Dodaj do ulubionych

Giełda Papierów Wartościowych

02.05.06, 19:15
W ostatnich dniach można było z dużym zyskiem inwestować na giełdzie chociażby
Bioton, Bytom, Alchemia, PeKaO, nie mówię o małych spółkach ( to czysty
totolotek) jak Drozapol 14ZACH IGROUP zysk 20% w ciągu paru dni... Ale i w
funduszach akcji 10% w ciągu miesiąca to też nieźle. Przy inwestycji 5000 zł
1000 zł w ciągi dnia albo 500 zł za miesiąc w funduszach. Czy warto?
Obserwuj wątek
    • dawid-maniak Re: Giełda Papierów Wartościowych 02.05.06, 19:37
      przy takich funduszach na giełdę pchać się nie warto. Maklerzy mówią, że jeżeli
      masz do 10 tyś zł to lepiej je wydaj, a do nas przyjdź jak będziesz miał 5x
      tyle.
      Ja inwestuje troche w funduszach i powiem ci, że to się opłaca, a ryzyko
      mniejsze. Mój portfel w ciągu roku dał ok 11% zysku.
    • tobag Re: Giełda Papierów Wartościowych 02.05.06, 20:01
      Wprowadziłem ten temat w kontekscie poszukiwania środków finansowania na zakup
      dóbr materialnych( nie mogę powiedziec o co chodzi bo obiecałem). Od pewnego
      czasu chyba to trwa już 2-3 lata ryzyko w inwestowanie w akcje jest prawie żadne
      ponieważ jest hossa. 5000 szybko zmienia się w 10 tyś itd. Fundusze są
      pewniejsze ale 10-20% na rok .... to dla gracza śmiechu warte. Miałem nadzieję
      znaleźć tu ludzi, kórzy mają jakiekolwiek doświadczenie giełdowe
      • dawid-maniak Re: Giełda Papierów Wartościowych 02.05.06, 20:32
        Giełdą i jej analizą interesuję sie od dawna, więc rada jaką ci mogę dać to
        nigdy nie inwestuj w trakcie hossy (a szczególnie u jej szczytu). Sztuka polega
        na tym by zainwestować w ostatniej fazie bessy. Sam zauważyłeś że hossa trwa
        już 3 rok i to powinno dać do myślenia...choć z drugiej strony mówią, że
        gospodarka sie rozwija ;)
        • tobag Re: Giełda Papierów Wartościowych 02.05.06, 20:40
          To oczywiste. Według moich przewidywań maj będzie zły i sprzedaję wszystkie
          akcje. W czerwcu zobaczymy. Jesli ktoś inwestuje w fundusze radze na maj
          przeinwestować w pieniężne. Zobaczymy czy sie sprawdzi?
          • dawid-maniak Re: Giełda Papierów Wartościowych 03.05.06, 11:54
            przesunięcie środków na inny fundusz na miesiąc czasu to bezsens bo prowizje za
            wykup i konwersję zjedzą cały wypracowany EWENTUALNIE zysk. Nie ma co się
            kierować krótkookresowymi wahaniami, a miesiąc to bardzo niewiele. Raz tak
            zrobiłem podczas korekty wrzesień/październik 2005 i wiem, że sie ine opłacalo.
            • tobag Re: Giełda Papierów Wartościowych 03.05.06, 13:17
              Ale nie wszystkie towarzystwa pobierają opłate za reinwestycje. W CU np płacisz
              jednorazowo zdaje się 4 % przy funduszach akcji a przy reinwestycji już nie.
            • tobag Re: Giełda Papierów Wartościowych 23.05.06, 22:46
              I sprawdziło się .... dobrze radziłem :)
      • sieradzak To może waluta ? ;) 03.05.06, 01:50
        tobag napisał:

> Wprowadziłem ten temat w kontekscie poszukiwania środków finansowania na zakup
        > dóbr materialnych( nie mogę powiedziec o co chodzi bo obiecałem). Od pewnego
        > czasu chyba to trwa już 2-3 lata ryzyko w inwestowanie w akcje jest prawie żadn
        > e
        > ponieważ jest hossa. 5000 szybko zmienia się w 10 tyś itd. Fundusze są
        > pewniejsze ale 10-20% na rok .... to dla gracza śmiechu warte. Miałem nadzieję
        > znaleźć tu ludzi, kórzy mają jakiekolwiek doświadczenie giełdowe

Zabawa podobna jak na giełdzie ;) A rynek równoległy on-line ;)
    • farbenheit Re: Giełda Papierów Wartościowych 02.05.06, 21:31
      Warto inwestowac rowniez na obcych gieldach. Np. glowny indeks moskiewskiej
      gieldy w ciagu ubieglego roku zyskal 118%. Analitycy gieldowi szacuja, iz ten
      rok przyniesie kolejny rekord.
      Co do GPW. Mysle, ze poczatkowy gracz powinien przeznaczac nie wiecej niz 10
      tys zl. Ryzyko jest duze. Dla przykladu notowana na gieldzie LPP ( Reserved,
      Cropp ) wykazala nizszy zysk operacyjny za ubiegly rok i skutkiem tego byla
      gwaltowna obnizka cen akcji. Mimo to LPP przez 2 ubiegle lata byl hitem na
      gieldzie. Wogole czarnym koniem na ten rok bedą spolki odziezowe. Vistula w
      ciagu 3 ubieglych lat dwunastokrotnie zwiekszyla swoja wartosc a po ogloszeniu
      planow fuzji z Wolczanką ( ktora notabene tez radzi sobie coraz lepiej -
      zasluga prezesa Bauera ) kurs jej akcji znow zwyzkuje.
      • tobag Re: Giełda Papierów Wartościowych 03.05.06, 11:27
        Też myślę o spółkach odzieżowych. Zdaje się że lada chwila będzie można kupować.
        Osobiście chyba maj przeczekam.
        • farbenheit Re: Giełda Papierów Wartościowych 06.05.06, 23:08
          Teraz to najlepszy miesiac to lipiec bedzie - w sierpniu bedą zestawienia
          zyskow i obrotow za I polrocze wiec wtedy sie zacznie dziac.
          • tobag Re: Giełda Papierów Wartościowych 09.05.06, 18:03
            dziś większość indeksów na czerwono. W ubiegłym tygodniu Bioton nie zawiódł +20%
            w ciagu dwóch dni. Analitycy mówią, że jeszcze będą zwyżki a według mnie
            sprzedawać, sprzedawać ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka