Dodaj do ulubionych

Plac Wolności czy Rondo Wolności????

IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.21.* 09.11.02, 17:35
Dlaczego miejsce, które mogłoby być jednym z najatrakcyjniejszych fragmentów
Piotrkowskiej, jest prawie zupełnie niewykorzystane?? Pełni ono praktycznie
jedynie funnckję komunikacyjną. Przecież najważniejszy plac w mieście
powinien być znacznie szerzej wykorzystany. Nie stanowi on miejsca spotkań
ludzi (co najwyżej grupki młodzieży spod pomnika). Ustawione dookoła placu
samochody stanowią barierę dla prześcia ku centrum placu, czyniąć je jeszcze
bardziej niedostępnym. Wrażenie niegościnności potęguje okrągła linia wnętrza
placu, zniechęcając do wejścia. A mogło by być tak pięknie...

Wystarczyłoby wprowadzić zakaz parkowania dla samochodów wokół placu, a
parking ustanowić na zasłoniętej obecnie billboardami, pustej działce w
południowo-zachodniej części placu. Wyspę w środku placu trzeba by znacznie
powiększyć kosztem ulicy (ulica jest tam tak szeroka, że bez problemów
mieszczą się tam trzy/cztery pasy ruchu - przy obecnym natężeniu ruchu
zupełnie niewykorzystane). Nowa wyspa granicami musiałaby sięgać conajmniej
torowiska, a być może być nawet szesza (torowisko trzeba by wtedy przenieść
bliżej zewnętrznej). I mielibyśmy piękny, duży plac. Pozostała by jedynie
kwestia urządzenia. A więc ławki, niskopienne drzewka, w miejsce obecnych
wielkich i nijakich zielników. Ponadto silniejsza iluminacja, być może
niewielkie kawiarenko-ogóródki. I Plac Wolności zyskałby charakter
prawdziwego centralnego placu, stanowiąc jednocześnie świetne zwieńczenie
Piotrkowskiej.

Mam nadzieję, że Plac Wolności zmieni swoją formę, bo obecnie jest on
przykładem nijakości i zupełnego braku pomysłu na jego urządzenie. Oby komuś
władnemu chciało się zająć tym problemem.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? 09.11.02, 17:44
      Coś mi się wydaję że to co piszesz nie jest do końca prawdą. Oczywiście, że
      Plac jest obecni tylko wykorzystywany przez komunakcję, i to głównie zbiorową,
      oraz taxówki, ale jakię skolejne bariery dla ruchu nie sprawą że ludzie tam
      chętniej zaczną przychodzić. No bo i po co tam mają przychodzić? W pobliżu nie
      ma klubów, ani pubów, a jeśli są to mało odwiedzane i małe. Jest muzeum i
      restauracja to wszystko. Ludzie głównie przychodzą na Plac bo czekają na
      autobus. Nie ma co na siłę zmieniać tego co już jest, moim zdaniem powinno się
      tu pozwolić aby auta mogły jeździć po Legionów, choć tak Plac by się przydał.
      • Gość: Maruda Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.11.02, 17:50
        A ja popieram łażeja. Owszem nic na siłę, ale Plac mógłby mimo wszystko stać się miejscem wypadowym do spotkań i odciążyć "pod saspolem" ;)
        • hubar Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? 09.11.02, 17:56
          Ale zastanów się czemu to miejsce "pod saspolem" jest takie popularne. Z tego
          miejsca wszędzie jest niedaleko. Kawałek do popularnej Kaliskiej, West
          niedaleko, wiele pubów w stronę południową, Forum Fabricum rzut beretem,
          niektórzy idą sobie do Cabaretu...
          A co masz w pobliżu Placu?
          • Gość: łażej Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.103.* 09.11.02, 18:07
            Jak dobrze pójdzie, to wkrótce będziemy mieli w pobliżu Manufakturę.
      • Gość: łażej Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.113.* 09.11.02, 23:32
        hubar napisał:

> Coś mi się wydaję że to co piszesz nie jest do końca prawdą. Oczywiście, że
        > Plac jest obecni tylko wykorzystywany przez komunakcję, i to głównie
        zbiorową,
        > oraz taxówki, ale jakieś kolejne bariery dla ruchu nie sprawą, że ludzie tam
        > chętniej zaczną przychodzić.

> No bo i po co tam mają przychodzić? W pobliżu nie
        > ma klubów, ani pubów, a jeśli są to mało odwiedzane i małe. Jest muzeum i
        > restauracja to wszystko. Ludzie głównie przychodzą na Plac bo czekają na
        > autobus. Nie ma co na siłę zmieniać tego co już jest, moim zdaniem powinno
        się
        > tu pozwolić aby auta mogły jeździć po Legionów, choć tak Plac by się przydał.

Owszem, obecnie nie ma po co przychodzić w tamten rejon. Bo nic atrakcyjnego
        obok placu nie ma. Ale to plac ma być atrakcją, miejscem spotkań, miejscem
        gdzie można usiąść, posiedzieć, przyjemnie spędzić czas. Utrudnienia dla ruchu
        byłyby praktycznie żadne. Ponieważ ruch jest tam mniej niż mały, więc znaczne
        zwężenie jezdni nie wpłynie nań negatywnie.

No, a ponadto, jak napisałem w innym poście, niedługo w pobliżu powinna powstać
        Manufatura. I wtedy ilość ludzi przemieszczająca się z Pietryny Nowomiejską
        będzie o wiele większa niż obecnie.

Chyba warto by było zrobić coś by utrakcyjnić tą część miasta. Nowomiejska jest
        w fatalnym stanie. Wyremontowano ulicę, ale budynki są w ruinie. Gdyby udało
        się ożywić Plac Wolności, zapewne znaleźliby się chętni do ulokowania przy
        Nowomiejskiej pubów czy też innych tego typu obiektów. I ulica by odżyła :o)

pozdrawiam
    • Gość: arkus Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.11.02, 23:23
      Zdecydowanie zgadzam się z łażejem. Na dowód słuszności jego słów opiszę pewną
      sytuację. Zaprosiłem kiedyś do Łodzi pewną młodą osobę z Wrocławia.
      Pojechaliśmy do centrum - wiadomo chciałem udowodnić, ze Łódź nie jest taka
      zła. Po godzinie chodzenia po Piotrkowskiej zapytała mnie kiedy wreszcie
      pójdziemy na rynek. Bo chciała zobaczyć centrum... Nic dodać nic ująć.
      Piotrkowska fajna jest ale wszystko się jakoś rozciąga i rozmywa dlatego
      brakuje tej krakowsko-wrocławsko-gdańskiej atmosfery.
      Pozdr
      arkus
      • Gość: pan_tomas Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 10.11.02, 12:55
        krakowsko-gdańsko-wrocławską atmosferę ,asz w tamtych miastach. w Łodzi masz
        Łódzką atmosferę i tak musi być. Ale sam pomysł jest dobry.
      • geograf Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? 10.11.02, 13:42
        trzeba było wytłumaczyć, że Łódź nie jest "standardowym" miastem...
    • geograf Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? 10.11.02, 13:44
      Bardzo dobry pomysł!!

Jednak Plac wolności może ożywić się jeszcze szybciej niż po jego przebudowie i zorganizowaniu- Festiwal 4 Kultur w przysżłym roku ma odbyć się na wiosnę, w celu większej ilości imprez plenerowych. Co ciekawe centralnym miejscem takowych imprez miałby się podobno stac Plac Wolności...

pozdrawiam.
      • Gość: flip Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.p.lodz.pl 10.11.02, 19:16
        Z pierwszej reki wiemy, ze jak ok. 1990 r. stawiali te murki-trawniczki na
        srodku, to tak je zaprojektowali, "zeby ludzie nie przechodzili przez srodek".
        • Gość: łażej Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.121.* 10.11.02, 19:35
          Po jakiego grzyba??!! Czyli koncepcja placu była taka, by pozostał on
          niedostępną wyspą otaczaną przez komunikacyjną arterię?? Obawiano się kolizji
          ruchu pieszego z samochodowym?? Gratuluję inwencji pomysłodawcy takiego
          rozwiązania. Bo w jego wyniku plac został odcięty od Pietryny i wokółplacowego
          chodnika, a funkcji komunikacyjnej wielkiej również nie pełni. Wielka szkoda,
          że uśmiercono tak eksponowane w mieście miejsce.

A co do sposobu przebudowy placu, to innym pomysłem mogłoby być puszczenie
          jezdni i torowiska jedynie jego północną stroną. Wtedy ulica z tamtej strony
          mogłaby pozostać niezmieniona (jedynia zmiana to dodanie drugiego toru i
          namalowanie pasów ruchu), a od strony południowej trzeba by zrobić przejście
          wprost z osi ulicy (z bezwzględnym zakazem wjazdu na plac od strony
          Piotrkowskiej). Od strony północnej trzeba odizolować plac rzędem krzewów lub
          drzewek. Co prawda byłby on wtedy odcięty od Nowomiejskiej, ale za to
          stanowiłby naturalne i bardzo płynne rozwinięcie Piotrkowskiej.
          Wówczas plac stanowiłby nie tylko potencjalne miejsce spotkań, ale również
          stałby się doskonałym terenem na urządzanie plenerowych imprez.

pozdrawiam
      • Gość: Ja Re: Plac Wolności czy Rondo Wolności???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 20:22
        W końcu na placu jest biuro festiwalu
    • princepolo Skoro zwieńczenie, to może... 10.11.02, 19:37
      ... "Korona Wolności"?
      Ewent. "Plac Wolnej Miłości" czy CUŚ TAKIEGO. :)
      • Gość: łażej Re: Skoro zwieńczenie, to może... IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.63.* 10.11.02, 19:42
        princepolo napisał:

> ... "Korona Wolności"?
        > Ewent. "Plac Wolnej Miłości" czy CUŚ TAKIEGO. :)

To już lepiej "Plac Wolnej Umysłowości" jako uhonorowanie radnych wszystkich
        opcji politycznych ostatniego trzynastolecia w naszym mieście :o)

PS. Wolnej bynajmniej nie w wolnomularskim znaczeniu
        • princepolo Dobrze, że ja tak długo... 10.11.02, 19:49
          ... NIE MIESZKAM w tym mieście, uFFF!
          (mniej niż 13 lat)
    • Gość: flip ech, lodzianie IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 04:10
      Narzekaja, ze zamist Rynku maja Ulicę. Maja tez plac - i co z tego??
      • geograf Re: ech, lodzianie 11.11.02, 10:41
        ja nie narzekam- ja jestem dumny z faktu bycia innym, wyjątkowym:-)

co z tego?? promuję jak mogę, bo inaczej sam nic nie mogę...:/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka