Dodaj do ulubionych

Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię Eu...

26.05.06, 00:30
Czy w tym kraju nic nie może być normalnie?
=
Najwyraźniej nie.
Chore społeczeństwo. Chore władze. Chore reguły.
Obserwuj wątek
    • Gość: rr Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 07:26
      WUP ŁÓDŹ - dyr z kwalifikacjami= takie efekty. Pora na odejście ludzi z SLD bo
      zniszczą wszystko i do końca.
      • Gość: Marcin Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.orange.pl 26.05.06, 09:03
        Wstawić swojaków z PiC-u na stanowiska w PUP-ie, wtedy od razu będzie leppiej...
    • Gość: odp Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 07:48
      Czas , aby urzędnicy za swoje nietrafione decyzje ponosili odpowiedzialność
      finansową.
    • Gość: Krzysztof Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: 83.238.95.* 26.05.06, 09:04
      To jest tak jak za rządzenie zabrali się ci co nie potrafią PiS'ać...
    • Gość: lodzermensch2 Nie wiadomo o co chodzi???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.06, 09:07
      Trochę się ubawiłem. Czy naprawdę właściciele szkół językowych nie wiedzą, o co
      chodzi? Czy pierwszy raz zetknęli się z urzędem? Przecież tam urzędnicy rozdaję
      pieniądze!

Nie rżnąć mi tu głupa, odpalić trochę kasy komu trzeba i wszystko pójdzie jak z
      płatka!
    • Gość: proHRP Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:10
      Zespół ds EFS (szczególnie ZPORR) WUP w Łodzi to grupa niekompetentnych
      ignorantów.To co się dzieje przy wnioskach płatniczych i kontrolach jest
      popisem niewiedzy i głupoty.
      • Gość: znawca Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 20:16
        PANIE HRP (JASZYŃSKI)ILE PAN ZAROBIŁ JUŻ NA WUP w ŁODZI
    • Gość: proHRP WUP=Pakos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:16
      Biuro polityczne SLD rządzi, zespół ZPORR to najlepszy przykład marności i
      chamstwa.
      • Gość: miła Re: WUP=Pakos IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 20:18
        zespół to twoj znaiomi ze studiów, krajom jak im Pakos i Kwiatek stają
    • Gość: soraya Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.marton.net.pl / 80.48.60.* 26.05.06, 10:22
      oszukano równiez studentów mieszkajacych w powiatach woj.łódzkiego wielkie halo
      medialne zrobiono w ubiegłym roku,a stypendia wypłacono za X i XI 2005 w lutym
      2006 a pozostałej częsci nie ma i nie bedzie,za to tak załatwiona sprawę
      odpowiedzialny jest Urząd Marszałkowski w Łodzi i oczywiście Biuro Partnerstwa
      z którym powiaty zawarły /porozumienie/ umowe na sprządzenie wniosków
      stypendialnych biuro nie posiada zadnych kompetencji w tego typu sprawach
      pracownicy są nieudolni.
      • Gość: raj unijny Czy konkretnie.. IP: *.orange.pl 26.05.06, 12:11
        ..ktoś może wie jak to się dzieje, że decyzje urzędnicze dotyczące dotacji UE (nie tylko na szkolenia) nie podlegają KPA.

Może jakiś prawnik na forum?
        • zasina Re: Czy konkretnie.. 26.05.06, 12:51
          w Poznaniu takie kursy trwają i wszystko jest jak na razie OK - mam nadzieję, że w Łodzi będzie podobnie...
          • Gość: x Re: Czy konkretnie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:22
            Artykuł nie wzbudził mojego zachwytu, bo jest zbyt ogólnikowy i nie stara się
            dociec prawdy. Po pierwsze autorki używają słow "wojewódzkie urzędy pracy
            drobiazgowo i wolno rozpatrują...". Jakie wojewódzkie urzędy pracy? Ile ich
            jest wg autorek w Łodzi? Po drugie z artykułu wynika że z 9 szkół językowych 3
            jednak dostały dofinansowanie. Może dlatego, że prawidłowo opracowały projekt?
            Jako przyklad biurokracji podaje się, że zamiast "zgodność odpisu" powinno
            być "zgodność kopii". Kopia i odpis to są jednak dwie różne sprawy i tylko
            analfabeta prawniczy tego nie zauważy. Może przydałoby się trochę więcej
            staranności zamiast oczekiwania, że ktoś przejdzie do porządku dziennego nad
            błędami wnioskodawców. Autorkom doradzam wysilenie się i prześledzenie losów
            jednego projektu to zabaczą ile błędów wnioskodawcy potrafią zrobić i ile razy
            potrafią ich nie poprawić.
            • Gość: jan Re: Czy konkretnie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 17:22
              > ... to zabaczą ile błędów wnioskodawcy potrafią zrobić i ile razy
              > potrafią ich nie poprawić.

a może warto by zrobić formularze przykładowe do ściągniecia z internetu...
              pomogło by to na unikniecie błędów a'la 'numer strony nie w tym miejscu' i
              przyspieszyło sciąganie pieniędzy na czym powinno zależeć nam wszystkim a
              urzednikom miasta najbardziej...
              • Gość: x Re: Czy konkretnie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 18:00
                A co uważasz że formularzy w internecie nie ma? Natomiast numerowanie stron
                dotyczy pewnie całości projektu wraz z załącznikami.
                • Gość: katja Re: Czy konkretnie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 20:18
                  A czy nikt z plujących na urzędników nie zastanowił się nad tym, dlaczego taki
                  urzędnik miałby działać wbrew ustalonym przepisom i przepuszczać wnioski, które
                  są źle przygotowane? Po to żeby stracić pracę?! A potem, gdyby wyszło na jaw,
                  że wnioski miały błędy, a przeszły wszyscy by krzyczeli, że biorą łapówki!!!
    • Gość: znający Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 20:22
    • Gość: miły Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 20:26
      Kwiatek śmieje się że Blachowicz daje swoim pośrednikom 300 zł , ale sam daje
      gó.. więc jego pracownicy (szczególnie kontrola bierze i pierze)robią jak ten
      komuch chce. Czekamy na prawidłowe regulacje w rozliczaniach Projektów
      . WUP TO ZERO KOMPETENCJI

• lech.walesa1 chcą łapuwek, mafja 27.05.06, 06:57
      sowa.beeplog.de/17379_118745.htm
      • Gość: x Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:36
        Problem jest w tym, że artykuły pisane są z nastawieniem z góry, że wydźwięk ma
        być taki a nie inny. Kogo interesuje jaka jest prawda.
    • Gość: Dominika Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.wup.lodz.pl / 193.28.230.* 29.05.06, 08:47
      Z artykułu wynika, że autorki nie mają bladego pojęcia o procedurze
      przyznawania unijnych środków. Zgadza się, jest ona skomplikowana, ale do
      przejścia i wszystkie firmy składające wnioski są o tym informowane, wiedzą
      również, że na początku muszą z własnych środków finansować projekt a kasę
      dostaną później, zresztą firmy, które prawidłowo i zgdonie z przyjętymi
      zasadami składają dokumenty i rozliczają projekty, nie mają problemu z
      otrzymaniem pieniędzy. Może autorki artykułu udałyby się do WUP-u i zobaczyły
      jak to wygląda z tej strony, i ile skandalicznych błędów robią projektodawcy.
    • Gość: Koordynator Re: Skandal z kursami dofinansowanymi przez Unię IP: *.piotrkow.pilickanet.pl / *.piotrkow.pilickanet.pl 29.05.06, 14:57
      Sam koordynuję projekt współfinansowany z EFS. Wspópracuję z WUP`em i akurat co
      do kompetencji osób tam pracujących nie mam żadnych zastrzeżeń. Zawsze pomagają
      i udzielają informacji kiedy tylko tego potrzebuję (przez telefon, e-mail czy
      na piśmie jeżeli jest taka potrzeba). Prawdą jest, że opóźnienia w płatnościach
      występują - jak wszędzie zresztą - ale sam po sobie wiem, że w części przyczyna
      leży po stronie Beneficjenta, który źle sporządza wniosek o płatność. Ignoranci
      i osoby którym wydaje się, że tutaj da się coś zrobić po najmniejszej linii
      oporu są w błędzie i moim zdaniem tutaj jest przyczyna tych problemów. Nie
      można własnej niekompetencji zganiać na innych, a tym bardziej na pracowników
      WUP`u w Łodzi, bo w tym momencie jest to niesprawiedliwe i krzywdzące te osoby.
      Takim działaniem demotywuje się ludzi do pracy. Epitety w stylu "urzędasy" mają
      się nijak do rzeczywistości i przyklejanie takich etykiet ludziom, którym
      zależy na tym, aby wszystko było rozliczone jak najbardziej poprawnie, jest -
      delikatnie mówiąc - nie na miejscu. Dziwię się, że pracownicy WUP`u nie wytoczą
      procesu karnego z 212 kk, osobom, które pomówiły ich w tym artykule i tym
      osobom, które na forum, "anoniomowo" oczywiście, miały odwagę pisać o
      łapówkarstwie. Ja już jeden taki proces wygrałem i od tej pory i gazety i
      ludzie którzy publicznie komentuja moje działania zastanawiają się i sprawdzają
      dwa razy zanim coś napiszą lub powiedzą. Żeby była jasność - nie jestem
      pracownikiem WUP`u.
      Wszystkie formularze i instrukcje są do ściągnięcia ze strony internetowej
      WUP`u. Sam jestem w trakcie rozliczania projektu i jestem pewnien, że przy
      pomocy kompetentnych osób, które są pracownikami WUP`u - których pozdrawiam
      przy okazji - szczególnie EFS :) ), uda mi się szczęśliwie wszystko rozliczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka