Gość: gość IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.01.03, 22:13 gemini.coi.pw.edu.pl/miesiecz/98/01/bipw008.html Ciekawy artykuł czy powinna przebiegać przez miasto czy....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Autostrada i jej przebieg 08.01.03, 00:44 Dzięki, bardzo ciekawy artykuł. Autostrada musi powstać, a jesli ktokolwiek się sprzeciwia, dajac np argumenty broniace środowiska to polecam wyrycie sobie tego zdania: "- Tysiące samochodów, które godzinami stoją w korkach, zatruwa środowisko znacznie bardziej niż pojazdy jadące bezkolizyjną drogą szybkiego ruchu - twierdzi prof. Suchorzewski." Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Autostrada i jej przebieg 08.01.03, 12:01 hubar napisał: > Dzięki, bardzo ciekawy artykuł. > > Autostrada musi powstać, To oczywiste. Niestety nie dla wszystkich. :( > a jesli ktokolwiek się sprzeciwia, dajac np argumenty > broniace środowiska to polecam wyrycie sobie tego zdania: "- Tysiące > samochodów, które godzinami stoją w korkach, zatruwa środowisko znacznie > bardziej niż pojazdy jadące bezkolizyjną drogą szybkiego ruchu - twierdzi prof. > > Suchorzewski." I słusznie twierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Autostrada i jej przebieg 08.01.03, 20:07 400 samochodów na 1000 mieszkańców...nieźle... ale część z tej liczby dałoby się zredukować... ale w Polsce za trudno jest myśleć...niestety (co widac np. po Łodzi) autostrada raczej nie powinna biec przez miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Autostrada i jej przebieg 10.01.03, 20:36 Jeśli w tym momencie nie ma innej możliwości, by autostrada biegła przez miasto, JESTEM ZA!!!!!Geo, Polska potrzebuje autostrad!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Autostrada i jej przebieg 10.01.03, 22:31 a róbta jak chceta. jak tak dalej pójdzie to i mi nie pozostanie nic innego jak ucieczka. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Autostrada i jej przebieg IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 11.01.03, 18:03 geograf napisał: > autostrada raczej nie powinna biec przez miasto. Zgadzam się z Tobą, że przeprowadzenie autostrady przez miasto (miasto w znaczeniu obszaru zwartej zabudowy) jest pomysłem kiepskim. Natomiast odległość autostrady od miasta powinna być niewielka- po prostu autostrada biegnąca około 40 km od miasta przestaje spełniać swoją funkcję. Przykład: wyobraźmy sobie, że A1 biegnie gdzieś na wschód od Koluszek. Efekt jest taki, że do północnych dzielnic Łodzi i tak wszyscy pchają się Rzgowską i ciągiem Paderewskiego/Broniewskiego. Gdy autostrada biegnie w okolicy Nowosolnej, funkcję tą przejmuje Wojska Polskiego/Brzezińska, co ma sporą szansę rozładować korki w południowej części miasta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Autostrada i jej przebieg 17.02.03, 15:14 Autostrady i drogi ekspresowe w województwie łódzkim: www.uw.lodz.pl/UW/autos/autos.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Autostrada i jej przebieg IP: 212.191.74.* 18.02.03, 10:00 W przypadku Łodzi nie mam wątpliwośći, że autostrada powinna omijać miasto. Natomiast w przypadku Warszawy mam odmienne zdanie. Warszawa jest na tyle dużym miastem, że autostrady powinny zbierać część ruchu lokalnego. Jadąc autostradą z jednego na drugi koniec miasta omijam dziesiątki "świateł" i w sumie jestem dużo szybciej. Jednocześnie powinna powstać zwykła obwodnica,dla ruchu tranzytowego. Ale biorą pod uwagę fakt, że żyjemy w Polsce. To w ciągu następnych 10-15 lat Warszawa nie będzie miała ani jedenego ani drugiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
omok Re: Autostrada i jej przebieg 18.02.03, 21:05 A ja tak patrze i sie przygladam, przejdzie to przez moja dzialke czy nie przejdzie? O to jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Autostrada i jej przebieg 19.02.03, 09:52 Rozumiem, że zapewne ze wzgledów sentymentalnych wolałbyś, aby autostrada Twoją działkę ominęła. Moze jednak patrzeć na to z innej strony? Kiedy autostrada bedzie tak niedaleko, to mozna działke sprzedać za dużo wieksza enę, albo otworzyc jakis mały interes? Za zarobiona kasę kupić sobie działkę w spokojniejszej okolicy. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
omok Re: Autostrada i jej przebieg 19.02.03, 23:46 hubar napisał: > Rozumiem, że zapewne ze wzgledów sentymentalnych wolałbyś, aby autostrada Twoją > > działkę ominęła. > Moze jednak patrzeć na to z innej strony? Kiedy autostrada bedzie tak > niedaleko, to mozna działke sprzedać za dużo wieksza enę, albo otworzyc jakis > mały interes? Za zarobiona kasę kupić sobie działkę w spokojniejszej okolicy. > Ma ktos dokladne tego plany, bo mam w okolicy Strykowa 2 dzialki i chcialem zobaczyc na ktorej co i jak budowac. Komo Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Autostrada i jej przebieg 20.02.03, 02:09 omok napisał: > Ma ktos dokladne tego plany, bo mam w okolicy Strykowa 2 dzialki i chcialem > zobaczyc na ktorej co i jak budowac. > Komo -- Kilka postów wcześniej podałem link: www.uw.lodz.pl/UW/autos/autos.htm jest tam wiele informacji i telefonów. Może tam znajdziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej przebieg IP: *.toya.net.pl 22.02.03, 21:14 Czy tak będzie wyglądać skrzyżowanie autostrad pod Strykowem. www.catnip.org/roads/images/interchange/101_92.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej przebieg IP: *.toya.net.pl 22.02.03, 22:18 www.tmdenton.com/Highway.gifhttp://classes.harvard.edu/college/1955/highway.gif www.ruf.dk/ill/Press/hq/highway.jpg A to powinno być standartem w naszym województwie w końcu ma to być połączenie Berlina z Moskwą.Czyli 3 pasy ruchu i pas awaryjny. www.beijing-2008.org/folympic/ztq/jiaotong/images/highway.jpg I obok szybki pociąg. www.magplane.com/html/environc.htm I protesty też są ale o podwyżki w fabrykach fiata. www.cubnazionale.it/archivio-FOTO/2002-fiat-alfa/alfa-01-autostrada-ott2002.jpg Jednak najszybciej wychodzi na południu. images.google.pl/images?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=+site:www.gorpol.krakow.pl+autostrada+katowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej przebieg IP: *.toya.net.pl 23.02.03, 09:48 Czterolistna koniczyna czyli skrzyżowanie bezkolizyjne autostrad. www.goethe.de/in/d/frames/schulen/wlk/images/autobahn.jpg I jej szkic graficzny. www.tmdenton.com/Highway.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej budowa IP: *.toya.net.pl 23.02.03, 15:14 www.cincinnati-transit.net/lateral8.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_penna_tpk_begin.jpg www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_008_01.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_009.jpg www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_scene.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_012_02.jpg Taka konstrukcja rozdzielająca jest 100 razy bezpieczniejsza od konstrukcji metalowych i kierowcy jadący nie oślepiają i nigdy nie występuje czołowe zderzenie. www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_013.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_016.jpg www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_wb_exit_020.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_wb_exit_328a.jpg U nas nadal ma miejsce sytuacja,że wygrywa lobby asfaltowe i metalowe co w efekcie po gorącym lecie drogi wyglądają jak po wojnie. Kiedy lobby betonowe ruszy i wtedy obojętnie czy mróz czy 50 stoppni w cieniu to drogi wtrzymają 50 lat.A wtedy oprócz betonowych najbardziej wytrzymałych nawierzchni może będą i budować takie bezpieczne betonowe bariery. www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_wb_exit_028b_a.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_wb_exit_034_02.jpg Przy czymś takim nie ma czołówek. www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_wb_exit_341_02.jpg No i samochody nie spadają z wiaduktów przy takich konstrukcjach. www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_349_04.jpghttp://www.aaroadtrips.com/pennsylvania/i-076_eb_exit_350_04.jpg I da się u nas zauważyć brak tego typu znaków nakazu, że autobusy,tiry,ciężarówki mają trzymać się tylko prawego pasu a co jest u nas normalnością jazda takich pojazdów środkiem. www.aaroadtrips.com/new_jersey/i-076_wb_wwb.jpg A swoją drogą ciekawe jakie u nas zaczną budować asfaltowe tak by co roku remontować je potem ( koleiny) czy pójdą po rozum i będą tylko betonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Off topic - do Teo !!!! 23.02.03, 16:51 Dziecko, ja cię błągam, uwazaj jak te linki wrzucasz, oki?? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej budowa IP: *.toya.net.pl 23.02.03, 18:12 Te linki co nie wchodzą trzeba rozdzielać bo są dwa w jednym.Nie wiem czemu czemu tak się pozłączały :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Autostrada i jej budowa 23.02.03, 18:51 Każdy o tym wie ;-) Ale troszkę trudno jest tak rozdzielać, zrozum- lenistwo ;-) Proponuję wstawiać jakiś znak pomiędzy dwa linki, albo po dwa "entery". PS Dla lubiących strony o autostradach: niemieckie autostrady (po angielsku): home.att.net/~texhwyman/autobahn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej budowa IP: *.toya.net.pl 23.02.03, 18:51 Tysiące zdjęć autostrad( każdy zjazd z autostrady) w USA.Wszystkie stany. Bezpieczeństwo, poprawne oznakowania,bezkolizyjne wjazdy i zjazdy. www.aaroadtrips.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Autostrada i jej przebieg IP: *.toya.net.pl 27.02.03, 19:43 Potrafią ściągać środki unijne. biznes.onet.pl/0,661119,wiadomosci.html Nam wychodzi inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś