avatary 20.12.05, 14:10 żeby się jej lepiej działo. Taka monokulturowa Łódź jest mierna. Koniec raporu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avatary może ustanowic jakiś kontyngnet ? zielone karty 20.12.05, 14:29 wprowadzić, aż się najedzie odpowiednia ich liczba i proporcje się odmienią ? no a do losowania dopuściłbym jeszcze Chińczyków. w sumie 100 000 przedstawicieli wymienionych nacji w roli nowych Łodzian ...dałoby radę. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani i Egipcjan! 20.12.05, 14:39 jakby byli Egipcjanie to może udałoby się przeforsować riksze w kształcie piramidy. albo Sfinxa. Zrobiła mi się ochota na shoarmę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Monokultura prowadzi do zwyrodnienia i... IP: *.cybernet.ch 20.12.05, 15:31 Monokultura prowadzi do zwyrodnienia i degeneracji. Monokultura wyklucza dobrobyt. Nie wspominajac tu juz o jakimkolwiek "sukcesie" cywilizacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani a poważniej 20.12.05, 15:48 to się z Wami w całej rozciągłości zgadzam. Byłem w Montrealu, wpaniałe miasto które tworzą ludzie z najróżniejszych stron świata - niesamowite rozmowy z kelnerami, którzy są pół czechami pół kanadyjczykami po dziadkach niemcach itd, etc...... niesamowite chwile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka U nas tak samo ! IP: *.cybernet.ch 20.12.05, 16:04 U nas w Zurychu tak samo ! Od kelnera - po profesora akademickiego, bankiera, informatyka, czy artyste... Jest swiatowo ! P. S. Dajmy na to: Sredniowieczny Krakow to byla kosmopolityczna Europejska metropolia. A dzisiaj ?! Odpowiedz Link Zgłoś
avatary mieszkałem przez rok w Nowym Yorku 20.12.05, 17:23 i powiem wam...Tam są i Niemcy i Żydzi i Chińczycy, są Rosjanie i Egipcjanie i jeszcze "troszkę spaniszów" i afroamerykanów . Jest tygiel, stymulacja,inspiracje, odwaga i rozmach. Tutaj coraz częsciej nie ma po prostu z kim,a już bardzo rzadko z kim jest.. Trzeba siegnac do tamtych rozwiazań. Kontyngent na 2006 czas rozpisać. 5 - 10 tys "zielonych kart" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: mieszkałem przez rok w Nowym Yorku IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 17:29 chinczycy chetnie przyjada, egipcjanie tez, jak miasto ma byc nowoczesne i innowacyjne to blokujemy czestotliwosc radia maryja i zapewniamy mile warunki dla imigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
avatary egipcjanie tak...ale we własciwej kolejnosci... 20.12.05, 17:32 a chińczycy...i tak tu niedługo będą wiec bądźmy pierwsi którzy oddadza im dzielnicę...zaraz obok niemieckiej i przed żydowską. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: U nas tak samo ! 09.01.06, 13:08 Średniowieczny Kraków w 60% stał Niemcami, kilka procent Czechów, Żydów...nieliczni Włosi. Resztę, ok. 30% dopełniali Polacy. Gdzie więc ów kosmopolityczny charakter miasta? Nie wspomnę już o słynnym buncie wójta Alberta, i słynnym teście na monoetniczny charakter miasta - soczewica, koło, miele, młyn. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: U nas tak samo ! 09.01.06, 13:10 Jeżeli już można mówić o kosmopolitycznym charakterze polskich miast ( przy czym "polskich" jest tutaj pojęciem dosyć umownym ) to należałoby podać za przykład - Lwów, Wrocław, Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
avatary Lidka - ściagnij nam tu paru Niemców 20.12.05, 17:37 damy z nimi radę dać... Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Lidka - ściagnij nam tu paru Niemców 20.12.05, 18:07 Gdyby nie fakt, że bycie Żydem odziedzicza się chyba po kądzieli, byłbym w 1/8 Żydem... w każdym razie trochę krwi mam. Zatem czas zakasać rękawy i do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
unna Re: Lidka - ściagnij nam tu paru Niemców 10.01.06, 18:38 W takim układzie jesteś zera Jisrael. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_lodz Zaiste IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.05, 18:34 Zgadzam się z raportem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
al-ki A za dużo Cyganów 20.12.05, 21:45 W McDonaldzie nie idzie w spokoju zjeść (tym przy magdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo A za dużo homokultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:38 To wyjdź! Stąd też! Jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
al-ki No i za dużo McDonaldów <--też fakt 21.12.05, 18:24 Ale jak już mam ochote zjeść coś, co jeszcze przed chwilą nie fruwało po dachach, to chcę to zjeść w spokoju, a nie z żałosnym wzrokiem i słowami "Bardzo prosze..." Tym bardziej, że wszyscy doskonale wiemy, że to naciągacie, przy których najbardziej cierpią dzieciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
avatary Przesiałem w nocy "Piasek z Atlantydy" 09.01.06, 13:03 rozmowy Pawła Spodenkiewicza z Jerzym Grohmanem - opowieść o świecie, który zniknął na zawsze po drugiej wojnie światowej - świetnosci i zagładzie środowiska łodzkich przemysłowów pochodzenia niemieckiego. I ? poczułem, że to nie o to chodzi.Miasto Łódź nigdy już nie bedzie tym do którego tęsknię bo jego czas minął. Tu już Była zjednoczona Europa, tu już był swoisty Nowy Jork,a teraz trwa epoka "monokultury proli" i moja niezgoda tego nie zmieni. Teraz Łodź będzie "jakaś tam", "czegoś tam imitacją". Urodziłem sie za późno.Dziś Moge tylko poprzechadzac się z garstką czujących podobnie po tej zniszczonej przez barbarianów krainie wymarłej cywilizacji. Pora zacząć własne życie na swoją miarę a nie liczyć na odmianę tego co nieodmienne...skopanie konia to dziecinne mrzonki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Przesiałem w nocy "Piasek z Atlantydy" IP: 195.231.126.* 10.01.06, 14:15 cos w tym jest... ale jest tez troche tak ze nie pomagamy kulturom ktore juz sa w tym miescie jak wlasnie wietnamczycy czy rosjanie czy ormianie , sie rozwijac, nikt ich nie lubi , nie ma zadnych festiwali kultur ktore juz tu sa , tylko wszystkich sie spolszcza, traktuje pogardliwie. medal zawsze ma 2 strony , a i pieniadze wszystkiego nie rozwiazuja o czym patrzac po forum , niektorzy zapominaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: w Łodzi jest za mało Europy. IP: *.cybernet.ch 09.01.06, 20:02 Szwajcaria niby nie nalezy do Unii Europejskiej - a ludzie z calej Unii zyja w tym kraju. I na odwrot: masa Szwajcarow mieszka w Unii. Gdy jade tramwajem w Zurychu slysze szwajcarsko-niemiecki, niemiecki, francuski, angielski, wloski, hiszpanski, portugalski, serbski, holenderski, hebrajski, od czasu do czasu polski itp. itd... Ciesze sie, ze mieszkam w Europie. Ciesze sie, ze dane jest mi doswiadczac na codzien tego europejskiego bogactwa i roznorodnosci. Czuje sie, jak w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: w Łodzi jest za mało Europy. 09.01.06, 20:12 Nie chcę się czepiać Lidio ale znamy Szwajcarię chyba o dwóch różnych twarzach. Przez kilka lat bywałem w Sz. na tyle często, iż można powiedzieć, że mieszkałem tam na stałe. To bardzo "zamknięty" na innych kraj, Szwajcarzy to ludzie o dosyć specyficznym, mało otwartym na "inność" charakterze, zadufani w sobie, z poczuciem wyższości spoglądający na "obcych", że tak to ujmę "bardziej niemieccy od samych Niemców". Oczywiście, jak w kazdym kraju takze i tam mieszkają, żyją, pracują obcokrajowcy...ale moim zdaniem nie są zbyt przychylnie, życzliwie traktowani, przyjmowani. Wręcz przeciwnie. Tak czy siak, to miłe, że Łodzianka znalazła tam swój fajny kąt :) i czuje się dobrze. Tego życzę nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: w Łodzi jest zdecydowanie za mało Europy. IP: *.cybernet.ch 10.01.06, 16:56 Rozumiem twoje szwajcarskie frustracje. Polska nie jest politycznie poprawnie mowiac "w guscie" Szwajcarow. I nie musi. Moze w tym problem ?! Brak zainteresowania ?! Polacy bardzo lubia byc w centrum uwagi. Moim zdaniem to Szwajcarow bardzo drazni. I nie tylko Szwajcarow... Czasem tez narzekam na Szwajcarie (to takie polskie ?!...). Szwajcarzy niemieccy sa po prostu "inni". Szwajcaria jest multikulturowym i multiwyznaniowym krajem - z definicji ! I bardzo...ale to bardzo na tym skorzystala ! P. S. Moje dwie kolezanki Polki byly na Swieta i na Sylwestra w Polsce. I byly bardzo, ale to bardzo szczesliwe z powrotu do Szwajcarii... i postanowily juz nie pluc na "zdystansowanych" Szwajcarow ! I jeszcze jedno ! Dzieki Szwajcarii odkrylam Lodz !!! Mieszkajac w Polsce Lodz nie byla dla mnie absolutnie tematem. Wiadomo: w Polsce Lodz nie ma szansy ! To znajomi Szwajcarzy otworzyli mi oczy na wasze niesamowite i piekne miasto !!! To nie Polacy - a wlasnie ci rzekomo "zimni i zdystansowani" Szwajcarzy byli zakochani w waszym miescie. "Theo, wir fahren nach Lodz !" Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: w Łodzi jest zdecydowanie za mało Europy. 10.01.06, 17:15 Och, to nie frustracje. Nie aż tak :) Cenię Szwajcarię, za jej poukładanie, spokój, czystość, bezpieczeństwo i masz rację, jej multiwyznaniowość. Wiele czasu spędziłem w St Gallen i okolicach. Cudowne miejsca, niestety ludzie nieco mniej. Ale może źle trafiłem, a może nie dość starałem się zrozumieć Szwajcarów ? Generalnie mile wspominam tamten czas... Serdecznie pozdrawiam z Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: w Łodzi jest zdecydowanie za mało Europy. IP: *.cybernet.ch 10.01.06, 18:16 St Gallen to zdecydowanie nie moj rewir ! "Oschtschwiiz" zdecydowanie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
selden2 Re: w Łodzi jest za mało Żydów, Niemców i Rosjan. 09.01.06, 22:22 avatary napisał: wystarczy ! > żeby się jej lepiej działo. Taka monokulturowa Łódź jest mierna. Koniec > raporu. Odpowiedz Link Zgłoś
selden2 Re: w Łodzi jest za mało Żydów, Niemców i Rosjan. 09.01.06, 22:23 selden2 napisał: > avatary napisał: > wystarczy ! > > żeby się jej lepiej działo. Taka monokulturowa Łódź jest mierna. Koniec > > raporu. moze brakuje troche Niemcow? Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: w Łodzi jest za mało Żydów, Niemców i Rosjan. 09.01.06, 22:43 selden2 napisał: > moze brakuje troche Niemcow? a wiesz, że masz rację. Gdyby ich zabrakło w XVIII i XIX w. nie byłoby Łodzi. Tej Łodzi. Takiej Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: w Łodzi jest za mało Żydów, Niemców i Rosjan. 09.01.06, 22:54 Może i nie ma Żydów ani Niemców, za to jest trochę Ormian, Białorusinów i nawet przybysze z Vietnamu. Ale to ciągle mało. Odpowiedz Link Zgłoś