Gość: bjch IP: *.grs-3.g1.pl 09.02.06, 09:17 A może własnie Finlandia, Tampere to miasto partnerskie Łodzi, i juz prawdopodobnie Finowie otworzą od 1 maja swój rynek pacy. Więc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr.bing Re: Finlandia 09.02.06, 12:25 też ostatnio myślałem o lotach do Finlandii.. Z Polski do Helsinek można się dostac tylko Lotem albo Finnair (które notabene jest troszke tańsze) Problem w tym że Finlandia nie jest chyba zbyt popularna wśród low-cost'ów Szukając ostatnio połączenia znalazłem tylko Ryana (ze Stansted, Frankfurtu i Rygi)latajątego właśnie do Tampere i Germanwings do Helsinek (z Kolonii/Bonn). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Finlandia IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.02.06, 12:56 > Problem w tym że Finlandia nie jest > chyba zbyt popularna wśród low-cost'ów Robi się: www.mojeprzeloty.pl/nowosc.php?dzien=2005-12-13&org=blue1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Finlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:54 myślałem nad Tampere bardzo ciekawe miasto i region w internecie sporo informacji Lata tam Ryan ma sporo tras 3 razy w tygodniu to dobry pomysł Do FIN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMP Re: Finlandia IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.06, 20:49 Popieram, popieram. Chętnie przylecę sobie do Łodzi. Zresztą chętnych Polaków byłoby tutaj sporo (no na przykład koleżanka ze Zgierza, kilka osób z Warszawy...;-)) I rzeczywiście Finowie spragnieni są low-costów jak mało kto. Stąd wszędzie (na południe) trochę daleko, a tanim liniom dalekie trasy niezbyt pasują. Gdziekolwiek w Polsce utworzona zostanie baza Ryanaira, można liczyć na bardzo duże zainteresowanie Finów. Nie, nie dlatego że tak ich interesuje Łódź, Wrocław czy Poznań, ale będą się przesiadać. Byle na południe. Do Włoch, Grecji a zwłaszcza do Hiszpanii. Wprawdzie Ryan nie oferuje przelotów łączonych, ale... możecie być pewni, że zainteresowania nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjch Re: Finlandia IP: *.grs-3.g1.pl 10.03.06, 09:44 Mamy potwierdzenie - Finlandia otwiera się z rynkiem pracy od 1.V, więc moze to Tampere wypali z jakimś low costem finanse.wp.pl/POD,2,wid,8221313,wiadomosc.html?rfbawp=1141980219.067&ticaid=1138a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMP Rynek pracy IP: *.elisa-laajakaista.fi 10.02.06, 18:28 Z tym otwarciem rynku pracy sprawa wcale nie była taka prosta. Do niedawna sprzeciwiała się temu posunięciu fińska centrala związków zawodowych SAK i otwrcie rynku pracy wcale nie było takie pewne. Dopiero DZISIAJ (10 lutego) decyzja została podjęta i... TAK, od 1 maja Finlandia pozwoli obywatelom Polski na pracę bez ograniczeń, rynek pracy zostanie otwarty. Forumowicze Łodzi-Lotnisko mają możliwość dowiedzieć się o tym PIERWSI (PAP informacji tej jeszcze nie podało). Po szczegóły odsyłam do tekstu Helsingin Sanomat (w jęz. fińskim, sorry) www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Työvoiman+liikkuvuutta+rajoittavia+siirtymäaikoja+ei+jatketa/1135218709280 PS. Jeżeli jakaś tania linia chce uruchomić połączenie do Finlandii, opłacałoby się uczynić to przed 1 września (będzie sporo kibiców ma mecz Polska - Finlandia, 2.09.2006). Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Rynek pracy 11.02.06, 12:23 wybaczcie off top ale skoro mam okazję to muszę zadac pytanie komuś kto mieszka w Finlandii.. Czy to prawda że Conan O'Brien jest tam bardzo popularny? :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMP Re: Conan O'Brien IP: *.elisa-laajakaista.fi 11.02.06, 20:01 Jak najbardziej. To głównie dzięki temu, że imituje on panią prezydent Tarję Halonen i przekonuje publiczność, że są oni do siebie podobni - tu kilka szczegółów: www.cnn.com/2006/SHOWBIZ/TV/02/09/people.conan.obrien.ap/index.html O'Brien przybył zresztą właśnie dzisiaj do Helsinek na pięciodniową wizytę i spotka się (a jakże) z panią prezydent. Na lotnisku HEL Vantaa oczekiwały tłumy wielbicieli(ek) w przedziale wieku 15-30 i dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Conan O'Brien 11.02.06, 22:04 Jednak przyleciał??? :o Szkoda że nie wiedziałem wcześniej... może spróbowałbym się wybrać do Helsinek :( No nic... nadrobię w wakacje i pójde na nagranie jak będę w NYC ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Conan O'Brien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 07:53 a mi się podoba Fińska muzyka :))) małe pytanie : sporo jest naszych rodaków w Finlandi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMP Re: Finlandia IP: *.elisa-laajakaista.fi 12.02.06, 11:08 Polonia nie jest tu zbyt liczna, kilka tysięcy w całym kraju. Jestem natomiast ciekaw jak sytuacja zmieni się po 1 maja. Z pewnością wiele zależy od tanich połączeń lotniczych, bo np. dostęp lądem nie jest łatwy (1 albo i 2 promy po drodze). Tak że jeśli Ryanair czy Wizz zdecyduje o uruchomieniu połączeń np. do Tampere, to z jednej strony dobrze, ale z drugiej... nie zawsze chodzi o ilość, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Finlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 23:34 dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Finlandia IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.02.06, 12:58 > Tak że jeśli Ryanair czy Wizz >zdecyduje o uruchomieniu połączeń Ktoś inny za nich już to zrobił: www.mojeprzeloty.pl/nowosc.php?dzien=2005-12-13&org=blue1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMP Re: Blue1 IP: *.elisa-laajakaista.fi 16.02.06, 17:21 Znam, znam. To zresztą bardzo sympatyczna firma, fińska "córka" SAS-u. Nie mogę się jednak zgodzić, że jest to typowy przewoźnik niskokosztowy. Owszem, ma pewne cechy low-costów, m.in. to, że można kupić bilet w 1 stronę za ok. pół ceny "tam i z powrotem". Ma jednak również m.in. klasę business, a poza okazjami spod znaku promocji bilety, choć w rozsądnej cenie, nie są znowu takie tanie. Np. w lipcu najtańszy przelot w jedną stronę z Warszawy do Helsinek kosztuje u Blue1 ponad 80 euro (z podatkami). Mogę polecić, ale nie jest to tzw. tania firma. 18,92 EUR 3,00 EUR 82,00 EUR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy R-A-K-A-S ;-) OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 23:37 > a mi się podoba > fińska muzyka :))) Ja tez uwielbiam finska muzyke. Niech zyje Tapani Kansa!!! ;-) Jak zrobia polaczenie z Tampere, to bede wiernym pasazerem. Terveisiä Puolesta! Odpowiedz Link Zgłoś