszą.
            • sieradzak Re: smutek wielki, sieradzaku 28.09.05, 12:54
              Jestem mocno przekorny ;-)

Na forum łodzi walczyłem o nasz wspólny okręg wyborczy czyli sieradzki i o
              piotrkowski ;-)
              (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=29566386)

Jednak prawda jest obiektywna i po częsci łódź ma rację w pewnych sprawach.
              Jeden podstawowy argument płynący z łodzi jest : wszystko zależy od Was (czyli
              od nas) jakich polityków i samorządowców sobie wybierzemy takich mamy.
              Województwo też nie żyje w próżni. Są władze samorządowe (sejmik wojewódzki) od
              którego sporo zależy a w jego skład wchodzą ludzie wybrani w wyborach
              samorządowych. Tak więc nie tylko od łodzi to zależy. Aktualnie w województwie
              mamy od dłuższego czasu ciekawą koalicję Samoobrona - LPR - PiS , jak myślicie
              co może ona zdziałać, czy co zdziałała ? Dla nie wtajemniczonych napiszę tylko,
              że do sejmiku województawa i władz samorządowych wchodzą przedstawiciele partii,
              które wygrały w poszczególnych powiatach wybory samorządowe ! Tak więc jest to
              "ciało" wybrane również przez nas nie tylko przez łódź !!!

Niestety przy "Bojkotach" nic się nie zmieni, moja opinia w tej sprawie jest tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14630&w=29406958&a=29654003
              Więc zwalanie winy tylko na łódź i na województwo - to nie do końca prawda, bo
              tam też działają mechanizmy samorządowe, a rola wojewody (przedstawiciela rządu)
              jest dość ograniczona !

Warto też o tym pamiętać i już dziś myśleć jak przekonać ludzi odpowiedzialnych
              i mądrych do udziału w wyborach samorządowych, oraz jak przekonać znajomych i
              nie znajomych, że ich głos i wybór jest jednak cholernie ważny.

W sumie najłatwiej jest zwalać winę na innych nie parząc na siebie ;-)

I właśnie na tym polega moja przekora, którą nazywam obiektywizmem ;-) Trzeba
              przytemperować łódź i wskazać jej problemy i trzeba motywować innych, aby
              zrozumieli podstawowe prawa demokracji i samorządności.

W sumie mamy takie województwo na jakie sobie społeczeństwo zasłużyło ;-(
              O ile mogę "usprawiedliwiać" zdesperowanych rolników małorolnych, o tyle już
              ludzi młodych z odrobiną wykształcenia i ciutą inteligencji nie będę
              usprawiedliwiał, bo w kontekście preferencji wyborczych zdesperowanych chłopów,
              właśnie głos ludzi wykształconych jest tym bardziej ważny i stanowi przeciw wagę
              dla zdesperowanych i sflustrowanych ludzi, których jest w tym karju bardzo dużo.
              Ale czy znaczy to, że mamy pozwolić, aby ten desperacki głos pociągnął za sobą
              całą Polskę ?

Czytam w wielu postach "argument" o złodziejstwie, chamstwie i cwaniactwie
              polityków - nie dziwię się takim opinią, bo też mam takie odczucia, ale czy jest
              to powód, aby dopuszczać do władzy przedstawicieli Samoobrony ?
              Jak myślicie, co by się działo w Polsce, gdyby Samoobrona przejęła władzę ?
              Kto by na bezczelnego dorwał się do koryt ?
              Kto ludziom plułby w twarz i klepał, "tak chcieli wyborcy" ?
              Jak wyglądał by Lepper jako premier i co by zrobił ?
              Jak wyglądałby pani Beger, jako minister Kultury ?
              Jakie wykształcenie i pojęcie mają Ci ludzie - aby decydować o losach 40 000 000
              Polaków ?

No cóż prawda jest taka, że mimo dziwacznych haseł i interpretacji, nie da się
              uciec od jednego stwierdzanie: Wbrew pozorom i płytkim bojkotom, wszystko leży w
              naszych rękach. I im szybciej zdamy sobie z tego sprawę i nauczymy się dobrze
              korzystać z prawa wyborczego, tym lepiej dla nas wszystkich !
              • acid33 Re: smutek wielki, sieradzaku 28.09.05, 15:25
                Jak zobaczyłem "nowe" twarze Platwormy, to aż mnie zemdliło: Hania Gronkiewicz
                albo Stefcio Niesiołowski. Wspaniała ta nasza młodzież wspaniała. Nie dziwcie
                się, że ludziom się już nie chce nic oprócz rzygania.
                • acid33 Re: smutek wielki, sieradzaku 28.09.05, 15:32
                  Ja jeszcze słowo do sieradzaka:
                  Odp...dol się od moich szarych komórek i ich aktywności. Nie bądź beszczelne i
                  chamski zarazem, bo to nie miejsce na ujawnianie siebie.
                  Odpuść sobie, bo się niepotrzebnie pokłucimy.
                  I nie krytykuj mnie - nie znając mnie.
                  Wpadniesz, wypijemy flaszkę pogadamy - będziesz miał możliwość oceny.
                  a tak?
                  Tylko lipę sobie robisz.
                  Strzałka!
                  • sieradzak do acid33 28.09.05, 16:19
                    acid33 napisał:

> Ja jeszcze słowo do sieradzaka:
                    > Odp...dol się od moich szarych komórek i ich aktywności. Nie bądź beszczelne i
                    > chamski zarazem, bo to nie miejsce na ujawnianie siebie.
                    > Odpuść sobie, bo się niepotrzebnie pokłucimy.
                    > I nie krytykuj mnie - nie znając mnie.
                    > Wpadniesz, wypijemy flaszkę pogadamy - będziesz miał możliwość oceny.
                    > a tak?
                    > Tylko lipę sobie robisz.
                    > Strzałka!

No cóż nie pisałem tego do Ciebie, ale nie ukrywam, że o Tobie i nie moja wina,
                    że czytając Twoje posty taki mi się wniosek nasuwa ? A zaczepkę ty zacząłeś tu
                    cytat:
                    "Pozdrawiam Sieradz z jego niespełnionymi marzeniami o potędze wielkomiejskiej i
                    wiecznym ogonie za Zduńską!"
                    Czy ja atakowałem Żychlin ? Stwierdziłem razem z zodiakiem, że u Was jest gorzej
                    jak w Sieradzu, czy to był atak ? Chyba raczej porównanie.

No nic dajmy temu spokój.

Flaszkę możemy wypić, pogadać, też ;-) Czy myślisz, że zmienię zdanie na Twój
                    temat ? hmm - po jednej flaszce to raczej nie, bo to co tu piszesz świadczy o
                    Tobie, a Twoje inne działania, no cóż mogą być cudne i wspaniałe szkoda tylko,
                    że cieniem na nich kładzie się to co piszesz ;-(

Lubię dyskutować z ludźmi, którzy mają coś do powiedznia i mają jakieś konkretne
                    argumenty, a nie jedynie postawę NIE bo NIE do której dodatkowo porabiają cięzką
                    ideologię.

Staram się tylko powiedzieć Tobie i innym, że może warto coś zrobić i wziąść za
                    coś odpowiedzialność - wiem że jest to trudne, ale czy ktoś obiecywał Ci, że
                    życie będzie łatwe i proste ?

Jak widzisz swoję "postawą" staram się ludzi jakoś łączyć a nie dzielić.

Jeśli poczułeś się urażony ( a miałeś do tego prawo ) to przepraszam ! Jednak na
                    przyszłość prosiłbym Ciebie o większe ważenie słów - wtesy unikniemy takich
                    sytuacji ;-)

czym sie ;_)
                    • edmurphy Re: do acid33 29.09.05, 01:51
                      Dinozaur napisał, że nie tylko Łódź się promuje, że Kutno też i że wina także
                      po naszej stronie. Całkowicie po naszej stronie. Jeśli my o siebie nie zadbamy,
                      to nikt o nas nie będzie pamiętał. To my musimy się promować, rozpychać
                      łokciami tam gdzie się da i przyciągać do Żychlina każdego człowieka (polityka
                      czy nie), który cokolwiek może zdziałać, aby zainteresować go naszymi NASZYMI
                      podkreślam problemami. Dlatego tak ważny jest dobór ludzi, którzy nas
                      reprezentują we władzach każdego szczebla i dlatego trzeba nie tylko chodzić na
                      wybory, ale także UCZYC SIĘ WYBIERAĆ. Dość z wybieraniem ludzi, którzy dla tego
                      miasta i gminy nic nie robią, a załatwiają tylko własne sprawy. Mam tu na myśli
                      lokalnych naszych "polityków". Nie chcę tu wymieniać nazwisk, bo lista byłaby
                      długa, a poza tym będzie na to pora przed wyborami samorządowymi, ale jesli my,
                      wyborcy, wreszcie tego nie zrozumiemy to faktycznie możemy przestać chodzic na
                      wybory - politycy sami się wybiorą.
                      • ibir1 Re: do acid33 29.09.05, 13:01
                        Zgadzam się w 100 %. Wybory do samorządu już blisko. Już je czuć. Każdy z nas
                        powinien do tych wyborów przygotować się jak na maturę, myśląc o przyszłości
                        własnej i swojej rodziny. Musimy skończyć z tymi z SLD, UP, PO, PiS i diabli
                        wiedzą co kto jeszcze. Oni już się organizują, myśląc o ciepłych posadkach. A
                        my to co ? Przecież my musimy wreszcie czuć się obywatelami naszej małej
                        oczyzny jaką jest Gmina Żychlin. Organizujmy, jak tylko potrafimy grupy
                        obywatelskie, małe grupy, choćby z jednego bloku, ulicy , wioski, itp., z
                        których wyłonimy tych najlepszych a oni wyłonią przyszłego burmistrza,
                        przewodniczącego rady, radnych. Nie wierzę, że nas na takie działanie nie stać.
                        Myślę, że już czas zacząć !!!!!!!!
                        • sieradzak Re: do acid33 29.09.05, 13:33
                          ibir1 napisał:

> Zgadzam się w 100 %. Wybory do samorządu już blisko. Już je czuć. Każdy z nas
                          > powinien do tych wyborów przygotować się jak na maturę, myśląc o przyszłości
                          > własnej i swojej rodziny. Musimy skończyć z tymi z SLD, UP, PO, PiS i diabli
                          > wiedzą co kto jeszcze. Oni już się organizują, myśląc o ciepłych posadkach. A
                          > my to co ? Przecież my musimy wreszcie czuć się obywatelami naszej małej
                          > oczyzny jaką jest Gmina Żychlin. Organizujmy, jak tylko potrafimy grupy
                          > obywatelskie, małe grupy, choćby z jednego bloku, ulicy , wioski, itp., z
                          > których wyłonimy tych najlepszych a oni wyłonią przyszłego burmistrza,
                          > przewodniczącego rady, radnych. Nie wierzę, że nas na takie działanie nie stać.
                          >
                          > Myślę, że już czas zacząć !!!!!!!!

No cóż - oby Ci, Wam się to udało, ale jedna rada czy podpowiedź !!! Pamiętaj,
                          żyjemy w demokracji i w świecie polityki. Jeśli odrzucasz wszystkie opcje
                          polityczne, to stawiasz się pod ścianą, bo ... zbraknie ci poparcia na górze, a
                          tam będą decydowały opcje polityczne.
                          Małe organizacje samorządowe o których piszesz - powinny być elastyczne i
                          potrafić znaleźć się w każdej opcji, żeby ugrać jak najwięcje dla "siebie".
                          Jeśli od razu nastwiasz się na konfrontację ... to nic nie zwojujesz.

Przysłowie: Pokorna ciele - dwie krowy ssie ;-)
                          • edmurphy Re: do acid33 30.09.05, 01:53
                            Dobra rada Sieradzaku. Ibir ma słuszny pogląd na sprawę wyborow do samorządu -
                            to my mieszkańcy powinniśmy sie organizować w różne grupy (zawodowe, problemowe
                            itd.). Rozumiem dobrze Ibira, bo tych partyjnych wszelkich odcieni układów
                            mamy dość, zwłaszcza po bieżącej kadencji, żychliniacy zapewne wiedzą o co mi
                            chodzi: o zmiany personalne wg listy komitetu wyborczego, o arogancję, o
                            lekceważący stosunek do mieszkańców (choćby sprawa likwidacji SP 1). Ale także
                            o odcięcie się od "układów na górze", o których pisze sieradzak. Nie
                            wykorzystano w tej kadencji faktu, że SLD-owski burmistrz miał pod ręką SLD-
                            owskiego senatora i posła, nie wspominając o tych z PSL-u. Właściwie obecna
                            rada i burmistrz (a zwłaszcza burmistrz) nie mają żadnej "polityki
                            zagranicznej". I jak tu mówić o nowych inwestycjach, o ściąganiu
                            przedsiębiorców, nowych miejscach pracy? Obecnemu samorządowi wystarczą roboty
                            publiczne, projekty typu pierwsza praca czy staż dla ciebie prowadzone przez
                            PUP i od klęski ratuje ich tylko "angielska emigracja", bo bez niej bieda w
                            Żychlinie byłaby już chyba nie do wytrzymania.
                            • ibir1 Stowarzyszeni dla dobra ............. 30.09.05, 09:45
                              W naszej gminie istnieją pewne zorganizowane grupy mieszkańców. Podam jeden z
                              wielu, przykład, którym można posłużyć się jako wzór wspaniałej pracy
                              mieszkańców z Okolic wsi Orątki. Tą zorganizowaną grupą jest Stowarzyszenie
                              Rozwoju Wsi Orątki i Okolic. Powstało w tym czasie gdy Zarząd i Rada Gminy
                              Żychlin podjęli decyzję o likwidacji Szkoły Podstawowej w Orątkach. Inicjatywa
                              godna pochwały. A teraz moje pytanie. Czy z tej zorganizowanej grupy osób nie
                              można będzie wybrać kandydata do Rady Gminy ?
                              • sieradzak Re: Stowarzyszeni dla dobra ............. 30.09.05, 13:43
                                ibir1 napisał:

> W naszej gminie istnieją pewne zorganizowane grupy mieszkańców. Podam jeden z
                                > wielu, przykład, którym można posłużyć się jako wzór wspaniałej pracy
                                > mieszkańców z Okolic wsi Orątki. Tą zorganizowaną grupą jest Stowarzyszenie
                                > Rozwoju Wsi Orątki i Okolic. Powstało w tym czasie gdy Zarząd i Rada Gminy
                                > Żychlin podjęli decyzję o likwidacji Szkoły Podstawowej w Orątkach. Inicjatywa
                                > godna pochwały. A teraz moje pytanie. Czy z tej zorganizowanej grupy osób nie
                                > można będzie wybrać kandydata do Rady Gminy ?

No cóż, nie znam szczegółów i jakiś uwarunkowań lokalnych. Powiem na przykładzie
                                Sieradza.
                                Obecnie jestem w trakcie rejestracji Stowarzyszenia Użyteczności Publicznej.
                                Przy tej okazji dowiedziałem się ile różnych i dziwnych Stowarzyszeń jest w
                                Sieradzu. Jednak większość z nich to jak, je nazwałem stowarzyszenia kanapowe,
                                albo papierowe trupy.
                                Często stowarzyszenia rejestrują się dla osiągniścia jednorazowego celu i
                                szumnie się nazywają, po czym - szlag je trafia ;-(
                                Jeśli to stowarzyszenie, o którym piszesz ma się dobrze, i jeśli jego cele,
                                program i działania pokrywają się z Waszymi oczekiwaniami, to ... trzeba w jakiś
                                sposób rozpropagować te działania, efekty i ... ludzi z tego stowarzyszenia w
                                Waszym środowisku. Z tego co wiem Żychlin to raczej mała miejscowość, więc mozna
                                próbować to zrobić najskuteczniejszą metodą czyli ... pocztą pantoflową, po
                                prostu mówić znajomym przy okazji - a jest duża szansa, że ci znajomi powiedzą
                                swoim znajomym ... w takiej rozmowie warto podać konkretne działanie, konkretny
                                efekt, jakiś pozytyw i koniecznie nazwę tego stowarzyszania i może jakieś
                                nazwisko ;-) Jest ro, więc macie szanse, zrobić dobrą i tanią promocję temu
                                stowarzyszeniu ;-)

Powodzenia ;-)
                                • edmurphy Re: Stowarzyszeni dla dobra ............. 01.10.05, 00:22
                                  Mieszkańcy Orątek wykazali się ogromną aktywnością zakładajć stowarzyszenie i
                                  ratując przed likwidacją swoja małą szkołę. Tak na marginesie jestem
                                  zdecydowanym przeciwnikiem likwidacji wiejskich szkół z przyczyn ekonomicznych.
                                  Ale to długi temat, na który z jednej strony składają się problemy związane z
                                  reformą oświatową, z drugiej ze zrzucaniem na samorządy coraz to nowych zadań,
                                  za którymi nie podążają środki finansowe, co sprzeczne jest z prawem unijnym, a
                                  co jakoś naszym parlamentarzystom nie przeszkadza, to coś takiego, jak słynne
                                  203 w służbie zdrowia: ustawy są, a pieniędzy nie ma. Ale miało być na
                                  marginesie, wracam więc do głównego tematu. Na pewno założenie stowarzyszenia
                                  jest jednym ze sposobów zorganizowania grupy ludzi wokół jednego celu. Takim
                                  celem mogą być wybory, byleby program stowarzyszenia zmobilizował wyborców
                                  (mieszkańców) do poparcia. Dla wystawienia kandydata do rady gminy czy na
                                  burmistrza wystarczy powołanie komitetu wyborczego (mieszkańców)no i dobry
                                  program czyli co chcemy my i nasz kandydat czy kandydaci zrobić. Nie chce mi
                                  sie teraz zaglądać do ordynacji wyborczej, jak to wygląda formalnie, ale zrobię
                                  to i Was poinformuję. Ważne są dwie rzeczy: CEL i ludzie wokół niego skupieni
                                  • dinozaur.57 Stowarzyszeni dla celu .......... 12.10.05, 08:48
                                    Celem może być rozwalenie starych układów, które przez ostatnie kilka lat miały
                                    wpływ na to co dziś widzimy w Żychlinie. A widzimy bezrobotną młodzież, nie
                                    powstają nowe miejsca pracy, zamachy na oświatę, kultura i sport pożal się
                                    Boże, itd. Układ, który istnieje po dziś dzień to układ milicyjno-partyjny. Ten
                                    stary układ mimo iż milicji już nie ma, a partyjniacy są "opluwani" dobrze się
                                    ma i szykuje się do następnych wyborów samorządowych. Jest to okropne !
                                    • edmurphy Re: Stowarzyszeni dla celu .......... 12.10.05, 22:31
                                      No fakt, szykuje się. A wię może młodzież też powinna zacząć się szykować? Nie
                                      czekajcie na ostatnią chwilę, młodzi gniewni, tylko bierzcie swoje (i miasta
                                      sprawy) w swoje ręce. Zrobicie to na pewno lepiej niż my doroślejsi, a
                                      niektórzy z nas chętnie się do was dołączą , czy nieco pomogą. Acid, co ty na
                                      to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka