pynia1978 21.09.10, 01:23 Poszukuję dentysty dla 2,5 letniej córeczki. Bedzie to jej pierwsza wizyta i chcialabym aby wyniosła z niej same pozytywne skojarzenia. Macie kogoś godnego polecenia? Nie musi być konieczne Ursynów. Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bestyika Re: dentysta dla 2,5 latki 21.09.10, 09:01 polecam dr Pawlikowską w dental club na dereniowej. jest to bardzo ciepła osoba z super podejściem do dziecka, moja córka bardzo ją lubi:) jeśli konieczne będzie leczenie, to stosują podtlenek azotu, który dziecko wdycha przez maseczkę - moim zdaniem warto się na to zdecydowć, dziecko jest wyluzowane, nie stresuje się, no i ma pozytywne wspomnienia:) a i zawsze jest jakaś drobna nagroda po wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: dentysta dla 2,5 latki 21.09.10, 10:26 Ja byłam z synkiem, i wybieram sie teraz na lakierowanie, w Klinice dla Dzieci Elefant na Szolc-Rogozińskiego: www.elefant.med.pl/kontakt.html. Miłe Panie, cierpliwość, dzieciak dostaje prezent po wizycie (nie naklejke "dzielny pacjent", którą zaraz wyrzuci, tylko coś co samo sobie wybierze - dla dziewczynek są np. spineczki, gumki do włosów itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
bestyika Re: dentysta dla 2,5 latki 21.09.10, 11:34 o przychodni elefant, czytałam kiedyś bardzo nieprzychylne opinie, chodziło o to, że kiedy trzeba borować zęby, to podają dzieciom jakieś leki na uspokojenie po których dzieci różnie reagują, no i w razie braku chęci współpracy leczą na siłę...a w takiej sytuacji negatywne skojarzenia murowane... Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: dentysta dla 2,5 latki 21.09.10, 14:56 Myslę, że na podanie dziecku czegokolwiek musi wyrazić zgode rodzic, wiec jak rodzic sie zgodził na jakiś ogłupiacz a potem miał pretensje, to chyba do siebie. Co do niechęci dziecka, oporu, to mój syn też nie chciał przeglądu, płakał itp. (2 latka) ale co w takim razie, miałam machnać reką, czekac aż co? ...dorośnie, zrozumie czy zęby same wypadną? Oczywiście, że czasem trzeba na siłe. Trzeba tłumaczyć, mówic prawde czy i ile będzie bolało, ale jesli dziecko absolutnie nie daje się bez płaczu zaplombować to trzeba mimo to. Takie jest moje zdanie. Tak samo mój syn płakał przy prześwietleniu i zakładaniu gipsu na złamany obojczyk. Miałam, dla zaoszczędzenia mu stresu, czekać aż sam się zrośnie?. Chyba nie na tym to wszystko polega, żeby zawsze dziecku ustępować. Mnie lekarze bardzo chwalą za współprace z nimi (serio, mówią mi, że bardzo dziekują za współpracę jaka nieczęsto sie zdarza). Albo jestem taką sadystką jak oni, albo inne mamusie ewidentnie przeginają. Ale teraz dla mamy poszukujacej dentysty dla dziecka powiem jak było z nami (jak pisałam 2 latka) u Elefanta. Pani najpierw dała sie małemu bawic kubkiem i dała jakis patyczek, który mu się spodobał. Potem powiedziała, żeby pokazał ząbki, co zrobił (bo wcześniej mu mówiłam, że ma pokazać), potem powiedziała, że teraz opuka ząbki (jakoś to śmiesznie ujeła), potem chciała zajrzec ponownie i polakierować i wtedy juz mój syn się zaciął, nie chciał znowu otwierac buzi. Dałysmy mu więc odsapnąć, napić się. Porozmawiałysmy w tym czasie o róznych sposobach na ochrone szkliwa, profilaktyce... Potem dentystka poprosiła syna o otwarcie buzi, i powiedziała, że bedzie malować, mój syn nie i nie, no to mu powiedziałam, że musi otworzyc buzie, bo Pani wygna teraz robaczki no i płacząc otworzył, pani mazneła szybciutko raz i dwa i było po wszystkim. Przyjechał kosz z zabawkami, syn wybrał sobie zegarek i cały szczęśliwy ruszył do salki z zabawkami, a ja do płacenia. Czy mój syn przeżył traume? Może dla jakiejś mamy tak... i wtedy nie polecam Elefanta. Odpowiedz Link Zgłoś
bestyika Re: dentysta dla 2,5 latki 22.09.10, 13:36 na udaną wizytę z pewnością składa się wiele czynników, kluczowe napewno jest podejście lekarza do dziecka no i nastawienie samego malucha i jego podatność na współpracę. pozytywne wrażenia w przypadku wizyty u dentysty są bardzo ważne z uwagi na to, że trzeba uczęszczać tam regularnie (w przypadku mleczeków kontrola nawet co 3 m-ce, o leczeniu nie wspominając), więc warto zadbać o to by dziecko chodziło z chęcią. dentystka, która leczyła zęby mojej córki jest absolutnie przeciwna leczeniu na siłę. ja też myślę, że o ile jest to możliwe (bo wiadomo, że nie zawsze jest), to warto oszczędzić dziecku stresu i łez, czy wręcz panicznego strachu, który jak wiadomo towarzyszy wielu dorosłym przy każdej wizycie u dentysty . dlatego zdecydowałam się na leczenie zębów w podtlenku azotu, choć miałam dużo wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: dentysta dla 2,5 latki 01.10.10, 12:36 Bylismy wczoraj w Elefancie i było na siłe. Niestety, syn od samego wejścia wpadł w histerie i mimo starań naszych i lekarza nic nie dało sie zrobić. Trzeba było przytrzymać, buzia była i tak otworzona, bo mały sie darł, szybki przegląd, lakierowanie i do domu. Czy gdzieś indziej potrafiono by uspokoić moje dziecko? Nie sądzę i nadal uważam, że elefant jest ok. Przynajmniej sie nie roztkliwiają tylko czynią powinność. A mały sie uparł, że boi sie patyczka i pokazywanie mu na zabawkach czy na nas nic a nic nie dawało. Za 3 m-ce kolejna wizyta i zobaczymy jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszczor Re: dentysta dla 2,5 latki 22.09.10, 19:43 NIe polecam elefanta. Byłam tam ze 3 razy i moim zdaniem nie mają podejścia do dzieci. Przynajmniej ta lekarka u której myśmy byli. Pod pozorem cierpliwości baba kipiała. Faktem moja córka miała wtedy 2i 5 roku, ale miałam jazdę, że sama czuje się winna że dziecko płacze, bo widac to panią doktor denerwuje. Byliśmy parę razy na KENie prawie na przeciwko Bliklego na rogu budynku jest Familident czy jakoś tak. Tam- tam albo super albo średniaście. W zasadzie dalej szukam. Odpowiedz Link Zgłoś
mogoko Re: dentysta dla 2,5 latki 21.09.10, 19:11 Ja chodzę z moim dzieckiem (pierwszy raz gdy miało 2 lata, teraz ma 6) do przychodni Mr Med przy ul. Janowskiego 50. Specjalizują się w stomatologii dziecięcej. Wszystkie panie dentystki, u których byliśmy w tej przychodni mają świetne podejście do dzieci. Nawet jeśli jest do zrobienia coś poważniejszego to potrafią tak "zbajerować" dziecko, że nawet się nie zorientuje, że to koniec wizyty. Na odchodne drobny upominek, ale to chyba teraz standard we wszystkich przychodniach dziecięcych. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzytkaaa janowskiego 22.09.10, 10:28 ja również polecam gabinet na Janowskiego 50, moja córka chodzi do dr Rogali( chyba tak sie odmienia)-fakt, ze ma wszystkie zeby zdrowe, ale kontrola to dla niej czysta przyjemność, no i te prezenty.....pierścione jak marzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
paulette Re: janowskiego 07.10.10, 19:31 Potwierdzm - Dental Club dr Pawlikowska Odpowiedz Link Zgłoś
maxihub Re: dentysta dla 2,5 latki 03.11.10, 21:34 Bardzo polecam dr Joannę Kieruczenko z przychodni na Pasażu Ursynowskim 9 (Top-Ortodent) przy metrze Stokłosy. Po wizycie w Elephancie i Dental Club miałam niesamowity problem ze swoimi dziećmi, ktore za nic nie chciały usiąść na fotelu. W Elephancie leczenie na siłę - skutek fatalny, natomiast w Dental Club niedokładne oczyszczenie zęba, nałożenie plomby, a w następstwie płacz i ból zęba. Dr Kieruczenko ma znakomite podejście do małych i dużych pacjentów i super cierpliwość. Chłopcy już bez dyskusji siadają na fotel i wyszczerzają zeby :o) Polecam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszczor Re: dentysta dla 2,5 latki 03.11.10, 22:35 Byłam w Mer Med. Także dzięki "wskazówkom" z tego forum. Naprawdę super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moni_011 Re: dentysta dla 2,5 latki 05.11.10, 12:25 tylko Pawlikowska z Dental Clubu, kobieta rewelacyjna, ma super podejscie, chyba kazde dziecko pozwoli sobie na przeglad zabkow u niej a z gazem rozweselajacym nie bedzie sie balo... Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: dentysta dla 2,5 latki 06.11.10, 00:21 Ja też polecam Mr Med na Janowskiego. Lubimy dr Zielińską i dr Zawistowską. Odpowiedz Link Zgłoś