Dodaj do ulubionych

Do poczytania - Mikolaj Trzaska

06.01.06, 17:20
Ciekawy wywiad z Trzaska, mowi min. o Milosci, Stasiuku i o tym,
ze nia ma z kim pogadac o jazzie. To co, moze zaprosimy go na nasze forum?
www.diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?bn=Artykuly&Id=453
Obserwuj wątek
    • libl Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 06.01.06, 22:02
      Szczególnie podobał mi się fragment o "Jazz Forum". To tak a propos naszego
      niegdysiejszego wątku o krytykach i "JF".

jazzfoxy napisała:
      > To co, moze zaprosimy go na nasze forum?

A może Trzaska już jest na naszym forum? smile))
    • pjetrek29 Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 07.01.06, 10:45
      dzięki za linkę, bo wywiad rzeczywiście bardzo ciekawy. ale jak mt zaczyna
      mówić o swoich ostatnich płytach, to ja wymiękam, nie mój poziom abstrakcji.
      chociaż może jak przeczytam jeszcze parę razy, to skumam o co chodzi wink.

• jasiek_natolin Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 08.01.06, 00:03
        Trzaska w polskim jazzie jest mniej wiecej podobna osobowoscia jak Jarzyna w
        polskim teatrze.
        Obawiam sie,ze Trzaska,tak samo jak Jarzyna wlasnie, juz wkrotce dojdzie do
        takiego punktu swego artystycznego zywota,ze za cholere nie bedzie biedak
        wiedzial,co ma grac.I wtedy zacznie sie platac jak ryba w sieci.
        Hmmm,ten wywiad moze swiadczyc o tym,ze ta frustrujaca granica byc moze juz
        zostala przekroczona.
        • jazzpunk Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 09.01.06, 09:57
          mnie podoba sie to, co Trzaska i Brotzmann mówia o Stańce, a uwaga o
          mainstreamie w wywiadzie z Trzaską również bardzo trafna : "Dla mnie płyta z
          Brötzmannem [chodzi o ostatnią płytę z katalogu Kilogram Records: North
          Quartet - "Malamute" - przyp. red.] jest płytą radykalną, ale przede wszystkim
          jest to ukłon w stronę wielkiej tradycji. To jest coś tak surowego i tak
          rdzennego dla jazzu, że można śmiało powiedzieć, że mainstream powstał właśnie
          na tym, i że jest formą sztuczną i wtórną." Miejmy nadzieje, że to nagranie
          pozwoli wypłynąć Mikołajowi na szerokie wody, trzymam kciukismile
    • fnoll Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 10.01.06, 00:01
      oooo

dzięki za linka
      • pharoah Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 11.01.06, 20:11
        i ja czytalem wywiad z nieslabnacym zainteresowaniem...bardzo ciekawy
        wywiad...jeszcze lepiej p.mikolaj wypada gdy siega po instrument(szczegolnie
        jezeli jest to klarnet basowy...)z przyjemnoscia obserwuje jego ciagly
        rozwoj...choc mikolaj trzaska nie nalezy do grona muzykow ,po ktorych nagrania
        siegam dosc czesto,to musze przyznac,ze zaliczam go do najciekawszych
        muzycznych osobowosci w Polsce...tez trzymam kciuki za niego!kto wie,moze
        kiedys wyplynie na szerokie wody...
        • jazzfoxy Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 29.10.06, 14:02
          W przyszla niedziele w Jadlodajni Filozoficznej na Dobrej
          koncert Mikolaja Trzaski, Pawla Szpury i Adama Gryzy.
          Wjazd 15 pln, poczatek o 20:30, termin i miejsce niezle.
          Czy ktos jest chetny?
          • pjetrek29 Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 29.10.06, 18:43
            jestem chętny smile
            • jazzfoxy Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 29.10.06, 18:45
              pjetrek29 napisał:

> jestem chętny smile

Super smile
          • winoman Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 29.10.06, 18:44
            Kto wie (ja jeszcze nie wiem), może mi się uda?

Pozdrawiam!
            • jazzfoxy Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 29.10.06, 18:47
              winoman napisał:

> Kto wie (ja jeszcze nie wiem), może mi się uda?
              >
              > Pozdrawiam!

To moze maly zlocik nam sie uda zrobic? Kto jeszcze?
              Zrobie liste smile
              • winoman Mikolaj Trzaska - niedziela 01.11.06, 22:07
                > To moze maly zlocik nam sie uda zrobic? Kto jeszcze?
                > Zrobie liste smile

Na 99% się zlecę smile)

Pozdrawiam!
                • winoman Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 04.11.06, 22:47
                  winoman napisał:

> > To moze maly zlocik nam sie uda zrobic? Kto jeszcze?
                  > > Zrobie liste smile
                  >
                  > Na 99% się zlecę smile)

Łatwo będzie mnie poznać, pewnie będę najstarszy na sali smile)

Pozdrawiam!
                  • jazzfoxy Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 05.11.06, 11:47
                    winoman napisał:

> winoman napisał:
                    >
                    > > > To moze maly zlocik nam sie uda zrobic? Kto jeszcze?
                    > > > Zrobie liste smile
                    > >
                    > > Na 99% się zlecę smile)
                    >
                    > Łatwo będzie mnie poznać, pewnie będę najstarszy na sali smile)
                    >
                    > Pozdrawiam!

To na pewno sie poznamy smile
                    Jesli tylko nie dopadnie mnie chandra, to jakos sie doczlapie na koncert.
                    • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 05.11.06, 15:17
                      i ja spróbuję się pojawić, chociaż w taką pogodę, to mój nastrój oscyluje
                      między kiepskim a kompletnie beznadziejnym smile
                      • jazzfoxy Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 05.11.06, 15:25
                        Pjetrek nie jest zle; przestalo lac, choc ja zdazylam juz zmoknac.
                        Idziemy! W koncu jak mamy sobie poprawic nastroj?
                        PS Czy rodzina Kosów doleci?
                        • winoman Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 05.11.06, 17:37
                          Jak to było? "Jaś nie doczekał"? w każdym razie dziś będzie "Winoman nie
                          doczekał". Tzw siła wyższa sprawiła, że przed czasem muszę opuścić Warszawę, nad
                          czym wielce ubolewam. No cóz, to pewnie nie ostatnia szansa.

Pozdrawiam!
                          • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 05.11.06, 18:49
                            winoman napisał:
                            > Jak to było? "Jaś nie doczekał"? w każdym razie dziś będzie "Winoman nie
                            > doczekał". Tzw siła wyższa sprawiła, że przed czasem muszę opuścić Warszawę,
                            > nad czym wielce ubolewam. No cóz, to pewnie nie ostatnia szansa.
                            > Pozdrawiam!

szkoda, do zobaczenia następnym razem. pozdrowienia
                            • jasiek_natolin Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 06.11.06, 07:27
                              Jaś się - he,he - spóźnił!Prosiłem,żebyście zrobili coś,żeby koncert się
                              opóźnił! A WY?!? Przyszedłem,kiedy klub powoli pustoszał. A Trzaska co?W
                              niedziele też nie gra bisów? Bo jakiś krótki był ten koncert...
                              Dostałem przynajmniej ulotkę,na której jest napisane,że 5 grudnia zagra w J.F.
                              trio Trzaska-Jorgensen-Friis Nielsen...
                              Jazzfoxy,ja Cię chyba widziałem, zdaje się,że przeszłaś obok mnie tak szybko,że
                              nie zdążyłem zareagować...Byłem lekko rozkojarzony,nie tylko dlatego,że nie
                              zdążyłem na koncert...
                              • jazzfoxy Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 06.11.06, 09:00
                                Jasiek masz wpierdziel smile Trzymalismy dla Ciebie miejsce.
                                Trza bylo reagowac, np. podciac mi nogi smile
                                Koncert krotki, nie wiem czy trwal godzine, ale swietny.
                                Uwielbiam takie granie! Na krotki bis "Lonely Woman". Masakra smile
                                Nie wiem czy wybiore sie w grudniu, bo obiecalam sobie, ze nie wychodze
                                na koncerty w taki ziab.
                                • winoman Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 06.11.06, 13:09
                                  jazzfoxy napisała:

> Jasiek masz wpierdziel smile Trzymalismy dla Ciebie miejsce.
                                  > Trza bylo reagowac, np. podciac mi nogi smile
                                  > Koncert krotki, nie wiem czy trwal godzine, ale swietny.

Bardzo zazdroszczę!

> Uwielbiam takie granie! Na krotki bis "Lonely Woman". Masakra smile
                                  > Nie wiem czy wybiore sie w grudniu, bo obiecalam sobie, ze nie wychodze
                                  > na koncerty w taki ziab.

No właśnie w taki ziąb trzeba, przecież taka muzyka świetnie rozgrzewa (może z
                                  wyjątkiem toruńskiej OdNowy z jej nieizolowanym blaszanym dachem ...).

Pozdrawiam!
                              • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 06.11.06, 16:55
                                Jasiek, bardzo żałuję, że Cię nie poznałem osobiście. nie narzekaj, że nic nie
                                zrobiliśmy, bo koncert zaczął się z półgodzinnym opóźnieniem. a Twojemu
                                rozkojarzeniu zupełnie się nie dziwię: koleżanka Foxy tak się odstawiła, że ja
                                też byłem kompletnie rozkojarzony, m.in. próbowałem po koncercie złapać
                                autobus, który nie jeździ w niedziele smile)) pozdrawiam, p.
                                • jazzfoxy Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 06.11.06, 17:13
                                  pjetrek29 napisał:

> Jasiek, bardzo żałuję, że Cię nie poznałem osobiście. nie narzekaj, że nic
                                  nie
                                  > zrobiliśmy, bo koncert zaczął się z półgodzinnym opóźnieniem. a Twojemu
                                  > rozkojarzeniu zupełnie się nie dziwię: koleżanka Foxy tak się odstawiła, że
                                  ja
                                  > też byłem kompletnie rozkojarzony, m.in. próbowałem po koncercie złapać
                                  > autobus, który nie jeździ w niedziele smile)) pozdrawiam, p.

Pjetrek to komplement? Lepiej sie przyznaj, ze lubisz ze mna spacerowac
                                  wieczorem po Warszawie smile))
                                  • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 06.11.06, 21:46
                                    jazzfoxy napisała:
                                    > Pjetrek to komplement? Lepiej sie przyznaj, ze lubisz ze mna spacerowac
                                    > wieczorem po Warszawie smile))

oczywiście, że się przyznaję smile))
                                    • jasiek_natolin Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 07.11.06, 23:43
                                      Nooo,mamy wreszcie forumowy romans?
                                      Nie martw się Pjetrek,kiedyś tam zawsze się poznamy, jeśłi będziesz na Trzasce
                                      5 grudnia ,stawiam Ci piwo. Ja na ten koncert dosłownie przylecę na skrzydłach -
                                      na skrzydłach dlatego,żeby znowu się nie spóźnić. Może w końcu trafię na jakiś
                                      dobry koncert Mikołaja...Wiem,że grać chłopak potrafi jak mało kto,ale jakoś
                                      jeszcze nie trafiłem na jakiś zachwycający koncert z jego udziałem...A na kilku
                                      już byłem...
                                      Jazzfoxy,jaki ziąb!?! Pogoda w niedzielę wieczorem była wspaniała. Wyście
                                      wybrali się na spacer,a i ja nie próźnowałem,bo po wyjściu z tego nieszczęsnego
                                      klubu puściłem się w taki spacer,że do metra wsiadłem dopiero na Wilanowskiej.
                                      Tak dla oczyszczenia.
                        • koss.ania Re: Mikolaj Trzaska - niedziela 07.11.06, 23:56
                          jazzfoxy napisała:

> Pjetrek nie jest zle; przestalo lac, choc ja zdazylam juz zmoknac.
                          > Idziemy! W koncu jak mamy sobie poprawic nastroj?
                          > PS Czy rodzina Kosów doleci?

hehehehehe, no ja nie moge Foxy, ale mnie rozsmieszylas ta rodzina Kosow!!!Ubaw
                          po pachy, Ani Koss, ani Kosska nie dolecieli, ale w grudniu po poludniu moze
                          cos z tego wyjdzie, o ile do tej pory nie zasypie mojego 10-pietrowego blokusmile
                          Pozdrawiam z szerokim usmiechemsmile)))))))))
          • lan.kwai.fong Mikolaj Trzaska w Jadło? 30.10.06, 01:58
            jazzfoxy napisała:

> W przyszla niedziele w Jadlodajni Filozoficznej na Dobrej
            > koncert Mikolaja Trzaski, Pawla Szpury i Adama Gryzy.

Którą niedzielę? Datę proszę. Będę na 100%!

LKF
            • jazzfoxy Re: Mikolaj Trzaska w Jadło? 30.10.06, 15:50
              W niedziele 5 listopada.
              www.aktivist.pl/index.php?ID=10427072&action=set_cal_day&new_day=2006-11-05
              • jasiek_natolin Re: Mikolaj Trzaska w Jadło? 30.10.06, 22:57
                Koncertów Trzaski nie powinno się przegapiać. Powinienam być,chociaż na 20:30
                raczej nie zdążę.
                Ręka w górę,kto zna partnerujących Trzasce muzyków!
                • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska w Jadło? 30.10.06, 23:02
                  nie znam, ale na stronie jadłodajni znalazłem taką informację:
                  Zespół tworzą: Mikołaj Trzaska – saksofony, Paweł Szpura – bębny, oraz Adam
                  Gzyra – gitary.

czyli nie jest to klasyczne trio: sekcja + saksofon
                  • winoman Re: Mikolaj Trzaska w Jadło? 31.10.06, 00:30
                    pjetrek29 napisał:

> nie znam, ale na stronie jadłodajni znalazłem taką informację:
                    > Zespół tworzą: Mikołaj Trzaska – saksofony, Paweł Szpura – bębny, o
                    > raz Adam
                    > Gzyra – gitary.
                    >
                    > czyli nie jest to klasyczne trio: sekcja + saksofon

Dla Mikołaja klasyczne, bo i z Olesiami (bębny i bardzo melodyczny bas) i ze
                    Skandynawami (bębny i gitara basowa) od dawna gra w takim składzie.

Pozdrawiam!
                    • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska w Jadło? 31.10.06, 16:57
                      winoman napisał:

> pjetrek29 napisał:
                      > ...Adam Gzyra – gitary.
                      > >
                      > > czyli nie jest to klasyczne trio: sekcja + saksofon
                      >
                      > Dla Mikołaja klasyczne, bo i z Olesiami (bębny i bardzo melodyczny bas) i ze
                      > Skandynawami (bębny i gitara basowa) od dawna gra w takim składzie.
                      >
                      czytając "gitary" myślę sobie, że w użyciu może być nie tylko gitara basowa.
                      i to mnie tym bardziej nakręca na ten koncert. a czy to klasycznie, czy nie
                      klasycznie, to mniejsza o to smile

pozdrowienia
                      p.
                • pjetrek29 Re: Mikolaj Trzaska w Jadło? 03.11.06, 21:15
                  jasiek_natolin napisał:
                  > Ręka w górę,kto zna partnerujących Trzasce muzyków!

tyle znalazłem:
                  www.diapazon.pl/PelnaPlyta.php?Id=6012
    • japepi Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 29.10.06, 16:55
      muzyk z pewnoscia nietuzinkowy, unikalny jak na polska scene jazzowa; szkoda
      tylko ze wyzej sra niz dupe ma; wiecej pokory panie Mikolaju, mniej cwaniactwa;
      • jasiek_natolin Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 30.10.06, 23:00
        Ja tam nie sądzę,że Trzaska wyżej sra niż dupę ma, lubię w nim nawet tę
        odrobinę dezynwoltury...
        • japepi Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 31.10.06, 12:11
          moze i tak, ale chyba warto dociagnac do jakis standardow; taki Brotzmann czy
          Maupin potrafili sie fajnie zachowac, a Trzaska... kto byl w Alchemii ten wie;
          nie oznacza to, ze mam zamiar bojkotowac przyszly koncert tria
          Trzaska/Nielsen/Jorgensen... oj nie, toz to wg mnie najciekawszy projekt
          Trzaski, ale zdjecia sobie z nim nie zrobie
          • jasiek_natolin Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 31.10.06, 16:17
            Aaa, no to ja nie byłem w Alchemii,więc nie wiem,o co chodzi...Ale może to i
            lepiej...
            • pharoah Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 01.11.06, 14:39
              ok...co takiego wlasciwie zdarzylo sie w Alchemii?...jestem ciekaw...
              • kossace Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 01.11.06, 22:46
                ja toże jestem ciekaw, splunął na kogoś Trzaska czy cóś podobnego?
                • blakey Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 02.11.06, 09:22
                  Może ja opowiem: Trzaska się nieźle trzaska, więc w kły wyj.bał gostkowi,
                  co w krawacie Samoobrony na widowni się pojawił. Ot, cała historia.
                  • japepi Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 02.11.06, 18:20
                    moze nie az taksmile ogolnie chodzi mi o jego podejscie do widza; moze dla kogos to
                    bedzie normalne zachowanie ale innego moze zniesmaczyc; bierze za bilety jak
                    wielka gwiazda, sety trwaja tyle samo co przerwa miedzy nimi, ze nawet sie nie
                    spoci dmuchaniem w saksofon po czym z rozbrajajaca szczeroscia oglasza ze nie
                    graja bisow we wtorki (nazajutrz sie okazalo, ze w srody tez nie graja, cale
                    szczescie ze nastepny ich koncert jest w poniedzialek); zachowuje jeszcze sily
                    zeby dwukrotnie wspomniec ze w barze sa jego i jego kolegow plyty do kupienia;
                    niby nic ale mogliby wyjsc na te pieprzone 3 minuty i cos jeszcze zagrac
                    • blakey Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 03.11.06, 10:33
                      Swoją dróżką ciekawe, co T. będzie grał w wieku Stańki, jakie propozycje
                      wspomagające fundusz emerytalny ujrzą światło dzienne, że się tak wyrażę.
                    • eclectric Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 03.11.06, 12:21
                      dziwne; nie widziałem go już jakiś czas ale nie wydawał się tego typu gościem.
                      może atmosfera była słaba ?
                      • pharoah Re: Do poczytania - Mikolaj Trzaska 03.11.06, 21:57
                        ja tez bylem na kilku koncertach Mikolaja...i bylo calkiem fajnie...jesli to ,co
                        pisze japepi jest prawda,to Trzaska zachowal sie jak wiesniak...smile
                        • jasiek_natolin Re: Mikołaj Trzaska - Niedziela 05.11.06, 12:55
                          Trzaska już ma takie - nazwijmy je charakterystycznym - poczucie humoru. Ale
                          całe szczęście nieźle dmucha w saksofony i klarnety...
                          Weźcie krzyknijcie dzisiaj Mikołajowi,żeby nie spieszył się z rozpoczynaniem
                          koncertu,co? Niech sobie strzeli ze dwa piwka,a dopiero potem, gdzieś po 21,
                          zacznie grać...
                          Trochę mnie przeraża ten gitarzysta,boję sie,że to będzie młócka zupełnie nie
                          dla mnie. Ze świecą szukać gitarzystów,których lubię słuchać...Wyjątkiem jest
                          James Blood Ulmer, zwłaszcza kiedy nie tylko gra,ale i śpiewa, choć przecież
                          śpiewać nie potrafi ni w ząb.
                          • jazzfoxy Re: Mikołaj Trzaska - 5 GRUDNIA 29.11.06, 09:46
                            Czy ktos sie wybiera na Trzaske i grzane piwo do Jadlo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka