Dodaj do ulubionych

co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczytałeś?

29.03.06, 17:11
ja odkryłam świetne, trzymające w napięciu książki Harlana Cobena, dziś natomiast zabrałam się za Oksane Robski "Casual" - książka opisuje życie nowobogackich mieszkańców Moskwy,
a co Wy czytacie?
Czy Wy wogóle cos czytacie? I nie mam tu na myśli gazet, czasopism, tygodników, miesięczników, krzyżówek, itp...... :))))))))))
Obserwuj wątek
    • farbenheit Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 29.03.06, 17:15
      Przed momentem skonczylem czytac Forbesa, 7 Dni, ulotki Jysk, Leroy Merlin :P
      A tak powaznie to opuscilem sie ostatnio i ze wzgledu na brak czasu ostatnią
      dobra rzecz czytalem pod koniec lutego - ''Ameryka - nowy uczeń
      czarnoksieznika'' Hunta i McMahona
    • ebusia_fam_fatal Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 29.03.06, 17:15
      ostatnio przerobilam dana browna
      teraz "mecze" harego potera ostatnia czesc.
      ogolnie to czytam duzo i roznie. nie lubie romansidel. a jakas lekka literatura
      to w ramach "przerwy w czytaniu" :)
      • babeczkaa skąd moje pytanie? 29.03.06, 17:19
        szukam pomysłów na fajną ksiązkę, często korzystam z polecenia znajomych, którzy coś mi poleca albo i nie :)))))
        heheheh, ja dziś też przejrzałam gazetkę Reala, nawiasem mówiąc gdzie w Sieradzu jest Leroy Merlin? W Sieradzu chyba nie ma? w Łodzi?
        • farbenheit Re: skąd moje pytanie? 29.03.06, 17:50
          W kaliszu otwierają i gazetki są stamtąd
          • babeczkaa Re: skąd moje pytanie? 29.03.06, 21:28
            aha, dziekuje za odpowiedź,pozdrawiam
    • paenka Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 29.03.06, 17:20
      EEe to ja przeczytalam ostatni KOd da vinci'ego, Zalani, Zwał, Cukier w normie,
      basnie i legendy sienkiewicza. No i Kaczora Donalda :D
      • szaramysza9 Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 29.03.06, 17:32
        Ostatnio opowiadanie Anne Proulx "Tajemnica Brokeback Mountain" -jako uzupełnienie cudownego filmu Anga Lee.

Cobena często czytam z przyjemnością w podróży, ostanio jego nową powieść pt."Niewinny". Ogółem duzo czytam:)Tylko czasu mało:(((
    • zodiak72 Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 29.03.06, 20:41
      W moim życiu ciągle krążą wokol mnie jakieś książki - jak pszczoły wokół kwiatu;-) Rożne, różniste - niektóre 'na okrągło' otwieram gdzie popadnie i czytam po raz 158.
      Tak wlasnie wrociłem znów do:
      "Dalajlama - wolność na wygnaniu' Tenzina Giaco (Autobiografia XIV dalajlamy - duchowego przywodcy Tybetu)

Czytalem też ostatnio Egberta Kiesera "Zatoka Gdańska 1945 - dokumentacja dramatu" (wspomnienia niemieckich uciekinierow z Prus Wschodnich, opis zatoniecia 'Wilhelma Gustloffa').

Przeczytalemn też Annie Proulx "Tajemnicę Brokeback Mountain" - i byłem zdumiony, w jaki sposob na podstawie 50 stronicowej noweli można nakręcić pelnometrażowy film-zdobywcę Oscara!
      • babeczkaa Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 29.03.06, 21:30
        podobał Wam się ten film? mam na myśli "Tajemnice Brokeback Mountain", ja mam bardzoooo mieszane uczucia ale raczej na NIE
        B.
        • szaramysza9 Brokeback Mountain 29.03.06, 22:48
          Film jest absolutnym arcydziełem, tak jakoś sie stało, że number one na mojej prywatnej liście, a filmów widziałam bardzo, bardzo dużo, począwszy od niemej klasyki po współczesność.
          Ja chodzę jak zombie drugi miesiąc, totalnie zahipnotyzowana, WSZYSTKO, ale TO WSZYSTKO było genialne w tym filmie-aktorzy, muzyka, zdjęcia, klimat. BBM widziałam tylko raz (już nie mogę się doczekać na DVD-jeszcze kilka miesięcy:), a tak niesamowicie wrył się w moją pamięć, nie sposób o nim zapomnieć. ŻADEN film nie zrobił na mnie tak piorunującego wrażenia, a jeśli sama siebie pytam dlaczego-nie wiem. Próbując jakoś racjonalnie odpowiedzieć dlaczego, nie odkrywam nic nowego niż to, co przede mną wielu powiedziało-po prostu można w nim odnaleźć cząstkę siebie, a im więcej, tym jest ci bliższy-i nie chodzi tu wcale o orientację (krzywdząca fama "gejowskiego westernu"-tak naprawde to znacznie wiecej). To jest magia kina, uwierzyłam znowu, że kino jest jeszcze w stanie coś przekazać.Jest w tym filmie jakiś taki piękny smutek,nastrój, dokładnie właśnie to. A najpiękniejsze w BBM jest to co nie zostało powiedziane. Każdy ma swoje Brokeback Mountain, ja mam:)
          I to tyle mojej subiektywnej recenzji:)
          Dlaczego Ci się nie podobał?
          • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 29.03.06, 22:51
            ladnie to ujelas. nie widzialam filmu. ale jak jest na podstawie opowiadania to
            pewnie zanim obejrze film (a dzieki Twojej "zachecie" obejrze) to przeczytam
            ksiazke..
            :)
            • jasiek53 Re: Brokeback Mountain 29.03.06, 22:59
              fakt- nieżle napisane!
              a miałem tego nie oglądać!
              • szaramysza9 Re: Brokeback Mountain 29.03.06, 23:45
                Najpierw chyba polecałabym film obejrzeć, ja tak miałam. Książka jest bardzo skromna (aczkolwiek tez bardziej "ukierunkowana" - wg zamierzeń autorki "historia homoseksualnej miłości w homofobicznym środowisku"), a film przerósł pierwowzór literacki w 150%. Niemniej jednak polecam lekturę, bo wyjaśnia pewną kwestię niedopowiedzianą w filmie.
                • babeczkaa Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 08:06
                  dlaczego mi się nie podobał? napisałam, że jestem na NIE, ale kilka rzeczy mi się podobało, sama nie wiem, moim zdaniem ulegliście atmosferze jaką wokół tego filmu roztaczają media, ten film to historia jakich w kinie wiele, nic szczególnego,
                  Twoja subiektywna recenzja tez mi się spodobała, zwłaszcza tekst, że każdy ma takie swoje małe tajemnice Brokeback Mountain :))))
                  pozdrawiam
                  B.
                  • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 08:35
                    ja ni eulegam mediom. wrecz przeciwnie - im bardziej film reklamowany, tym
                    mniejsze prawdopodobienstwo, ze go obejrze. a jak za sto lat zobacze go w tv to
                    sie okazuje ze to byla naprawde kicha (patrz titanic, matrix...)
                    • szaramysza9 Matrix 30.03.06, 14:10
                      ... największy szajs w ostatnich latach, albo ja nie zrozumiałam scenariusza;)
                      • jasiek53 Mistrza i Małgorzatę po raz 4 30.03.06, 14:49
                        nie będę oryginalny .Wczoraj skończyłem.Zabieram się za Historię Kultury
                        Starożytnej Grecji i Rzymu- Kumanieckiego.
                        • szaramysza9 Re: Mistrza i Małgorzatę po raz 4 30.03.06, 14:52
                          Ja chyba znowu siegnę, po raz... no nie pamiętam który:-)
                          • jasiek53 Re: Mistrza i Małgorzatę po raz 4 30.03.06, 18:05
                            ale to jest niemożliwe bo Anuszka już rozlała olej!!....:)
                            • szaramysza9 Re: Mistrza i Małgorzatę po raz 4 30.03.06, 23:26
                              Niosła żółte kwiaty! To niedobry kolor!

Najbardziej zajebiste zdania w historii literatury.
                              • jasiek53 Re: Mistrza i Małgorzatę po raz 4 31.03.06, 13:11
                                "W białym płaszczu z podbicim koloru krwawnika posuwistym krokiem kawlaerzysty
                                wczesnym rankiem czternastego dnia wiosennego miesiąca nissan pod krytą
                                kolumnadę łączącą oba skrzydła pałacu Heroda Wielkiego wszedł prokurator Judei
                                Poncjusz Piłat"
                                • jasiek53 Re: Mistrza i Małgorzatę po raz 4 03.04.06, 12:29
                                  "królowa jest zachwycona"
                      • farbenheit Re: Matrix 30.03.06, 14:57
                        Jedynka w zalozeniach byla fajna. Scenariusz wysokich lotow natomiast w
                        polaczeniu z realizacją wyszedl sredniak. Obejrzyjcie wersje pod IMAX
                  • szaramysza9 Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 14:09
                    Nie uległam atmosferze jaką roztaczają media, gdyż zauważ jak mało mówi się w
                    mediach o tym filmie-wcale, obyło się zupełnie bez reklamy. O filmie opowiadają
                    sobie ludzie, powstają fora internetowe, to już chyba film kultowy.
                    Oj, nie zgadzam się, że to nic szczególnego:) Może historia jakich wiele, ale
                    JAK podana. Taki film powstaje raz na wiele lat.
                    • babeczkaa Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 16:00
                      wcale się nie mówi o ty filmie, hhmmmm, to może ja w innnym świecie się obracam, prosze przykład film.onet.pl/0,0,1297989,wiadomosci.html
                      pozdrawiam serdecznie :)
                      • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 16:50
                        babeczkoo.. nie mowi sie o tym filmie.
                        powiedz mi ile widzialas czy slyszalas reklam np o tylko mnie kochaj, ja wam
                        pokaze czy francuskim numerze a ile o bm?
                        to, ze dalas jedna wiadomosc, i to skladajaca sie z naglowka i trzech zdan, nie
                        swiadczy o ROZREKLAMOWANIU tego filmu. mysle ze szarejmyszy o to chodzilo.. ze
                        po prostu jest to film, ktory zarobi na siebie rez stada reklam co 15 minut
                        • szaramysza9 Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 17:12
                          Tak, dokładnie o to chodzi. Nie znaczy, że się o filmie nie pisze-bo pisze sie w każdym portalu czy piśmie filmowym. Pisanie to nie reklama:)
                          • paenka Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 18:50
                            oj nie zgodze się, pisanie w czasopismach i nawet gadanie w tv o filmie,
                            tudziez innym produkcie jest zawsze reklamą!
                            • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 18:52
                              tak. jest reklama, ale nie taka, ktora sponsoruje tworca filmu, by go rozreklamowac
                              • paenka Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 18:53
                                placi za nia dystrybutor
                                • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 18:56
                                  za to, ze powiedzieli w wiadomosciach ze bm dostal oscara i ze w programie
                                  podali repertuar kina to tez jest zaplacone?
                                  • paenka Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 19:00
                                    to sa wiadomosci ja pisze o takich programach gdzie dyskutuja o jakims filmie
                                    jak np klub trójki, cyz inne programy kulturalno rozrywkowe w tv radio
                                    • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 19:02
                                      no. i wlasnie mowa o tym, ze takich platnych reklam jest tego filmu malo,
                                      znacznie mniej niz reklam innych filmow
                                      • paenka Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 19:02
                                        no nie wiem bo akurat artykulow prasowych to ja sie naczytalam mase
                                        • babeczkaa Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 21:20
                                          :)
                                          wszystkie informacje, które się pojawiają w mediach to forma promocji, promocja może być nie tylko w formie reklamy (to forma płatna) ale i z wykorzystaniem instrumentów public relations (te są okreslane jako bezpłatne - informacje w prasie, konferencje prasowe, inne), nie ma co dyskutować, dużo o tym filmie się mówiło, nawet ten kto za bardzo się kinem nie interesuje napewno słyszał coś o nim, dziewczyny, prosze wrócić do wątku tej dyskusji, pzodrawiam
                                          • szaramysza9 Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 23:22
                                            PR też kosztuje;)
                                            A mnie nikt za recenzję nie zapłacił:/
                • ebusia_fam_fatal Re: Brokeback Mountain 30.03.06, 08:36
                  a ja zawsze jednak czytam ksiazke zanim obejrze film. wole tak. tym razem tez
                  tak zrobie..
    • babeczkaa no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 30.03.06, 08:36
      • galoszka76 Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 30.03.06, 19:05
        Ja namiętnie pochłaniam książki Marii Nurowskiej. np. cykl "Panny i
        wdowy", "Niemiecki taniec", "Imie Twoje", "Powrót do Lwowa", "Listy miłości"
        i inne tytuły. Tej zimy u mnie w bibliotecce królowała Nurowska
        • hajdana Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 30.03.06, 19:36
          mnie zauroczył Tybet:) polecam książki Eliota Pattisona: Mantra czaszki, Woda
          omywa kamień, Kościana góra, Piękne duchy. Trochę sensacji, kryminału, ale z
          dużą dawką wiadomości o kulturze, historii, aktualnej sytuacji, buddyzmie.
        • maary5 Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 31.03.06, 08:57
          I jeszcze "Rosyjski kochanek" tejże autorki.Przeczytałam wszystko
          J.Grishama,Dana Browna-ciekawa jestem ekranizacji "Kodu..." odkurzyłam Dickensa
          i Jane Austen,polecam L.Wiśniewskiego "Samotność w sieci"-równiez ekranizacja :)
          • paenka Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 31.03.06, 11:37
            co do Kodu to widzialam "zajawki" jak zwykle zajawka niezła czuje sie ten
            klimat ;)
            • szaramysza9 Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 31.03.06, 12:08
              No i jest Tom Hanks:) Najpierw byłam zła, że jego obsadzili w gł. roli, mimo że
              to jeden z moich ulubionych aktorów, ale w zwiastunach wygląda super:) Choć ten
              film to będzie szajs wysokich lotów wg mnie;)
              • babeczkaa Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 31.03.06, 12:10
                ja również byłam niezbyt zadowolona co do obsadzenia Toma w tej roli, jednak chętnie zobaczę ekranizacje bo książka bardzo mi sie podobała, inne Dana Browna też :)
                Milego weekendu
          • galoszka76 Re: no,ale troche zeszliśmy z tematu :) nt. 31.03.06, 20:31
            o tak J.L.Wiśniewski i jego "Samotność w sieci" ale również "Zespoły
            napięć" "Los powtórzony" cytałam i polecam :)
    • szaramysza9 A proza iberoamerykańska? 03.04.06, 21:09
      np. Marquez?? Fajnie się czyta raz, potem dochodzi się do wniosku, że to pieprzenie o d.... Maryny efektownie podane.
      Ale to moja ocena:-))
    • szaramysza9 Milan Kundera rulez!!!!!!!! 03.04.06, 21:16
      Nieznośna lekkość bytu:

Człowiek nigdy nie może wiedzieć, czego ma chcieć, ponieważ dane jest mu tylko jedno życie i nie może go w zaden sposób porównać ze swymi poprzednimi życiami ani skorygować w następnych. (...) Człowiek przeżywa wszystko po raz pierwszy i bez przygotowania.(...) Coż może być warte życie, jeśli pierwsza próba już jest życiem ostatecznym? Dlatego życie zawsze przypomina szkic. (...) szkic do czegoś, czego nie będzie.

ZAJEBISTE!!!!!!!!!!
      • jasiek53 Re: Milan Kundera rulez!!!!!!!! 04.04.06, 01:14
        A ja uwielbiam -ostre sledovane vlaki!
        hrabal lubim!
        • jasiek53 Milosz Forman-One Flew Over the Cuckoo's Nest 04.04.06, 01:33
          ach- ten czeski reżyser-
          uwielbiam ,kocham, lubię ,ubustwiam, .........ach ech
          i jeszcze ------------Tańczący z Wilkami_
          i jeszcze ...?
          • babeczkaa Re: Milosz Forman-One Flew Over the Cuckoo's Nes 04.04.06, 07:33
            i jeszcze?
            • jasiek53 Re: Milosz Forman-One Flew Over the Cuckoo's Nes 05.04.06, 19:34
              oj dużo tego!
              • jasiek53 Re: Milosz Forman-One Flew Over the Cuckoo's Nes 05.04.06, 19:37
                np: już podobno passe Wharton,Cohelio
                wiersze Szymborskiej
                Asnyka lubie a on taki były że hohohihi
                --------------
                Pogadamy o szególiskach ?
                • jasiek53 i to lubim 05.04.06, 19:42
                  _witajcie kocanw góry o witaj droga marzeka
                  i oto
                  znów jestem z wami choć byłem tak daleko
                  ---------
                  czekam Lata
                  • jasiek53 Re: i to lubim 05.04.06, 19:43
                    miało być:

witajcie kochane góry- o witaj droga ma rzeko
                    Ps;wszyscy mi mówią ,że za bradzo się gdzieś spieszę!
    • wielkopolskawschodnia Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 05.04.06, 20:19
      Ronald David Laing "Polityka doświadczenia. Rajski ptak" - chyba już z miesiąc
      czytam (w kółko).
      -------
      "Wszyscy żyjemy nadzieją, że autentyczne spotkanie istot ludzkich wciąż jeszcze
      jest możliwe." R. D. Laing
    • paenka Nooo nareszcie 07.04.06, 12:05
      Wreszcie po chyba 3 tygodniach dotarla do mnie ksiazka ktora wygralam w trojce,
      wreszcie tez moge sie pochwalic tytulem i autorem hrhrhrhrhhrhrhr bo nie
      wiedzialam o co gram szczerze mowiac :p
      Seryjny narzeczony Irena Matuszkiewicz. No trzeba bedzie przeczytac, choc nie
      zwyklam czytac tego typu rzeczy, za to zachecajaca wydaje sie byc okladka
      ksiazki, sliska i różowa :D
      • babeczkaa Re: Nooo nareszcie 07.04.06, 12:42
        E! no to gratulacje, fajnie jest coś wygrać, nawet jeśli ma różową okładkę, pzodrawiam
    • termicia Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 09.05.06, 20:40
    • termicia Cathleen Miller, Waris Dirie 09.05.06, 20:45
      Świetna książka oparta na faktach opowiadająca o życiu Waris Dirie, która
      urodziła się w Somalii, wychowała się na pustyni gdzie dziewczynki w wieku 13
      lat poddawane były obrzezaniu i wydawane były za mąż. Dziewczynka ucieka od
      rodziny, po wielu przygodach trafia do Nowego Jorku gdzie zostaje modelką.
      Bardzo ciekawa, wciągajaca książka, chyba głownie dla kobiet
      Mnie wciągnęła bardzo, przeczytałam jednego dnia, w kilka godzin, czytając bez
      przerwy:)
      • termicia Re: Cathleen Miller, Waris Dirie 09.05.06, 21:15
        no tak...zapomniałam o tytule
        "Kwiat pustyni" :)
    • agatas6 Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 17.05.06, 23:55
      "Mistrz i Małgorzata", "Psie serce" Bułhakowa
      "11 minut" Coelho Paolo
      "Mały książę"
      Wszystkie Harry Pottery:)
      Wszystko Hłaski, Terakowskiej...
      ...to lubię

a teraz sobie kartkuję Psychologię Społeczną Cialdiniego...
      • aedo Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 18.05.06, 00:06
        A ja czytam "Nemezis" (A. Christie), "Będę u Klary" (G. Bąkiewicz) i jeszcze ze
        dwie inne:)
    • babeczkaa Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 22.06.06, 11:29
      podciągam wątek? co czytacie?
      ja dalej poluje na kolejne książki Cobena :)
      w taki upał lekka lektura jak znalazł
      a co jeszcze polecicie na tzw. sezon ogórkowy?
      pozdrawiam Forum
      B.
      • jasiek53 Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 22.06.06, 11:37
        właśnie po raz enty przeczytałem Komandosów z Nawarony i Potop
        hihihihhihhihihi
        aż wstyd się przyznać :)
        • zodiak72 Re: co aktualnie czytasz? 'Wojna Reagana' 22.06.06, 13:46
          a ja wlasnie skonczylem 'Wojnę Reagana' Petera Schweizera. To jakby biografia
          Reagana z ukierunkowaniem na jego rownież osobistą, przez cale życie trwającą,
          walkę z komunizmem i komunistami.
    • ebusia_fam_fatal Re: co aktualnie czytasz? 23.06.06, 11:09
      Elementy algebry wyższej / Andrzej Mostowski, Marceli Stark
      ;]
      • szaramysza9 To kryminał?;) n/t 23.06.06, 11:19
        • babeczkaa Re: To kryminał?;) n/t 23.06.06, 11:48
          chyba kryminał:)
          aż mnie dreszcze przeszły na samo wspomnienie :)
          B.
          • ebusia_fam_fatal Re: To kryminał?;) n/t 23.06.06, 12:02
            mnie dreszcze beda przechodzic jedynie przed wejsciem na aule. poxniej juz nie,
            a wczesniej to tylko umieram ze strachu :D
            • farbenheit Re: To kryminał?;) n/t 23.06.06, 21:58
              Czyli horror a nie kryminal
    • farbenheit Tom Clancy '' Zeby Tygrysa'' 30.06.06, 23:55
      Wlasnie skonczylem :) Polecam choc trzeba lubiec ten gatunek. No i jesli ktos
      chce zapoznawac sie jako poczatkujacy z tworczoscia Clancy'ego to polecam raczej
      start od wczesniejszych tytulow. Ja nie wszystkie co prawda przeczytalem sposrod
      tych wczesniejszych ale to, co przeczytalem juz pozwolilo mi zapoznac sie z
      glownym bohaterem wszystkich powiesci. Teraz bedzie troche wiecej czasu wiec
      wezme na warsztat ''Czerwonego krolika'' bo to mi zostalo z tych starszych.

Apropo - dzis lecial na TVN ''Stan zagrożenia'' z Harrisonem Fordem, ktory to
      wlasnie jest adaptacja powiesci Clancy'ego :)

Read and enjoy :)
    • ebusia_fam_fatal Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 18.07.06, 02:55
      przeczytalem
      "prawda i fikcja w kodzie leonadra da vinci" Bart Ehrman
      zaczylam czytac
      "calun turynski" Ian Wilson

po takich ksiazkach nie sziwie sie ze jestem deistką...
      • babeczkaa Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 18.07.06, 08:16
        ebusia_fam_fatal napisała:

> po takich ksiazkach nie sziwie sie ze jestem deistką...
        >

kim jesteś Ebusiu?
        chyba pora była późna i nieco język Ci się plątał :)))))
        • ebusia_fam_fatal Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 18.07.06, 10:30
          nie Babeczkoo, nie plątał mi się :)
          • ebusia_fam_fatal Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 18.07.06, 10:34
            pl.wikipedia.org/wiki/Deizm

www.slownik-online.pl/kopalinski/CBBFBBE93679CBFA412565B7006DCCA0.php
            leci to mniej wiecej tak :)

innymi slowy (czyli tak jak mnie uczono na lekcjach religii)
            dezim - wierze, ze jest Coś - Siła, która świat stworzyła - nie nazywam jej po
            imieniu, ale uwazam ze "odpowiednikiem" jej dla jednych wierzacych jest Bóg,
            inni nazwą tę siłę Budda, Allah, Jahwe itd..
            • agatas6 Re: co aktualnie czytasz? albo co akurat przeczyt 19.07.06, 09:38
              Jestem w połowie "Historyka" Elizabeth Kostova...
              rzeczywistośC i fikcja przemieszane wokół...mitu o Draculi...
              hrrr...i w tym wszystkim opisane wielezabytków m. in. Francji, Włoch, Rumunii,
              Węgier...czytając, czasami człowiek ma wrażenie, że jest tam obecny:)

...a może mam zbyt bujną wyobraźnię?:) hehe
    • babeczkaa nie spać -czytać! 14.08.06, 15:06
      ja ostatnio wakacyjnie zaczytuje się w kryminałach - ostatni Mary Higgins
      Clark - Noc jest moją porą - o zjeździe absolwentów szkoły i seryjnym mordercy,
      uch wciąga....
      A Ty co przeczytałaś/es?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka