gmh 09.10.05, 23:34 znowu żeście dali do wiwatu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sieradzak Było do przewidzenia ;-( 09.10.05, 23:47 Co prawda nie widze jeszcze sieradza, ale zasadniczo pokrywa się to z wynikami parlamentarnymi ;-( Cudów w dwa tygodnie nie należało się spodziewać ;-( Wyniki widzę z 25% obwodów, więc jest szansa na lekkie zniwelowanie tego wyniku, tak jak przy parlamentarnych, ale ... zasadniczo będzie d... Diagnoza taka jak przy parlamentarnych i nic więcej chyba się nie wymyśli ;-) Ciekawe co będzie w II turze, podejrzewam, że albo licha frekwencja, albo Kaczyński zgarnie te głosy. Tym czasem wszystko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pyszard Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 01:27 my ??? www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W10/100000.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 02:26 pyszard napisała: > my ??? > www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W10/100000.htm To już bardziej: www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W10/101400.htm a dokładniej na tej mapce to najjaśniejsze pole ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 08:11 Jesli Lepper znaczy partia (a tak w tym wypadku zdaje sie jest) to wydaje sie, ze nie tylko lodzkie ale wiekszosc tzw. kiedys Polski B w przyszlych wyborach samorzadowych padnie lupem SO, ktora wyrasta na najsilniejsza partie w tych regionach. Mysle nawet, ze czas po wyborach bedzie jeszcze bardziej dzialal na korzysc tej parti, bowiem problemy podstawowe kraju (glownie bezrobocie) wzmoga sie niz zmaleja. Owocny rozwoj wspolpracy na lini PO i PiS wydaje sie odplywac w nieznane (takie widze przeslanki) Czy mozna to nazwac hanba czy jest to wyraz interpretacji i propagandowej sieczki mediow? Jesli tak to tylko w pewnym sensie. Dla mnie zasadnicze jest pytanie jaki jest poziom czlonkow tej parti w tych terenach? Patrzac z zewnatrz odnosi sie wrazenie ze, SO jako parta krzepnie, nabiera nie tylko negatywnych czlonkow tzn. starszych i niewyksztalconych, wyraznie ewoluje w kierunku parti lewicowej a nie anarchistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 14:44 jack20 napisał: > Jesli Lepper znaczy partia (a tak w tym wypadku zdaje sie jest) to wydaje sie, > ze nie tylko lodzkie ale wiekszosc tzw. kiedys Polski B w przyszlych wyborach > samorzadowych padnie lupem SO, ktora wyrasta na najsilniejsza partie w tych > regionach. Mysle nawet, ze czas po wyborach bedzie jeszcze bardziej dzialal na > korzysc tej parti, bowiem problemy podstawowe kraju (glownie bezrobocie) wzmoga > > sie niz zmaleja. Owocny rozwoj wspolpracy na lini PO i PiS wydaje sie odplywac > > w nieznane (takie widze przeslanki) > Czy mozna to nazwac hanba czy jest to wyraz interpretacji i propagandowej > sieczki mediow? Jesli tak to tylko w pewnym sensie. > Dla mnie zasadnicze jest pytanie jaki jest poziom czlonkow tej parti w tych > terenach? > Patrzac z zewnatrz odnosi sie wrazenie ze, SO jako parta krzepnie, nabiera nie > tylko negatywnych czlonkow tzn. starszych i niewyksztalconych, wyraznie ewoluje > > w kierunku parti lewicowej a nie anarchistycznej No tak, chyba muszę się zgodzic w 100 % ;-( I jest to dośc smutana perspektywa dla Sieradza i regionu ;-( Jeśli w ciągu 2 lat nic się nie zmieni w kraju, województwie, powiecie, to ... będzie mały koszmarek na 4 lata. Już teraz mamy przdsmak tego co będzie, bo przcie w samorządach samoobrona ma się całkiem nieźle ;-( Jeszcze 4 lata takiej stagnacji i marazmu a dotrzemy do Polski C ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 15:28 "..Jeśli w ciągu 2 lat nic się nie zmieni w kraju, województwie, powiecie, to ...będzie mały koszmarek na 4 lata. Już teraz mamy przdsmak tego co będzie, bo przcie w samorządach samoobrona ma się całkiem nieźle ;-( Jeszcze 4 lata takiej stagnacji i marazmu a dotrzemy do Polski C.." Jest to mozliwe...ale wcale to nie musi tak byc. Przypominam sobie, jak hajdana podala tu na tym forum przyklad "goscia" z Patnowa, ktorego zwerbowala SO, a wyborcy wcale na SO nie glosowaliby tylko na niego. Dlatego pytalem sie: co to sa za "goscie", ci z SO i jaka reputacje maja w swym otoczeniu? "S" przegrala nie dlatego, ze miala zle programy, tylko, ze w terenie (najczesciej) lapali sie pod jej sztandar awanturnicy i zadni osobistych porachunkow narwancy i demagodzy. Przeciez domagane sie przez wielu wybory w Polsce na Zasadzie JOW sprowadzaja sie do takich ludzi, a partie musza o nich walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 15:52 jack20 napisał: > "..Jeśli w ciągu 2 lat nic się nie zmieni w kraju, województwie, powiecie, > to ...będzie mały koszmarek na 4 lata. Już teraz mamy przdsmak tego co będzie, > bo przcie w samorządach samoobrona ma się całkiem nieźle ;-( Jeszcze 4 lata > takiej stagnacji i marazmu a dotrzemy do Polski C.." > > Jest to mozliwe...ale wcale to nie musi tak byc. > Przypominam sobie, jak hajdana podala tu na tym forum przyklad "goscia" z > Patnowa, ktorego zwerbowala SO, a wyborcy wcale na SO nie glosowaliby tylko na > niego. Dlatego pytalem sie: > co to sa za "goscie", ci z SO i jaka reputacje maja w swym otoczeniu? > "S" przegrala nie dlatego, ze miala zle programy, tylko, ze w terenie > (najczesciej) lapali sie pod jej sztandar awanturnicy i zadni osobistych > porachunkow narwancy i demagodzy. > Przeciez domagane sie przez wielu wybory w Polsce na Zasadzie JOW sprowadzaja > sie do takich ludzi, a partie musza o nich walczyc. Nie no nie przesadzaj, przejęcie kilku lokalnych "bosów", nie czyni sukcesu SO ! Dośc mocno przejrzałem wynuki SO w Polsce i wygrywają dzięki Szpitalom, Zakładom Karnym, Aresztom śledczym, i obszarom małorolnym (np. Sieradz Monice). Tu sporadyczne akcje przejęcia działacza PSL czy innego nie mają większego znaczenia, a tłumaczenie, że nie głosowali na SO ino na pana X, jest lekko mówiąc dziwaczne, co to czyta nie umieją ? Jednam masz rację, że bez oddolnych mocnych oddziałów partii z kompetentnymi, odpowiedzialnymi, kreatywnymi i konsekwentnymi działaczami ciężko będzie się przebic, przez populizm SO ! I jest na to tylko 2 lata, ale ... czy to aby nie za mało ? Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzlak Jaka hańba? To jest demokracja.... 10.10.05, 09:00 jakoś nie zauważyłem hańby. I niby jak "daliśmy do wiwatu"? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Jaka hańba? To jest demokracja.... 10.10.05, 14:45 zgryzlak napisała: > jakoś nie zauważyłem hańby. I niby jak "daliśmy do wiwatu"? fakt może to nie w kategoriach hańby, a tragedii narodowej, która wisi nad Polską ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 10:49 To było do przewidzenia, że Polska tzw. B - odda swe głosy na cudotwórcę Leppera. Jestem jak najdalszy od bycia zwolennikiem samoobrony, ale rozumiem ludzi, ktorzy na niego oddali glosy. A przynajmniej staram się ich zrozumieć. Bo częśc z elektoratu samoobrony to na pewno ludzie aktywni, którzy po prostu dostali po plecach od państwa w wyniku roznych bzdurnych przepisow. Druga grupa to ci, ktorzy narobili przekrętów - i liczą na parasol ochronny SO. Trzecia grupa osob to ci, ktorzy nie potrafią odnależć się w obecnych realiach naszego kraju i skapitulowali, a bardzo by chcieli być na świeczniku, jak inni (lub przynajmniej na powierzchni). Nie dziw się ludziom, że glosowali na Leppera. Bo Polska to nie tylko miasta. To takze wsie, w ktorych mieszkają ludzie, dla ktorych wyjazd do miasta wojewodzkiego przekracza mozliwosci finansowe - juz nie mowiąc o wyprawie do stolicy. Jedynym ich kontaktem ze swiatem i zrodlem informacji jest czesto telewizor, a na to nie zawsze mają czas, ze wzgledu na prace polowe itp. Ja się pytam - dlaczego żaden z kandydatów oprocz Leppera nie pofatygował się do podsieradzkich wsi? Teraz mamy tego efekty w postaci liczby glosow na Samoobronę i jej lidera;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 14:47 zodiak72 napisał: > To było do przewidzenia, że Polska tzw. B - odda swe głosy na cudotwórcę > Leppera. Jestem jak najdalszy od bycia zwolennikiem samoobrony, ale rozumiem > ludzi, ktorzy na niego oddali glosy. A przynajmniej staram się ich zrozumieć. > Bo częśc z elektoratu samoobrony to na pewno ludzie aktywni, którzy po prostu > dostali po plecach od państwa w wyniku roznych bzdurnych przepisow. Druga grupa > > to ci, ktorzy narobili przekrętów - i liczą na parasol ochronny SO. Trzecia > grupa osob to ci, ktorzy nie potrafią odnależć się w obecnych realiach naszego > kraju i skapitulowali, a bardzo by chcieli być na świeczniku, jak inni (lub > przynajmniej na powierzchni). > > Nie dziw się ludziom, że glosowali na Leppera. Bo Polska to nie tylko miasta. > To takze wsie, w ktorych mieszkają ludzie, dla ktorych wyjazd do miasta > wojewodzkiego przekracza mozliwosci finansowe - juz nie mowiąc o wyprawie do > stolicy. Jedynym ich kontaktem ze swiatem i zrodlem informacji jest czesto > telewizor, a na to nie zawsze mają czas, ze wzgledu na prace polowe itp. > > Ja się pytam - dlaczego żaden z kandydatów oprocz Leppera nie pofatygował się > do podsieradzkich wsi? > > Teraz mamy tego efekty w postaci liczby glosow na Samoobronę i jej lidera;-) Właśnie, brak stabilnych elit politycznych na tz. prowincji zaczyna robi swoje ;-( Może jednak PO, PiS, PD itp. partie zauważą, że nie tylko miasta są w tym kraju ? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 15:13 Jesli PO uwazalo, ze jest juz w zindustralizowanym kapitalizmie (o udziale ludnosci zyjacej z rolnictwa w granicach 8-10%) a nieliczylo sie z realiami krajowymi popelnilo wielki blad i porazka w wyborach jest uzasadniona i umotywowana. Nie mozna marginalizowac przeciez 40% Polakow!! Przy calym jednoznacznym poparciu udzielonym mu przez media, a nawet uwazam w manipulacjach sondazowych nie wystarczylo parti, ani jemu prawdopodobnie tez nie wystarczy na zwyciestwo dzis w wyborach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 15:25 jack20 napisał: > Jesli PO uwazalo, ze jest juz w zindustralizowanym kapitalizmie (o udziale > ludnosci zyjacej z rolnictwa w granicach 8-10%) a nieliczylo sie z realiami > krajowymi popelnilo wielki blad i porazka w wyborach jest uzasadniona i > umotywowana. > Nie mozna marginalizowac przeciez 40% Polakow!! > Przy calym jednoznacznym poparciu udzielonym mu przez media, a nawet uwazam w > manipulacjach sondazowych nie wystarczylo parti, ani jemu prawdopodobnie tez > nie wystarczy na zwyciestwo dzis w wyborach w Polsce. No nie wiem, na co liczyło i co liczyło PO ;-) Na PiS zasadniczo się przeliczyło, na wieś to oni sami chyba nie liczyli ;-) No cóż, może to da im do myślenia ? Generalnie PO nigdy nie zabiegało o elektorat wiejski i pod tym względem jest stabilne. PO chyba nigdy nie dążyło do bycia partią ogólnopolską dla wszystkich ;-) PiS zresztą też, tylko w kampanii zaczął wszystko obiecywac wszystkim jak za dawnych dobrych lat PRL-u bywało, obawiam się tylko, że efekt tych obitnic będzie podobny ;-( I to mnie napawa smutkiem ;-( Gdyż kolejnej szansy partie postsolidarnosciowe już miec nie będą, chyba, że PO będzie w opozycji ? To może się uchowa i następna batalia za 4 lata, będzie PO - Samoobrona ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 15:51 A wiec, jesli PO nie bedzie staralo sie o interesy WSZYSTKICH po trosze mieszkancow Polski, to czeka ja los wszystkich zachodnich parti liberalnyh czy neoliberalnych ...czyli marginalizacja w zyciu poltycznym ze swoim kilku czy kilkunastoprocentowym elektoratem. Wszystkie zachodnie partie odgrywajace najwazniejsza role w zyciu zachodnich panstw nie moga sobie pozwolic na utrate elektoratu w jakiejs grupie spolecznej. Dlatego tez jest m. inn. tak nieefektywna polityka rolna uni w rolnictwie, choc udzial ludnosci rolniczej w spoleczenstwie tam waha sie w granicach 10%. Jeszcze wyrazniej sytuacja ta rysuje sie w okregach przemyslowych, gdzie przewaga parti socjaldemokratycznych jest wyrazna. Burmistrzami np. najwiekszych miast niemieckich jak Monachium, Hamburg, Berlin sa zawsze socjaldemokraci, choc w kraju zwiazkowym nie rzadza. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 16:01 Stary napisałem, że do tej pory zapewne nie liczyło na to czy tamto, na ten czy inny elektorat i zadałem pytanie, że może te wyniki i tak różnorodne poparcie, da im do myślenia, że może właśnie warto zaoferowa coś innym ludziom niż ich tradycyjny elektorat ? Jeśli PO nie wykorzysta teraz tej szansy ... to faktycznie przed marginalizacji może ich tylko obronic rola opozycja w obecnym parlamencie i pozwolenie, aby PiS się wykończył co bez jednoznacznego poparcia PO jest bardziej niż prawdopodobne ? W sumie PO jest "najmłodszą" partią więc ... może jakoś uda im się stworzyc struktury oddolne ? Zresztą PiS jako stara partia w tym zakresie też się niezbyt wykazuje ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
jopp67 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 22:41 Czytając to co napisałeś mam wrazenie ,że coś /bierzesz/.Czy Ty nigdy nie dostałeś od poprzednich żądów po d...?, jezeli nie zrobiłes przekrętów to znaczy,że nie miałeś okazii.Na AL głosował motłoch ,spady intelektualne i osobniki nieświadome, krzykacze, lenie, alkoholicy - czyli przekrój społeczności polskich wsi.Takich jak on powinni zamykać i to w imię demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 22:47 jopp67 napisał: > Czytając to co napisałeś mam wrazenie ,że coś /bierzesz/.Czy Ty nigdy nie > dostałeś od poprzednich żądów po d...?, jezeli nie zrobiłes przekrętów to > znaczy,że nie miałeś okazii.Na AL głosował motłoch ,spady intelektualne i > osobniki nieświadome, krzykacze, lenie, alkoholicy - czyli przekrój > społeczności polskich wsi.Takich jak on powinni zamykać i to w imię demokracji. > Jopp, nie wyzywaj, bo kogo ? Ludzi, Polaków ? Stary ich trzeba najpierw zrozumie, a później im pomóc - oni są po prostu zdesperowani i sflustrowani, i rzczej nie ma się czemu dziwic ! Nie schodź w dyskusji do ich poziomu, bo to ich umacnia w ich przekonaniach ! Zamknąc wszystkich ? Jasne skazani też mają prawo głosu (niestety) i tam dopiero Samoobrona ma poparcie !!! Podobnie jak w szpitalach i co wybic wszystkich chorych i zdesperowanych ludzi ? eno opanuj się trochę, bo mi będzie wstyd, że też jestem za Tyskim ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jopp67 Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 22:53 Słuchaj jak mogę zrozumieć tych ludzi? nie mogę wybacz nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 23:15 jopp67 napisał: > Słuchaj jak mogę zrozumieć tych ludzi? nie mogę wybacz nie mogę. Właśnie sztuką jest zrozumiec, co nimi kieruje i co jest przyczyną takich decyzji, wtedy można szukac jakiś rozwiązań, samo wyzywanie nic nie zmieni, a przypuszczam, że jeszcze bardziej pogłębi flustrację i umocni ich to we własnych przekonaniach, a chyba nie tego chcesz ? Wiem, że to jest trudne, ale moim zdaniem to jedyna droga, pokazanie im innych alternatyw. Antagonizowanie nikomu nie wyjdzie na dobre ;-( To tylko zaostrza konflikty i rodzi kolejne podziały ;-( A co tu wybaczac ? Ot wybierają, bo mają do tego prawo i myślę, że można się cieszyc, że z tego prawa korzystają, choc ich wybory nam się niepodobają, to jednak ... mają do nich takie samo prawo , jak my ! Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Wybory: znów hańba. 10.10.05, 23:28 Nie mogę zgodzić się z opinią, że na AL głosowal nieroby, pijaczki itd. Głosowali rolnicy, mieszkańcy małych miast, bezrobotni czyli ludzie pozbawieni NADZIEI przez poprzednie ekipy rządzące. Populistyczne hasła AL taką nadzieję stwarzają. Albo inaczej wskazują kierunek którego wyborcy oczekują I to powinni wziąć pod rozwagę politycy. Poza tym, moim zdaniem, ludzie głosując na AL wykazali się mądrością.Po prostu "wypięli" się na medialno-sondażowe robienie nam wody z mozgów. Widzieliście co się działo w ostatnich tygodniach w telewizorni, w mediach w ogóle? Na liście kandydatów było przecież 16 kandydatów. A my widzieliśmy tylko dwóch, w porywach trzech więcej. Wolna wola stacji prywatnych, ale telewizja publiczna powinna zachowywać się w zupełnie inny sposób. Powinna przedstawić nam w jednakowy sposób wszystkich kandydatów. Poza tym sondażami zastąpiono dyskusję programową. Myślę, że wybory można spokojnie odwołać, sondaże załatwia to za nas. W Żychlinie: Lepper 34,76% Kaczyński 25,11% Tusk 18,47% Borowski 13,93% Ciekawy jestem jak wyborcy Leppera zachowaja sie w drugiej turze... Odpowiedz Link Zgłoś