Dodaj do ulubionych

Rowery już przygotowane do sezonu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:38
straznicy mięsni już się szykują na łapanie przestępców rowerowych, którzy
pomykają po chodnikach.
Muszą się spadkobiercy czarnej(ciuchy) policji dowartościowac.
Nie dajcie się, ludziska.
Obserwuj wątek
    • Gość: cedryczek Mam mega stary rower ... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 03.04.06, 22:45
      Ma chyba z 12 lat, ale mam do niego sentyment. Ledwo jeździ. Gdzie go oddać zeby
      coś z nim zrobiono i nie mowie o złomowaniu... ;-)(no i tanio...)
      • Gość: autor!autor! Re: Mam mega stary rower ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:50
        Kudra
        • wredna.suka Re: Mam mega stary rower ... 03.04.06, 22:58
          To samo chciałam napisać. Żeligowskiego.
          A ja jutro ide kupić swój pojazd.
          • Gość: cedryczek Re: Mam mega stary rower ... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 03.04.06, 23:00
            Oooo a jaki ? Ja sie zastanawiam czy tego starszego nie odremontowac i schowac z
            chonorami a kupic cos nowego ...
            • Gość: autor!autor! Re: Mam mega stary rower ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 23:20
              jeżdzić :).
    • uerbe Pytanie natury technicznej 03.04.06, 23:21
      Kiedy w ogóle zaczyna się "sezon"?
    • Gość: Bart Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.mnc.pl 03.04.06, 23:26
      Cały rok był gotowy.

Wczoraj przykręciłem dzwonek i przedni odblask. Tylni odblask maiałem wczesniej
      ma się rozumieć.

Jakby jeszcze mi ktoś mógł powiedzieć, czy przednia lampa jest obowiązkowa?
      • uerbe Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 03.04.06, 23:27
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> Jakby jeszcze mi ktoś mógł powiedzieć, czy przednia lampa jest obowiązkowa?

Dająca światło białe bądź żółte selektywne - tak.
        • Gość: Bart Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.mnc.pl 03.04.06, 23:32
          Napisałeś tak, jakby jakiś typ lampy był nieobowiązkowy
          • uerbe Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 03.04.06, 23:37
            ty pisałeś o lampie, ja o tym jaka ma być... obowiązkowa jest każda.
            • Gość: Bart Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.mnc.pl 03.04.06, 23:40
              Na razie mam tylko odblask
            • Gość: TOYAnin Naftowa IP: *.toya.net.pl 04.04.06, 20:33
              jest u nas nieobowiązkowa, póki co...
              Ale w innych krajach - owszem!
              • al_ Re: Naftowa 05.04.06, 10:10
                Nie?? Ale przy niedostatecznej widoczności ( czyt. gdy na niebie są chmury )
                każdy użytkownik dróg ma obowiązek włączyć światła... :D
                • Gość: autor!autor! Re: Naftowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:18
                  No no, gdy na niebie są chmury, kazdy ma obowiązek... jakieś nowe przepisy? od
                  kiedy taki przepis - ze chmury to światła?
                  Facet, poczytaj kodeks. Przyda się zwłaszcza innym ...
                  • al_ Re: Naftowa 05.04.06, 10:31
                    No właśnie czytałem. Bo co rozumiesz pod pojęciem ograniczonej widoczności?? Bo
                    ów taka właśnie jest kiedy jest szaro... nie??
    • gray Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 04.04.06, 00:02

prawda - nie dajcie sie i dalej jeźdźcie po chodnikach! nie dlatego, że
      wygodnie! dlatego, że na złość!
      • Gość: Bart Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.mnc.pl 04.04.06, 00:05
        nie rozumiem, skąd ta wrogość do chomików.
      • bajkers Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 04.04.06, 20:41
        gray napisał:

>
        > prawda - nie dajcie sie i dalej jeźdźcie po chodnikach! nie dlatego, że
        > wygodnie! dlatego, że na złość!
        >
        Smentnie...stwierdził Graryyyyyy

Nikt by przecież nie posądzał cie o umiejetnośc odróżniania siodełka od
        kierownicy :/

Słyszeliście rowerzyści tego miasta, zakaz jazdy po chodnikach wprowadza
        niejaki **wielki** "grayyy", nie ma co trzeba sie stosowac to nie przelewki!!
      • Gość: autor!autor! Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 08:33
        Chłopcze, to nie jest sprawa złości, a bezpieczeństwa. Może poszukaj statystyk
        wypadków, w których uczestniczą piesi i rowerześci oraz rowerzyści i samochody.

A straz mięsna bozbawiona wyobraźni ... musi się wykazać. Kiedyś ZOMO dziś
        mięśniacy.
    • Gość: Pieszy. Czekamy na pierwszego trupa - rowerzystę. IP: *.toya.net.pl 04.04.06, 00:25
      Oby to nie był forumowicz.
      Uważam , że jazda rowerem w obecnych czasach graniczy z kaskaderstwem.
      Życzę więc powodzenia.
      Wolę chodzić piechotą i jeździć zasyfiałymi tramwajami i opóźnionymi autobusami.
      • uerbe Re: Czekamy na pierwszego trupa - rowerzystę. 04.04.06, 07:12
        Gość portalu: Pieszy. napisał(a):

> Uważam , że jazda rowerem w obecnych czasach graniczy z kaskaderstwem.

?
    • yavorius mój rower jest przygotowany 04.04.06, 08:48
      Czeka na mnie w sklepie, aż go kupię :D
      • excentrix Re: mój rower jest przygotowany 04.04.06, 09:15
        ile może kosztować wiosenny przegląd u Kudry ?? coby mi chociaż hamulce
        wyregulował, żebym jakiemuś smętnemu patrolowi nie zaparkował w tym, no.... wiecie..
    • Gość: anythingelse Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:12
      Prawda jest taka, że najwłaściwsze do jeżdżenia rowerem byłyby ścieżki rowerowe. Ale jak długo walę w pedały, tak długo nie spotkałem jeszcze ścieżki rowerowej, która by była położona w sensownym miejscu w sensowny sposób. A nawet jeśli, to parkują na niej samochody, bądź po prostu chodzą po niej piesi. Widać to doskonale na ścieżkach rowerowych przy Mickiewicza. Ludziom nie robi żadnej różnicy to, że właśnie stoją w miejscu, gdzie powinien przejeżdżać rowerzysta. Tak samo oznaczone przejście dla rowerów, jest przez pieszych używane zamiast przejścia podziemnego.
      Oczywiście nie mówię, że rowerzyści są święci. Rzecz jasna, że nie. Często łamią przepisy wjeżdżając na chodnik, bądź wykonując karkołomne ewolucje prosto przed nosami pieszych. Ale tutaj nie ma co generalizować, że piesi są be, a rowerzyści cacy, ani odwrotnie, bo moim zdaniem wszystko zależy od człowieka. Są tacy piesi, którym nie można nic zarzucić, a są tacy, co łażą jak pokraki. Są tacy rowersi, co jeżdżą przepisowo, a są tacy, którym fakt siedzenia na dwukołowym rumaku odbiera rozum. I niechże Straż Miejska wespół z Policją stanie na ich drodze, zanim na tej drodze pojawi się śmierć.
      Sam przeżyłem wiele groźnych sytuacji drogowych w kontakcie rower-samochód, ba, przeżywam codziennie przynajmniej po kilka razy, kiedy milimetry ode mnie przejeżdża kierowca-egoista. Ale doświadczenie nauczyło mnie uczynić pierwszą osobą odpowiedzialną za własne bezpieczeństwo siebie samego. Dlatego jeżdżę w kasku, mimo, że gro niedzielnych rowerzystów, uważa że to "przypał". Cóż, dla mnie "przypałem" byłoby mieć rozpłataną czaszkę, a że już raz kask uratował mój łeb, to go noszę, i nie narzekam. Tak samo światła. Zadziwiające jak wielu idiotów - rowerzystów zapomina o tej najbardziej podstawowej sprawie. Czy ktokolwiek z nich odważyłby się wsiąść do samochodu, który nie ma sprawnych świateł? A na rowery wsiadają. Moim zdaniem jest to podwójna nieodpowiedzialność, bo nie dość, że stwarza się zagrożenie własnego życia, dodatkowo naraża się na niebezpieczeństwo innych kierujących.
      Ile by o tym nie rozprawiać, i jak uczonych argumentów by nie używać, prawda jest taka, że spór między rowersami a samochodziarzami będzie funkcjonował wiecznie. Gdyby jedni i drudzy nauczyli się przepisów, przestrzegali ich, a przede wszystkim traktowali się równoprawnie, nie byłoby problemu. Gdyby.

Pozdrawiam.
      • Gość: autor!autor! Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 08:42
        Jestem zdecydowanym zwolennikiem udostępnienia chodników rowerzystom.
        Powody:
        -brak dróg dla rowerów
        -brak kultury kierujących samochodami i tramwajami
        -ulice z potwornymi dziurami, uniemozliwiającymi jazdę przy prawej krawędzi
        -brak poszanowania przepisów przez kierujących samochodami - prędkość.

Co do pieszych na drodze dla rowerów - nie zwracam im uwagi, omijam i koniec.
        Nie dzwonię, nie pyszczę. Z prostego powodu - używam chodnika zawsze, gdy się
        da. Z tym, ze nie świruje na chodniku.

A generalnie - problem występuje tylko przy dojazdach do pracy i powrót. Jeżdze
        99% swoich tras po polnych drogach i po parkach (Krajobrazowy Wzniesień ;) )
    • bajkers Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 04.04.06, 20:56
      TAK JEST!!!!!!!!!!!!

Aż miło popatrzeć na mieście, jak rozkręca się rowerowa wiosna !

Zresztą coraz więcej ludzi przesiada sie na rower, nie tylko dla rekracji ale
      też na "rower" jako środek transportu na uczelnie lub do pracy..

Zawsze to lepsza alternatywa od zatłoczonych ulic i
      komunikacji miejskiej >>> (widomo w jakim stanie )

.....ROWER ZROBIONY, WSZYSTKO NA "CACY" , NO TO JEDZIEMY JESTEŚMY..."KOZACY" !!
      • tome.k Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 05.04.06, 10:23

O tak, i już zaczęły się pierwsze cyrki. Udając się wczoraj na trening, który
        odbywa się w "Budowlance", wziąłem rower. Co prawda przed szkołą stoją stojaki
        na rowery, ale ponieważ była godzina 18 - postanowiłem go wprowadzić do budynku.
        Tam mnie spotkała przykra niespodzianka. Jakaś tam kierowniczka doczepiła się
        mnie, że jej się to niepodoba, że jest stróż, że są stojaki i rower należy
        trzymać przed szkołą. Na moje pytanie, czy w przypadku kradzieży tego roweru,
        poniesie ktoś odpowiedzialność, odpowiedziała, że nie.
        Więc ja pytam, po co ten stróż, po co te stojaki.
        Rzygać się chce od tego wszystkiego, bo nie wiedziałem, że po 18 trzymać rower w
        szatni sportowej to jest problem. A zostawić go na 2 godziny bez opieki przed
        szkołą o tej porze - chyba trzeba być debilem.

Niektórzy chyba mają jakieś kompleksy, że sami zdychają po przejechaniu 2 km i
        dlatego utrudniają życie innym. Utrudniają, bo inaczej tego nie nazwę.

A swoją drogą - mam jakieś prawo domagać się czegokolwiek w przypadku, gdybym
        ten rower zostawił przed wspomnianą szkołą, a po treningu by go nie było? (lub
        jego części). Rzecz jasna rower przypięty i spięty na 2 linki, w tym jedną grubą
        na 1,5 cm średnicy.
        • uerbe Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 05.04.06, 12:18
          tome.k napisał:
          > A zostawić go na 2 godziny bez opieki przed
          > szkołą o tej porze - chyba trzeba być debilem.

Można też mieć NY Chain Kryptonite'a za trzy i pół stówy... Bo zostawienie roweru przypiętego byle link ato faktycznie przejaw dużego optymizmu... lub równie dużej głupoty.
          • tome.k Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 05.04.06, 15:22

A co sądzisz na temat alarmów rowerowych? A może jakiś byś polecił?
            Rozglądałem się w sieci, ale nie wiem co o tym sądzić :/
            Widziałem jakieś za 60-70 zł, ale ja mógłbym dać nawet 200 zł, oby tylko miał
            ciekawe funkcje. Jakie? Nie wiem, bo pomysłowość ludzka jest wielka.

Pozdrawiam.
    • al_ Prośba.... 05.04.06, 10:13
      A czy nasi kochani polscy rowerzyści mogą zakupić sobie PRZEDNIĄ i TYLNĄ
      lampkę?? Nie odblaski latarki etc. Tylko Lampki. Dobrze widoczne... Bo ja w
      swoim życiu kilku bezmózgich rowerzystów jadących w czarnym stroju na
      nieoznakowanym rowerze w nocy już bym potrącił :/.
      A to w sumie tak niewiele kosztuje...

A i chciałbympogratulować. Jakiś czas temu widziałem grupkę 3 rowerzystów. W
      starszym wieku. Mieli włączone w dzień lampki, na rowerach lusterka, boczne
      odblaski i wszyscy byli w jaskrawych kamizelkach. Szkoda, że porządni
      rowerzyści są w mniejszości...
    • Gość: bosman Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.intersoft.pl 05.04.06, 10:32
      Ja właśnie wczoraj kupiłem swój rowerek - Kross Hexagon V3 :) No i od razu
      trochę podstawowego osprzętu do niego. Niestety nie wiedzieć czemu przednie
      światełko z białymi diodami świecina zielono...
      A teraz już z niecierpliwością oczekuję ładnej pogody w weekend i wyborę się na
      pierwszą wycieczkę :)
      • Gość: ciekawy Re: Rowery już przygotowane do sezonu? IP: *.vicotel.com.pl / *.vicotel.com.pl 05.04.06, 12:22
        Ile dałeś? Też się zastanawiam nad kupnem więc robię cenowy rekonesans:)
      • tipi_v2.0 Re: Rowery już przygotowane do sezonu? 06.04.06, 10:45
        zbadaj bateryjki. mnie zaczelo swiecic na zielono po jedzie na niezlym
        mrozie...naladowalem akumulatory i juz bylo ok.

pozdr
        piachoo
        - -
        Sława i Chwała!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka