Dodaj do ulubionych

znakowanie rowerów za darmo

10.05.06, 07:46
"Akcja jest prowadzona przy pomocy firmy Autoseva (dawniej Autosir). By
oznakować rower, wystarczy pojawić się w jej siedzibie przy ul. Jana Pawła II
z dowodem osobistym i oczywiście rowerem. Chętni mogą zgłaszać się w każdy
piątek, począwszy od najbliższego, w godz. od 16 do 17. Akcja potrwa do
odwołania."
Co o tym sądzicie? Macie już oznakowane swoje rowery? Warto się pofatygować?
Podobno:"Jak przekonuje policja, do kradzieży oznakowanych rowerów dochodzi w
stopniu minimalnym."
Link do źródła:
sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/599604.html
Obserwuj wątek
    • zodiak72 Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 08:20
      Ja nie mam oznakowanego roweru. Pewnie ileś racji w tym jest, że rower oznakowany,w przypadku kradzieży - jest łatwiej zidentyfikować. Może nawet się się tam wybiorę, by to zrobić. Do tej pory - nie mialem oznakowanego roweru i mam go do dziś (a rower mam chyba 10 lat). Moja dotychczasowa recepta: pilnować go, nie zostawiać bez zamknięcia i zainwestować w porządne stalowe drzwi do piwnicy (3 zamki plus kłodka plus 3 zawiasy) - koszt drzwi : ok. 450 zł (robili mi je na zamowienie w zakladzie Troska na POW).
      • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 21:37
        a ja rowera nie trzymam w piwnicy
        i dobrze bo jakies chamy do obu piwnic mi sie wlamaly
        a rowera nie znalazly
        co za pech :D:D
    • farbenheit Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 12:00
      Moj jest oznakowany :D Jak go kupowalem to wlasnie wtedy chyba byla
      rozpowszechniana ta akcja na szerszą skale i na wszystkich punktach sprzedazy
      rowerow byly plakaty zachecające do oznakowania roweru :)
    • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 19:39
      ja te akcje pamietam od zawsze
      byla w soboty
      i jakos nigdy mi tam nie bylo po drodze
      bo nie wiem gdzie tam sie wlazi :D
      mąż mial mi zaprowadzic tam rower do oznakowania, ale kurde sie wymigal :)

pewnie sie przejade teraz w piatek:)
      moze trafie:D:D
      • farbenheit Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 20:48
        Nie wymigal sie dobra? I nadal to moze zrobic tylko, ze nie w ten piatek
        chyba :/
        • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 20:55
          to jak nie trafie sama, to pojdziesz jak bedziesz mogl :) tylko jeszcze w maju
          2006 poprosze ;)
          • farbenheit Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 20:57
            Tylko kurcze...chyba sie zgodzą co? Bo potrzebuje Twoj dowod no i rower :) I w
            maju 2006 da rade :D
            • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 20:59
              wexmiesz żone na spacer :D
              • farbenheit Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 21:14
                Wezme :D Ale teraz juz ciiii bo nas za moment ochrzanią, ze prywatne rozmowy
                uskuteczniamy :P
                • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 10.05.06, 21:31
                  jakieprywatne
                  jak ktos chceto tez mozemy zabrac na spacer :)
                  jego,jego rower i jego dowod
                  np zodiak,piszesz sie na to? ;)
      • hajdana Re: znakowanie rowerów za darmo 12.05.06, 08:14
        ebusia_fam_fatal napisała:

> ja te akcje pamietam od zawsze
        > byla w soboty

o, nie wiedziałam, że to nic nowego. Chociaż z drugiej strony to jest
        informacja/sensacja, że coś jeszcze długo działa w mieście (obok tych co
        zostało zlikwidowane)
        • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 12.05.06, 16:19
          no ale moze w te soboty to takie darmowe nie bylo ;)
          • wpm1 Re: znakowanie rowerów za darmo 13.05.06, 09:56
            Znakowanie w Autosirze zawsze było za darmo. Znakowałem tam 2 rowery kilka lat temu, był przy tym policjant, wypełniał jakiś formularz i dane miały trafić do systemu komputerowego
            • paenka Re: znakowanie rowerów za darmo 13.05.06, 10:34
              z tym znakowaniem rowerow to pewnie tak samo jak z chipowaniem psow i kotow;/
              byla szumna akcja chipowania, piesek tudziez kot dostawal takiego chipa,
              weterynarz sobie na kartki do teczki pspisywal dane i mialo to trafiac do
              ogolnopolskiego rejestru ktory jak sie okazuje nie istnieje ;/
              • wpm1 Re: znakowanie rowerów za darmo 14.05.06, 10:46
                Porównanie nie do końca trafne, gdyż taki chip to jest jednak coś więcej niż wypalenie czy tez wypiaskowanie nr na ramie roweru. Chip zawiera dane właściciela i np. w przypadku odnalezienia zwierzaka dysponując czytnikiem można do tych informacji dotrzeć. Taki czytnik ma chyba nawet nasza straż miejska.
                • paenka Re: znakowanie rowerów za darmo 14.05.06, 10:49
                  OCzywiscie ze maja czytniki, nawet nasz wet ma. Ale wlasciciela nie znajda
                  jesli nie wiedza gdzie szukac. Wyobrazasz sobie sytuacje kiedy pies np z
                  jakiejs Ligoty ginie, ktos znajduje go np w Suwalkach. I teraz watpie zeby ktos
                  zadal by sobie tyle trudu by we wszystkich miescinach sprawdzic czy czasem
                  komus pies nie zginal. Jak nie ma ogolnej bazy to znalezienie psa jest nile. Z
                  reszta badzmy szczerzy, psy ktore sie walesaja predzej sa odstrzeliwane niz
                  sprawdzane czy nie maja czasem chipa.
    • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 27.04.07, 17:16
      byłam dziś. pan z firmy autoseva zadzwonił na policję (997 :D) i okazało się, że
      dzisiaj nie ma kto przyjechać oznakować rowerka, bo se pojechali policjanci na
      jakąś akcję hihi
      zaproponowano mi znakowanie za tydzień. co z tego, jak do lipca raczej nie będę
      miała kiedy podjechać z rowerkiem? :)

w związku z tym - orientujecie się może, czy mogę rower oznakować gdziekolwiek w
      Polsce, czy tylko w miejscowości, w której 'jestem zameldowana'?
      • wpm1 Re: znakowanie rowerów za darmo 27.04.07, 18:31
        Z tego co pamiętam, to bezpłatne znakowanie rowerów faktycznie miało kiedyć miejsce w tym obiekcie, ale nie w każdy dzień lecz tylko w soboty i w wyznaczonych godzinach. Było to też wtedy, gdy znajdowała się tam firma - Autosir. Jak sama zauważyłaś, teraz jest tam już zupełnie inna firma, z innym właścicielem i to chyba jest główny powód zaprzestania znakowania, a nie to, że policjanci są na akcji.
        • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 27.04.07, 22:40
          wpm, przeczytaj cały wątek

było to już wałkowane, ale może przypomnę: akcja miała miejsce w soboty, teraz
          została przeniesiona na piątek. i właśnie dlatego, że policjanci gdzieś "wybyli
          w teren" nie mogli przyjechać oznakować mi rowerka

znakowanie nie zostało zaprzestane.

kur..de czemu ludzie nie czytają ze zrozumieniem?!
          • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 27.04.07, 22:44
            dodam, że będąc na komendzie w środę zauważyłam na tablicy ogłoszeń parafialnych
            informację o tym znakowaniu, zapytałam pana "recepcjonistę" czy aktualne.
            tłumaczę takim jak Ty, wpm, co to pewnie pomyślą, że jednak nieaktualna już ta
            akcja...

:/
            • wpm1 Re: znakowanie rowerów za darmo 28.04.07, 09:47
              Jednak jak widać nadal wiara ludu w "to co napisane" jest przeogromna. Przed typami w rodzaju Kurskiego nadal przyszlość jest wielka...

ps. znakowanie rowerów jua dawno umarło śmiercią naturalną, wobec "niebywałego" zaintersowania ze strony rowerzystów, czssaami w miesiącu znakowano 3 rowery, czasami żadnego, pomimo naglasniania akcji w mediach. Ale ty wiesz lepiej bo zobaczyłaś gdzieś pożółkłą karteczkę.
              • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 28.04.07, 10:20
                widze ze nadal nie umiesz czytac ze zrozumieniem :D
                zobaczyłam karteczkę w komendzie => zapytałam policjanta czy aktualne =>
                znakowanie JEST aktualne

pan w firmie autoseva potwierdził słowa pana policjanta, niebywałe!
              • paenka Re: znakowanie rowerów za darmo 28.04.07, 10:39
                wiesz co tobie to chyba jakichs witaminek brak wpm
                skad wiesz ze karteczka byla pozolkla?

i kim ze ty jestes aby takie stwierdzenia robic i wnioski wysnuwac? jestes komendantem policji ze wiesz ze akcja umarla? jakies statystyki prowadzisz? widocznie ci sie niebywale nudzi

wpm weź zejdz z tonu bo naprawde nad wyrost oceniasz niektore rzeczy

jednak wada starszego pokolenia sieradzan jest jak widac, stetryczalosc i nadmiar jadu
                • wpm1 Re: znakowanie rowerów za darmo 29.04.07, 11:49
                  Zamiast, jak wściekłe kundlice, skakać mi do gardła, wystarczyło zapytać pana policjanta i pana w stacji obsługi samochodów ile rowerów oznakowano przez 4 miesiace tego roku. Ja nie mówię o chciejstwie ww. podmiotów czy też o kawałkach pod publiczkę wciskanych mediom, czyli o akcjach odbywających się na papierze i w sprawozdaniach, ale o tym co faktycznie zrobiono.
                  • wpm1 Re: znakowanie rowerów za darmo 29.04.07, 12:16
                    Ps. do poprzedniego

A o tym, że nic nie zrobiono świadczy to, że roweru faktycznie nie oznakowałaś.

Swoją drogą dziwna jest ta przemożna wiara sieradzkiego ludka w reklamę, w tym przypadku uprawianą przez instytucję państwową i firmę prywatną. Moje drogie panie - trochę więcej krytycznego podejścia do życia, bo póżniej wszyscy się dziwimy skąd się biorą takie cuda, że wszyscy są przeciw a wybory wygrywa np. taki pis albo inny elpeerek...

I na koniec nie mogę sobie odmówić przytoczenia kilku cytatów z klasyków, albo "klasyczek", tego forum, tradycyjnie, gdy dziewiszkom brak argumentów a podświadomość aż skrzeczy - kobito nie masz racji, one już w drugim poście walą gościowi między oczy, odsądzając od czci i wiary interlokutora:

"widze ze nadal nie umiesz czytac ze zrozumieniem"

"wiesz co tobie to chyba jakichs witaminek brak wpm"

"jednak wada starszego pokolenia sieradzan jest jak widac, stetryczalosc i nadmiar jadu"

Mam na razie 29 lat i do starszego pokolenia trochę mi brakuje, nie mam też żadnych objawów wskazujących na brak witamin, ale WSZYSTKOWIEDZĄCA tego formu wie lepiej i najlepiej! Kolejna MĄDRALIŃSKA wchodzi na szczyty intelektu i na podstawie kilku wyrazów zarzuca od razu całemu starszemu pokoleniu sieradzan stetryczałość i nadmiar jadu!!! Arogancja to, zadufanie w sobie p. PRZEMĄDRZAŁEJ czy zwyczajna głupota? A może SZANOWNEJ PANI jad po.jebał się poprotsu z jodem? Tego ostaniego bowiem może mi faktycznie brakować, z racji znacznego oddalenia od morza, a soli z natury staram sie używać malo. No cóż, z osobami tak nastawionymi do innych to... nawet rozmawiać nie warto.
                    • paenka Re: znakowanie rowerów za darmo 29.04.07, 12:26
                      huhu alez sie wkurzylesjednak wiesz cos na odstresowanie by sie przydalo ;p

hrhrhr no i widzisz jak to jest? kto mieczem wojuje...

zamiast po prostu skwitowac jakas akcje ty zaczales od wytykania naiwniactwa

skoro masz 29 lat i brak dystansu do siebie i wielu innych osob, sytuacji..no to coz

ale zauwazyc to mozna na forum UM gdzie dziciak co jeszcze w liceum siedza gadaja jakby mieli conajmniej po 40 lat. Sa niezadowoleni z zycia, wszystko jest be, potrafia tylko krytykowac i bledy wytykac. Jesli masz jakies rozwiazanie rzeczowe to sie podziel tym. Nie zebym od razu myslala ze ty tylko stekac potrafisz. Moze i stac cie na cos wiecej ale tego nie pokazujesz wiec nie dziw sie ze jestes odbierany jako zgred.

A jesli nie masz pomyslu, lub jest ci to obojetne albo juz nie masz sily na walke z witrakami to rob tak jak my....pozartuj sobie z tego. Przynajmniej nie bedziesz odbierany jako ponurak.

A i jeszcze jeden problem. Wlasnie ponuracy odbieraja to ze ktos sobie, kpi i zartuje (zupelnie niebolesnie i niegroznie) jako przejaw mlodego wieku, niedoswiadczenia, naiwnosci i braku intelektu. A poniewaz siedzimyw na forum i sie nie znamy a slowo pisane jest pozbawione wielu przxekazow niewerbalnych to jako czlowiek wyedukowany, ulozony7 i zrownowazony pownienes brac na to poprawke i podchodzic z dystansem.
                      • paenka Re: znakowanie rowerów za darmo 29.04.07, 12:28
                        przepraszam ze literowki ale mam tak niewygodna pozycje do pracy przy komputerze ze mala glowa...prawie jak w polu
                    • ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 29.04.07, 12:27
                      jak by to ująć...
                      przyganiał kocioł garnkowi? :))

wpm, wątek jest o tym, ze policja i autoseva robi akcję znakowania rowerów - w
                      piątki w godzinach 16-17
                      dodaliśmy - zarówno Ty jak i ja - że kiedyś też była taka akcja - w soboty w
                      jakichśtam godzinach, czy może nawet w całe soboty - nie pamiętam

dodałam po mniej więcej roku od tych gadek "haslo" że byłam i rowerka mi nie
                      oznakowano, a Ty się przypieprzasz, że taka akcja to była w soboty i ja głupia
                      jestem że pojechałam tam w piątek
                      no i oczywiście to ja jestem ta złaaaaa, bo akcja jest w piątki i pojechałam w
                      piątek w wyznaczonych godzinach i akcja nadal trwa tylko - i tu się z Tobą
                      zgodzę - z racji małego zainteresowania panowie policjanci ni esiedzą w
                      autosevie tylko na komendzie i czekają na telefon, ale ale akurat mój pech
                      chciał że trafiłam na dzień, kiedy oni byli potrzebni gdzieś indziej :)

generalnie rzecz biorąc zadałąm pytanie, na któe to już nie potrafisz mi
                      odpowiedzieć, ale jadem jak widzę plujesz, paenka miała rację..

• ebusia_fam_fatal Re: znakowanie rowerów za darmo 31.08.07, 16:30
      znakowanie odbywa się teraz w godzinach 14-15 :)

po raz kolejny nie udało mi się oznakować rowerka :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka