Dodaj do ulubionych

Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y

30.10.02, 01:47
Mistrz Zamek zaproponował aby puste cartridge przynieść do sapera 14
listopada. jest to akcja wspomagająca pracę ludzi z Pajacyka zbierających
fundusze na rzecz głodujacych dzieci.
Obserwuj wątek
    • hollygodtrousers Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y 30.10.02, 01:56
      sorry za podbicie własnego wątku, ale jak zobaczyłem, co napisałem w tytule to
      zbledłem . Chodzi oczywiście o cartridge ale jak najbardziej pusty. Macie taki?
      • aard Cartridge, ale od czego?? 30.10.02, 08:55

• zamek /°\ Loży Rytu Kaflowego Komunikat Pierwszy /°\ 30.10.02, 09:58
      Konfratrzy i Niezrzeszeni!
      Z racji, iż Loża nasza Knowaniom szlachetnym ma służyć,
      przeprowadzamy pierwszą inicjatywę.
      Zapewne każdy z nasz ma w domu zachomikowane zużyte
      cartridge od drukarek (HP, Canon, Epson zresztą ganz
      egal), z których właściwy użytek zrobić można. Proponuję,
      aby każdy, kto coś takiego posiada, dostarczył toto na
      spotkanie w ramach realnego czata, gdzie zbierzemy je do
      jednego wora i zaniesiemy do skupu, a dochód wpłacimy
      Pajacykowi. Czy
      przystajecie na taki pomysł?
      Pozdrawiam Was serdecznie :)
      Con Fratres Kafles Pro Prudentia E Tolerantia - Wielki
      Mistrz Zamek /°\
      • saperka Re: /°\ Loży Rytu Kaflowego Komunikat Pierwszy /° 30.10.02, 11:11
        Oświadczyć z przykrością musze Imć Zamku, iż takiwych przedmiotów nie posiadam.
      • hubar Re: /°\ Loży Rytu Kaflowego Komunikat Pierwszy /° 30.10.02, 12:42
        Niestety, miałem ale dziwnym zrządzeniem losu zaginął w akcji...
        Tak wiec na spotkanie przyjdę sam, bez kar...coć tam :P
      • pijaw do drukarek, ale nie wszystkich 30.10.02, 23:13
        Niniejszym informuję, że kardridże te muszą mieć możliwość bezproblemowej
        regeneracji, dlatego najcenniejsze i najwięcej warte są kradridże od laserówek,
        następnie od atramentówek z wbudowamnymi głowicami - Głównie HP (np. większość
        Epsonów, szczególnie starych, ma zbiorniczki na tusz z folią ulegającą
        przebiciu podczas wkładania do gniazda drukarki - takie nie są regenerowane
        (tzn. Epson chyba je regeneruje, ale nikt inny) więc się raczej nie przydadzą).

Popieram akcję, ale z przykrością muszę stwierdzić, że w domku mam właśnie
        starego Epsonai w żadnej takiej akcji nie chcieli tych kardridży :( Jednak
        oddaję je co pewien czas ojcu, u którego w pracy jest taka akcja nonstop (jedna
        z firm regernerujących wkłady do drukarek dofinansowuje za to domy dziecka i
        wczasy dla biednych dzieci) Taka sama akcja jest u mnie w pracy - firma
        opiekująca sie drukarkami przekazuje wkłady na tego typu cele.

Sczytne to i cnotliwe

Pozdrawiam i życze udanych łowów kardridźy. Może jakieś firmy w Łodzi, albo
        lokalna red. GW oddałaby wam kilka? warto to może puścić szerzej?

Pijaw_wzruszony
    • Gość: ELVIZ Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y IP: *.makolab.pl / *.mipro.pl 30.10.02, 12:28
      Ja mam, ale je wymieniam - nie to żebym nikomu nie pomagał. Pomagam, tylko sam,
      a nie przez jakies organizacje. Do organizacji jakoś nie mam zaufania:)
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • Gość: depresja_wąpierza UP! IP: *.w-s.pl 30.10.02, 18:17
      Bo sprawa jest poważniejsza niż starsze o 7 lat partnerki i ustalanie kto kogo
      lubi. Ludzie, naprwdę nie macie? Znajomych popytajcie, w pracy sprawdźcie...
      • saper_ Re: UP! 30.10.02, 18:39
        A ja mam. Chyba ze dwie a może nawet trzy sztuki. Postaram się pamiętać i
        przynieść do samego siebie ;)
    • szprota1 UP! (do cholery) 03.11.02, 20:25
      No, może nieładnie tak po chamsku podbijać, ale sprawa ważna, a termin się zbliża... Macie????
    • monikaoz Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y 03.11.02, 21:06
      Popytam wśród znajomych... może coś znajdą. Ja niestety nie mam:(.

pozdr
      monikaoz
    • Gość: franz Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.11.02, 21:12
      co to jest cartridge?
      • pijaw Cartridge 03.11.02, 22:35
        To inaczej toner lub pojemnik z tuszem do drukarki, laserowej lub atramentowej -
        ta część, którą należy wymieniać, żeby cokolwiek wydrukować (oprócz papieru).

O ile się nie wydurniasz.

A sprawa rzeczywiście ważna i cel szczytny (bez aluzji do Szczytna, szczytu
        wszystkiego i szczytowania).

Pijaw_dumny_z_hollego_za_pomysł
        • Gość: franz Re: Cartridge IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.11.02, 23:00
          A po co komu toner lub pojemnik z tuszem do drukarki, laserowej lub
          atramentowej?
          • zamek Re: Cartridge 03.11.02, 23:02
            Franz, a masz drukarkę?
            • Gość: franz Re: Cartridge IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.11.02, 23:04
              mam.
              • pijaw Re: Cartridge 03.11.02, 23:14
                Są firmy, które napełniają takie tonery lub odsprzedają producentowi - ten jest
                wówczas zwolniony np. z opłat za wprowadzanie zużytych opakowań do środowiska
                (ustawa o opakowaniach z grudnia 2001). Normalnie można w takiej firmie toner
                sprzedać za kilka złotych. Albo go za drobną opłata napełnić nie kupujac
                nowego. Jeśli jednak oddasz go za darmo firmie, która bierze udział w akcji
                charytatywnej, to te pieniądze, które przeznaczyłaby na odkupienie od Ciebie
                tonera, plus jakiś procent ze sprzedaży go dalej, firma taka przeznacza na
                wyznaczony fundusz, najczęściej sa to wakacje dla dzieci z domów dziecka (w
                Wawie kilka firm sponsoruje wyjazdy dla kilku domów dziecka),lub inna forma
                pomocy. Szczególy niniejszej akcji znajdziesz na stronie "pajacyka".

Pozdr.

Pijaw.
                • zamek Re: Cartridge 03.11.02, 23:32
                  Słusznie Pijaw prawi. Zatem Franz, jeżeli masz drukarkę i
                  opróżni Ci się pojemniczek z tuszem, to zamiast go
                  wyrzucać, przynieś na realnego czata i już.
                  • Gość: franz Re: Cartridge IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.11.02, 23:47
                    A nie prościej przynieść po prostu pieniądze?
                    • zamek Re: Cartridge 03.11.02, 23:56
                      Franz, a co dotąd robiłeś z pustymi cartridge'ami?
                    • pijaw Re: Kasa 04.11.02, 00:00
                      Widzisz, o kasę prosi wiele organizacji i oczywiście pieniądze możesz zawsze
                      wpłacić na konto np. pajacyka (www.pajacyk.pl), ale często masz w domu rzeczy,
                      które po prostu wyrzucasz, a one moga komuś dać choćby uśmiech. Dlatego np. PCK
                      organizuje zbiórkę uzywanej odzieży, niektóre organizacje - zbiórki zabawek, a
                      niektóre - właśnie kartridźy - te są zwyklewielokrotnego użytku i chętnie
                      kupują je potem firmy do swoich drukarek. Ma to także inny wydźwięk moralny -
                      chronisz środowisko naturalne, bo nie wyrzucasz pojemnika z barwnikami na
                      śmietnik.

Oczywiście, jeśli wolisz wyrzucić toner, a wpłacić 10zł, to prosze bardzo, ale
                      eksperymenty społeczne podpowiadają, ze zbiórki rzeczy dużo lepiej wypadają niż
                      pieniędzy, bo ludzie chetniej oddadzą coś czego nie potrzebują, niż wrzucą do
                      puszki kilka złotych. Poza tym akcja zbierania tonerów jest głównie skierowana
                      do firm - niezbyt moralne jest nakłanianie przez szefa pracowników, by oddali
                      właśnie ciężko zarobione pieniądze do jakiejś puszki, ale nikt nie ma nic
                      przeciwko oddaniu tonerów, których zużywa się przecież duże ilości, a są więcej
                      warte niż np. makulatura z tych samych firm (mimo jej ogromnych ilości) -
                      przeciez tonery sa wrzucane przez firmę w koszty. Tak samo można oddać np.
                      stary sprzęt komputerowy jakiemuś domowi dziecka - w firmie się zamortyzował,
                      niech więc dzieciaki się naucza obsługiwac, do tego nie trzeba demonów
                      szybkości.

P.S.

Cierpliwy jestem, ale niedługo ide w kimono, więc może znajdziesz jakiś zużyty,
                      nie potrzebny toner, a wszelkie watpliwości wyjaśnisz na spotkaniu?

Pozdr.
                      Pijaw.
    • szprota1 Do Mistrza: jak jeszcze mozemy pomóc? (nt) 04.11.02, 17:54

• hubar Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y 05.11.02, 00:15
      Poszperałem, poszperałem...

:D znalazłem taki duuży :-) Przyniosę, mam nadzieję że się przyda.
      • zamek Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y 05.11.02, 00:20
        Oooo, jak miło HuBarze :)
        Mistrz się jeszcze nad alternatywnymi sposobami pomocy
        zastanowi... obiecuję.
        Pozdrawiam :)
        • Gość: depresja_wąpierza Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y IP: *.w-s.pl 05.11.02, 13:37
          Nie jestm KFLkiem, ale przyniosę. Takie z HP670 mogą chyba być, nie?
          • zamek Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y 12.11.02, 13:41
            Myślę, że tak. HP'sy, Epsony, Lexmarki, Canony najmilej
            przez Pajacyka widziane :)
        • hubar Re: Kto nie potrzebuje pustych kartrige'y 12.11.02, 13:39
          zamek napisał:

> Oooo, jak miło HuBarze :)
          --Cieszę się.

> Mistrz się jeszcze nad alternatywnymi sposobami pomocy
          > zastanowi... obiecuję.
          --Miszczu alternatywa jest tylko jedna! ;-) Powodzenia
    • panna_marple UP!! 07.11.02, 21:31
      Ja to bym nawet taśmę z maszyny do pisania mojej ulubionej oddała, gdyby mogła
      się przydać:)
      • saper_ Re: UP!! 07.11.02, 21:52
        Ja już przytaszczyłem dwa puste. Jeden czarny i jeden kolorowy. W tym kolorowym
        to mi się kolorek yellow skończył, cyan i magenta jeszcze jest, ale niestety i
        tak się nie nadaje toto do drukowania :( Przynajmniej pajacyk będzie miał z
        tego pociechę.
    • szprota1 Do góry!!! (bladzia) bo termin już blisko/ nt 14.11.02, 00:48

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka