Dodaj do ulubionych

Ale jazda... Następny silnik i koło

29.09.05, 17:22
Za dzisiejszym Expressem:

www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/521356.html

Urwane koło, urwany silnik... - Strach jeździć autobusami i tramwajami MPK

Czwartek, 29 września 2005r.

– Niedługo firmy bukmacherskie będą przyjmować zakłady o to, ile silników
wypadnie jednego dnia z łódzkich tramwajów – śmiali się przechodnie na ul.
Kilińskiego, gdzie ekipy MPK uprzątały torowisko po kolejnej awarii.

Silnik wypadł z tramwaju linii 5 jadącego w stronę ul. Przybyszewskiego. fot.
Marek Kowal Koło z volvo uszkodziło ścianę budynku Politechniki Łódzkiej. fot.
Michał Tuliński Silnik wypadł z tramwaju linii 5 jadącego w stronę ul.
Przybyszewskiego. fot. Marek Kowal

Wczoraj w jednym z autobusów urwało się koło, a tramwaj... zgubił silnik. To
kolejne przykłady na to, że łódzki tabor jest w katastrofalnym stanie.

Rano na al. Politechniki, między ul. Radwańską i ul. Wróblewskiego, w jadącym
z pasażerami autobusie marki volvo odkręciły się (!) śruby i odpadło koło,
które z impetem potoczyło się po chodniku, trawniku i uderzyło w ścianę
budynku Politechniki Łódzkiej.

– Gdyby uderzyło w przechodnia, to byłoby nieszczęście – mówi świadek wypadku.

Potężne koło pędziło z dużą prędkością i zatrzymało się dopiero na ścianie.
Uszkodziło parapet i wgniotło niedawno odnowioną i wymalowaną elewację.

W samo południe zaś z tramwaju linii 5, jadącego ul. Kilińskiego, wypadł
silnik. Uszkodzone wagony na drugim silniku odjechały do zajezdni przy ul.
Dąbrowskiego. MPK zdążyło zabrać zgubione części, zanim zaopiekowali się nimi
zbieracze złomu.

To nie był koniec niebezpiecznych sytuacji łódzkiego przewoźnika. – O 15.21
wsiadłem do autobusu linii 82 z Aleksandrowa do Łodzi. Kierowca nie mógł
opanować auta. Układ kierowniczy był chyba niesprawny – mówi Dariusz Chudzik.

Przypomnijmy, że tydzień temu, w czwartek, sześć osób zostało rannych, gdy w
tramwaju linii 13 urwał się silnik na ul. Narutowicza. W piątek na al.
Piłsudskiego w wypełnionym pasażerami autobusie linii 98 rozsypało się łożysko
w kole. Tego samego dnia w innym autobusie MPK urwała się klapa osłaniająca
silnik.

(tj, mal) - Express Ilustrowany
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał M. Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.lodz.msk.pl 29.09.05, 17:39
      Innym pasażerom może się to podoba, ale ja ostrzegam:

JEŚLI SILNIK WYPADNIE Z TRAMWAJU, KTÓRYM JA JADĘ, PÓJDĘ DO MPK I KOMUŚ
      WPIER...Ę. A JEŚLI DODATKOWO MI SIĘ COŚ STANIE, URWĘ PREZESOWI JEDNO JAJKO[1]!

[1] Jedno, nie jestem egoistą, ktoś może chcieć urwać drugie. Nie można brać
      wszystkiego dla siebie.
      • michal.ch Re: Ale jazda... Następny silnik i koło 29.09.05, 17:40
        Uch, nie chciałbym być na miejscu tego kogoś. :)))
        • Gość: Michał M. K*.*!!!!!!!!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.09.05, 23:03
          Po napisaniu posta wyszedłem z domu, wsiadłem do 8 i... dojechałem do
          Kopernika, bo w 12 przed nami wypadł silnik. Na szczęście jest jeszcze PKS,
          który szybko zawiózł mnie tam gdzie chciałem.

Panie Wąsowicz! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do
          Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do
          Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa! Do Krakowa!
          Jedź Pan na tę swoją cholerną wiochę, wąchaj smród Plant, oglądaj Mickiewicza
          na dziadowskim cokole. W Łodzi Pan jest persona non grata[1]

[1] Bo robisz Pan grata z każdego autobusu i tramwaju.
      • Gość: Anka Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.toya.net.pl 29.09.05, 18:52
        > [1] Jedno, nie jestem egoistą, ktoś może chcieć urwać drugie. Nie można brać
        > wszystkiego dla siebie.

Ja bym nie chciała jego jajka w ogóle!
    • Gość: Michał M. Przy okazji IP: *.lodz.msk.pl 29.09.05, 17:40
      Zdrówka życzę z okazji imieni Michale.Ch !
      • michal.ch Re: Przy okazji 29.09.05, 17:41
        A dzięki, dzięki. Jakoś tak wyszło tudzież wypadło, a ja prawie o tym
        zapomniałem. :)
    • paudys MPK sięga dna 29.09.05, 18:10
      Przyzwyczaiłem się już że trójka jeździ jak chce i przeważnie przyjeżdża co
      drugi kurs ale w tym tygodniu został ustanowiony nowy standard częstotliwości:
      15 minut rano i pół godziny po 16-tej. Tylko po co na przystankach wisi fikcja w
      postaci rozkładu jazdy? Może żeby brać pieniądze za niezrealizowane kursy?

Druga sprawa to cudowne pomarańczowe kasowniki, które działają według tylko
      sobie znanego algorytmu powodując wędrówki ludów wzdłuż wagonu, chciałbym
      zobaczyć miny tych ludzi, którzy nie mogli skasować biletu, widzących jak wsiada
      kanar i kasuje za pierwszym razem...
      Nie wspominam już o tym, że w centrum co chwila brakuje prądu.

No cóż, idę na kurs prawa jazdy i biorę kredyt na samochód, mam w d* MPK i
      ekologię po łódzku, szkoda życia na spędzanie codziennie 3 godzin w klekoczących
      i śmierdzących pojazdach z nadzieją, że silnik może wypadnie akurat w innym
      tramwaju.
      A szanowny superb-prezes to powinien być ścigany przez prokuratora za działanie
      na szkodę miasta...
      • pawel-strzalka Re: MPK sięga dna 29.09.05, 18:56
        dziś koło 15:30 przez Piłsudskiego przejechały w przeciagu kilku minut kolejno:
        3, 6, 2, 2, 2, 3, 10 :]
    • Gość: STUDI 82 z Aleksandrowa???? IP: *.waw.prokom.pl 29.09.05, 18:11
      Od kiedy to linie 82 wydłużono do Aleksandrowa.
      Kiedyś była tak linia PKS - Rąbień - Łódź - Bedoń czy coś w tym stylu. Czyżby
      reaktywacja????
      • teufel Re: 82 z Aleksandrowa???? 29.09.05, 18:27
        Teraz jest Bedoń - Aleksandrów:)

82 jeździ z Tuwima do Andrzejowa
    • Gość: mat29 Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.range81-153.btcentralplus.com 29.09.05, 18:14
      Czy jest w Lodzi ktos z jajami, kto wreszcie odwazy sie zlozyc do prokuratury
      zawiadomienie o spowodowaniu zagrozenia bezpieczenstwa publicznego (czy jak to
      sie tam w kodeksie nazywa) czy wszyscy tylko beda sie przygladac i zalamywac
      rece?
      • paudys Re: Ale jazda... Następny silnik i koło 29.09.05, 18:24
        Tu nie trzeba jaj tylko pieniędzy, MPK pewnie stać na dobrego adwokata i się
        wykręcą, na dodatek jeszcze trzeba będzie pokryć koszty.
        • Gość: mat29 Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.range81-153.btcentralplus.com 29.09.05, 18:30
          Przestancie wycierac sobie tylek brakiem pieniedzy. W Lodzi na wszystko jest
          tylko jedna odpowiedz: brak pieniedzy. Moze SLD jako opozycja w stosunku do
          zarzadu miasta by pomoglo?
          • Gość: mat29 Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.range81-153.btcentralplus.com 29.09.05, 18:32
            Poza tym jest to przestepstwo scigane z urzedu a za zawiadomienie prokuratury
            nic sie nie placi.
            • paudys Re: Ale jazda... Następny silnik i koło 29.09.05, 18:39
              Nie mówię, że Łódź nie ma na nic pieniędzy tylko, że ja nie mam pieniędzy na
              procesy :)
              Oczywiście za zawiadomienie prokuratury nic się nie płaci ale za przegrany
              proces owszem. Możliwe, że w tym przypadku było by inaczej, ale to już ktoś
              bardziej obeznany w prawie musi się wypowiedzieć.
          • Gość: STUDI Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.waw.prokom.pl 29.09.05, 21:10
            Znajdziesz sponsora na porycie kosztów przegranego procesu a potem na
            odszkodowania w wyniku przegrania procesu za oczernianie przewoźnika i władz
            miasta?
            Nasze prawo ma to do siebie że kasa sprawi zawsze takie sytuacje podciągnięte
            zostaną pod nieszcześliwy wypadek niezależny od przewoźnika.

Tu należałoby odwołać władze Łodzi. Tyle że kogo w zamian dać? SLD co dopuściło
            aby miasto w zasadzie zbankrutowało, liberałów co by mieli okazje się wykazać w
            likwidacjach linii i torowisk (wiele już zlikwidowali). Czy może inni kórzy by
            zwąchali okazję do wyssania pieniędzy z miejskiego budzętu przez firemki
            należące do krewnych śwaidczące usługi konkurujące z firmami należacymi do
            miasta.
            • Gość: mat29 Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: *.range81-153.btcentralplus.com 02.10.05, 18:24
              Co wy z tymi kosztami? Przeciez mowie ze to jest przestepstwo scigane z urzedu
              a nie z powodztwa cywilnego. Wystarczy tylko zawiadomic prokurature, ktora to
              zbada i jesli uzna, ze zostalo naruszone prawo to sama zlozy pozew do sadu.
              Nikt za nic nie bedzie placil.
              Szczerze mowiac wkurza mnie juz ta niemoc, ciagle biadolenie, ze nic nie mozna
              zrobic, bo kasa, kasa, kasa... Sprawe trzeba albo zalatwic albo przestac
              biadolic.
    • Gość: Ja Re: Ale jazda... Następny silnik i koło IP: 81.168.185.* 29.09.05, 19:50
      Najwyższy czas, aby urwały się... śruby mocujące pewne osoby do pewnych
      stołków. I może się to odbyć nawet za sprawą bryłki lodu, albo zwykłego zbiegu
      okoliczności - dwóch najczęstszych przyczyn awarii MPK.
      Kurcze, zadziwiające, za czasów Rydeckiego jakoś koła nie odpadały za często, a
      i o wypadających silnikach raczej się nie słyszało. Widać, że Wąsowicz, biedak,
      to urodzony pechowiec, a Rydecki to pewnie co tydzień wygrywa milion w totka...
      Ach, niesprawiedliwość na świecie...
      • szakal_el Jeden komentarz!!! 29.09.05, 23:10
        Wynocha z Łodzi panie Wąsowicz. Wynocha z tego miastabo jest za dobre dla
        Ciebie. Z uporem maniaka potwierdzam to co jest w mojej sygnaturce od kilku
        miesięcy!
    • Gość: J.S. Dla 'fanow' zarzadu MPK - pod rozwage IP: 195.69.82.* 30.09.05, 00:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=29747540&a=29748734
      rozwage.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka