Gość: logik IP: *.toya.net.pl 11.03.06, 08:26 MPK się nie opłaca? Więc będą wożi pasażerów za darmo :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciek Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.phys.p.lodz.pl / *.phys.p.lodz.pl 11.03.06, 13:20 Jak zwykle durnota naszych urzędników nie zna granic. 50gr to uczciwa zapłata za zakup biletu u kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 14:21 > autobusy i tramwaje miały notoryczne DUŻE opóźnienia gowno prawda, kiedys w Gdansku byla dodatkowa oplata, teraz jej nie ma.... i co???-nic sie nie zmienilo, busy i tramy nadal sie spozniaja :-(.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.06, 14:19 Moze o durnocie urzednikow napisz kiedy podejma ostateczne roztrzygniecie. W zwiazku ze skargami UOKiK MUSIAL podjac odpowiednie dzialania. Jak widac znajomosc prawa w PL jest naprawde skandalicznie niska. I takiej ciemnocie mozna wmowic wszystko (co robi PiS). Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko_w_Polsce Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:34 Mam nadzięję, że Urząd weźmie się też za np. PKP, bo bilety na pociąg można kupić tylko w kasach PKP albo u konduktora! To też monopol PKP. Albo np. taka usługa pocztowa w nocy! Otwarta jest w Łodzi tylko jedna placówka pocztowa! I znów żadnego wyboru! Albo chcesz iść na skargę do Prezydenta Łodzi. I nie masz wyboru, jest tylko jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 14:22 niezly pomysl......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.toya.net.pl 11.03.06, 18:02 Co za brednie! Znowu szukają problemów! Zamiast spożytkować czas i pieniądze na ważniejsze sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blix lobbing IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.03.06, 19:39 Rozwiązanie, za którym "lobbowała Gazeta"!!! A Pan redaktor wie, co to jest lobbing? jak nie wie, to sobie w słowniku poczyta. Gazeta może opowiadać się za czymś, popierać coś, ale nie lobbować! Lobbing z natury i definicji to działanie ukryte, nieformalny wpływ na sfery rządzące. Jeśli Gazeta naprawdę lobbowała, to jestem przerażony i zdegustowany, hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: lobbing IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 12.03.06, 11:32 > Lobbing z natury i definicji to działanie ukryte, nieformalny wpływ na sfery rządzące Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: lobbing IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.06, 14:20 > jak nie wie, to sobie w słowniku poczyta. Raczej sam poczytaj. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaCeQ Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.toya.net.pl 12.03.06, 01:23 13?! jakby bylo ich min 130 albo 1300 to mozna by o czyms mowic... 13 na całą Łódź... dobre... ostatnio chcialem kupic bilet w jednym z nich - automat nie dzialal - nie mozna bylo wrzucic monety bo byl zapchany innymi... a godzina byla calkiem mloda - ok 21... wiec niech nie gadaja bzdur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 12.03.06, 11:33 > MPK się nie opłaca? > Więc będą wożi pasażerów za darmo :-))))))) Ten twoj nick to jakis dowcip w swietle tego co piszesz, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol_7 Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 11:47 Urzšd ma rację, kioskarzom się opłaca sprzedawać biolety "po cenie" a mpk nie - ciekawostka. Czy na pewno naršbany tramwajarz (wiem co pisze bo widziałem takich) musi od biletu kasować aż 50 gr? I jeszcze jedno co mi od dawna nie daje spokoju. Sprawa podwyżek cen biletów i tzw. bilety uzupełniajšce. Otóż ja za przejazd płace w chwili nabycia biletu (normalna przedsprzedaż) nie widzę więc powodu aby dopłacxać do tego posranego interesu je?li mpk (a moża rada miejska) miały kaprys podwyższyć jego cene po tym jak je nabyłem a przed tym jak skorzystałem. Dla jasno?ci - unikam jak ognia mpk ale zdarza mi się niestety czasem korzystać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 12.03.06, 12:52 > Czy na pewno naršbany tramwajarz (wiem co pisze bo widziałem > takich) Musisz miec strasznego pecha, niby z MPK nie korzystasz, a jak ci sie juz zdarzy, to jezdzisz z pijakami. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Bilety u kierowcy to monopol? 12.03.06, 19:10 Aż dziw, że jeszcze żyje i pisze na forum, skoro wożą go sami pijacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 01:02 >Dla jasno?ci - unikam jak ognia mpk ale zdarza mi się niestety czasem korzystać ...czyli ze zapewne kupiles sobie sprwadzonego z zagranicy rzecha ktory zatrowa srodowisko, niszczy i tak juz fatalne polskie drogi, powoduje korki... malo tego placisz za jego paliwo, ubezpieczenie, czesci co zapewne wynosi cie znacznie wiecej... ale "nie bo nie" - korzystanie z mpk jest dla mieczakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesznik Dla ścisłości IP: *.uml.lodz.pl 13.03.06, 09:38 Umowa przewozu zawierana z MPK - przewoźnikiem w lokalnym transporcie zbiorowym ma charakter umowy adhezyjnej. Przystępujesz do niej z chwilą zajęcia miejsca w pojeździe. Dlatego Twój wywód o przedpłacie jest nietrafiony, a bilety jednorazowe są tylko formą wniesienia opłaty, której wysokość w ramach umowy określona jest od dnia obowiązywania uchwały taryfowej. Kupując bilety jednorazowe nie zawierasz umowy przewozu, nie nabywasz uprawnień i nie przysługuje Ci usługa. Korzystniejsze jest wykupienie biletu okresowego, który już zawiera w sobie przystąpienie do umowy i daje Ci większe uprawnienia i preferencje. Zauważ jednak, że w tym przypadku wpłacasz pieniądze za konkretną usługę i w dniu zakupu można ją określić, opisać, wycenić. Inaczej w przypadku biletu jednorazowego, którego możesz wogóle nie zrealizować. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Dla ścisłości 13.03.06, 21:04 > Kupując bilety > jednorazowe nie zawierasz umowy przewozu, nie nabywasz uprawnień i nie > przysługuje Ci usługa. ...I dopiero skasowanie biletu potwierdza przystąpienie do umowy. Na dobrą sprawę z pasażerów na takich biletach można zdzierać do woli - brutalne życie. Dlaczego? To nie z nich organizator przewozów ma pewne pieniądze, lecz ze stałych klientów na migawkach. O jednorazowców, którzy z założenia korzystają z komunikacji od czasu do czasu, aż tak bardzo dbać nie trzeba, bo najważniejszy jest stały klient, którego z kolei trzeba głaskać i dmuchać na niego. I zanim ktoś rzuci w moim kierunku pomidorem, niech doczyta do końca. Bilety jednorazowe mogą być drogie, bo kto z nich korzysta? Turysta (na nich można nieźle zarobić) oraz inni podróżni okazyjni (przejadą się raz na jakiś czas, można z nich wytrząsnąć trochę grosza, bo wiadomo, że i tak szybko nie wrócą). Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Dla ścisłości 13.03.06, 23:50 masz sporo racji, ale co z pasażerami, którzy jeżdżą regularnie, ale którym finansowo łatwiej jest wydać te 4-5 złotych dziennie niz 90 jednorazowo co miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obrerwatorek Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.toya.net.pl 13.03.06, 06:22 Poprzez dolożenie drakońskiej oplaty 0,50 do biletu MPK chcialo "żeby zjeśc ciastko i mieć ciastko". Otóż kilka lat temu Oslo we wszystkich autobusach kierowcy sprzedawali bilety (na każdym przystanku kilku pasażerom)ale mieli to tak zorganizowane że nie powodowalo to zaklóceń w rozkladzie jazdy! Wydawali resztę i bilet! Tam malo kto jezdzi na gapę a i tak potrafiono to zalatwic, to kwestia organizacji, a nie zapory cenowej żeby z tego nie korzystać. Slusznie ze Urząd się tym zainteresowal, szkoda że efektem bedzie zlikwidowanie tej sprzedaży! Ale przecież lepiej się oplaca wpuścić więcej "kanarów" i lapać "gapowiczów z konieczności" niż sprzedawać bilety! Kolejne "dziadostwo" w naszym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
morton57 Re: Bilety u kierowcy to monopol? 13.03.06, 07:33 >Poprzez dolożenie drakońskiej oplaty 0,50 no comments Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Bilety u kierowcy to monopol? 13.03.06, 08:04 Tym bardzej, że bilet u kierowcy kupuje się tylko awaryjnie, więc tym bardziej śmieszą mnie te lamenty o głupie 50 gr. A od kupowania hurtowo biletów na zapas są stacjonarne kioski, a nie kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tjal Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.03.06, 10:52 Ludzie wyście chyba poszaleli, podobnie zresztą jak UOKiK, bilety u kierowców to świetne rozwiązanie, a dopłata jest naprawde koniecznością, takie rozwiązanie to nie żadne novum i świetnie funkcjonuje w wielu miastach w Polsce, chodź u nas o tyle lepiej, że bilety da się bez względnu na dzień tygodnia i pore dnia. Poza tym 50 gr to zdzierstwo? to już pozostawie bez komentarza. Co do decyzji urzędu, jeżeli ona zapadnie, będzie ona łatwa do podważenia, mam nadzieje że MPK się odowoła, a nie zrezygnuje z jakże dogodnego dla pasażerów rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Bilety u kierowcy to monopol? 15.03.06, 11:25 Może się odwoływać do usranej śmierci. Ich się nie przekrzyczy. Efekt będzie taki, że bilety znikną a autobusów tak szybko, jak się w nich pojawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.vline.pl / *.77.rev.vline.pl 15.03.06, 12:04 Jesli rzeczywiście te grosze idą do kieszeni kierowców to powiedziałabym, że zdzierstwo. Nie dość, że bilety wogóle są drogie, taka bezrobotna osoba szukająca pracy nie dostaje już z PUP migawki bo pytałam ( zaznaczam że kiedyś były) to za co mam kupić kilka biletów żeby pojeździć tak codziennie po kilku instytucjach w różnych końcach Łodzi???? W innych miastach są przynajmniej w tramwajach automaty do sprzedaży biletów za taką samą cenę jak w kioskach. Dlaczego u nas nie można tego zrobić?? Łódź chyba nie dorosła bądź nie ma pieniędzy na coś takiego?? Skoro Łódź nie ma pieniędzy to skąd bezrobotny ma mieć te pieniądze. Proponuje ZDiT rozpoczęcie przetargu na takie automaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Bilety u kierowcy to monopol? 15.03.06, 18:10 Gość portalu: Agnes napisał(a): > Jesli rzeczywiście te grosze idą do kieszeni kierowców to powiedziałabym, że > zdzierstwo. Nie dość, że bilety wogóle są drogie, taka bezrobotna osoba > szukająca pracy nie dostaje już z PUP migawki bo pytałam ( zaznaczam że kiedyś > były) to za co mam kupić kilka biletów żeby pojeździć tak codziennie po kilku > instytucjach w różnych końcach Łodzi???? > W innych miastach są przynajmniej w tramwajach automaty do sprzedaży biletów za > > taką samą cenę jak w kioskach. Dlaczego u nas nie można tego zrobić?? Łódź > chyba nie dorosła bądź nie ma pieniędzy na coś takiego?? Skoro Łódź nie ma > pieniędzy to skąd bezrobotny ma mieć te pieniądze. > Proponuje ZDiT rozpoczęcie przetargu na takie automaty. Brak automatów to jedna sprawa. Ale pracy zazwyczaj szuka się jednak w tygodniu i to raczej w godzinach porannych, więc bilety można kupic wtedy bez problemu w kiosku po normalnej ceny. Kupno biletu u kierowcy to OSTATECZNOŚĆ, np. jak wracasz późnym wieczorem albo w weekend i kioski są pozamykane. A jeśli komus zdarza się taka sytuacja często to powinien mieć zapas biletów z kiosku albo bilet miesięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
morton57 Re: Bilety u kierowcy to monopol? 15.03.06, 19:13 mam kupić kilka biletów żeby pojeździć tak codziennie po kilku > instytucjach w różnych końcach Łodzi moze całodobowy by taniej wyszedł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.03.06, 21:37 Odpowiadasz na : Gość portalu: Agnes napisał(a): (...) Tak. też uważam, że w takiej sukience wyglądałabyś Ładnie. Na Twoim miejscu ograniczyłbym jednak jedzenie arbuzów. A tak na serio, to życie niestety jest szalenie brutalne. Bardzo mi przykrro z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.vline.pl / *.77.rev.vline.pl 16.03.06, 16:38 <Tak. też uważam, że w takiej sukience wyglądałabyś Ładnie. Na Twoim miejscu ograniczyłbym jednak jedzenie arbuzów.> To chyba troche odbiega od tematu a zarazem nie wiem o co ci chodzi w tej przedzwinej opinii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.06, 17:19 > To chyba troche odbiega od tematu a zarazem nie wiem o co ci chodzi w tej > przedzwinej opinii??? No to Ci zabiłem ćwieka. Podpowiem tylko tyle, że moim zdaniem jest równie przedziwna co Twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 16.03.06, 07:05 Prosze państwa nikt nie każe jeździć MPK to demokracja nie(komunizm) Rano są do 5 godziny Nocne autobusy bilet 30 minut tylko 4,80 Tramwaj wyjeżdźa o 3 rano i jedzie się nim za 2,40 lub u kierującego 2,90 Drogo może tak . Ale każdy problem jest do rozwiązania skasować bilety czasowe jak było kiedyś i w tedy czy będzie sprzedawał prowadzący pojazd bilety 10 minut na przystanku nikogo nie będzie interesowało Urząd miasta (wydział dróg)nie interesuje sprzedaż biletów tylko czasy (wymyślone przez urzędników )na przystankach . Już mieliśmy firmę która sprzedawała bilety na lini 10 i co zbankrutowała Skargi pasażerów zawsze będą bo w domu nie mogą się ludzie dogadać (rozwodzą się) A tramwaj przewozi około 2000 pasażerów jeni chcą szybko dojechać inni wolno Zresztą co to za śmieszna opłata 2,90 za Przejazd ,kolejke górską (torowiska),zamek strachu (tabor) Tego nigdziej nie dostaniecje jak w Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.03.06, 11:12 Nie dość, że jesteś raczej mało śmieszny, to w dodatku pierdielisz głupoty. Na przyszłość polecam zatem taką procedurę: 1. Pomyśleć 2. Napisać a nie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 17.03.06, 07:27 To realia życia Oczywiście można jak ty (JA)pisać o sukienkach . Przecież można wprowadzić sprzedaż smsem biletów . A prawde mówiąc są ludzie jeżdźą rano od Pl.Reymonta do Legionów sprzedają gazety FAkt mogą też bilety. Jeżeli uważasz że to monopol zgłoś się do MPK żeby umożliwili ci sprzedaż biletów jak się nie zgodzą to fakt to MONOPOLIŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.06, 09:54 To prosze bardzo samemu sprzedawaj bilety, nikt Ci nie zabrania. A trudno nazwac kogos monopolista, skoro sprzedaz biletow jednorazowych przez MPK to nie wiecej niz 1% ogolnej sprzedazy biletow w Lodzi. Ale coz czytajac twoj pierwszy post widac wyraznie ze kompletnie nie rozumiesz czym jest KM i jakie funkcje ma spelniac. Proponujesz powrot do biletow jednotrasowych, kiedy ponad 60% osob sie przesiada, niezla ukryta podwyzka, o ktorej miasto zreszta myslalo, ale na szczescie dzieki interwencji m.in. IPT do tego nie doszlo. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 19.03.06, 10:22 Już nie długo będzie rozwiązanie wydział drug szykuje karty elektroniczne bezstykowe Ja nie pisze że masz płacić 2.40 za bilet bez przesiadki tylko o skasowaniu biletów czasowych a cena może byc 1.50 Komunikacja miejska jest do wożenia ludzi ale nie ma tak na całym świecie (kraju) żeby komunikacja była samofinansująca jak to ma miejsce w Łodzi A co do Monopolu to jeśli jeden ma wyłączność na coś np.sprzedaż biletów a tak nie jest bo każdy może założyć firme i pracować na własny rachunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.06, 12:47 Czlowieku najpierw zastanow sie co chcesz napisac a potem napisz, bo z tego twojego belkotu trudno cokolwiek zrozumiec. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.34.rev.vline.pl 16.03.06, 17:00 Bardziej realnym zagrożeniem dla sprzedaży biletów w pojazdach nie są pomysły durnych urzędników z UOKiK nie mających zielonego pojęcia na temat funkcjonowania komunikacji miejskiej (i również niektórych sądów) ale powracające co jakiś czas pomysły kas fiskalnych. Nikt nie wyłoży kilkuset tysięcy złotych na interes na którym nie da się zarobić (Chyba że przy zakupie nowych pojazdów będą to urządzenia wielofunkcyjne - automat do sprzedaży/kasa/jednostka sterująca do monitoringu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Bilety u kierowcy to monopol? IP: *.promax.media.pl 20.03.06, 12:13 Witam! Nie za bardzo można połączyć urządzenia sterujące np. z monitoringiem, tablicami kirunkowymi z kasą fiskalną. Kasa fiskalna wg przepisów musi być urządzeniem niezależnym więc kolejne pudło dla kierowcy w autobusie!! mam nadzieję ze to nie wypali. Pozdrawiam Adam. Odpowiedz Link Zgłoś