Dodaj do ulubionych

MPK zrobiło mapkę!

04.10.05, 09:24
No nie może być! Oto schemat objazdów na czas remontu zwrotnic przy Dworcu
Kaliskim:
www.mpk.lodz.pl/showarticle.action?article=985
Panie Wąsowicz, nie jest to rozrzutność aby? Już i tak trzeba było zacząć
jeździć na światłach, a tu jeszcze mapki się rysuje...
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.168. / 217.97.237.* 04.10.05, 11:06
      > Panie Wąsowicz, nie jest to rozrzutność aby? Już i tak trzeba było zacząć
      > jeździć na światłach

No no, teraz to sie popisales
      Wracaj do swojego rezerwatu
      • Gość: pisarz Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.pl 04.10.05, 13:16
        Gość portalu: k napisał(a):

> No no, teraz to sie popisales
        > Wracaj do swojego rezerwatu

Jeżeli chodzi o szczegóły to Sz.P. Prezes K.W. daje popis w Łódzkim MPK
        i to on powinien zastosować się do drugiego cytowanego zdania
        • Gość: J.S. Re: MPK zrobiło mapkę! IP: 195.69.82.* 04.10.05, 13:22
          Ja mimo wszystko nie widze zwiazku mapki ze swiatlami, ani tez powodu czepiania
          sie publikacji mapki
    • yarro Re: MPK zrobiło mapkę! 04.10.05, 13:23
      Mapka jak mapka, ale jaka treść niusa!

No i NARESZCIE pomysleli o tymczasowych dodatkowych przystankach na Mickiewicza
      przy Włókniarzy. Nie może być!
    • Gość: luki Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.toya.net.pl 04.10.05, 14:11
      > Panie Wąsowicz, nie jest to rozrzutność aby? Już i tak trzeba było zacząć
      > jeździć na światłach, a tu jeszcze mapki się rysuje...

Przede wszystkim daruj sobie osobiste wybiegi do prezesa, bo prezes ma po to
      tylu pracowników, żeby takimi kwestiami jak ta mapka w ogóle się nie zajmować i
      nawet nie wiedzieć o jej istnieniu. Po drugie: takie mapki są robione przez
      Dział Przewozów przy każdym obieździe i rozsyłane m.in. do zajezdni po to, żeby
      później niektórzy nie mieli radochy w pisaniu postów jak to kierowca pomylił
      trasę. A po trzecie - nie ma - nie dobrze, jest - też nie dobrze. Wniosek: z
      kimś tu jest niedobrze...
      • 405ng luki ma racje :) 04.10.05, 15:00
        Gość portalu: luki napisał(a):
        A po trzecie - nie ma - nie dobrze, jest - też nie dobrze. Wniosek: z
        > kimś tu jest niedobrze...

masz racje :)
      • Gość: Michał M. Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.lodz.msk.pl 04.10.05, 23:42
        Gość portalu: luki napisał(a):

> Przede wszystkim daruj sobie osobiste wybiegi do prezesa, bo prezes ma po to
        > tylu pracowników, żeby takimi kwestiami jak ta mapka w ogóle się nie zajmować
        > i nawet nie wiedzieć o jej istnieniu.

Obawiam się, że prezes nie wie nawet o istnieniu tramwajów.

Pamiętacie skecz kabaretu "Dudek" o mężczyźnie, który znalazł rozum i próbował
        odszukać jego właściciela (to było jakieś 25-30 lat temu). Rozum okazuje się
        należeć do waznego dyrektora, który ma 3 zastępców. Puenta jest taka: "Nooo!
        Jak on ma 3 zastępców, to po co mu rozum!?!?!"

Jedno zdanie z tego kabaretu jak ulał pasuje do tego wątku. Milicjant tłumaczy
        mężczyźnie: "Biuro rzeczy znalezionych PRZY TRAMWAJACH się znajduje".

MPK oszczędza na włączaniu świateł. MPK naraża się w ten sposób na śmieszność.
        Ostatnio (sierpień) kierowca Z1 miał wyłączone światła gdy było jeszcze ciemno.
        Pouczony przeze mnie stwierdził, że on już dobrze widzi i nie potrzebuje
        świateł.

Nie dziw się, że ktoś jeździ sobie w taki sposób po źle rządzonej firmie.
      • zamek [...] 05.10.05, 00:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • antyzamek Re: MPK zrobiło mapkę! 05.10.05, 00:44
          zamek napisał:
          > A poza tym zostałem tak wychowany, że nie stać mnie na tak obrzydliwą
          > bezczelność, jak stwierdzanie, z kim jest niedobrze.

Na taką cię nie stać, stać cię na bezczelność o wiele bardziej wyrafinowaną... daleko nie szukając:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=21196043&a=21200618
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=21624751&a=21632248
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=22060708&a=22136723
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=29013899&a=29015989
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=28300033&a=28590529
          zatem? bądź łaskaw nie kłamać.
          • zamek Re: MPK zrobiło mapkę! 05.10.05, 00:59
            Efektowny masz ten nowy nick... jakoś problem tych dziwnych znaczków na
            klawiaturze przy okazji przestał obowiązywać... ;)
            Merci za słowa o wyrafinowaniu, one zamkowi tylko pochlebiają :)
            Zamek napisał tylko dwa z cytowanych postów, co tu robią odnośniki do pozostałych?
            Kłamać... a w którym miejscu? Że zamek nie potrafi użyć takiego sposobu
            "argumentacji" jak luki?
            Miłej zabawy :)
            • antyzamek Detektyw z ciebie kiepski. 05.10.05, 01:50
              Wiem o kim myślisz. Ja to nie on. A słowo o kłamaniu dotyczyło twojego wychowania, o którym napomknąłeś.
        • Gość: J.S. Re: MPK zrobiło mapkę! IP: 195.69.82.* 05.10.05, 08:51
          Nie spoufalaj sie, juz ci to raz mowilem, a od mojego nazwiska wara, rozumiesz?
    • Gość: Ja Nowość;-) IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.10.05, 23:35
      "Dla łatwiejszego zorientowania się, że tramwaje jadą zmienioną trasą, numer
      linii będzie na czerwonym tle. Zmiana trasy zostanie także uwidoczniona na
      tablicach bocznych w tramwajach. Informacja o zmianach tras umieszczona będzie
      także na przystankach omijanych w trakcie objazdu, na zielonym tle."

A to nowość. Jeszcze kilka miesięcy i dowiemy się, że system wprowadzono za
      obecnego prezesa. Kiedy indziej może przeczytamy, że za nowego prezesa
      zaczniemy montować w Łodzi po 3 kasowniki w drugim wagonie itp.
      To oczywiście półżartem, a na serio - bardzo dobrze. Informacja pasażerska w
      MPK jest obecnie w tragicznym stanie. MPK bardzo oberwało po uszach za ostatnie
      objazdy (Kościuszki/Mickiewicza), ale to już drugi rok, kiedy linie na
      objazdach oznacza się na odwal się i najwyższy czas, aby to wróciło do
      wypracowanej już w Łodzi normy.
      Mam nadzieję, że w MPK wreszcie zrozumieli, że koszty to są żadne, a znaczenie -
      bardzo duże.
      • michal.ch Re: Nowość;-) 05.10.05, 09:28
        Po prostu ZDiT zaczął się czepiać, dlaczego MPK nie przestrzega ustalonych
        standardów oznaczania linii. Ot co. Muszą się dostosować.
        • Gość: kierowca Re: Nowość;-) IP: *.rev.vline.pl 05.10.05, 14:58
          W ramach oszczędności nie ma nawet tablic. Robi się prowizorkę, pewnie nieraz
          widzieliście w autobusie tablice zjazdowe, z zaklejonym "zjazd do zajezdni"
          robiące za normalne, albo np 96 przerabiane na 96A (to jescze rozumiem) ale już
          np 96A przerabiane na 96 poprzez zaklejenie A białym papierem.
          Kolorowe tablice "objazdowe" to już większy problem bo ich tak łatwo przerobić
          się ze zwykłych nie da.
          W nowych autobusach z niesprawnymi wyświetlaczami (albo wogóle bez wyświetlaczy
          np 3045) za wyświetlacz robi "decha" podkradziona od kolegi z Ikarusa.
          Czyli vivat oszczędności. O zmianach nie ma kto poinformować bo pozwalniano
          ludzi a ci co zostali albo nie mogą się wyrobić albo zajmują się czym innym.
          Nie ma kto porozwieszać odpowiednich rozkładów na przystankach.
          W sytuacji gdy głownym problemem jest to żeby obsadzić wszystkie linie taborem.
          nikt nie zajmuje się już takimi "pierdołami" jak np odpowiednia informacja
          pasażerska.
          • michal.ch Re: Nowość;-) 05.10.05, 16:03
            Trzeba się podpytać koło Sobieradka na Tuwima, tam jest stolarz, może się
            zlituje i da trochę dykty dla MPK na tablice. :)
    • Gość: Lukasz Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 15:36
      Te mapki to nawet na przystankach wiszą :) Na zdjęciu przystanek Włókniarzy/
      Mickiewicza (tymczasowy):
      www.mFoto.pl/uploads/1005/caaa0eacff.jpg
      Teraz to nawet zamiejscowi się nie zgubią :)
      • Gość: Ja Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.10.05, 17:40
        To, że MPK powywieszało mapki na przystankach, to:
        1. Szok w trampkach
        2. Dobrze, pod warunkiem, że będzie to absolutny standard na wypadek każdego
        objazdu

Natomiast:
        1. Nie na wszystkich przystankach są wszystkie rozkłady (np. Mickiewicza -
        Politechniki brakuje 10tki)/ czasem rozkładów jest zbyt wiele.
        2. Zdaje się, że część porozwieszali dopiero dziś koło południa, bo rano na
        przystanku tymczasowym nie było ani śladu rozkładów.
        3. Nadal są przystanki, gdzie nie ma informacji o organizacji ruchu podczas
        objazdów (i to w kierunku "do objazdów")
        4. Nadal rozkład drukowany jest na białym papierze i tylko nalepiony numer na
        kolorowym tle - za mało się rzuca w oczy.
        5. Część tramwajów jeździ z tablicami zjazdowymi zamiast objazdowymi (czarne, a
        nie czerwone tło)
        6. Ludzie o poranku nie są zbyt skorzy do myślenia, więc, najlepiej, gdyby w
        ogłoszeniu o objazdach napisać wprost, że aby dojechać na Kopernika, Gdańską
        czy Zieloną, to trzeba wysiąść na przystanku tymczasowym, przejść i wsiąść w 8.
        Warto by jeszcze dodać szacunkowy czas wydłużenia się podróży.
        7. Przystanek spod fabryki papierosów dosunąć do Włókniarzy - tymczasowo.

Zaś ZDiT zawalił:
        1. Skrzyżowanie Kopcińskiego i Narutowicza. W kierunku Centrum 5-8 tramwajowy
        korek przed skrzyżowaniem. Na te 5 dni bezwzględnie powinni przeprogramować
        sygnalizację świetlną, aby "wyrobiła" sie z taką ilością tramwajów.

Mimo niedociągnięć zauważyć można, że nareszcie ktoś sie postarał, choć nie do
        końca mu wyszło. Cieszyć się można jednakże tylko pod warunkiem, że nie jest to
        jednorazowa akcja.

I jeszcze dwie ciekawostki:
        1. Na 12 nie jeździ dziś żaden Elin. Żeby nie musieć przeprogramować
        wyświetlacza MPK wysłało wszystkie na inne trasy:-)

2. Ludzie mimo tego wszystkiego i tak lecą z pytaniem do motorowego "a jak pan
        jeździ". Oczywiście można mówić, że ludziska głupie, z drugiej zaś strony MPK
        za Wąsowicza skutecznie oduczało pasażerów od wierzenia w to, co wywieszane na
        przystankach i pojazdach stanowiło dotychczas tzw "dezinformację pasażerską".
        • Gość: Ja Re: MPK zrobiło mapkę! IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.10.05, 21:46
          > 1. Na 12 nie jeździ dziś żaden Elin. Żeby nie musieć przeprogramować
          > wyświetlacza MPK wysłało wszystkie na inne trasy:-)

W czasie objazdów w żadnym Citku nie wyświetlały się przystanki, bo komputer by
          głupiał na tymczasowym przy Włókniarzy, a obecnie w conajmniej dwóch powróciło
          słynne Wyszyń-Wyszyń. Ot technika i MPK się gubi.

> 2. Ludzie mimo tego wszystkiego i tak lecą z pytaniem do motorowego "a jak
          pan
          > jeździ". Oczywiście można mówić, że ludziska głupie, z drugiej zaś strony MPK
          > za Wąsowicza skutecznie oduczało pasażerów od wierzenia w to, co wywieszane
          na
          > przystankach i pojazdach stanowiło dotychczas tzw "dezinformację pasażerską".

Oto taki autobiograficzny przykładzik udowadniający, że dopiero niezwykle
          rzetelne i długotrwałe przestrzeganie pewnych ustalonych norm pozwoli osiągnąć
          cel.
          Jak być może część z Was wie wczoraj i dziś po 18.00 z powodu awarii wodociągu,
          w kierunku Retkinii, Chocianowic i Kurczaków 12,15 i 46 jeżdżą objazdami. Na
          przystankach wczoraj wisiały stosowne tabliczki (informujące o zmianie w danym
          dniu). Dziś stałem sobie w najlepsze na przystanku 12, zobaczyłem tabliczkę,
          zobaczyłem, że objazd dotyczy jednego dnia i stwierdziłem najzwyczajniej, że
          MPK nie zdjęło wczorajszych objazdowych tabliczek. Potem zreflektowałem się i
          doczytałem, że na dziś powiesili nowe, ale kilka minut swego - odstałem.
          A jaki stąd wniosek? Prosty. Jeśli informacja MPK zawsze byłaby rzetelna, jak
          dwa, trzy, cztery lata temu, to nawet przez myśl nie przemknęłoby mi, żeby
          pomyśleć, że objazd jest nieaktualny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka