IP: 106.22.0.* 02.10.01, 20:28
Podczas atakow na WTC i Pentagon zginelo 6 tysiecy ludzi.
Tego samego dnia,
11 września zginęło ponad 35 000 osób
... podobnie jak w inne dni tego miesiąca.

35 tysięcy dzieci zmarło z głodu 11 września, 2001 roku
ofiary: 35,615 dzieci (źródło: FAO)
gdzie: biedne kraje
specjalne programy tv: brak
artykuły prasowe: brak
prezydenckie przemówienia: brak
papieskie przemówienia: brak
akcje solidarnościowe: brak
minut ciszy: nie zanotowano
żałoby narodowe: brak
zorganizowanych forum: brak
giełda: olała sprawę
euro: nie zmieniło kursu
stan alarmowy: nie ogłoszono
zmobilizowane armie: brak
teorie spiskowe: brak
główni podejrzani: bogate kraje
Obserwuj wątek
    • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 02.10.01, 21:04
      Gość portalu: qwazzz napisał(a):

> Podczas atakow na WTC i Pentagon zginelo 6 tysiecy ludzi.
      > Tego samego dnia,
      > 11 września zginęło ponad 35 000 osób
      > ... podobnie jak w inne dni tego miesiąca.
      >
      > 35 tysięcy dzieci zmarło z głodu 11 września, 2001 roku
      > ofiary: 35,615 dzieci (źródło: FAO)
      > gdzie: biedne kraje
      > specjalne programy tv: brak
      > artykuły prasowe: brak
      > prezydenckie przemówienia: brak
      > papieskie przemówienia: brak
      > akcje solidarnościowe: brak
      > minut ciszy: nie zanotowano
      > żałoby narodowe: brak
      > zorganizowanych forum: brak
      > giełda: olała sprawę
      > euro: nie zmieniło kursu
      > stan alarmowy: nie ogłoszono
      > zmobilizowane armie: brak
      > teorie spiskowe: brak
      > główni podejrzani: bogate kraje

zapalania świeczek:brak
      msze żałobne:brak
      mdlejący boozek:brak

Wniosek:
      ksiądz pana łaje,
      pan księdza - a biedakom zewsząd nędza...
    • vladip Re: Epitafium 02.10.01, 21:34
      tak to juz jest na tym swiecie
      sprawiedliwosci nie bylo, nie ma, nie bedzie i nie jest potrzebna
      bo cwaniaki, kretacze, ludzie z duza sila przebicia zawsze sobie poradza , a
      ofiary zawsze pozostana ofiarami...
      caly dowcip polega na tym zeby sie znalezc po odpowiedniej stronie barykady
      • Gość: flip Re: Epitafium IP: *.p.lodz.pl 02.10.01, 22:12
        Czy z faktu, ze jedne spolecznosci sa zdolniejsze wynika, ze powinny czesc
        dochodow przeznaczac dla tych slabszych? Moze wynika? Taka forma globalizacji
        na odwrot?
        • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 02.10.01, 23:01
          Gość portalu: flip napisał(a):

> Czy z faktu, ze jedne spolecznosci sa zdolniejsze wynika, ze powinny czesc
          > dochodow przeznaczac dla tych slabszych? Moze wynika? Taka forma globalizacji
          > na odwrot?

a czemu nie?
          • vladip Re: Epitafium 02.10.01, 23:12
            moim zdaniem pytanie brzmi "czy maja w tym jakis interes?"
            jezeli maja to beda...
            • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 02.10.01, 23:17
              vladip napisał(a):

> moim zdaniem pytanie brzmi "czy maja w tym jakis interes?"
              > jezeli maja to beda...

Na kimś muszą testować leki i kosmetyki - na zwierzętach to
              niehumanitarnie przecież...
              • vladip Re: Epitafium 02.10.01, 23:20
                Gość portalu: panBozia napisał(a):

>
                > Na kimś muszą testować leki i kosmetyki - na zwierzętach to
                > niehumanitarnie przecież...
                to chyba akurat kiepski przyklad , zwierzeta sa tansze...

• Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 02.10.01, 23:24
                  vladip napisał(a):

> Gość portalu: panBozia napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > Na kimś muszą testować leki i kosmetyki - na zwierzętach to
                  > > niehumanitarnie przecież...
                  > to chyba akurat kiepski przyklad , zwierzeta sa tansze...

Przykład jest dobry - nikt w bogatych państwach nie kupi preparatów testowanych
                  na zwierzakach.
                  A myślisz ze gdzie są testowane wszystkie nowe leki światowych koncernów
                  farmaceutycznych???????????
                  Powiem ci - głównie Afryka Srodkowa i RPA, biedne kraje Azjatyckie oraz m.in.
                  POLSKA.
                  greetz

• Gość: flip Re: Epitafium IP: *.p.lodz.pl 02.10.01, 23:48
                    flipy myslaly, ze sie zjeza na takie ujecie tematu: spolecznosci zdolniejsze i
                    mniej zdolne. Przeciez to cos jakby rasizm?
                    • vladip Re: Epitafium 03.10.01, 18:20
                      tak naprawde to mialem na mysli JEDNOSTKI i tylko jednostki
    • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 22:36
      Jakos kurcze nie czuje sie winny. A czy powinienem? A jako glownego podejrzanego
      wymienilbym raczej rzady tych biednych panstw (jak np Sudanu) i roznych lokalnych
      kacykow. Smutne to ale prawdziwe. A co z tym zrobic? Nie wiem. Wiem tylko, ze np
      w Afryce za czasow zlych kolonistow dzieci z glodu nie marly.

Pozdrawiam, MarcinK
      • vladip Re: Epitafium 02.10.01, 22:57
        Gość portalu: MarcinK napisał(a):
        > w Afryce za czasow zlych kolonistow dzieci z glodu nie marly.
        > Pozdrawiam, MarcinK

a na plantacjach bawelny zylo im sie jak paczki w masle... , tylko im qrcze
        ptasiego mleczka brakowalo...

• Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 23:02
          Bylo zle, to zgoda, ale zyli. A teraz masowo umieraja...

Pzdr, MarcinK
          • vladip Re: Epitafium 02.10.01, 23:10
            zyli srednio od 3 do 5 lat
            poza tym dzieci umieraly tak jak umieraja i nikt sie tym nie przejmowal , a juz
            na pewno nie kolonisci zajeci powiekszaniem swojego majatku
            musisz tez pamietac ze jednak ludzi bylo wtedy zdecydowanie mniej a srodowisko
            bylo zdecydowanie mniej zdewastowane i dalo sie przezyc w stanie " dzikim" ,
            jako plemie zbieracko-lowieckie...
            no i jeszcze nie bylo UNICEFU i CNN wiec nik takich badan nie prowadzil
            zreszta dzis nawet w krajach b wysoko rozwinietych (np USA) zyja ludzie ktozy
            sa zupelnie poza nawiasem spoleczenstwa...
            nie maja oni ubezpieczenia , prawa do pomocy itd itp , ktoz to moze wiedziec
            czy ci ludzie dalej nie umieraja z glodu...
            • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 23:26
              vladip napisał(a):

> zyli srednio od 3 do 5 lat

Oj Vladip Vladip chyba za bardzo poszedles w kurs polemiczny. Zyli srednio 3-5 lat i rozumiem, ze
              na tych plantacjach bawelny to dwuletnie dzieci pracowaly, chyba raczkujac. A w wolnych chwilach
              zajmowaly sie rozmnazaniem coby szybko bylo nowe pokolenie 3-5 latkow do pracy, a w zasadzie
              zaraz do grobu. Nie pisalem, ze kiedys bylo dobrze, tylko nie bylo tak masowego umierania i
              eksterminacji calych narodow w Afryce jak teraz pod rzadami wlasnych kacykow takich jak np
              ludozerca Bokassa. Wiem, ze to co mowie nie jest politycznie poprawne i jest niepostepowe
              ale ja tak mam.

Pzdr, MarcinK
              • vladip Re: Epitafium 03.10.01, 18:29
                moze faktycznie popadlem troche za bardzo w polemike , ale coz jak juz popadlem
                to ciagne to dalej...
                owszem kiedys nie bylo tak masowej eksterminacji ( liczbowo)
                ale ile liczyla ludnosc na poczatku XX w ?
                nie chodzi mi tez o to czy bylo lepiej czy gorzej chodzi mi o to ze ludzie
                zawsze przeprowadzali masowa eksterminacje na innych ludziach , i robili to
                wlasciwie bez wzgledu z jakiej kultury sie wywodza
                ale zobacz ze w " dawnej wojnie" dwuch zwasnionych plemion liczacych dla
                przykladu 100 czlonkow strata 30 to juz hekatomba , podobnie jak nie tak dawno
                1 000 000 ofiar wojny miedzy tutsi i hutu
                podsumowujac swiat nie jest ani bardziej , ani mniej brutalny , tylko dzis
                kazde zjawisko wystepuje w znacznie wiekszej skali i tyle
                pzdr
                vladip
      • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 02.10.01, 23:26

> Jakos kurcze nie czuje sie winny. A czy powinienem? A jako glownego podejrzaneg
        > o
        > wymienilbym raczej rzady tych biednych panstw (jak np Sudanu) i roznych lokalny
        > ch
        > kacykow. Smutne to ale prawdziwe. A co z tym zrobic? Nie wiem. Wiem tylko, ze n
        > p
        > w Afryce za czasow zlych kolonistow dzieci z glodu nie marly.
        >
        Chyba tylko dlatego że zdążyły zginąć od bata...

tako rzecze panBozia
        • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 23:36
          Czy masz jakies zwierze sluzace Ci do pracy? Albo samochod? Albo komputer? I jak
          rozumiem lubisz sobie ten np komputer kopac, bo fajnie? Oczywiscie zawsze i w kazdym
          spoleczenstwie znajdzie sie jakis debil, idiota, zboczeniec itp Jdnak wiekszosc ludzi
          jest normalna, a co za tym idzie dba o narzedzia pracy. Ludnosc krajow kolonialnych
          byla traktowana w swej masie zle, ale jak narzedzia pracy. Jesli sie nie buntowali to
          byli tak karmieni aby miec sile pracowac i przynosic koloniazatorom zyski. Owszem
          jesli koszty leczenia chorego byly wysokie to mozliwa byla smierc w mlodym wieku.
          Owszem praca byla ciezka ale nie ponad sily. Zobacz jak jeszcze kilka lat temu polski
          rolnik traktowal np konia sluzacego mu do pracy. Zdarzal sie taki co go bil i nie dbal o
          niego jednak to byly wyjatki, wiekszosc dbala o swoje zwierzeta domowe, a nawet
          zawiazywala sie pomiedzy nimi wiez. Kolonizatorzy to tez byli normalni ludzie dzialajacy
          w ramach zwyczajow owczesnego swiata. Podbili jakis kraj dla zyskow jednak o swoich
          robotnikow dbali we wlasnym interesie, choc to brzydkie porownanie tak jak dbal
          statystyczny polski rolnik o konia roboczego. Oczywiscie bywali sadysci ale teraz na
          ulicach tez mozesz spotka mordece, ktory Cie zabije. A akurat jeszcze tak sie sklada, ze
          mp w XIX wieku ludzie bardziej kierowali sie zasadami niz teraz, a sadyzm nigdy nie
          byl w dobrym tonie.

Pozdrawiam, MarcinK
          • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 02.10.01, 23:43
            oooooooooooo, imperialista!!!!!!!!!!!!
    • Gość: kreska Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 13:48
      Odnosnie do pierwszej wypowiedzi qwazzza!
      Wszystko racja.
      Ale polski naród wiele dowswiadczył złego - nie musimy miec wyrzutów sumienia.

A ja tam boję się terroru, i nie mam do nikogo żalu, że nagłasnia problem..
      Dlaczego? Bo egeoistycznie mniej boje się o biedne dzieci afrykańskie (którym mogę tylku wsplczuć) niż tego, że
      w ciagu najbliższych miesięcy wyginie kilka tysiecy Polek i Polaków (w tym dzieci) na skutek atuku bronią
      chemiczną lub biologiczną.
      Przykro mi, ale tak juz jest, albowiem jak wiadomo, punkt widzenia przeważnie zależy od miejsca siedzenia.
      • Gość: HackFinn Re: Epitafium IP: 192.168.1.* / 217.97.190.* 03.10.01, 15:10
        Wracajac do watku kolonialnego, trudno nie zauwazyc ze najbogatszym krajem
        afryki jest RPA, biali przestali taz rzadzic zaledwie kilka lat temu.
        Byc moze jest to tylko przypadkowa koegzystencja faktow, byc moze nie.
        HF
        • .pepe. Re: Epitafium 03.10.01, 15:19
          najbogatszym dlatego, że jest tam najwięcej białych i oni są bogaci. Czarni
          mieszkańcy żyją tak, jak w innych krajach afrykańskich, w slumsach i
          lepiankach.
        • .pepe. Re: Epitafium 03.10.01, 15:19
          najbogatszym dlatego, że jest tam najwięcej białych i oni są bogaci. Czarni
          mieszkańcy żyją tak, jak w innych krajach afrykańskich, w slumsach i
          lepiankach.
          • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 03.10.01, 15:37
            To jesli w RPA jest, a raczej bylo, dla czarnych tak samo jak w innych krajach, to czemu czarni
            przyjezdzali do pracy do RPA? Jesli tam wcale nie bylo im lepiej to czemu emigrowali do
            RPA, a nie z RPA? Masochisci?

Pozdrawiam, MarcinK
            • .pepe. Re: Epitafium 03.10.01, 16:01
              Bogaty w RPA jest świat białych. Być może stopniowo, wraz z postępującym
              liberalizmem społecznym strumyk czarnych dopuszczanych do białego świata się
              zwiększa. Ale to się odbywa właśnie na tej zasadzie, a nie: RPA jest bogata bo
              do niedawna rządzili tam biali. Wszędzie rządzący biali byli bogaci, a tam
              zostało ich najwięcej, zbudowali zamknięte enklawy, do których po mału są teraz
              wpuszczani czarni. Większość czarnych, powtarzam to, żyje w skrajnej nędzy, tak
              samo jak gdzie indziej w Afryce.

Mało brakowało, a byłbym teraz mieszkańcem RPA, bo kilkanaście lat temu, w
              pewnym momencie, cała rodzina siedziała już na walizkach, ale zaczęły się
              jakieś zazmieszki i ojciec zrezygnował z kontraktu.
              Wiem, jak żyją tam inni, to są 2 absolutnie odrębne światy, i nie ma nawet
              sensu wyciągać żadnej średniej arytmetycznej licząc np. średnie wynagrodzenie.
              • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 03.10.01, 16:46
                A ja znowu z uporem swoje. Wiem, ze biali w RPA sa be, czarni sa cacy. OK. Wiem, ze biali
                sa bogaci, a czarni biedni. OK. Wiem tez, ze ci biedni czarni z RPA sa bardzo bogaci w
                porownaniu z czarnymi z innych krajow Afryki gdzie rzadza czarni. I to jest powod, ze czarni
                zawsze emigrowali do RPA, a nie z RPA. Czarni tam jechali pracowac i poprawic swoj byt.

A tak na marginesie to zgadnijcie gdzie byl pierwowzor segregacji spolecznej jako formy
                ustroju panstwa? Moze nie az takiej jak w RPA bowiem mozliwe byly zwiazki mieszane itp
                jednak wiele instytucji dla roznych nacji bylo odrebnych, nawet sady i prawo.

Pozdrawiam, MarcinK
                • Gość: HackFinn Re: Epitafium IP: 192.168.1.* / 217.97.190.* 03.10.01, 18:29
                  Marcin ma racje, czarni w RPA nie zyja moze jak w raju, ale zyja zdecydownie
                  lepiej niz czarni w innuch krajach afrykanskich. Poza tym doputy dopoki
                  rzadzili tam biali panowal tam ,jak na warunki afrykanskie, wyjatkowy spokoj,
                  odkad rzadza czarni sytuacja wraca do afrykanskiej sredniej czyli nieustannych
                  walk plemiennych, niepokoju i skrajnej biedy.
                  HF
                  • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 03.10.01, 19:10
                    Gość portalu: HackFinn napisał(a):

> Marcin ma racje, czarni w RPA nie zyja moze jak w raju, ale zyja zdecydownie
                    > lepiej niz czarni w innuch krajach afrykanskich. Poza tym doputy dopoki
                    > rzadzili tam biali panowal tam ,jak na warunki afrykanskie, wyjatkowy spokoj,
                    > odkad rzadza czarni sytuacja wraca do afrykanskiej sredniej czyli nieustannych
                    > walk plemiennych, niepokoju i skrajnej biedy.
                    > HF

No jasne, qr.a mać - oddajmy imperialistom ich kolonie!!!!!!!!!!!
                    Indie wróćcie do korony!!!!!!!!!!!!!!!

greetz
                    • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 22:47
                      Tiaaaa. Jak to szlo? Jesli fakty swiadcza przeciwko nam tym gorzej dla faktow...

Pzdr, MarcinK
                  • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 03.10.01, 19:11

> Marcin ma racje, czarni w RPA nie zyja moze jak w raju, ale zyja zdecydownie
                    > lepiej niz czarni w innuch krajach afrykanskich. Poza tym doputy dopoki
                    > rzadzili tam biali panowal tam ,jak na warunki afrykanskie, wyjatkowy spokoj,
                    > odkad rzadza czarni sytuacja wraca do afrykanskiej sredniej czyli nieustannych
                    > walk plemiennych, niepokoju i skrajnej biedy.
                    > HF
                    Ty, a na Bałkanach to kto się naparza? Zulusi z Masajami????????????
                • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 03.10.01, 19:09

> A ja znowu z uporem swoje. Wiem, ze biali w RPA sa be, czarni sa cacy. OK. Wiem
                  > , ze biali
                  > sa bogaci, a czarni biedni. OK. Wiem tez, ze ci biedni czarni z RPA sa bardzo b
                  > ogaci w
                  > porownaniu z czarnymi z innych krajow Afryki gdzie rzadza czarni. I to jest pow
                  > od, ze czarni
                  > zawsze emigrowali do RPA, a nie z RPA. Czarni tam jechali pracowac i poprawic s
                  > woj byt.
                  >
                  > A tak na marginesie to zgadnijcie gdzie byl pierwowzor segregacji spolecznej ja
                  > ko formy
                  > ustroju panstwa? Moze nie az takiej jak w RPA bowiem mozliwe byly zwiazki miesz
                  > ane itp
                  > jednak wiele instytucji dla roznych nacji bylo odrebnych, nawet sady i prawo.
                  >
                  Madafak - tobie wciąż się marzą czasy bata, kolonialnego kasku i osobnych
                  autobusów. Wybacz, ale to dość skostniałe poglądy jak na XXI wiek. A może tak
                  świat bogatych ludzi zająłby się poprawieniem sytuacji w najbiedniejszych krajach
                  świata a nie napychaniem swoich kieszeni???????????????
                  Bo wysłanie paru tirów z spleśniałym ryżem + ekipy CNN od czasu do czasu
                  jest chyba lekką kpiną...
                  greetz
                  • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 22:53
                    A dlaczego ktos ma pracowac na innych i ich na sile uszczesliwac? Dlaczego moga w tym samym regionie
                    swiata byc kraje w miare spokojne, stabilne i rozijac sie oraz kraje wiecznej nedzy. Kazdy narod ma
                    ponoc taka wladze na jaka zasluguje. Rozumiem, ze ze wzgledow humanitarnych mozna dac wedke,
                    ale ryby niech sobie sami lapia. A do tych co tak chetnie rozdawaliby "majatek bogatych krajow" to
                    mam propozycje aby dali dobry przyklad, sprzedali komputery, zaoszczedzili na rachunkach i dali tak
                    zaoszczedzone pieniadze biednym czarnym z Afryki. A oni kupiliby sobie za to pewnie bron aby
                    rozwalic sasiadujace plemie.

Ja uwazam, ze kazdy powinien zyc na swoj rachunek. Owszem pomoc blizniemu jest bardzo
                    dobrym uczynkiem ale pomoc to nie znaczy zrobienie wszystkiego za kogos lub nawet wbrew
                    komus. Inicjatywa musi wyplynac od tych biednych, oni musza uporzadkowac swoje kraje i
                    chociaz przygotowac je do dobrego uzycia otrzymanej pomocy.

Pozdrawiam, MarcinK
                    • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.iba.waw.pl 04.10.01, 08:30

> A dlaczego ktos ma pracowac na innych i ich na sile uszczesliwac? Dlaczego moga
                      > w tym samym regionie
                      > swiata byc kraje w miare spokojne, stabilne i rozijac sie oraz kraje wiecznej n
                      > edzy. Kazdy narod ma
                      > ponoc taka wladze na jaka zasluguje. Rozumiem, ze ze wzgledow humanitarnych moz
                      > na dac wedke,
                      > ale ryby niech sobie sami lapia. A do tych co tak chetnie rozdawaliby "majatek
                      > bogatych krajow" to
                      > mam propozycje aby dali dobry przyklad, sprzedali komputery, zaoszczedzili na r
                      > achunkach i dali tak
                      > zaoszczedzone pieniadze biednym czarnym z Afryki. A oni kupiliby sobie za to pe
                      > wnie bron aby
                      > rozwalic sasiadujace plemie.
                      >
                      > Ja uwazam, ze kazdy powinien zyc na swoj rachunek. Owszem pomoc blizniemu jest
                      > bardzo
                      > dobrym uczynkiem ale pomoc to nie znaczy zrobienie wszystkiego za kogos lub naw
                      > et wbrew
                      > komus. Inicjatywa musi wyplynac od tych biednych, oni musza uporzadkowac swoje
                      > kraje i
                      > chociaz przygotowac je do dobrego uzycia otrzymanej pomocy.
                      >
                      > Pozdrawiam, MarcinK
                      Sprawiasz czasami wrażenie jakbyś miał beton zamiast mózgu. Nie obraż się,
                      ale tak postrzegam niektóre twoje wypowiedzi.
                      Tu nie chodzi o to żeby każdy oddawał po 10zł miesięcznie na fundusz biednych
                      murzynków (choć może nie byłoby to takie złe), ale o to żeby bogate kraje
                      zaczęły wreszcie dostrzegać kraje biedne - i zechciałyby sobie łaskawie
                      przypomnieć miliony uprowadzonych niewolników, lata kolonistycznego wyzysku,
                      kopalnie diamentów w RPA i tysiące innych drobnych spraw, że o zadłużeniu
                      najbiedniejszych nie wspomnę...

A dlaczego ktos ma pracowac na innych i ich na sile uszczesliwac?
                      To cytat z ciebie który odzwierciedla jasno twój stosunek do świata.
                      I o dziwo , ty imperialista stosujesz filozofię Kalego!!!
                      "Kalemu ukraść krowę - źle, Kali ukraść krowę dobrze".

A ja wcale nie chcę rozdawać niczyjego majątku, poprostu uważam, że
                      każdemu należy się pomoc - bo inaczej nie zdziw się gdy któregoś dnia
                      będziesz zmuszony zapuścić brodę, albo mocno zacząć się opalać.

I jeszcze jedno - przestań być takim materialstą, trzeba się wyluzować.

greetz

• Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 04.10.01, 11:45

> Sprawiasz czasami wrażenie jakbyś miał beton zamiast mózgu. Nie obraż się,
                        > ale tak postrzegam niektóre twoje wypowiedzi.

To chyba raczej twoj problem. Jesli rzeczowe argumenty o rozsadnej pomocy do Ciebie nie
                        tafiaja to, nie obraz sie, ale co Ty masz zamiast mozgu?

> Tu nie chodzi o to żeby każdy oddawał po 10zł miesięcznie na fundusz biednych
                        > murzynków (choć może nie byłoby to takie złe), ale o to żeby bogate kraje
                        > zaczęły wreszcie dostrzegać kraje biedne - i zechciałyby sobie łaskawie
                        > przypomnieć miliony uprowadzonych niewolników, lata kolonistycznego wyzysku,
                        > kopalnie diamentów w RPA i tysiące innych drobnych spraw, że o zadłużeniu
                        > najbiedniejszych nie wspomnę...

Taaak. Wezmy taki pierwszy z brzegu przyklad, powiedzmy Rodezje. Brytyjczycy zostawili
                        kraj w dobrym stanie, z niezniszczona infrastruktura i jak na Afryke bogaty. A jak tam jest teraz?
                        Wszystko zdewastowane, biali sa poddawani jawnemu uciskowi, bieda i nedza. Dlaczego
                        wiec np USA czy GB maja tam pakowac jakies pieniadze? Dlaczego? Z przyczyn moralnych?
                        No dobra moga to byc fundusze restrukturyzacyjne itp ale przeciez nie w sytuacji gdy jedna
                        nacja uciska inna. Takim krajom sie nie pomaga i ni wazne czy akurat uciskani sa czarni,
                        czy tak jak ma to miejsce obecnie - biali.

Mowienie o uprowadzonych niewolnikach to bardzo chwytliwe haselko ale czy np my mamy
                        wystepowac do Turcji o jakies pieniadze za naszych obywateli uprowadzonych w jasyr? A moze
                        do Mongolii za tych zabitych w bitwie pod Legnica? Zaraz powierz, ze to bylo dawno. OK ale
                        niewolnikow z Afryki nie wywozi sie juz tez od ladnych prau lat. Jak to sie stalo, ze my po ponad
                        100 latach niewoli potrafilismy jakos sie po rozbiorach podniesc i miec sensowna gospodarke,
                        a oni w Afryce nie potrafia. Nie wiem ale nadal nie uwazam zeby winne byly bogate kraje. Podaj
                        argumenty, ze baogate kraje powoduja nedze w Afryce. Nie pisz, ze za malo pomagaja tylko czym
                        szkodza.

A odnosnie zadoscuczynienia niewolnikom to taki pomysl juz byl. Z USA przyjechalo do Afryki
                        sporo czarnych i zalozyli panstwo Liberia. Zobacz jaki bal urzadzili swoim pobratymcom z Afryki
                        i jak ich potraktowali. To sa fakty.

> A dlaczego ktos ma pracowac na innych i ich na sile uszczesliwac?
                        > To cytat z ciebie który odzwierciedla jasno twój stosunek do świata.
                        > I o dziwo , ty imperialista stosujesz filozofię Kalego!!!
                        > "Kalemu ukraść krowę - źle, Kali ukraść krowę dobrze".

Nie rozrozniasz "uszczesliwiania na sile" od pomocy. Uwazam, w odroznieniu od roznej masci
                        niedorobionych lewakow, ze kazdy czlowiek jest pelna jednostka ludzka i majac pelna godnosc
                        czlowieka tez musi ponosic pelna odpowiedzialnosc za siebie i swoje czyny. Wolnosc rodzi
                        odpowiedzialnosc i nie mozna tylko stac z wyciagnieta reka. Pomoc gdy jest taka potrzeba tak,
                        ale ujmujac to metaforycznie - dac wedke, a nie rybe. Skazywanie tych ludzi tylko na jalmuzne
                        jest ich ubezwlasnowolnieniem i odebraniem godnosci. A jesli chodzi o uszczsliwianie
                        na sile to juz tacy w historii swiata byli, rozni Marksowie, Engelsowie, oraz praktycznie stosujacy
                        ich idee Leninowie, Stalinowie i inni Polpotowie. Dziekuje, ja poskacze.

>
                        > A ja wcale nie chcę rozdawać niczyjego majątku, poprostu uważam, że
                        > każdemu należy się pomoc - bo inaczej nie zdziw się gdy któregoś dnia
                        > będziesz zmuszony zapuścić brodę, albo mocno zacząć się opalać.

Brode juz mam. Opalac chyba tez nie bede sie musial. Z moim wygladem chyba
                        uda mi sie wtopic w tlum Arabow. Ale wreszcie wylazlo szydlo z worka. Tyle o szczytnych
                        ideach pomocy, tyle krytyki moralnosci Kalego. A tu sprawa jest prosta: niech inni
                        boatsi daja biednym kase bez zadnych pytan, bo PanBozia boi sie o pewna czesc
                        swojego ciala. A fe!

> I jeszcze jedno - przestań być takim materialstą, trzeba się wyluzować.

No to juz chyba zart. Ja materialista. Jesli chodzi o to to z przekonan jestem raczej kreacjonista.
                        A co, wolno mi. A jesli chodzi o sprawy zasadniecze takie jak np czlowiek jako osoba to tu nie
                        bede sie wyluzowywal. Moze nie mam wielu zasad ale tych kilku ktore mam bede sie trzymal.
                        I jedna z takich zasad wlasnie powazne ich traktowanie oraz staranna analiza tego co widze,
                        slysze czy czytam z roznych punktow widzenia. Wyrabiam sobie swoj poglad na podstawie
                        faktow i logiki. Wyluzowany to jestsm na piwie w pubie.

Pzdr, MarcinK

• Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.iba.waw.pl 04.10.01, 13:05
                          Hehehe - nie dosyć że imperialista to jeszcze rasista.
                          I dlaczego niby twoje argumenty są rozsądne - dla mnie
                          są one śmieszne.
                          A wolę być niedouczonym lewakiem, niż niespełnionym,
                          rozgoryczonym prawiczkiem.
                          Przestań więc uzurpować sobie prawo do bycia "najmądrzejszym",
                          bo kompromitujesz sam siebie.
                          Wiedz że dla mnie nie jesteś autorytetem.

Nie chce mi się z tobą gadać...

Żegnaj.
                          • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 04.10.01, 13:56

> Hehehe - nie dosyć że imperialista to jeszcze rasista.
                            > I dlaczego niby twoje argumenty są rozsądne - dla mnie
                            > są one śmieszne.

Argumenty po prostu sa lub ich nie ma. jesli Cie bawia to delikatnie mowiac masz
                            specyficzne poczucie humoru. A teraz podaj kontrargumenty. Mozna sie wkurzac ale
                            zasady logiki sa jakie sa i juz. I jako homo sapiens do tych zasad jestem zobligowany
                            sie stosowac. Jesli Ty nie to trudno. Zawsze uwazalem, ze lewicowcy pochodza od
                            innej malpy ;-)

> A wolę być niedouczonym lewakiem, niż niespełnionym,
                            > rozgoryczonym prawiczkiem.

Ja tez. Choc nie jestem ani rozgoryczony, ani niespelniony. Powiem wiecej jestem
                            generalnie bardzo zadowolony z zycia, z tego co juz osiagnalem i bardzo mnie
                            ciesza moje perspektywy. :-P

> Przestań więc uzurpować sobie prawo do bycia "najmądrzejszym",
                            > bo kompromitujesz sam siebie.

Alez bron Boze. Ja wcale sobie nie uzurpuje tego prawa. Ja tylko chce dotrzec do prawdy.
                            Robie to dyskutujac. Zawsze daje sie przekonac gdy ktos ma argumenty obalajace
                            moje dowody. A ze czasem jestem advocatus diaboli, no coz aby dyskusja byla prowadzona
                            zgodnie z regulami nawet gdy wszyscy sie zgadzaja powinien byc ktos kto argumentuje
                            w strone przeciwna by latwiej dosc do obiektywnej czy raczej intersubiektywnej prawdy.
                            Ale akurat z Toba nie ma problemu bo nie mysle tak jak Ty naprawde, a nie w celach
                            dyskusji. Gdzie wiec ta moja kompromitacja. No chyba tylko w tym, ze podjalem dyskusje
                            z kims kto nie umie dyskutowac. Wybacz, ale tak to wyglada.

> Wiedz że dla mnie nie jesteś autorytetem.

Wiem i strasznie zaluje. Chyba sie poplacze...

>
                            > Nie chce mi się z tobą gadać...

To nie gadaj. Bede nieutulony w zalu.

Pozdr, MarcinK
                          • Gość: MarcinK Errata IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 04.10.01, 13:59

> Hehehe - nie dosyć że imperialista to jeszcze rasista.

Zeby bylo jasne. Nie imperialista, bo na zadnym imperium mi nie zalezy. Nie rasista bo
                            chce pozwolic zyc kazdej nacji tak jak chce. To Ty usilujesz nakazac bogatym bialym
                            krajom pomagac biednym czarnym, ktorzy nawet nie potrafia sami o siebie zadbac. Ty
                            ich traktujesz z zalozenia jak istoty uposledzone. Piekne slowka, a ukryty rasizm.
                            Z reszta zawsze wiedzialem, ze za lewicowymi pieknymi slowami kryje sie wiele
                            falszu i obludy.

Pozdr, MarcinK
                  • Gość: HackFinn Re: Epitafium IP: 192.168.1.* / 217.97.190.* 04.10.01, 14:06
                    Nikt nie broni ci wysylania tam pomocy. Powololaj fundacje i dzialaj.
                    Moze jednak wyjasnisz mi czemu czarnoskorzy tak chca emigrowac do tego
                    paskudnego RPA. Dotychczas twoj glowny argument to zacofane poglady twoich
                    adwersarzy.
                    HF
                  • vladip Re: Epitafium 04.10.01, 20:48
                    chcialem tylko wtracic cos o pomocy krajom biednym
                    moim zdaniem kraje bogate pomagaja bardzo czesto tylko z wlasnego egoizmu
                    gdyz daje to mozliwosc: pozbycia sie nadmiarow zywnosci; pobudzenia gospodarki
                    przez przepuszczanie przez nia kasy ( rowniez tej pochodzacej z darowizn );
                    poprawienie swojego wizerunku itp itd itp
                    oponentom wierzacym w szczytne idee polecam sprawe leku na AIDS ( gdzie
                    pozwolenie na produkcje substytutow bylo by naprawde realna pomoca... )
                    biznes biznes uber alles!!!
                    pzdr
                    vladip
                    • Gość: MarcinK Re: Epitafium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.01, 22:07
                      Masz racje, niestety. Tyle, ze biedne kraje czesto otrzymana zywnosc sprzedaja i kupuja
                      za kase uzbrojenie, a otrzymana gotowke lokuja na kontach kacykow w zagranicznych
                      bankach. Zobacz tez moj post "Po ataku na WTC.." z linkiem do Rzepy.

Pzdr, MarcinK
            • Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 03.10.01, 19:02

> To jesli w RPA jest, a raczej bylo, dla czarnych tak samo jak w innych krajach,
              > to czemu czarni
              > przyjezdzali do pracy do RPA? Jesli tam wcale nie bylo im lepiej to czemu emigr
              > owali do
              > RPA, a nie z RPA?
              Stary, co ty tworzysz??????
              Po prostu w RPA mimo wszystko było odrobinę lepiej - zawsze można było
              zahaczyć się w kopalni diamentów i otrzymać jakieś ochłapy z pańskiego
              stołu zachodnich koncernów. Chyba lepsze to było niż wpieprzanie piasku w Nigrze,
              Gambii czy Sudanie albo bagiennej wody w Botswanie.

Masochisci?

Nie, ludzie...

• Gość: panBozia Re: Epitafium IP: *.pai.net.pl 03.10.01, 18:56

> Wracajac do watku kolonialnego, trudno nie zauwazyc ze najbogatszym krajem
          > afryki jest RPA, biali przestali taz rzadzic zaledwie kilka lat temu.
          > Byc moze jest to tylko przypadkowa koegzystencja faktow, byc moze nie.
          > HF

Ten zbawienny wpływ białego pana na bidnych murzynków.

greetz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka