lew_konia Bój się Boga panie Król! 29.03.06, 08:50 Dlaczego łodzianin torpeduje tak potrzebne Łodzi przedsięwzięcie? Co jest tego powodem? Czy to tylko pieniactwo i chęć znalezienia się na nagłówkach gazet, czy po prostu brak rozwagi (żeby nie powiedzieć dosadniej!)? Ręce opadają panie Król! Bo to, że Samoobronie zabrakło wrażliwości na sztukę - nie dziwi, ale dlaczego LPR nie popiera polskiej sztuki? Kłania się przypadek "sztuki wynaturzonej" za czasów wodza Niemiec Adolfa Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Bój się Boga panie Król! IP: 217.6.80.* 29.03.06, 08:54 > Dlaczego łodzianin torpeduje tak potrzebne Łodzi przedsięwzięcie? bo jest wiecej jeszcze bardziej potrzebnych przedsiewziec, gdzie mozna lepiej wydac 11mln zlotych ? czy to niemaly powod ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuki Re: Bój się Boga panie Król! IP: *.local / *.laskomex.com.pl 29.03.06, 09:02 Łódź miał zapłaciś 3 mln a ministerstwo 11 ale to wałśnie sejmik uparł się rok temu by to przedsiemwziecie finansować większoścowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Cham zawsze ... IP: 193.111.236.* 29.03.06, 08:56 No cóż, cham zawsze chamem zostanie, i to nie ma nic wspólnego z wykształceniemjak, mawiała moja śp. ciotka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Cham zawsze ... IP: 217.6.80.* 29.03.06, 08:59 > No cóż, cham zawsze chamem zostanie, i to nie ma nic wspólnego z > wykształceniemjak, mawiała moja śp. ciotka, sluszny poglad. dodam, cham zawsze chamem bedzie, bez wzgledu na to, czy bedzie do muzeum chodzil czy nie. rownie dobrze chamy moga sie blakac po muzealnych korytarzach godzinami a ludzie kulturalni wcale tam nie zagladac. prawda Malgosiu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Lepsza elektrownia EC1 niż zaplecze hipermarketu.. IP: *.uml.lodz.pl 29.03.06, 08:58 Dobrze się stało że odrzucono ten projekt, bo dzięki temu sitwa rządząca "marszałkowem" nie ukreci lodów. Ta lokalizacja od poczatku była chybiona - zancznie lepszym pomysłem jest umieszczenie CAŁEGO muzeum w EC1, czego matołki z 'marszałkowa' wraz z byłym dyrektorem nie chcieli przyjąc do wiadomości (byle zrobić na złość Kropie i Tomaszewskiemu) Tu na prawdę chodzi o coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt nieprawda IP: *.kappa.com.pl 29.03.06, 09:12 EC1 jest pięknym obiektem i zasługuje na zagospodarowanie, ale utworzenie muzeum sztuki koło hipermarketu i innych obiektów użyteczności masowej zapewni mu szersze dotarcie (choćby i przypadkowe) do potencjalnych klientów ze swoją ofertą. położenie EC1 zapewniłoby co prawda błogi spokój i ciszę (bo nawet dworzec fabryczny wymiera) obsłudze. ja widzę tu raczej p.p. Kropiwnickiego i Tomaszewskiego z całym UMŁ, bo przecież muszą szukać nowego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_kubiak OT 30.03.06, 01:04 Tak się składa, że bardzo prawdopodobnie Fabryczny za 10 lat będzie dworcem na trasie szybkiej kolei W-wa <-> Łódź <-> Wrocław/Poznań. I to będzie jeden z NAJATRAKCYJNIEJSZYCH terenów w mieście. Łyso? Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Mysle ze za plecami Krola i LPR stoi KROPA 29.03.06, 13:08 Jak widac jego przydup... z urzedu miasta juz smaruje nowe scenariusze, niestety scenariusz bedzie jeden, zbiory z lodzkiego muzeum sztuki bedzie mozna ogladac w warszawie gdzie powstaje budynek. No ale kropa bedzie zadowolony bo nie bedzie go w tej z piekla rodem Manufakturze ktora bedzie konkurencja dla wspanialych i uczciwych przedsiebiorcow z baluckiego rynku Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mysle ze za plecami Krola i LPR stoi KROPA 30.03.06, 01:08 tak, a za chwilę wszyscy umrzemy... Uspokójcie się, to naprawdę nie jest koniec świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.n.sens Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:22 i bardzo dobrze, że nie będzie w manufakturze. te 3,600 m2, to i tak zdecydowanie za mało na taki obiekt, będzie to tylko zamiana z kawalerki na m3, a nie o to chodzi. By muzeum mogło funkcjonować, a zapewne niedługo zacznie, potrzeba zdecydowanie większego miejsca i urządzonego podobnie do muzeum D'orsey a nie byłej pofabryczej hali bez fundamentów, jakie budował swego czasu Poznański. Także pomysł, by wydać pieniądze rozsądniej a nie jak w przypadku Manufaktury i Geanta, szybko ma sens i muzeum powinno być w EC1. A za kilka lat wydzie na jaw, jaki machloje był przy budowie tego molocha, i wtedy wszyscy będą szczęśliwi, że nie ma tam kilku sal z obrazami, bo takie muzeum już mamy i naprawdę dziękujemy za shopping mollowy kicz i bylejakość, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LPR i Samoobrona to koalicjanci PiS wiec bezmyslno IP: *.astral.lodz.pl 29.03.06, 09:23 sc to dla nich chleb powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jery Matoły IP: *.comarch.pl 29.03.06, 09:28 Ale co się dziwić, od pługa odeszli i słoma wystaje z butów. A myślałem, że Łódź wyrasta na stolicę kulturalną łodzi, że kulturą i sztuką przyciągnie się turystów :( Pamiętajcie o tym fakcie podczas kolejnych wyborów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st1 Skandal!!! IP: *.makolab.pl 29.03.06, 09:27 SKANDAL!!!!! - nie mogę inaczej tego okreslić !!! Kto głosował na tych ludzi!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleberg Panie Marszałku, zrób Pan coś... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:34 jesli ktos mysli ze Muzeum Sztuki nie przyciagnie turystów to jest w powaznym błedzie. W Hiszpanii - Bilbao, Holandii - Amsterdam, Muzea Sztuki nowoczesnej przyciagają tysiące turystów.Powstają dzieki temu nowe miejsca pracy - usługi i miasta zarabiają na tym ciezkie pieniądze. Tam jednak ekspozycje budowali od zera. Łódź ma zbiory, ale 95% z nich zalega w piwnicach Muzeum!!!! Dlatego powastał pomysł Manufaktury, który miał być rozwiązaniem tymczasowym do czasu powstania docelowego budynku. Pan radny wielkokrotnie torpedował pomysły na rozwój regionu aby tylko popisać się przed kamerami. I doprowadził do tego wybitnie. Mysle, ze jego wiedza muzealna opiera się na wycieczkach szkolnych w Pałacu Kultury i to wszystko. Jesli ten projekt przepadnie to dzieki LPR i Samoobronie. Teraz Witaszczyk i Olas powinni pokazać, że są odpowiedzialni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Panie Marszałku, zrób Pan coś... IP: 217.6.80.* 29.03.06, 09:59 > jesli ktos mysli ze Muzeum Sztuki nie przyciagnie turystów to jest w powaznym > błedzie. W Hiszpanii - Bilbao, Holandii - Amsterdam, Muzea Sztuki nowoczesnej > przyciagają tysiące turystów zgadza sie. ale sa dodatkiem do reszty - pieknego i odrestaurowanego miasta, starowki. sa dodatkiem do urlopu nad morzem (bilbao) czyms, co powoduje ze bedac 2 tygodnie na letnim urlopie stwierdzasz pewnego popoludnia: ide do muzeum. Amsterdam nie sciaga miliony turystow dlatego, ze wisi tam kilka slynnych obrazow. one sa jednym z tysiaca atrakcji ktore na ciebie czekaja (tak swoja droga, mogloby sie okazac, ze wiecej turystow do amsterdamu przyjezdza zeby wypalic jointa niz obejrzec slynne sloneczniki Odpowiedz Link Zgłoś
vilijonkka Re: Panie Marszałku, zrób Pan coś... 29.03.06, 19:55 /// Amsterdam nie sciaga miliony turystow dlatego, ze wisi tam kilka > slynnych obrazow. /// jak kogo. posłów zapewne nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GuRu Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.sttb.pl 29.03.06, 09:35 nie oszukujmy się - Warszawa zaciera ręce jak tylko myśli, że uda jej się odebrać łódzkie zbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimgim Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:36 Przecież to przegięcie. Zaden z tych prostaków penie nigdy nie był w muzeum. Oni chodzą do muzeum tylko po to by jakąś pracę zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: 217.6.80.* 29.03.06, 09:51 > Przecież to przegięcie. Zaden z tych prostaków penie nigdy nie był w muzeum. to przestepstwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 29.03.06, 10:41 Ten artykuł daje chyba wyczerpującą odpowiedź, dlaczego Łódź to miasto "a nawet"!! Powinno nawet być "a nawet, proszę państwa, to nie do wiary, nie to chyba prima aprilis". Jestem załamany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 11:01 Niech mi ktoś wyjaśni. Co takiego robi pan Król w WFOŚiGW jako główny specjalista (czy jakoś tak)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observix Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.03.06, 08:12 jak to co? TOWARZYSZY - czyt.podlizuje sie Makowskiemu i spółce.I tak naprawdę dla nich działa. Taki cyrkowy misz- masz. Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt To jest Skandal!!! no ale czego sie mozna bylo 29.03.06, 11:18 spodziewac po radnych LPRu i Samoobrony dla tych pierwszych sztuka to obraza boska dla tych drugich sztuka jest boks bo w koncu ich master jest bokserem. Ehhh Wstyd panowie radni Wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de_ent dla zorientowanych IP: *.run.pl / *.run.pl 29.03.06, 11:25 moze to dobrze bo za tyle kasy mozna by kupic cos porzadnego i wzbogacic zbiory muzeum sztuki a kto z was wie co jest w zbiorach muzeum kinematografii, ja wiem i moge profesjonalnie stwierdzic ze gdyby caly ten broch wystawic na aukcje to moze 10% znalazlo by nabywcow i za loczna sume moze max 5 000 pln i dlatego miasto ma wykladac 10 milionow, to sa buble kochani gdybyscie to zobaczyli, czyste jaja, a tu demagogia panie, na kulture nie chca lozyc buraki, smiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon skończony kretynizm IP: *.pai.net.pl 29.03.06, 15:24 człowieku....2 w świecie a 1 w europie muzeum sztuki nowoczesnej, którego zbiory są warte grube miliony dolarów nazywasz bublem... dla ciebie sztuka to pewnie ładny kolor kafelków w kiblu...albo sztuka tłustego mięsa!! i tacy ludzie mają dostęp do internetu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: skończony kretynizm IP: 217.6.80.* 29.03.06, 15:25 > człowieku....2 w świecie a 1 w europie muzeum sztuki nowoczesnej, skoro juz jest drugie w swiecie a pierwsze w europie, to po co wywalac jeszcze 11 mln zlotych ? nie rozumiem. nie widzisz, ze logika sie szwankuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon puknij sie w łeb...byle mocno! IP: *.pai.net.pl 29.03.06, 18:07 człowieku tak głupim jak ty nie można być...nauka by się załamał... po co?? po to by o to dbać...o coś co temu miastu przynosi chlubę i sławę! puknij się w łeb jakąś deską z gwoździem...wedle ciebie lepiej to zniszczyć, niech zbiory gniją w kamienicy przy Więckowskiego! po co je ludziom pokazywać...po co coś dobrego klutywować i dbać o to, "jak se jest niech będzie nie"...takie jest twoje wyrafinowane myślenie! przez ciebie i tobie podobnym ograniczonym umysłowo Łódź w europie jest mało znana, ba nawet w Polsce nie popularna..bo poza czubkiem swojego nosa i potrzebą nażarcia sie i wys... w kiblu nie macie innych potrzeb i zapatrywań, no może by wódka mocna była jeszcze!! niech szlag trafi cały LPR i samoobronę...raz na zawsze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: puknij sie w łeb...byle mocno! IP: 217.6.80.* 30.03.06, 07:50 > człowieku tak głupim jak ty nie można być...nauka by się załamał... tu wylazi twoja kultura > puknij się w łeb jakąś deską z gwoździem... tu tez. niezly poziom > przez ciebie i tobie podobnym ograniczonym umysłowo Łódź w europie jest mało > znana, dzieki takim jak ja, Lodz jest w Europie znana. ale tak to juz jest, jak sie ma taka prace, gdzie pol roku sie jezdzi po swiecie. wiekszosc sie pyta skad jestes a potem gdzie to jest. > niech szlag trafi cały LPR i samoobronę...raz na zawsze!! ty to masz rozstrzal, moze cos jeszcze na zydow albo rozowych cyklistow ? skad to zdenerwowanie ? czemu nie donosisz sie do brakow logiki w twojej wypowiedzi ktore ci wytknalem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luko Ignorancja nie boli, glupota tym bardziej IP: *.toya.net.pl 31.03.06, 07:59 Muzeum sztuki wspolczesnej w Lodzi posiada jedne z najwartosciowszych zbiorow w Polsce, a jesli chodzi o sztuke nowoczesna bezapelcayjnie najlepsze (polecam poczytac Europejskie informatory o muzeach - łódzkie muzeum ma zawsze wysokie notowania; a porownanie Muzeum Sztuki z Muzem Kienmatografii jest nieporozumieniem). Ich wartosc jest bezcenna. W kamienicy na Wieckowskiego wystawiane jest w stalych ekspozycjach okolo 10% zbiorow, reszta lezy w magazynach, czyt. piwnicach strychach. Nikt nie mial koncepcji skad wiziac pieniadze na budowe nowego budynku, az pojawila sie okazja ugody z inwestorem Manufaktury. Ten budynek ladnie wpisalby sie w kompleks, bylby dany na wieczyste uzytkowanie Muzeum Sztuki. Zbiory Muzeum sa tak cenne a obecny budynek tak nieadekwatny, ze bez przerwy zakusy na muzeum robi Warszawa, piszac, ze to marnotrawstwo. Wszyscy mysleli co tu zrobic, zeby Muzem zostalo w Lodzi, choc nie bylo pieniedzy na nowy budynek. A teraz, kolego bedzie tak: nie bedzie zadnych 11 milionow na "zbiory" bo to pieniadze warunkowo przydzielane w przypadku wygrania konkursu na dofinansowanie z Unii Eurpejskiej; nie bedzie nowego budynku na muzeum bo na to nie ma pieniedzy; 90% zbiorow nadal bedzie schowane przed zwiedzajacymi; a muzeum zostanie przeniesione do Warszawy przez antyłódzko nastawione aktywa PISU (uwaga dotyczy calej partii az do jej bylego czlonka a obecnego prezydenta Lecha K.). A zawdzieczac to bedziemy ludziom marnym, prymitywnym, chamom, udajacym szczerze wierzacych, badz pretendujacym do reprezentowania szlachetnej tradycji polskiej racji stanu, badz polskiej wsi. HANBA! Ale tago to juz nie przepuscimy i dewianci z LPR i Samoobrony zaplaca za to drogo. Teraz to my przyszykujemy kosy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Niedziela 2.04 godz. 13.00 - Plac Schillera IP: *.orange.pl 29.03.06, 11:26 MANIFESTACJA PRZECIWKO TEJ DECYZJI I RZĄDOM BURAKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Niedziela 2.04 godz. 13.00 - Plac Schillera IP: *.48.rev.vline.pl 29.03.06, 13:37 To nie najlepszy czas na politykę. Pamiętaj o rocznicy śmierci Jana Pawła II! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.toya.net.pl 29.03.06, 11:27 Nie no, politycy - przynajmniej niektórzy - to powinni się porządnie w łeb walnąć zanim podejmą jakąś decyzję. Przecież to jest gorzej niż głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
darbi11 Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze 29.03.06, 11:36 Może to wcale nie jest taka zła wiadomość.Jeżeli to muzeum miałoby przyciągnąć turystów,choćby tylko z Polski,to należałoby wybudować mu nową siedzibę,gdzie można byłoby wystawiać duże wystawy tematyczne i gdzie byłaby umieszczona stała ekspozycja najwartościowszych zbiorów.Ponieważ Łódź nie posiada ani jednej atrakcji turystycznej dużego kalibru, może lepiej byłoby urządzić konkurs na projekt muzeum ,którego bryła byłaby atrakcyjna sama w sobie ,bo tylko w ten sposób uda się wypromować to muzeum w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.lodz.msk.pl 29.03.06, 13:11 Pan Król myśli jak wszyscy w LPR i Samobronie czyli nie myśli to nie my budujemy Francuzom filie Muzeum budujemy ją dla siebie, po pierwsze bo będzie to filia Muzeum Sztuki w Łodzi, po drugie odwiedzać ją będą w dużej mierze łodzianie chociaż mam nadzieje że Francuzi też, po trzecie brak mi słów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin partia Bozi IP: *.uni.lodz.pl 29.03.06, 12:24 Bozi gratulujemy jego partii. No coz, oto namacalny dowod, kto dziala dla dobra wojewodztwa (SLD), a kto mu szkodzi (prawica i Samoobrona). Ktos jeszcze chcialby sobie pobluzgac na "esbekow z SLD"? Moze odezwa sie teraz prawicowi mądrale? I jak, dumni jestescie ze swoich idoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Do wyborców PIS i LPR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:41 Wyborcy PIS i LPR - Wspolczuje wam. Mam nadzieje, ze szybko poczujecie na wlasnej skorze te nieudolne, nikompetentne i amatorskie rządy. Zycze wam tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Do wyborców PIS i LPR IP: 217.6.80.* 29.03.06, 13:06 > Wyborcy PIS i LPR - Wspolczuje wam. Mam nadzieje, ze szybko poczujecie na > wlasnej skorze te nieudolne, nikompetentne i amatorskie rządy. Zycze wam tego! abstrachujac od pis i lpr (bo ani ich elektorat nie jestem ani wielbiciel) dlaczego tak malo krytykujacych odnioslo sie do argumentow popierajacych ta decyzje ? bylo ich tu kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Bo tre argumenty sa zle 29.03.06, 13:09 podaj mi choc jeden tylko rzeczowy, jesli mowimy np.m o EC1 to rozumiem ze ktos ma gotowy projekt i wniosek o dofinansowanie a nie bajdurzy sobie o jakis tam marzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Bo tre argumenty sa zle IP: 217.6.80.* 29.03.06, 13:51 > podaj mi choc jeden tylko rzeczowy, podaje: majac do wyboru wlozenie 11 mln w muzeum albo wyremontowania jakiejkolwiek drogi w lodzi (chocby wspomniana traktorowa) wybieram remont drogi. wywalenie 11 mln w muzeum to poki co zbytek dla tak zadluzonego miasta jakim jest Lodz. nastepnie za dwa lata bedziemy sie zastanawiac skad wytrzepac pieniadze na funkcjonowanie owego gmachu. Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: Bo tre argumenty sa zle 29.03.06, 15:15 > podaj mi choc jeden tylko rzeczowy, > > podaje: majac do wyboru wlozenie 11 mln w muzeum albo wyremontowania > jakiejkolwiek drogi w lodzi (chocby wspomniana traktorowa) wybieram remont > drogi. Nie rozumiesz podstawowych mechanizmow. 1. Glosowali radni wojewodztwa a nie lodzi, wiec te 11 mln nie moze pojsc na drogi w lodzi 2. Z tych 11 mln wiekszosc placi ministerstwo kultury i UE a nie lodz. Lodz nie placi ani zlotowki. Wiec lodz stracila bo nic nie zyskala. 3. Pieniedzy na kulture nie da sie przeznaczyc na drogi, pieniadze na lodzkie muzeum pojda po propstu na muzea w innych miastach i festyny w wojewodztwie, a dokladniej pojda do politykow wedlug zasady rodem z filmu "Mis" 4. Nie powstanie filia w manufakturze bo zablokowali ja politycy LPRu i samoobrony z kropaszenka w tle, nie powstamnie filia przy fabrycznym bo tam sa jedynie jakies mgliste plany, pienadze przepadna, po prostu przepadna a raczej pojda na inne inwestycje w muzea w polsce, np. muzeum sztukli w warszawie gdzie juz nie dlugo bedzie mozna podziwiac lodzkie zbiory Cze3kam nadakl nad jakimkolwiek RZECZOWYM argumentem ze sie stalo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Bo tre argumenty sa zle IP: 217.6.80.* 29.03.06, 15:23 niestety, ty nie rozumiesz, piszesz, cyt. : " 2. Z tych 11 mln wiekszosc placi ministerstwo kultury i UE a nie lodz. Lodz nie" a wyzej jeden z uczestnikow napisal: "Łódź miał zapłaciś 3 mln a ministerstwo 11 ale to wałśnie sejmik uparł się rok temu by to przedsiemwziecie finansować większoścowo" wiec jak widac, to co napisales juz dawno nie jest aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Oj lud jest ciemny, bardzo ciemny.... 30.03.06, 10:39 "Łódź miał zapłaciś 3 mln a ministerstwo 11 ale to wałśnie sejmik uparł się rok > temu by to przedsiemwziecie finansować większoścowo" > > wiec jak widac, to co napisales juz dawno nie jest aktualne Od kiedy w lodzi jest sejmik? O tych pieniadzach decyduje sejmik wojewodzki a sejmik wojewodzki moze decydowac o pieniadzach wojewodzkich a nie lodzkich. 3/4 miala placic UE, 1/8ministerstwo i 1/8 wojewodztwo. Czysty zysk dla regionu jednak dzieki radnym sejmiku te 35 mln co moglo byc przeznaczonych na muzeum pojdzie do innych wojewodztw albo nawet krajow. No ale 5 mln bedize moglo sobie przeznaczyc wojewodztwo na festyn wyborczy samoobrony. Czysty zysk dal buraka dla ktorego kultura czu sztuka kojazy sie jedynie z serialem M jak milosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Oj lud jest ciemny, bardzo ciemny.... IP: 217.6.80.* 30.03.06, 10:50 > dla ktorego kultura czu sztuka kojazy sie jedynie z serialem M jak milosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysie Re: Oj lud jest ciemny, bardzo ciemny.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:27 Jestem z Wrocławia, jestem równiez historykiem sztuki, juz nawet cieszyłem się na to muzeum, 2 tyg temu specjalnie nawet poszedłem na ogrodową pooglądać sobie rosnącą manufakture. Aż mi rece opadly jak dzisiaj to przeczytałem. Coś musicie kochani z tym zrobić. 3mam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakierka Re: Bo tre argumenty sa zle IP: *.pai.net.pl 07.04.06, 17:25 Kochani chyba za bardzo się skupiamy na nie właściwych sprawach. Jak ogólnie wiadomo władze, są złe i zrobiły kolejną głuptę (przyzwyczailiśmy się do tego już), jednak nie analizujmy dokładnie idiotyzmów (szkoda czasu). Zastanówmy się co zrobić aby to muzeum powstało. Może jakiś protest ? Zbiorowe ruszenie ? O zamknięciu jakiegoś warszawskiego clubu wiedzieli ludzie za granica, bosh jakie gwiazdy nie protestoway... a to był tylko club. Dlatego nawołuje zróbmy coś, nagłośnijmy sprawę, potępmy publicznie polityków, zróbmy cokolwiek, bo przecież jak nie my to kto ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Do wyborców PIS i LPR IP: *.devs.futuro.pl 30.03.06, 23:32 abstrachując?no taaak.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcguirre Kto ich wybrał ? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 29.03.06, 13:27 Ale o co chodzi. Przecież ktoś tych buraków wybrał. Z kosmosu się nie wzięli. Widocznie na taką durną reprezentacje sobie zasługujemy. W najbliższym czasie będzie szansa na zmianę chyba, że znów ci co najwięcej krzyczą zostaną w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon przepici denaturatem chyba! IP: *.pai.net.pl 29.03.06, 18:01 jak widze takie wyczyny tych partii to zastanawiam sie czy aż tyle bezmózgich ludzi mamy w tym kraju?? czas chyba ograniczać prawo wyboru do ludzi z inteligencją większą niż ławka w parku!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Sabotaż IP: *.48.rev.vline.pl 29.03.06, 13:35 Pełna zgoda! Ale taki mamy dziś Sejmik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaqs Stracona Szansa IP: *.lodz.mm.pl 29.03.06, 14:06 Łódź miała szansę na jedno muzeum z prawdziwego zdarzenia. Jakkolwiek kontrowesyjna nie byłaby Manufaktura, 95% zbiorów sztuki współczesnej leży w magazynach PO NIC. Mamy największą kolekcję i nikt o tym nie wie. I cytat na koniec: "W XXI wieku sukces gospodarczy odniosą te miasta, które potrafią wykorzystać swoje przewagi konkurencyjne" Europejska Rada Urbanistów, Nowa Karta Ateńska 2003, Wizja Miast XXI wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze IP: *.intersoft.pl 29.03.06, 14:43 Tak będzie w Polsce coraz częśćiej, bo teraz nieuki decydują o nauce i sztuce a przestępcy o sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nie będzie filii Muzeum Sztuki w Manufakturze 29.03.06, 14:58 O paradoksie, dzięki ingerencji delegata jakże antykomercyjnej i propolskiej Ligi Polskich Rodzin udało się zagwarantować, że Manufaktura będzie przedsięwzięciem niemal czysto komercyjnym w oparciu o zagraniczny kapitał, ze śladowym dodatkiem funkcji kulturalnych. Nadmieniam, że uniemożliwiono wystawianie dzieł także polskich twórców. Gdyby nie to, że postępowanie odnośnych radnych jest podłe i ma znamiona sabotażu, możnaby zacytować za Janem Pietrzakiem, że "tego najlepszy satyryk świata nie wymyśli". Długie ręce Kazimierza Michała Ujazdowskiego wyciągają się po zbiory dla nieistniejącego jeszcze warszawskiego muzeum daleko poza drzwi jego partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba [...] IP: *.lodz.msk.pl 29.03.06, 15:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Drugie dno IP: *.lodz.msk.pl 29.03.06, 15:16 A drugie dno tej sprawy jest takie: - od kilku lat mówi się o stworzeniu muzeum sztuki nowoczesnej w Warszawie. Problem jest jeden, zbiory warszawskie właściwie nie istnieją, wartościowe zbiory ma Muzeum Sztuki w Łodzi- tyle, że leżą one w magazynach ze względu na brak miejsca na ich pokazanie. Problem ten mógł rozwiązać budynek w Manufakturze, ale prowarszawscy radni buraczanego sejmiku inwestycję zablokowali. Teraz tylko patrzeć jak łódzkie zbiory trafią na wieczny depozyt do Warszawy. Szanse na ich odzyskanie będą zerowe, bo "w Warszawie będą służyć narodowi, a w Łodzi niszczały w magazynach". Uważam, że gnojki, barany i kanalie, które zablokowały tę inwestycję, w Łodzi nie powinny się już pokazywać. Niech idą do Warszawy, może Kaczyński i Giertych potrzebują pokojowych piesków. My, Łodzianie ich już nie chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś