Gość: jinx IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 17.05.06, 19:33 czyli na razie wielki pic, ale sa perspektywy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 20:23 "Tłum wpadł do marketu i pobiegł do sklepu C&A, w którym na pierwszych dwustu klientów czekały bony o wartości 50 zł. - Specjalnie nie poszłam do pracy, żeby dostać ten bon. Udało się! - cieszyła się Alicja. Wszystkie rozdano w dwadzieścia minut." Trochę wiocha. Ciekawe jaki powód nieprzyjścia podała swojemu szefowi :P Generalnie pierwszego dnia Manufaktura mnie jednak zniechęciła: 1. Na tym niby rynku za mało jest zieleni, wszędzie beton, kamienie, cegły... Teren zielony, schowany między budynkami, jest zielony dopiero powyżej głowy, trawy jeszcze nie ma. 2. Wszystko, zgodnie z obawami, sprowadziło się do mega centrum handlowego, a nie centrum rozrywkowo-kulturalnego, lepszy efekt byłby gdyby otwarto wszystko za jednym razem. 3. Tłok jest przerażający, nie ma nawet gdzie odetchnąć i odpocząć. 4. Aby wejść na teren od strony Karskiego trzeba było iść jezdnią, tylko wjazdy nie były ogrodzone płotem, aaaale ochroniarze co chwila wykrzykiwali, że "tu łazić nie wolno", odpowiedzieć jak dojść do samochodu zaparkowanego przy Karskiego za płotem już nie potrafili. 5. Za pare tygodni, jak już rozemocjonowany tłum zelżeje, pójdę tam sobie znowu na spokojnie żeby popatrzeć i ocenić całość pod względem wizualnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:43 no tak... "popatrzec"... widz-komentator. W Centrach Handlowych tej generacji po 1 - kupuje sie, po 2 - rozrywa sie za pieniadze, po 3 - je sie. To tak dla informacji Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 20:54 A cóż to za generacja? Rozwiń proszę swoją myśl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:00 czwarta, ale pewnie nie slyszales nigdy o takiej klasyfikacji... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 21:01 nie, nie słyszałem, podaj mi autora tej klasyfikacji i jej poszczególne stopnie wraz z opisem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:08 wiesz.... nie prowadze tu dzialalnosci edukacyjnej, poczytaj sobie troche tu i owdzie, pointeresuj sie troche tematem... masz zadanie domowe Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 21:12 nie no, jak już operujesz taką terminologią to powinieneś umieć chociaż podać jej źródła żeby się nie ośmieszyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:17 tak jak powiedzialem, masz zadanie domowe - aby sie juz nie osmieszac, dowiedziec sie cokolwiek o centrach handlowych... dopiero pozniej zabieraj tak autorytatywnie glos, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 21:29 ale to ty użyłeś pojęcia, którego nie jesteś w stanie wyjaśnić :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:42 ok, niech mnie to kosztuje, pojde za to do nieba, I generacja - hipermarket bez galerii lub ew. z mala galeryjka (np Tesco Widzew) II generacja hipermarket z oddzielna aleja galerii (np Tulipan) III generacja - galeria w stylu Galerii Lodzkiej (duzo sklepow, kilka poziomow, bez rozrywki) IV generacja - wszystko w jednym - handel, rozrywka, ew. kultura (np. Manufaktura) od teraz mozesz przestac sie kompromitowac bo juz wiesz cokolwiek o Centrach Handlowych Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 21:48 Widzisz, jak chcesz to potrafisz :) Jeszcze mi wytłumacz, czego sie tak uczepiłeś? czy do centrum handlowego 4. generacji nie można po prostu przyjść popatrzeć i pospacerować? czy to nie mieści się w granicach rozrywki? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:51 ok, mam wyrzuty sumienia. Reaguje nerwowo bo wkurza mnie narzekanie na Manufakture na wszystkich mozliwych forach, a to za korki na zachodniej, a to za to, ze kolejne centrum handlowe, a to ze zabiera miejsca pracy itd itp etc. bleee w kazdym razie... sorki za atak :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian 17.05.06, 23:14 ja wcale nie atakuję, jestem nastawiony raczej przyjaźnie tylko rozczarował mnie kontrast pomiędzy zapowiedziami a tym, co dziś zobaczyłem, toteż napisałem że wrócę i przyglądnę się raz jeszcze jak tłum się przeleje :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.u.lodz.pl 18.05.06, 15:41 Mocne słowo: GEBERACJA. Dla mnie to: 1. dom handlowy 2. dom handlowy i butiki 3. butiki jeden na drugim 4. dom handlowy i kino To raczej wygląda jak ODMIANY, a nie POKOLENIA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRODA Zdjęcia z otwarcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:31 Zapraszam na stronę www.groda.pl gdzie zamieściliśmy zdjęcia z imprez otwarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRRR Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 17.05.06, 20:40 Przez tą Manufakturę i korki będę musiała wstawać wczesniej:| Już muszę... wrrrr!!!! Ja i moi znajomi dostajemy szału jak 59 stoi 100 lat na Zachodniej:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:45 no tak... to jest zasadniczy argument przeciwko Manufakturze. Co za rasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon co za naród....jaki naiwny.... IP: *.pai.net.pl 17.05.06, 20:46 ludzie czyście myśleli że wam złoto będzie spływać?po cholere ktoś idzie pierwszego dnia na takie otwarcie jak wiadomo z góry że będzie tam tłum ludzi żebrzących o kuponik za pare złotych itp...za ten kuponik ludzie by sie zabić chyba dali!! od dawna wiadomo że manufaktura jak ruszy w wakacje to bedzie dobrze...a ci nagle zdziwieni!! już wczoraj widać było że to nawet w 1/3 nie jest gotowe... kompletnie nie wiem gdzie ci ludzie pogubili rozumy?może jakaś nowa ścieżka ewolucji?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: co za naród....jaki naiwny.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:50 widać sporo rzeczy stanowiło solidny argument by przełozyć otwarcie ale jesli chodzi o całą inwestycje i tak jestem pozytywnie nastwiony mimo że jeszcze nie byłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.toya.net.pl 17.05.06, 20:54 Zastanawiam sie jak to wszystko na siebie zarobi. Niesamowita liczba naprawdę luksusowych sklepów, na które przeciętny zjadacz chleba może tylko popatrzeć. Milony złotych wpakowane w kolosa, robiącego trzeba przyznać piorunujące wrażenie. Szkoda,że zabytkowa część jest jeszcze w rozsypce.Na pewno wieczorkiem, przy odpowiednim oświetleniu Manufaktura zyskuje.Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:01 Galeria Lodzka jakos na tych przecietnych zjadaczy chleba nie narzeka, Manufaktura wiec pewnie tez nie bedzie... bez obaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tauro Dojazd po południu bez problemu IP: *.rainbownet.pl 17.05.06, 21:37 Dojechałem Gdańską do Ogrodowej i dalej Ogrodową do Karskiego bez żadnego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Dojazd po południu bez problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:42 ja rowniez podobnie, polecam Gdanska do dojazdu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temporythm Jestem na zdjęciu ;D IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.05.06, 22:05 Tak - mokro mi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Jestem na zdjęciu ;D 17.05.06, 23:15 Zapisz sobie na komputerze na pamiątkę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:54 Zachodnia nie mogła być zakorkowana od Narutowicza bo nie ma takiego skrzyżowania !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Minus: Oświetlenie placów do poprawy IP: *.orange.pl 17.05.06, 23:38 Oświetlenie zamiast oświetlać oślepia. Spoglądając wieczorem ciut wyżej niż poziom głowy nie podziwiamy budynków tylko światło reflekrorów walące prosto w oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Plus: Drewniana podoga IP: *.orange.pl 17.05.06, 23:42 Drewniana podoga w galerii czyni fajny klimat (mam nadzieję że jest wykonana nie na tymczasem) Fajny drewniany podest (molo ;) przy budynku z restauracjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 00:11 drewniana podloga w Centrum Handlowym to porazka. Juz dzis ma pierwsze (glebokie) rysy. Kompletna amatorszczyzna, podobnie jak na Lublinku. Kto to wymysla?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaki Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.eranet.pl 18.05.06, 10:51 Taka podłoga na świecie oznacza najwyższą elegancję. W Łodzi faktycznie - wystarczyłaby wylewka z surowego betonu. Wieśniactwo nie doceni czegoś innego ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:48 wiesniactwo reprezentujesz, ty cepie jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.intersoft.pl 18.05.06, 15:06 To jest parkiet przemyslowy a nie tak jak masz w domu. Nie nieszczy sie tak szybko. Przeciez tworcy Manufaktury nie zrobiliby sobie samym na zlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:07 ok, parkiet przemyslowy. Prosze Cie, idz i zobacz jak to dzis wyglada. A to dopiero 2 dzien. Uwazam, ze do takiego miejsca najlepiej pasowalyby plyty granitowe - podobne jak w GŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.intersoft.pl 18.05.06, 15:49 Taki sam parkiet jest na lotnisku. Czy wygląda strasznie? Chyba nie. Poza tym wnętrze jest cieplejsze i przytulniejsze, gdy jest parkiet. Polacy muszą się po prostu trochę odzwyczaić od tego wszechobecnego kamienia lastriko serwowanego im przez dziesięciolecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: MINUS: Drewniana podoga IP: 195.69.81.* 18.05.06, 17:08 przepraszam Cie bardzo, w przytaczanej galerii nie ma "kamienia lastrico",a ja wspominalem wlasnie o Galerii Łódzkiej, w której na podlodze jest elegancki GRANIT. Parkiet wyglada delikatnie mowiac... smiesznie. Chcialbym zobaczyc go zima... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaki Re: MINUS: Drewniana podoga IP: *.eranet.pl 19.05.06, 11:33 wylewka, dla ciebie tylko wylewka .... :) słoma sypiąca się z butów na nieszlifowanej wylewce jest prawie niezauważalna ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 09:27 Byłam.. widziałam.. ogólnie ładnie.. tylko jakoś pusto.. zieleni faktycznie za mało. może by tak więcej ławeczek, klombów itp? w samej "galerii" też licho. za dużo pustej, przestrzeni. 3 sofy na krzyż :| ale ogólnie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Chaos komunikacyjny i slamsy w centrum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:24 Manufaktura doprowadzila do chaosu komunikacyjnego - korki, korki, korki Zachodnia, Kasprzaka, Drewnowska, Gdanska, Polnocna! Jak ktos moze robic interesy kosztem mieszkancow miasta nie modernizujac infrastrutury drogowej - chyba ze dal duza kase i ma to gdzies. W centrum zamykaja sklepy, firmy ,Piotrkowska sie wyludnia. W centrum powstana puste slamsy w kamienicach. Ile firm i miejsc pracy znika tego nikt nie mowi. Zamiast rewitalizowac centrum zezwala sie na megasupermarket doprowadzajacy do tego ze ludzie beda omijac centrum Lodzi ze wzgledu na korki i slamsy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianka Re: Chaos komunikacyjny i slamsy w centrum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:37 "Rewitalizować"???? To może zacznij to robić z własnego budżetu. Czysty banał. Na to potrzeba duuuużej kasy. Łódź powinna być dumna z Manufaktury, ale tradycyjnie już wszyscy potrafią tylko narzekać i rzucać puste frazesy. Taką mamy już naturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucassso Re: Chaos komunikacyjny i slamsy w centrum! IP: 212.160.172.* 18.05.06, 11:57 to przeciez nie manufaktura jest odpowiedzialna za te korki i zament komunikacyjny. To nasze wspaniale wladze nie dbaja o nic w tym miescie. Manufaktura jak najbardziej jest super pomyslem. Szczerze to w lodzi nie ma miejsc w ktore mozna zabrac znajomych ktorzy wpadaja na weekend. Obsikana piotrkowska czy "piekne" obsikane i sypiace sie kamienice to nie powod do dumy. Jestem jak najbardziej za nowymi inwestycjami. W koncu nie bede musial jezdzic daleko zeby sie rozerwac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELKA Re: Chaos komunikacyjny i slamsy w centrum! IP: *.toya.net.pl 19.05.06, 23:43 kolezanka to chyba w Manufakturze pracuje.....taka zacietrzewiona.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucasoo Re: Chaos komunikacyjny i slamsy w centrum! IP: 212.160.172.* 18.05.06, 12:08 ludzie juz omijaja centrum z powodu żuli ktore sie snuja po pietrynie obleśnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochol Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:31 a dla mnie to by byl obciach zabrac dziewczyne na wieczor do manufaktury... zostaje przy piotrkowskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucasso Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: 212.160.172.* 18.05.06, 14:55 mnie to w ogole jest obciach dziewczyne zabrac gdziekolwiek w lodzi. dlatego robie to w wawie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: Manufaktura (częściowo) otwarta dla łodzian IP: *.netburg.pl 18.05.06, 15:17 Fajnie tak sie pochwalic, ze w Wawie, nie ?? Nie ma co, zazdroscimy ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tauro Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? IP: *.rainbownet.pl 18.05.06, 13:48 Tylko Sfinks jest czynny :( macie informacje kiedy otworzą restauracje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? IP: *.intersoft.pl 18.05.06, 15:07 Jak wybija bakterie :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunelleschi Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? 18.05.06, 18:26 Dzisiaj zjadłem obiadek przy szumie wody z fontanny. Drewniany tarasik, zieleń, za placami masyw fabryki, a mimo to czułem się jakoś wakacyjnie. Restauracje powinny sukcesywnie uruchamiać się w ciągu najbliższego miesiąca. Powiadam wam ludzie, że tego nie dało się uruchomić jednocześnie. Po prostu za duża inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom34 Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? IP: *.chello.pl 18.05.06, 20:59 Pizza Hut wystartuje około 25 maja ! Odpowiedz Link Zgłoś
romeo14 Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? 18.05.06, 22:51 To fontanny działają?! Słyszałem,że uruchomią je dopiero za dwa tygodnie... Za duża inwestycja z wystartowaniem wszystkiego jednocześnie? Poniekąd się zgodzę się ale faktem jest,że na otwarciu można było usłyszeć głosy: "oszukali nas, miała być dyskoteka,kręgielnia,muzea a jest tylko galeria i kino!" Nie oszukujmy się i powiedzmy to otwarcie-otworzono to,co przyniesie najwięcej zysków i taki był i jest główny cel francuzów. K. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? 18.05.06, 23:11 Fontanna główna (od Zachodniej do Galerii) jest uruchamiana, a ta przy deptaku restauracyjnym działa od wtorku. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkas Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:15 Otworzyli tak wcześnie bo się bali, że najemcy pozwą ich do sądu za opóźnienia. I nie o zysk tu chodziło ale o uniknięcie duużyych strat (chociaż oczywiście te kwestie sa ze sobą powiązane). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tauro Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? IP: *.rainbownet.pl 18.05.06, 23:10 Nie do konca sie zgodze. Skoro finks zdazyl to chociaz kilka innych restauracji tez moglo. Ja chcialem zjesc obiadek ale przy jedynym Sfinksie byl okropny tlok i zero wolnego miejsca. Zjadlem w domu:( Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: Restauracje - kiedy otworzą? ktoś wie? 19.05.06, 11:24 ciekawe czemu jadłam w greenway'u w dniu otwarcia. tylko sphinxa otworzyli mówicie? poziom dziennkiarstwa łódzkiej gw mnie doprawdy poraża... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Supermacho Prawie jak wielkie otwarcie.... IP: *.toya.net.pl 19.05.06, 00:59 Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna Re: Prawie jak wielkie otwarcie.... 19.05.06, 07:03 Nie spieszno mi do barowania sie z chałastra. Poczekam i moze za jakis czas odwiedze kolosa. Nie lubie polproduktow . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Prawie legalnie, prawie cała, prawie poświęcona... IP: *.toya.net.pl 19.05.06, 08:09 Bez zezwoleń!!!!!!!!!!! - dla mnie bomba! to sygnał dla wszystkich ze dokumenty nie są wazne, mozna nie miec zezwolen wystarczy sie dogadać z władzami i zaprosic je na darmowe żarcie. Za kase zrobia wszystko. A Apsys obiecał jakies mrzonki i kilka złotych na remonty ulic. Takich jaj dawno nie było. Miato sie ciszy że coś wynegocowało! uhahahahaaa przeczytajny te posty za 2 lata i okaze sie kto lepiej negocjował. KROPA dał ciała, pamietajmy o tym w wyborach. Tylko Biskup Ziółek sie wkurzył ze mówia do niego per PAN i wyszedł. Słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: Prawie legalnie, prawie cała, prawie poświęco 19.05.06, 14:39 A to Ziółek jest panią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s centrum centrum IP: 217.60.98.* 19.05.06, 14:47 a ja zawsze bylem zwolennikiem przeniesienia centrum srodmiescia z powrotem w okolice starego rynku, bo tam jest mozliwosc duzo fajniejszego zagospodarowania terenu niz na piotrkowskiej, bo jak dotychczas centrum srodmiescia bylo gdzies w poblizu skrzyzowania mickiewicza i piotrkowskiej. pozostawmy tamte tereny na przestrzenie biurowe, a przeniesmy "kulture" w naprawde najstarsze tereny miasta ( tak jestem zwolennikiem pozbycia sie rynku baluckiego z krajobrazu prawie srodmiescia i przeniesienia go w strone rynku dolnego) Odpowiedz Link Zgłoś