Dodaj do ulubionych

Na groby bliskich

29.10.05, 13:07
Wszystkich swietych i balagan drogwy jak zawsze. W tym roku jade komunikacją
miejska:)
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: Na groby bliskich 29.10.05, 13:15
      Na stronie MPK jest juz rozkład specjalnych linii cmentarnych:
      * Doły-Mania
      * Ogrodowa-Zarzew
      * Ogrodowa-Doły
      Co więcej kursują one już od dzisiaj! :)
      • pawel-strzalka Re: Na groby bliskich 29.10.05, 13:21
        jak to od dzisiaj? miały tylko 1.11 jeździć :|
        • ixtlilto Re: Na groby bliskich 29.10.05, 13:27
          Wg mnie dobrze, że można z nich korzystać przez cały długi weekend... Osoby
          chcące uprorządkować groby bliskich mogą bez przesiadek dostać się gdzie trzeba.
          • pawel-strzalka Re: Na groby bliskich 29.10.05, 13:37
            ale widziałaś te linie na mieście? bo jak chcę otworzyc rozkład którejś z nich
            na stronie MPK to mi pokazuje, że linia kursuje 1. listopada :/
          • geograf Re: Na groby bliskich 29.10.05, 18:57
            linie sobie kursuja,ale ich promocja-jak co roku-jest przecietna.
            Dla kogos, kto okazyjnie korzysta z komunikacji miejskiej sa one po czesci tajemnica.
            Jak zwykle z informacja pasazera najgorzej:/
            • jolbla Re: Na groby bliskich 31.10.05, 11:54
              Mało tego, od soboty człowiek nie był pewnien godzin przyjazdu żadnego z
              tramwajów i autobusów. Nie byl to rozkład z dni roboczych ani sobot ani
              niedziel... Loteria jak przy amerykanskich wizach!

Do tego w piatek wieczorem nie mozna bylo sprawdzic rozkladu linii 15, bo w
              internecie, przy kliknieciu na ktorykolwiek przystanek wyswietlala sie ulica
              Pomorska i kolejne przystanki (a ja potrzebowalam Rondo Lotnikow Lwowskich).
              Telefon do dyspozytorni niewiele dal bo pan sprawdzal rozkald .... w internecie!
    • geograf Brawo ZdiT i MPK! 31.10.05, 21:54
      Ktoś wpadł na genialny pomysł utrzymania w dniu dzisiejszym rozkładów z dnia powszedniego.
      Nie przeczę, dobry pomysł.
      Tylko dlaczego zostawiono tzw. międzyszczyt?!
      Czy na cmentarze jeździ się o 7 rano, a wraca po 15?

Szczególnie czymś genialnym był krótki Mercedes na linii 52 i krótkie Volvo na 87. Kto decyduje o czymś takim?!

Pozostawiam ku pamięci na rok przyszły. Teraz zostaje obawiać się dnia jutrzejszego...dobrze,że ten weekend miał 4 dni:/
    • Gość: J.S. DO3 IP: 195.69.82.* 01.11.05, 15:11
      Polowa autobusow na tej linii ma wyswietlacze, widnieje na nich "DO3". Jedyne
      miejsce gdzie jeszcze mozna zobaczyc "DO3" to strona internetowa. Na rozkladach
      na przystankach takiego oznaczenia nie ma, podobnie nie maja go tez Ikarusy. A
      wiec balagan.

Zastanawiam sie po raz kolejny: SKAD taka awersja do oznaczen "DOx" na
      rozkladach i na tablicach taborowych? No skad?
      • szakal_el Re: DO3 01.11.05, 15:48
        Ja zadam pytanie inaczej - po co to DOx na wyswietlaczach? Niepotrzebny
        balagan. Wystarczylo by oznaczenie kierunku.
        • geograf Re: DO3 01.11.05, 17:19
          Niech będzie oznaczenie DOx. Ale niech ono będzie WSZĘDZIE, czyli na rozkładach i na tablicach.
          Jeśli jednak nie, to zamiast dwóch nazw na małych tablicach niech chociaż będą pojedyncze nazwy cmentarzy, do których jadą.
      • yavorius heh 02.11.05, 09:52
        Jakby nie można było oznaczyć linii normalnie, tak jak w Warszawie się oznacza
        tymczasowe. Mogą mieć autobusy numerację od 21 do 40? Mogą. To w czym problem?
    • michal.ch Re: Na groby bliskich 01.11.05, 16:18
      W tramwajach na Przybyszewskiego w okolicach wiaduktu dzis rano były piękne
      winogrona. Każdy wystający element, łącznie z kieszenią sąsiada, to znakomity
      uchwyt. Potem była gra w najsłabsze ogniwo - znaczy kto odpadł przy próbie
      zamykania drzwi. Kolejny etap, to mortal kombat z motorniczym, który po
      nieudanej próbie zamknięcia drzwi starał się wysadzić nadmiar ludzi. Niestety
      każdy, kto tylko choć jedną nogą lub ręką utrzymywał się na tramwaju, nie chciał
      się poddać. Ogólnie fajny widok. Już za rok kolejna olimpiada tramwajowa. ;)
      • Gość: Ja Re: Na groby bliskich IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.11.05, 16:45
        A zatem moje przypuszczenia co do niedoborów tramwajów w okolicach Zarzewa się
        potwierdzają. Przypomnijmy, że jeszcze 2 lata temu Do2 jeździło z
        częstotliwością 10 minut.
    • Gość: Ja Na 2+... IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.11.05, 16:41
      ...oceniam organizację komunikacji w Łodzi we Wszystkich Świętych. Ale
      zacznijmy od początku:
      1. Linie dodatkowe. Dobrze, że je uruchomiono i za to jest 2, a nie 1.
      Kompletną paranoją są oznaczenia. Jak już J.S. napisał poniżej część autobusów
      (krótkie Merce) śmiga z oznaczeniem Do3, reszta tylko z tabliczkami "Cmentarz
      Doły Cmentarz Mania", podobne oznaczenie na liniach tramwajowych i na
      rozkładach. Oprócz tego, że linia powinna zawieźć spod jednego cmentarza na
      drugi też zbyt wiele nie wiadomo. w tramwajowej Doły - Ogrodowa tablice
      głosiły: Cmentarz Doły, Wojska Polskiego, Legionów, Cmentarz Ogrodowa.
      Niektórzy liczyli np. na dojazd do Zgierskiej (nie każdy kojarzy gdzie w którą
      sytronę są skręty) No i teraz piwo dla każdego kto znajdzie krańcówki
      tramwajowe przy cmentarzu na Dołach i na Ogrodowej. Skoro tramwaje jadące na tę
      samą krańcówekę oznacza się jako "Cmentarz Doły", albo Strykowska, to coś chyba
      jest nie tak. Ofc. można większą czcionką napisać cmentarze, jednakże nazwa
      krańcówki powinna na tablicy być.
      Linie, moim zdaniem dla ułatwienia powinny być numerowane, i to konsekwentnie.
      Wręcz mogłyby pojawiać się na znakach i schematach, wszak co roku uruchamiane
      są takie same. Tyle, że w oczywisty sposób powinny być wyróżnione (np.
      przerywaną linią na schemacie) - jest to dość powszechne (na schematach rysuje
      się okazjonalne linie jeżdżące np. w czasie targów, albo właśnie cmentarne).
      Natenczas najlepsze oznaczenia to chyba CM1-CM3, docelowo powinien być
      odpowiedni zakres numeracyjny dla linii specjalnych i w ten zakres powinny one
      wpaść.
      Mam tez wątpliwości czy Do2 słusznie już drugi rok jeździ z częstotliwością
      tylko 15 minut.
      Myślę też że należałoby jeszcze wzmocnić rolę tramwaju do obsługi cmentarzy,
      zwłaszcza Zarzewa. Choć w tej chwili raczej nie mam na myśli konkretnych
      rozwiązań.
      2. Jak co roku kompletne bagno z rozkładami. Nigdzie informacji według jakiego
      rozkłądu szukać. Na Kilińskiego wiszą już rozkłady na jutrzejsze objazdy. Skoro
      rzeczywiście nie opłaca się drukować rozkładów (co to znaczy nie opłaca się?!
      toć to psi obowiązek MPK), to możnaby chociaż dać informacje wg. jakiego
      rozkładu lub z jaką częstotliwością co kursuje, żeby wiedzieć na co się
      nastawiać.
      Do tego dochodzi bardzo nikła informacja o liniach cmentarnych. Myślę, że przed
      1XI MPK i ZDiT powinno wręcz opracować warianty najwygodniejszych przemieszczeń
      między cmentarzami (wraz z częstotliwościami i ewentualnym czasem czekania na
      przesiadkę) i dać to np. do gazet.
      3. 15 jak co roku jeździ pustawa. Lepszy by chyba był pożytek, gdyby połowę
      brygad z 15 wysłać jako czwartą linię cmentarną Kurczaki - Ogrodowa. Kurczaki -
      Doły i tak w 90% załatwia "6".
      4. Cmentarz Kurczaki - sytuacja jak co roku chora. Korek na Sternfelda, a w
      korku stoją i kierowcy i pasażerowie autobusów. Tyle, że ci pierwsi zawsze mogą
      gdzieś zjechać i dalej iść na piechotę. Wydaje się, że 52 mogłoby jednak
      pojechać ul. Kurczaki do Strnfelda. Być może najlepszym rozwiązaniem byłby ruch
      jednokierunkowy Rzgowska -> Strnfelda -> Komorniki -> Rzgowska. Być może w
      kierunku przeciwnym byłby konrapas dla autobusów jadących od ul. Kurczaki. Przy
      takiej organizacji chociaż komunikacja miejska jechałaby sprawnie, bo samochody
      i tak nie mają szans tego dokonać. Dodatkowo 52 chyba dostało za mało brygad,
      bo jeździły kompletnie zatkane. Być może powinna ruszyć druga linia, nawet na
      stosunkowo krótkiej trasie, z wygodną przesiadką na tramwaj.
      5. Cmentarz Doły to katastrofa w związku z natłokiem samochodów pozajmowane są
      chodniki, ścieżki rowerowe i trawniki. Parkujący, szukający miejsca i
      wyjeżdżający tylko blokują sie nawzajem, klną i robią bałagan. Efektywność tego
      bajzlu żadna. Moim zdaniem: bezwzględnie powinno się wydzielić prawe pasy dla
      autobusów i chyba też zakazać parkowania w okolicach ul. Smutnej, bo tragicznie
      zmniejsza to płynność ruchu, a także utrudnia życie pieszym. Parkowanie powinno
      być w okolicach Wojska Polskiego i Telefonicznej.
      6. Wyświetlacze w autobusach MPK to znany już temat i najwyraźniej trzeba go
      wałkować jeszcze setki razy. Wciąż nie można doczekać sie sensownych i trwałych
      oznaczeń i tak dziś mieliśmy 'Sternfelda Szumna' (52) oraz 'Siewna "Vera', co w
      połączeniu z numerem, którego nie ma na rozkładach tworzyło mieszankę
      doskonałej dezorientacji. Zwłaszcza, że z takim komunikatem jeździły też Do3 w
      kierunku Dołów. Były też 85 "Janów" w kierunku Dworca Północnego, z
      niewłaściwymi komunikatami jechały też 52 i 87
      7. Cmentarz Stary - dziwi mnie zamknięcie Ogrodowej od Gdańskiej do Karskiego.
      Ja bym raczej ten ciąg otworzył, zamknął zaś całkowicie (tj. z wyjątkiem
      tramwajów) Cmentarną, a Św. Jerzego i Mielczarskiego zrobił ulicami bez wylotu.

Podsumowując - przeciętnie, a trójki nie było ze względu na powielenie
      wszystkich błędów sprzed roku.
      • geograf Re: Na 2+... 01.11.05, 17:28
        W sprawie punktu numer 4:
        Rozumiem ideę zamknięcia ulicy Kurczaki. Jednakże któryś już rok z rzędu na Kurczakach między Sternfelda, a Rzgowską jest PUSTO! Ludzie idą chodnikami (które są szerokie) i naprawdę nie widzę sensu zamykania tego odcinka.
        Jeśli już-dobrym pomysłem byłoby puszczenie tam 52, zapewniając szybki dojazd do cmentarza. Piesi na pewno by nie ucierpieli.

Mnie irytuje jeszcze sprawa Szczecińskiej.
        Rozumiem, że kierowcy musza mieć przerwę i odpoczynek. Ale niech ktoś rozsądny pomyśli, co czują ludzie, stłoczeni na przystankach (a najwięcej przy wiacie "83"), którzy widzą kilka autobusów stojących i czekających na niewiadomo co.
        • Gość: Wojtas Re: Na 2+... IP: *.retsat1.com.pl 01.11.05, 18:18
          > Mnie irytuje jeszcze sprawa Szczecińskiej.
          > Rozumiem, że kierowcy musza mieć przerwę i odpoczynek. Ale niech ktoś rozsądny
          > pomyśli, co czują ludzie, stłoczeni na przystankach (a najwięcej przy wiacie "8
          > 3"), którzy widzą kilka autobusów stojących i czekających na niewiadomo co.

Nie zwracałem uwagi na "83" na Szczecińskiej, bo wystarczająco zirytowało mnie "76". Nie wiem ile nie było żadnego "76", bo czekałem od 16.00, to pierwszy podjechał ok. 16.30. Oprócz niego podjechało jeszcze... sześć innych "76" :->. Drugi z kolei był skierowany na bok jako "przerwa na posiłek" z ludźmi w środku, tzn. z kombinującymi, żeby mieć lepsze miejsce, wsiedli jeszcze przed zakończeniem kursu. Później kwitli w środku z zamkniętymi drzwiami i patrzyli, jak następne "76" wcześniej podjeżdżają :-). Ostatnie dwa "76" jeszcze na bok skierowali, pewnie żeby rozłożyć w czasie (nie słyszałem dokładnie). Jechałem drugim z kolei. Na Retkini jechało już pięć "76" jeden za drugim, wyprzedzające się wzajemnie na Wyszyńskiego :-).

Po prostu płynna jazda... :-D

Mogę się mylić, ale to zagęszczenie było spowodowane tym, że przez długi czas nie można było skręcić z Teresy w Szczecińską. I po co ta drogówka, jak i tak jest bajzel?
          • Gość: Ja Re: Na 2+... IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.11.05, 20:12
            Na Wojska Polskiego w kierunku Dołów jechało:
            87(krótkie) 87(długie), dwa samochody, 81(krótkie), 87(długie), 87 (długie)

Swego rodzaju ciekawostką były też Jelcze M11 i M120 w obsłudze linii 98
            • ikarusojelcz Re: Na 2+... 03.11.05, 15:31
              Gość portalu: Ja napisał(a):

> Na Wojska Polskiego w kierunku Dołów jechało:
              > 87(krótkie) 87(długie), dwa samochody, 81(krótkie), 87(długie), 87 (długie)
              >
              > Swego rodzaju ciekawostką były też Jelcze M11 i M120 w obsłudze linii 98

parę tygodni temu pojawił się na Nowym Józefowie mig na 98
          • Gość: Forest Re:[drogówka][cmentarz na Szczecińskiej] Na 2+... IP: *.mnc.pl 04.11.05, 00:54
            > Gość portalu: Wojtas napisał(a):

> Mogę się mylić, ale to zagęszczenie było spowodowane tym, że przez długi czas
            > nie można było skręcić z Teresy w Szczecińską. I po co ta drogówka, jak i tak
            > jest bajzel?

Nie mylisz się. Pan z MPK, który pomagał autobusom jechać lewym pasem ul. Św.
            Teresy robił to sam. Policja wolała skoncentrować swoje siły przy samym
            cmentarzu i mam nadzieję, że część osob widziała co część "stróżów prawa" tam
            robiło...

Przecież na skrzyżowaniu Św. Teresy i Kaczeńcowej oraz przy panu z MPK też
            powinni stać.
        • pawel-strzalka Re: Na 2+... 01.11.05, 20:00
          jak jechałem 57 to na pół autobusu było słychać komunikat przez radyjo z
          centrali: "proszę kierowców o nieodstawanie(?) na krancówkach, miałem sygnały
          ze stoi po kilka wozów, proszę jeszcze raz nie odstawac na krańcówkach(?)"
          • Gość: magik super 57 IP: *.pl 02.11.05, 14:47
            Przejeżdżałem wczoraj (1.11.2005r.) 4 razy ulicą Paderewskiego i za każdym
            razem na krańcówce Paderewskiego/Karpacka stało po 4 autobusy linii 57.
            To chyba było to "odstawianie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka