18.01.06, 22:34
W tych dniach przypada rocznica wyzwolenia Żychlina spod hitlerowskiej
okupacji. Dla nas II wojna światowa skończyła się w styczniu. W styczniu
wyzwolona spod tejże okupacji została również Warszawa. Kiedyś te rocznice
obchodzone były bardzo uroczyście. Teraz nikt o tym nie pamięta. A może
jednak ktoś pamięta dokładną datę tego wydarzenia?
A może mnie sie tylko coś uroiło i nie było żadnej okupacji w naszym kraju.
II wojna światowa to przecież tak zamierzchłe czasy, że wspominać nie warto.
A może jednak ...
Obserwuj wątek
    • lavidacantare Re: rocznica 19.01.06, 01:15
      masz racje dzisiaj rocznica wyzwolenia naszego miasta ja o tym pamiętam a mam
      łatwiej bo to przed dzień moich.... :P ale myśle że odsetek o tym wie
      • edmurphy Re: rocznica 19.01.06, 23:24
        Odetchnąłem z ulgą. Obawiałem się, że nikt nie będzie pamiętał. A jednak..:-)
        Rozumiem więc, że dziś są Twoje urodzinki? No to STO LAT :_)))))))))))))))))
        • lavidacantare Re: rocznica 20.01.06, 14:52
          nie urodzinki ;) pamiętam jak w liceum Sorka zapytała kto wie kiedy wyzwolo
          Żychlin, 3 osoby aż wiedziały
          • edmurphy Re: rocznica 20.01.06, 23:08
            a i tak "sto lat" :-)
            • zychlin2006 niepoprawność polityczna ;( 22.01.06, 09:43
              "niestety" dla obecnego układziku sił - Żychlin wyzwalali żołnierze radzieccy
              (czyżbym się mylił?). chwała wyzwolicielom. udział sowietów już wielokrotnie nie
              był na rękę przy podnoszeniu rangi różnych rocznic. zatem lepiej przemilczeć.
              żeby była jasność: nie pochwalam.
              ps. natomiast dziś przypada rocznica wybuchu powstania styczniowego, czy to ktoś
              jeszcze pamięta? 22 stycznia 1863 - to tak dawno temu. Nie jesteśmy narodem
              patriotycznym (w czasie pokoju), gdyby była jakas okupacja to co innego.
              Zatem cześć i wieczna chwała poległym na polach bitewnych powstań i wojen, za
              wolność waszą i naszą! Niech spoczywają w pokoju!
              ps2. w czasie powstania styczniowego Żychlin i jego okolice były areną dość
              poważnych działań powstańczych. czytałem o różnych potyczkach powstańców z armią
              carską. między innymi na Budzyniu.
              • dinozaur.57 .. powstańcy ... 22.01.06, 13:53
                Na naszym cmentarzu blisko ogrodzenia i kontenera w części południowo-zachodniej
                gdzie łączy się cmentarz stary z nowym znajdują się bodajże dwa groby
                powstańców. O ile pamięć mnie nie myli jeden jest bezimienny.
                • edmurphy Re: .. powstańcy ... 22.01.06, 19:17
                  I tak to się dzieje: zapominamy o jednej rocznicy - bo niepoprawna politycznie,
                  to i inne rocznice robią się nam mniej ważne. Dewaluacja to się nazywa.
                  Dewaluacja wartości patriotycznych, dotąd dla naszego społeczeństwa dość
                  ważnych. Czyżbyśmy tracili tożsamość narodową? Zamiast jakiejś symbolicznej
                  choćby akcji związanej z rocznicą wyzwolenia Żychlina, czy z powstaniem
                  styczniowym, nasze władze samorządowe urządziły w tych dniach spotkanie
                  noworoczne. Można i tak.
                  Cieszę się, że wspomnieliście o powstaniu styczniowym.
                  Ibir byłby z Was dumny :-) I zamieścił by na tę okoliczność jakieś swoje
                  patriotyczne wystąpienie.
                  Ukash może dokopiesz się jakiś informacji na temat żychlińskiego wkładu w
                  powstanie? Obiecuję, że też się rozejrzę "w tym temacie".
                  • zychlin2006 Re: .. powstańcy ... 23.01.06, 13:45
                    mam dostęp do fajnej dokumentacji. jeśli ukash jest zainteresowany to mu prześlę
                    skany. daj znac ukashu, bo muszę się kawałek po to bujać, a na dworze mróz!
                    żebym na darmo nie jechał?
                    • ukash1983 Re: .. powstańcy ... 23.01.06, 18:57
                      jestem jestem! Oczywiście jestem zainteresowany! chętnie umieszczę na stronie te fajne dokumenty.
                      P.S. ostatnio brakuje mi czasu na administracje strony! POMOCY!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka