Dodaj do ulubionych

Powstaje hotel Qubus

IP: *.toya.net.pl 29.11.05, 17:37
NIE WIEM PO CO??? Powstanie w Łodzi kolejny 3 gwiazdkowy hotel, a nadal nie
mamy choćby jedno 4 gwiazdkowego. Mało już straciła przez brak tego typu
obiektu? Choćby latem, gdy wybierano miasta mogące gościć ME w Piłce Nożnej w
2012 r. Łódż odpadła w przedbiegach nie ze względu na brak porządnego stadionu
(nie było go w żadnym mieście), tylko właśnie z powodu nieposiadania 4
gwiazdkowego hotelu. Powinno się ograniczyć powstawanie hoteli o standardzie
niższym niż 4 gwiazdki. Wiem, że zgodnie z prawem władze Łodzi nie moga tego
zakazać, ale mogą chyba wprowadzić uchwały skutecznie zniechęcające do budowy
hoteli 3* albo przy przetargu na kupno działki oglosić, że jest to teren tylko
pod hotel 4*. Pamiętam też, że są już zapisy dotyczące ulg za zbudowanie
hotelu 4 lub 5* (albo za podwyższenie standardu), ale ludzie - po co nam
kolejny hotel 3*? Chyba po to, by nabijać kabzę hotelom w stolicy, bo tam w
lepszych warunkach będa woleli nocować przyjezdni.
Obserwuj wątek
    • fleurette Re: Powstaje hotel Qubus 29.11.05, 18:34
      ponoć ten przepis z ulgami jest niegodny z konstytucją (tak nam przynajmniej
      jedna pani od prawa w turystyce wykłada).
      A co do meritum: faktycznie 3* hotel moze nie jest genilnym pomysłem, ae prawde
      mówiac w łodzi nadal nie ma gdzie się zatrzymac w PORZĄDNYM 3* hotelu. i niema
      gdzie zaprosić gosci zagranicznych, tak zeby sie nie wstydzic. a 4 * chyab w
      manufakturze ma być...
      • Gość: Łodzianin Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.toya.net.pl 29.11.05, 18:47
        No niestety, w Manufakturze też tylko 3*... Chyba pora zacząć myśleć o
        przeprowadzce, bo to miasto powoli umiera. Spójrzcie np. na Wrocław - ma chyba
        ze 4 hotele 4*. kończy budowę wielkiego szpitala, powstaje tam największy
        aquapark w Polsce, będzie budowany stadion na 50 tys. ludzi (albo moderniozwany
        Stadion Olimpijski). A u nas? Nie ma porządnego hotelu, szpital CKD Uniwersytetu
        Medycznego robi tylko za przeszkodę dla samolotów Ryanaira zamiast leczyć ludzi,
        Falę zamknęli 13 kat temu i nic sensownego nie powstało (bo takim czymś nie jest
        Nowa Gdynia z małym basenem), stadiony są przestarzałe. Widać jak się chce, to
        można, nasze władze mogą brać przykład z innych miast. I niech nie mydlą nam
        oczu rozwojem Lublinka - w innych miastach porty lotnicze rozwijają się tak samo
        albo i bardziej i nikt nie robi z tego aż tak wielkiego wydarzenia jak u nas.
        • yarro Re: Powstaje hotel Qubus 30.11.05, 09:38
          Wyprowadź się zatem jak najszybciej.
    • topjes Re: Powstaje hotel Qubus 29.11.05, 18:58
      > Powinno się ograniczyć powstawanie hoteli o standardzie
      > niższym niż 4 gwiazdki.

No, no... Lenin się w grobie uśmiecha :) Socjalizm i gospodarka centralnie
      sterowane - wiecznie żywe :)

Co do umierania Łodzi. Kolego - to miasto się dopiero właśnie rodzi na nowo...
      Uważaj byś tego nie przespał...
      • Gość: Łodzianin Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.toya.net.pl 29.11.05, 19:12
        Stronka całkiem ciekawa, dzięki za link, na pewno zainteresuję się tym. Pewnie
        widziałeś mój nick - ja nie z tych co by chcieli od razu stąd czmychnąć, wręcz
        przeciwnie, znam historię Łodzi, jej zabytki (które są) i naprawdę kocham to
        miasto. Nie dziw się jednak, że człowiekowi różne myśli przychodzą do głowy, gdy
        to miasto po raz kolejny dostaje po tyłku, inni zaczynają nas wyprzedzać, a
        człowiek nie widzi dla siebie perpsektyw (ja przynajmniej w swojej branży ich
        niestety nie widzę w ciągu najbliższych 10 lat).
        • lew_konia Dlaczego jesteś łodzianinem pisanym wielką literą? 29.11.05, 20:22
          Nazwy mieszkańców miast piszemy małą. Ja jestem łodzianką. Moje łódzkie
          korzenie sięgają XIX wieku. Ale nie widzę powodu, by używać wielkiej litery dla
          podkreślenia, skąd pochodzę. :-)
          • Gość: Łodzianin Re: Dlaczego jesteś łodzianinem pisanym wielką li IP: *.toya.net.pl 29.11.05, 20:31
            Jeśli jeszcze pamiętasz coś z języka polskiego, to zapewne wiesz, że wypowiedź
            zaczyna się od wyrazu pisanego dużą literą.
        • topjes Re: Powstaje hotel Qubus 29.11.05, 20:53
          > to miasto po raz kolejny dostaje po tyłku, inni zaczynają nas wyprzedz

Spkojnie :) Pozostawmy inwestorom decyzje w co mają inwestować. Rzeczywistości
          na siłę nie nagniemy. W Łodzi jest kiepska nawet baza noclegowa 1-, 2- i
          3-gwiazdkowa. Niech i ona się rozwija. Myślę, że wraz z rozwojem lotniska i
          biznesu (który jest) szybko się pojawią także hotele 4- i 5-gwiazdkowe. I
          pamiętajcie - Warszawa ssie. Poznań czy Kraków nie mają pod nosem Stolicy z
          5-gwiazdkowymi hotelami. A część naszych gości właśnie tam sie zatrzymuje.
    • Gość: s Re: Powstaje hotel Qubus IP: 217.60.98.* 29.11.05, 19:24
      czy okreslenie "trasa w-z" oznacza to samo co "trasa widzew-zadupie" ?
      • Gość: Mrozo Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.mnc.pl 29.11.05, 19:39
        Dokładnie tak :D
      • Gość: J.S. Re: Powstaje hotel Qubus IP: 195.69.82.* 30.11.05, 10:11
        > czy okreslenie "trasa w-z" oznacza to samo co "trasa widzew-zadupie" ?

Nie, "wies-zadupie", cieszysz sie juz?
    • jolantap2 Re: Powstaje hotel Qubus 29.11.05, 21:33
      Hotele? Brawo! Proponuję obejrzeć ( od środka) lokale tuż obok
      Manufaktury.Ogrodowa12.Na podwórku co rusz widać zagranicznych turystów
      podziwiających Pałac oraz obok- Slamsy.
      W tym miejscu mógłby powstać hotel choć niekoniecznie.Piękny byłby widok na
      park. Ale trzeba by wyprowadzić ludzi i zburzyć ruderę.Po co,skoro niedługo się
      zawali, ludzie zginą więc pieniążki zostaną w kasie miasta.
      • Gość: Jacho Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.11.05, 22:13
        Nieszczęście Łodzi to tacy mieszkańcy, dziwi mnie wypowiedź Łodzianina tak
        zakochany w mieście, a widzi tylko złe strony, czy pozytywów brak? Jeżeli tak
        mówisz to znaczy że Łódź Cię nie interesuje bo nie wiesz co tu się dzieje.
        Dla przemyślenia mam pytanie Wrocław to kto buduje ludzie z Krakowa czy może z
        Warszawy.
        • Gość: LD Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:10
          Kto buduje Wroclaw? Ani warszawiacy, ani ludzie z krakowa tylko NIEMCY.
          Tak tak! Potężna większość inwestycji wrocławskich jest z dużym udziałem
          kapitału niemieckiego. Pomyślcie, dlaczego...
    • Gość: tomek.m Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.server.ntli.net 29.11.05, 22:46
      Nie bzdurz!! Ile razy na forum była dyskusja o marnej bazie hotelowej w Łodzi!!
      3-gw też potrzeba!!
      A ja się bardzo cieszę!!!
    • Gość: q Re: Powstaje hotel Qubus kosztem zabytku IP: *.toya.net.pl 29.11.05, 23:45
      Jaka szkoda że zburzyli fabrykę Norbelany zamiast ją rewitalizować!!! Jeszcze
      jeden zabytek Łodzi znikął, choć mógłby być w nim piękny hotel.Łódź traci
      niestety swój harakter przemysłowy. Nie zróbcie takiego błędu przy manufakturze
      i zostawcie "familioki" takie jakie są z zewnątrz. A w środku fajne
      mieszkania.
    • Gość: Małgorzata Re: A co z upiorem IP: *.pld2.root4.net / 193.111.236.* 30.11.05, 08:57
      na rogu piotrkowskiej i Radwańskiej
    • Gość: LD Łódź - druga liga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:32
      Sieć Qubus Hotel ma w tej chwili 11 hoteli w Polsce.
      Czterogwiazdkowe są tutaj:
      Kraków, Wrocław, Katowice, Gorzów Wlk., Legnica.
      Obiekty trzygwiazdkowe:
      Gliwice, Kielce, Zielona Góra, Wałbrzych, Głogów, Złotoryja.
      Do grona tego drugiego zestawu miast dołącza właśnie Łódź.
      Tak naprawdę, to właśnie poważni inwestorzy weryfikują sytuację ekonomiczną
      danego miasta. Qubus Hotel ocenił możliwości Łodzi na trzy gwiazdki. Możemy być
      pewni, że, gdy w przyszłości jakiś inwestor zdecyduje, że w naszym mieście
      hotel czterogwiazdkowy będzie miał rację bytu, to z pewnością taki powstanie.
      Tutaj działają normalne prawa wolnego rynku i gwarantuje to trafność decyzji
      inwestora. Niestety "wynik" decyzji o budowie "trzech gwiazdek" jest
      potwierdzeniem smutnej rzeczywistości, że Łódź rozwija się zbyt wolno. Władze
      Łodzi muszą charakteryzować się niewiarygodną wręcz zręcznością i sprytem, aby
      nadać tempa temu rozwojowi. I w moim przekonaniu stają przed trudniejszym
      zadaniem porównując do innych miast z powodu bardzo bliskiego położenia
      Warszawy. I ten fakt zawsze będzie spowalniał rozwój Łodzi.
    • Gość: Wilczy Re: Powstaje hotel Qubus IP: *.p.lodz.pl 30.11.05, 10:05
      > Powinno się ograniczyć powstawanie hoteli o standardzie
      > niższym niż 4 gwiazdki. Wiem, że zgodnie z prawem władze Łodzi nie moga tego
      > zakazać, ale mogą chyba wprowadzić uchwały skutecznie zniechęcające do budowy
      > hoteli 3*

Jak napisał topjes, komuna w czystej postaci!

Uchwały skutecznie zniechęcające??? Koszmar! Życzyłbym sobie raczej uchwał
      wspomagajcych albo przynajmniej nieprzeszkadzających, ale zniechęcających?

A Łodzi przydadzą się hotele wszelkich gwiazdek, więc cieszmy się z budowy i 4 i
      3 i 2-gwiazdkowych. Goście targów narzekają na brak miejsc w hotelach i czasem
      muszą spać poza Łodzią albo w akademikach... Myślę, że 3* wystarczą im w
      zupełności! Imprezowicze z Londynu, którzy przylecą wspomnianym przez Ciebie
      Ryanairem - 2* to chyba wystarczy, żeby przeczekać kaca?

Należy wspierać każdą z tych grup gwiazdkowych, a nie uprawiać gomułkowszczyznę :)
    • geograf Re: Powstaje hotel Qubus 30.11.05, 10:56
      Posrod tego szumu pragne przypomniec:
      Łodzi (oraz każdemu innemu miastu) potrzebne są hotele różnej klasy, również tej
      taniej, a nie tylko super-hiper z najdroższymi pokojami. Takie jeszcze powstaną,
      na razie zapleczem może być Warszawa z nadpodażą drogich pokoi (gdzie jest
      właśnie problem z za małą ilością tanich pokoi...za to otwiera się niedługo Hilton).
      Nie od razu Kraków zbudowano. Powinniśmy się cieszyć, że Łóź znalazła się w
      centrum zainteresowania hotelarzy, a nie narzekać, że chcą budować (sic!) mało
      gwiazdek.
    • Gość: jaca nietypowy kształt!!? imponujaca bryla??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 16:38
      hm, architekt wspomina o zmianie okladziny elewacji... a moze nalezałoby w
      ogole to 'cos' przeprojektowac, pare lat od zaprojektowania minelo, a nie
      powiem, zeby bryla byla ponadczasowa... projekt zestarzal sie jeszcze przed
      wybudowaniem. Hitem to to nie jest.
      >"Budynek będzie miał nietypowy kształt: powstanie na planie półokręgu. Jego
      bryła odpowiada łukowi jezdni - "biegnie" tak, jak ul. Żeromskiego "wchodzi" w
      al. Mickiewicza. Wychodząc z przejścia podziemnego przechodzień zobaczy
      imponującą bryłę hotelu."< napisano w Gazecie
      O cholera!!! co to, jakas studentczyzna??? a jesli łuk jezdni zostanie
      zmieniony? ;-) Gniot!
    • Gość: jaca lekka zmiana w elewacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 16:41
      >"Elewacja hotelu miała nawiązywać do fabryki Norbelany, która stanowiłaby tło
      dla hotelu, gdyby... nie została właśnie zburzona. Jacek Janiek przyznaje, że z
      tego powodu wprowadzi lekką zmianę w kolorystyce jej fasady"<
      proponuje siding... bedzie pasowac do calosci i jest taaaki nowoczesny!
      • yarro Re: lekka zmiana w elewacji... 30.11.05, 21:39
        Już, może Rennie ci dać?
        • Gość: jaca Re: lekka zmiana w elewacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:17
          a co, yarrowi sie projekcik spodobal? to wspolczuje...
          • yarro Re: lekka zmiana w elewacji... 30.11.05, 23:31
            Nie jestem zachwycony, ale podchodzę pragmatycznie - lepszy taki niż żaden. Dla
            tej działki i tego otoczenia nie jest łatwo coś genialnego zaprojektować.
            • Gość: jaca Re: lekka zmiana w elewacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:35
              a moze czasami warto sie potrudzic...
            • Gość: Bart pragmatyk powiadasz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 00:03
              yarro,
              A moze tak rozejrzec sie po Swiecie, nawet blisko w Europie, co sie teraz
              buduje, pojezdzic troche, co? Zostaniemy na zawsze prowincja, jesli nie
              bedziemy patrzec i mierzyc troche wyzej, a nie akceptowac byle jaka propozycje
              i uwazac, ze lepiej kit niz nic, a opowiesci o trudnej dzialce nie komentuje...
              Zastanow sie nad tym.
    • Gość: gość One mają pokoje 2x2 m i łazienkę 0,5x05 m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:17
      Byłem parę razy w Zielonej Górze, odradzam cierpiącym na klaustrofobię.
    • intruder Re: Powstaje hotel Qubus 30.11.05, 19:50
      Zalozylem google i znalazlem cos takiego:

"ZASADA DE MINIMIS mówi, że jeśli w ramach programów pomocy zsumowana pomoc
      publiczna za ostatnie 3 lata razem z wnioskowaną pomocą nie przekroczy 100 tys.
      euro, nie musi być notyfikowana i podlegać kontroli Komisji Europejskiej.
      Zasada ta jest niezależna od wielkości przedsiębiorstwa, choć w założeniu
      zasadniczo odnosi się do małych i średnich przedsiębiorstw."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka