Dodaj do ulubionych

Jakie łódzkie liceum polecacie

IP: *.toya.net.pl 23.01.06, 20:02
Moja córka kończy wtym roku gimnazjum.Zainteresowania ma humanistyczne,uczy
się angielskiego i francuskiego.Myśli o XXI lub XXXI LO.Może są jeszcze inne
licea z klasą humanistyczną i tymi językami? Mieszkamy na Chojnach więc
odpadają szkoły na drugim końcu Łodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: bubot Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.mnc.pl 23.01.06, 20:08
      XIII LO słynie z tradycji humanistycznych (głownie j francuski) ale jest na Z.
      Pacanowskiej nieopodal Placu Kościelnego. Ale do mojej klasy chodziły osoby z
      Janowa jak i z Aleksandrowa, Głowna czy Kalonki, jeśli Cie to nie zraża.
      • camelot Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 23.01.06, 23:28
        Oho zbliża się okres rekrutacji i zapobiegliwi rodzice i ciekawe dzieciaki
        zadają jak co roku to durne pytanie. Odpowiedź jest prosta jak ktoś się chce
        uczyć to w każdym liceum może to zrobić.
        • obywatel_piszczyk Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 24.01.06, 01:48
          camelot napisał:

> Oho zbliża się okres rekrutacji i zapobiegliwi rodzice i ciekawe dzieciaki
          > zadają jak co roku to durne pytanie. Odpowiedź jest prosta jak ktoś się chce
          > uczyć to w każdym liceum może to zrobić.

popieram!
        • krzyskup Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 24.01.06, 09:19
          camelot napisał:

> Odpowiedź jest prosta jak ktoś się chce
          > uczyć to w każdym liceum może to zrobić.
          Ale problem wyląda trochę inaczej - jeśli się komuś odechce uczyc, to dobra
          szkola "i tak go czegos nauczy sama". Poza tym w dobrej szkole z dobrą kadrą i
          konkurencją jest moim zdaniem łatwiej.

pzdr
          krzyskup
        • Gość: Kacper Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 20:32
          Do camelota: Nie ma durnych pytań, są tylko są durne odpowiedzi. LUdzie zadają
          pytania, aby uzyskać odpowiedź. Ponadto są w szkoły ,w których uczeń traci
          motywację do nauki, więc nie w każdym liceum można się uczyć.
      • yavorius Bubocie... 26.01.06, 09:19
        Wymień nauczycieli, którzy Cię uczyli, jestem ciekaw, czy ci, co mnie uczyli,
        jeszcze żyją;)
        • bubot Re: Bubocie... 26.01.06, 10:37
          moja pani psor wychowawczyni niesmiertelna Kamilla Bibel, pani Janas od matmy
          (dobra kobieta, pozwoliła mi nie chodzić w ogóle na lekcję w czwartej klasie w
          zamian za 2 na koniec i chwała jej za to), informatyk Mariusz Kussy
          (psychopata), Władysław Mrozowski - historyk (wbrew pozorom dobry człek. mimo
          że przeszkadzał mu mój wygląd, to nie przekładał tego na sposób oceniania),
          pani Pajor chemiczka (bosh ledwo zdałem) pani Stelmach od fizyki (3 lata miałem
          fizyke i 3 razy miałemz agrożenie na koniec roku. nigdy więcej). pani
          Sobczyńska geografia (mam nadzieję, że nałóg jej nie zabije) i p. Marek
          Krakowski - najlepszy moim zdaniem nauczyciel, szkoda że życie prywatne tak mu
          się "nieułożyło" co sie przekładało na prace niestety. mam nadzieję, że dobrze
          mu sie zyje, bo odszedł na emeryturę gdy byłem w ostatniej klasie.
          i co, ktoś znajomy?
          • yavorius Re: Bubocie... 26.01.06, 10:41
            Kussy psychopata, istotnie, lał uczniów ;D
            Oprócz pani Bibel, Stelmach i pani Janas - wszyscy bez zmian :)
            • bubot Re: Bubocie... 26.01.06, 10:43
              a Ty jakie masz wspomniena po tej szkole? dobre, czy złe? i kiedy kończyłeś?
              • yavorius Re: Bubocie... 26.01.06, 10:44
                Ja mam bardzo dobre wspomnienia, byliśmy rocznikiem, który spowodował że szkoła
                stała się znana w Łodzi :-), bo wcześniej to nie była taka znana ;) Kończyłem 9
                lat temu (ło rany, jaki ze mnie stary trep:-p)...
                • bubot Re: Bubocie... 26.01.06, 10:50
                  czyli nawet się nie minęliśmy.
                  a ja byłem za to chyba ostatnim normalnym rocznikiem, bo jak gimnazja zaczęły
                  przychodzić do sie obora i dresiarnia zaczęła robić.
                  ale lubiłem ta szkołe mimo wszystko, nigdy tam nie bło problemów z ćpaniem,
                  przemocą czy czymkolwiek takim, co jest nagminne w molochach.
                  • yavorius Re: Bubocie... 26.01.06, 10:54
                    obora i dresiarnia? Kurna, ta dzisiejsza młodzież
                    • bubot Re: Bubocie... 26.01.06, 11:03
                      jak Ci się będzie nudzić, to poprzeglądaj fotkę.pl. tam sa same takie, prawie
                      nagie, powyginane i td a maja 13-17 lat
    • maruda Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 23.01.06, 23:56
      31 z tego co wiem "uwazane" bylo zawsze za liceum matematyczne, a klasy humanistyczne to jakis wymuszony nizem demograficznym wynalazek. Jesli uczy sie dwoch jezykow i to na nienajnizszym poziomie, to jak na 31. jest za dobra (choc jest szansa, ze jesli trafi na pewną anglistkę, to najgorzej na tym nie wyjdzie) :-) Znaczy w kwestii jezykow, jak z innymi przedmiotami- nie napisalas...
      Choc w zasadzie camelot ma racje i chyba wyczerpał temat :)
    • Gość: Ania Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 11:11
      XXI jest OK, polecam
    • Gość: karola Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.astral.lodz.pl 24.01.06, 13:17
      VI
      lodz.naszemiasto.pl/nauka/17446_170.html
    • Gość: Jacek Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 24.01.06, 16:37
      Ja skończyłem XXV. Gdy ktoś chce się uczyć to każda szkoła jest dobra. Gdybym
      miał wybierać szkołę, to nie zmieniłbym wyboru. Nauczyciele nauczą i szanują
      uczniów. Osiągnięć niemało (25lo.pl/index.php?
      zespol=osiagniecia_szkoly.php)Szkoda, że nieuzupełnione. Gdy ktoś chce w tej
      szkole się wybije. A klasy humanistyczne. Siostra kumpla chodzi do 1 z
      poszerzonym polskim i bardzo sobie chwali!
      • Gość: gienio Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.astral.lodz.pl 24.01.06, 16:42
        popieram XXV Rulz :D Sapanowska nie jednemu dala popalic :D Nawet jesli chodzisz
        do klasy matematycznej to Polskiego ci nie odpuszcza :D
        • Gość: pejtere Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 24.01.06, 17:08
          ja skonczylem 3 lo....nie znam innej szkoly, ktora mialaby takie wnetrze, taki
          klimat, takich ludzi w srodku :))) poziom ogolnie dobry, no moze poza jakimis
          tam wyjatkami, ale z przedmiotow scislych to dostalem po d... nie raz :)))
          • Gość: blurrka Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 24.01.06, 19:52
            ja ze swojej strony takze polecam Trójke... za ludzi, klimat i wnetrze;)
            • Gość: magda m. Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:18
              Ja też chodziłam do III. Kiedy kończyliście? Ja daawno temu, w 1998. Stasik
              uczył mnie fizyki.
        • Gość: Ania Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.pai.net.pl 20.03.06, 21:42
          Zgadza sie szkola jak zadna inna :)) Uczyc sie trzeba ale na szczescie nie ma
          stresujacej atmosfery. Nauczyciele wymagajacy ale kochani :P A jesli chodzi o
          Sapanowska to nie mialam przyjemnosci sie u niej uczyc...moze to i dobrze :D
    • Gość: absolwentkaCzwórki Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 24.01.06, 19:26
      Ja polecam Czwórkę! Szkoła uznawana za humanistyczną i tak jest w
      rzeczywistości. Chodziłam do tej szkoły, mimo że byłam zainteresowana bardziej
      ścisłymi przedmiotami. Wybrałam ją przede wszystkim dlatego, że bardzo lubię
      języki obce (w mojej klasie był angielski i francuski). Angielski mieliśmy
      codziennie, historię nawet w 4. klasie, dużo polskiego - m.in. to świadczy o
      tym, że to szkoła humanistyczna. Mimo tego, że byłam w klasie ogólnej z
      rozszerz. angielskim dostałam się na medycynę. Zdecydowanie nie żałuję wyboru -
      wspaniała atmosfera panuje (panowała) w tej szkole. Polecam:)
      No i jeszcze jedno: też mieszkam na Chojnach (każdy tramwaj stąd tam dojeżdża).
    • Gość: amrita Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: 195.69.80.* 24.01.06, 21:33
      XXXI jest fajne ale chyba faktycznie nie dla humanisty. polonistka jest jedna
      świetna, ale jak sie nie trafi na nią to raczej zonk...
      co do języków, to ja tez je lubię i dltego wybrałam klasę z rozszerzonym
      angielskim... cóż, to był błąd. Teraz tracę sporo godzin w tygosniu w strasznie
      bezsensowny spossób.
      Za to poziom przedmiotów matematycznych jest niezły, ale to akurat chyba Ci nie
      interesuje...

pozdr:)
      • camelot Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 25.01.06, 00:32
        Znałem dość dokładnie jedno z łódzkich liceów będących w pierwszej piątce. Niby
        super, tylko jak ktoś me pyta o to liceum to zawsze mówie że nie polecam
        dlaczego nie potrafię powiedzieć dlaczego, moja córka je kończyła bez problemów
        naukowych, tylko że mimo iz skońzcyła je pare lat temu nigdy w nim nie była po
        zakończeniu i nie ma żadnych kontaktów ze swoimi koleżankami i kolegami, takie
        jest to liceum a jego numer padła w tej dyskusji.
        • Gość: Gość Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 25.01.06, 15:49
          Camelot. To podaj numer tego liceum. Może Twoja córka nie jest zdolna do
          zaprzyjaźniania się i odruchów sentymentalnych.
          • Gość: ! Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 25.01.06, 23:09
            Tylko nie 1!
            • Gość: KOPERniczanka Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.eranet.pl 01.02.06, 19:40
              Dlaczego nie Koper to swietna szkola i taka hard corowa patry chemia i niemiecki
    • Gość: Enigma Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 26.01.06, 09:19
      Najlepszeprzedszkole, najlepsze gimnazjum... Ble ble ble. A dzieciaki pękają!
      Nie macie pojęcia ile z nich ma problemy z psychiką przez ten wyścig szczurów
      do którego prowadzą rodzice. Zastanówcie się i zmieńcie, a jeśli nie, to
      później nie dziwcie się, że uczniowie, chcąc być dobrymi w najlepszym liceum
      stosują "wspomagacze", "świrują". Kochani rodzice robią potem oczy jak
      złotówki. Nalepsza szkoła średnia bywa największą karą dla ucznia. Nie
      szukajcie najlepszej, ale takiej, gdzie poziom nauczania jest niezły, a i
      dzieciakom nie dzieje się krzywda przez bezwzględnych, przesadnie wymagających
      nauczycieli.
      • Gość: IWA Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 26.01.06, 10:40
        Ależ Enigmo ja właśnie takiego liceum szukam.I jeszcze żeby miało angielski i
        francuski,bo jak zacznie 3 język to żadnego się porządnie nie nauczy.Sama
        kończyłam Kopra więc wiem co to znaczy uczyć się w najlepszej szkole.Wszystkim
        dzięki za wpisy,myślę że coś sensownego wybierzemy - ostateczną decyzję
        podejmie moja córka - bo to ona będzie do tej szkoły chodziła.
      • bubot Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 26.01.06, 10:42
        to wina pogoni za pracą/pieniędzmi. i dziś dzieciaki już wiedzą, że musza
        ciężko pracowac, żeby cos osiągnąć. ale niektórzy są za słabi i odpadają.
        ja dziś tez żałuje, że olewałem naukę i omineło mnie kilka rzeczy. chodzi mi o
        ubytki wiedzy, no ale cóż młodość.
        zresztą XIII jest druga w łodzi zdaje się, ciężko się dostac, a przebimbałem
        tam 4 lata i nie wiem jak ja przeszedłem. także jak ktoś nie chce się
        stresować, to nie musi.
        i tak spirale stresu nakręcają głównie rodzice.
    • Gość: Magda Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:42
      Coz, jestem uczennicą drugiej klasy w XIII, klasy uwazanej za elitarną bo
      dwujęzyczną...jesli to jest elita to dziękuje- owszem, niezle mowimy po
      francusku, ale generalnie jestesmy uwazani za "ambitne dzieci, ktore sobie
      doczytają", bardzo mi przykro, ale fizyki to sobie raczej nie doczytam.
      Generalnie czuje sie komletnie nieprzygotowywana do matury i bardzo nad tym
      ubolewam, bo szkola ma wysokie miejsce w rankingach.
      Bisous!
      • bubot Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 26.01.06, 15:08
        taaa za mojego rocznika dużo ludzi poodpadało z klasy dwujeczyznej. ale poziom
        był podobno ok. mature masz dopiero za rok, to może się uda.
        bonne chance.
    • Gość: Madmartin Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.net.strath.ac.uk / *.net.strath.ac.uk 26.01.06, 19:06
      Ja kończyłem XXXI (3 lata temu) i szczerze mówiąc nigdy nie było to liceum
      humanistyczne, choć pewnie w tym nowym systemie trochę się pozmieniało. W XXXI
      dobrze uczyli matematyki i fizyki, także biologii i chemi. Z mojego rocznika
      70% osób studiuję na polibudzie.

Ale jak jest teraz w XXXI po tych wszystkich zmianach to nie wiem.
    • Gość: Nata Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 27.01.06, 15:34
      Lepiej się zorientować, w którym liceum nie dochodzi do aktów przemocy, w
      którym nie ma agresji ani ze strony uczniów, ani nauczycieli.
    • Gość: Kacha Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.ma.cx / *.toya.net.pl 31.01.06, 22:38
      byle nie XXIII L.O. .... naprawde nie polecam !! jestem absolwentką tego L.O. i
      uwazam ze to liceum to był wielki błąd :((
    • Gość: uczennica 21 Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 20.03.06, 22:00
      odradzam....szkola jedzie na opinii... jestem w tym liceum i uwazam,ze jesli
      ktos jest kujonem < tylko nauka,nauka,nauka,zero zycia poza nia> to
      owszem,prosze bardzo,szkola wprost idealna dla niego...Ale jesli chcesz,zeby
      Twoja corka nie skonczyla w psychiatryku,tudziez jedzac prochy antydepresyjne,a
      na przyklad,na studiach,to odradzam to liceum.Dobrym liceum,naprawde dobry,choc
      moze nie tak RENOMOWANYM i bez takiej opinii jest IX. I wcale poziom nie jest
      duzo nizszy.
      A poza tym,jesli chce sie uczyc,to wszedzie sie bedzie uczyla.Matura jest
      wszedzie taka sama...
      Ale...Czy myslala Pani o XIII? typowo francuksie i 15 bardzo dobry dojazd...
      Pytanie jeszcze jedno,byc moze chamskie,nie wiem...
      Czy to Pani zdaje do liceum,czy corka? Wydaje mi sie,ze corka sama najlepiej
      wie do jakiego liceum chce pojsc,a jesli jednak nie trafi,to zawsze mozna je
      zmienic...
      Ja sama sobie wybieralam liceum i uwazam,ze w tym wieku takie decyzje powinno
      sie podejmowac samemu,choc owszem,za rada rodzicow...ale az takie zaangazowanie
      jest dla mnie nieco...hm...nienormalne?
      Powodzenia zycze córce.
    • Gość: magda m Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.bremultibank.com.pl 21.03.06, 14:40
      Jestem absolwentka XXI LO. Nie polecam go osobom z natury wrażliwym i
      delikatnym. Ja przyplacilam edukacje w tej szkole wrzodami, a za
      przesadnie "wydelikaconą" nigdy sie nie uważałam ;-). Szczegolnie matematyczka,
      chemiczka i pani od niemieckiego daly nam w kość. Jednak chemiczce (pani Ż)
      zwracam honor, bo faktycznie duzo wymagala, ale i duzo nauczyla. Generalnie za
      panujacą tam atmosferę terroru - nie polecam. Ciekawa jest opinii absolwentow
      XXI o nauczycielach.
      • bielata1 Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 22.03.06, 11:01
        ja jestem absolwentka XXI.Chemia to faktycznie horror i nie polecam :-)
        niemiecki ok ale to zalezy co kto lubi i kogo lubila pani :-) ale warto chociaz
        dla wywodow pana S od historii i dla fantastycznego polonisty D Ch :-) W ogole
        ja wspominam te lata super i atmosfere w szkole i ludzi i wszzystko.no ale to
        juz podobno tak jest ze z czasem pamieta sie same dobre rzeczy o zlych nie
        pamietajac :-)A tak swoja droga-z kim mialas ta matme?Czyzby z pania H??
        • Gość: magda m Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.bremultibank.com.pl 22.03.06, 14:29
          A i owszem z panią H (poźniej wróciła do nazwiska K :))). W dodatku była naszym
          wychowawcą... Ups...
          Pana S (historia) wpominam rewelacyjnie :))) szczególnie jego hasełka na
          kartkówkach, kedy z uporem maniaka szukał czegoś w mapach (odwrócony tyłem do
          klasy) i rzucał hasłami w stylu : "a kto ściągnie tego się (tu pauza, bo szukał
          rymu, a może znalazł cos ciekawego w rulonach z mapami) tego się przeciągnie".
          Pan D Ch również rewelacja :)))
          Tak na marginesie nie mogę się doliczyć kiedy jest 60-lecie liceum, nie wiesz
          czasem? :))
          • bielata1 Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 22.03.06, 21:15
            lo21.szkoly.lodz.pl/zjazd/zjazd.htm prosze bardzo :-)a najsmieszniejsze
            jest to ze wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na to ze chodziłysmy do
            jednej klasy ......:-))))) w ktorym roku zdawalas mature??
            • Gość: magda m Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.bremultibank.com.pl 23.03.06, 10:35
              1997 :))
              • bielata1 Re: Jakie łódzkie liceum polecacie 24.03.06, 10:33
                haaa no to nawet na pewno do jednej klasy :-) w ktorym miejscu siedzialas??
    • Gość: Malwina Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 15:30
      XXIII polecam!
    • Gość: Milla Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 23.03.06, 20:18
      Powiem tak...XXI LO to liceum "elitarne" - kto kiedykolwiek słyszał przemowy
      Szanownego Pana Dyrektora wie o co chodzi :) a prawda wygląda tak: zależy na
      kogo się trafi, ale warto tu przyjść chociażby po to, żeby posłuchać jak lekcję
      historii prowadzi Pan S :)
      • Gość: XXX Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.lodz.msk.pl 23.03.06, 21:40
        Polecam XXI lo
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=755&w=37457685
        • Gość: KOPERniczanka Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.eranet.pl 07.04.06, 19:45
          zycie jest po to zeby z niego korzysatc, wiec najbardzije przy wyborze szkoly
          licza sie ludzie (zarowno nauczyciele jak i uczniowie;) jedynka spelnia te
          wymogi;)
          • Gość: uczennica Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: 212.191.172.* 09.04.06, 18:12
            Jestem teraz w 2 klasie 21 LO i nie żałuję :) Poziom- zależy od nauczyceli, ale mnóstwo pozytywnych ludzi (chociaż mało facetów ;P). Pani Ż- chemia śni mi się po nocach :/ Fizyka leży i kwiczy (chyba, ze ktos ma z tą nową babką), polski z Mordi- terror, matma z Kowalewskim- jeszcze straszniej, ale ogólnie nie narzekam. Czasem jest cieżko, czasem mniej, ale przynajmniej wyjdę stąd z jakąś wiedzą :) No i jestem jedną z elitarnych :D
    • Gość: Zidane Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.toya.net.pl 13.04.06, 14:00
      Nie polecam IX LO !
    • Gość: Absolwentka Re: Jakie łódzkie liceum polecacie IP: *.range86-142.btcentralplus.com 22.04.06, 15:18
      Do jakiego gimnazjum chodzila corka?jesli jest dobra, sprawdzi sie w 1ce, klada
      duzy nacisk na olimpijczykow, maja dobra klase humanistyczna (rosyjski,
      niemiecki,angielski i francuski-do wyboru).
      XXI jak najbardziej, bardzo dobre liceum,zwlaszcze humanistyczne, XXXI rowniez.
      nie myslala moze o IV?klada duzy nacisk na jezyki i maja wysoka dostawalnosc
      sie na anglistyke,romanistyke itp oraz dziennikarstwo...
      mam nadzieje,ze to cos pomoze:)
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka